Gösterge ve Çeşitleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 02, 2015

Gösterge ve Çeşitleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Gösterge ve Çeşitleri


Dil ve anlatım dersi ile ilgili ders notlarını ve konu özetlerini sizlerle paylaşıyoruz. eğitim öğretim sitesi, Türk edebiyatı dersi olduğu kadar dil ve anlatım dersi ile ilgili de ders notlarını sizler için hazırladı. Dil ve anlatım ders notları sayesinde derslerinize daha kolay çalışabilir, gireceğiniz sınavlarda yüksek puanlar alabilirsiniz.

Gösterge ve Çeşitlerimızın içerisinde lise 1 dil ve anlatım ders konularından olan; iletişim, dilin işlevleri, sözcükte anlam, sözcükte yapı, Türkçenin tarihsel gelişimi ve dünya dilleri arasındaki yeri, cümlede anlam, cümle bilgisi, paragraf bilgisi gibi konular ve bu konulara ait ders notlarını bulabilirsiniz. 10. sınıf dil ve anlatım ders notları içerisinde tartışma çeşitleri, anlatım türleri, sözcük türleri gibi temel dil bilgisi konuları yer almaktadır. Özellikle sözcük türleri konusu dil bilgisinin en temel konularındandır. 11. sınıf dil ve anlatım ders notlarımızın içerisinde öğretici metin türleri ve bu metin türlerini tanıtan bilgiler bulunmaktadır. Gösterge ve Çeşitlerinda ise sanatsal metinler ve bu metin türlerini tanıtan bilgiler bulunmaktadır.konu ders notları

Ortaöğretim dil ve anlatım dersi ilkokul ve ortaokulda Türkçe dersinin bir devamıdır. Türkçeye ait temel bilgilerin anlatıldığı dil ve anlatım dersi, geleceğimizi belirleyen birçok sınavda temel ders olarak karşımıza çıkmaktadır. YGS, LYS, KPSS gibi önemli sınavlarda bu dersten sorular sorulmaktadır. KPSS Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı alan öğretmenliği (ÖABT) bölümlerinin sınavlarında da dil bilgisinden sorular sorulmaktadır. Gösterge ve Çeşitleri

Hayatımız ve geleceğimiz ile ilgili sınavlarda karşımıza çıkan Türkçe sorularını yapabilmek için lisede dil ve anlatım dersini iyi idrak etmek gerekir. Bu nedenle dil ve anlatım ders notlarını sizlerle paylaşmayı hedefledik. Türk edebiyatı, dil ve anlatım ve Türkçe derslerine kaynak site olma özelliği gösteren bu derslerle ilgili birçok dokümanı sizlere sunmaya devam edecektir.

Gösterge ve Çeşitleri

Gösterge

Kendi dışındaki bir varlığı, kavramı, anlamı gösteren, düşündüren, onun yerini alabilen sözcük, nesne, görünüş veya olgulara gösterge denir.
Bilgi Notu: Gösterge, iletişim etkinliğindeki en temel kavramdır çünkü iletiler, göstergeler olmadan iletilemez. İnsanların kullandığı diller birer gösterge sistemidir. Her bir göstergenin bir göstereni, bir de gösterileni vardır. Sözcük, resim, şekil, işaret gibi öğelere gösteren denir. Gösteren, akılda birtakım görüntüler oluşturuyorsa buna da gösterilen adı verilir.
“BEBEK” sözcüğünün kendisi bir göstergedir. Bu sözcüğü oluşturan “B-E-B-E-K” harfleri gösterendir. Bu sözcüğü okuduğumuzda zihnimizde canlanan varlık veya kavram ise gösterilendir. Gösterge kendi içinde gruplara ayrılır.

a)Dil Göstergeleri

Söz veya yazıyla gerçekleştirilen her türlü etkinlik veya eylemdir.
Dil göstergeleri nedensizdir. Yani “ağaç”a neden ağaç denmiştir de “su” denmemiştir bunun bir nedeni yoktur.
Bir nedene bağlı dil göstergeleri de vardır. Bunlar yansıma sözcüklerdir. “şırıl şırıl” ya da “çıtır çıtır” gibi yansımalar doğadaki bir sesin taklidi şeklinde oluşturulmuştur. Yani o kelimenin nedeni, çıkan sesin öyle veya ona benzer olmasıdır.
Dil göstergeleri çizgiseldir. Yani bir dizilişe sahiptir, aksi halde ses – anlam özelliği kaybolur. Yani “masa” kelimesi “masa” şeklinde çizgiselleşmiştir, “amas” haline getirilirse karşıladığı anlam tümüyle kaybolur.
Bilgi Notu: Her sözcük bir dil göstergesi kabul edilirken resim, şekil, işaret, hareket, jest ve mimikler dil göstergesi kabul edilmez; dil dışı gösterge sayılırlar.

b)Dil Dışı Göstergeler

Söz veya yazı dışında resim, şekil, işaret, hareket, jest ve mimiklerden oluşan göstergelerdir.
Doğal Göstergeler: İlkbaharda ağaçların yeşermesi, sonbaharda yaprakların sararması gibi her türlü doğal durum doğal göstergedir.
Sosyal Göstergeler: Görgü kuralları, trafik lambaları, trafik işaretleri gibi insan eliyle oluşturulan unsurlar sosyal göstergelerdir.
Dil Dışı Göstergelerle İlgili Bazı Kavramlar
1)Belirti
Amacı olmayan istem dışı gerçekleşen doğal göstergelere belirti denir. Belirtide gösteren ile gösterilen arasındaki ilişki bir sebebe dayanır ve belirti ancak onu yorumlamayı bilene bir şey anlatır. Gece bir evde ışıkların yanıyor olması, o evde uyumayan birilerinin olduğunun belirtisidir. Bir yerde duman görülmesi, orada bir ateşin var olduğunun belirtisidir. İnsandaki öksürük veya ateş, o insanın hasta olduğunun belirtisidir. Gökyüzünde görülen simsiyah bulutlar, yağmurun yağacağının belirtisidir.

2)Belirtke

İletişim kurma, bir iletiyi aktarma, herhangi bir bilgi verme amacı taşıyan ve göstereni ile gösterileni arasında uzlaşıma bağlı bir ilişki bulunan göstergelere belirtke denir. Bu durumu birkaç örnekle açıklayalım.
Aşağı ve yukarı yan yana iki ok işareti tek başına düşünüldüğünde geometrik bir şekilden başka bir şey değildir. Fakat bu şekil, bir trafik levhasında  yer aldığında sürücüler için bir ileti taşır, kendi dışındaki başka bir şeyin yerini tutar yani bir göstergeye dönüşür. Bir trafik levhasında görülen bu işaret, sürücülere trafiğin iki yönlü olarak işlediği ve dikkatli olunması gerektiği mesajını vermektedir. Bu işaretin bu anlama gelmesi insanlar arasındaki uzlaşımsal bir ilişkiyle açıklanabilir. Yani insanlar anlam konusunda uzlaştıkları için işaret bu anlama gelir.
Mors alfabesi, kısa ve uzun işaretler kullanılarak iletişim kurulmasını sağlayan bir kodlar bütünüdür. Bu kodlarda harf ve rakamları gösteren her bir gösterge bir belirtkedir.

3)Görsel Gösterge (İkon)

Dili kullanmadan bir gerçekliği doğrudan doğruya aktaran bütün şekil, fotoğraf, çizim, resim gibi unsurlara görsel gösterge veya ikon denir. Bu tip göstergelerde gösteren ile gösterilen arasında gerçekten bir benzerlik vardır. İnsanlara ait fotoğraflar, resimler ve heykeller bu tip göstergelerdendir.

4)Simge

Bir toplumda gösteren ile gösterilen arasında sürekliliğini koruyan uzlaşmaya bağlı ve genellikle sebepsiz ilişkiye dayanan görsel biçimlerdir.
Bayraklar, simge için en güzel örnektir. Bir güvercin resmi “bağlam”a bağlı olarak simge de görsel gösterge (ikon) de olabilir. Kağıda çizilmiş bir güvercin resmi, somut bir gerçekliğin kağıda aktarılmış biçimi yani görsel göstergedir. Ama aynı resim, Birleşmiş Milletler binası duvarında veya özgürlük anlatan bir metnin içinde yer aldığında “barışın” simgesi olur. Aynı şekilde bir terazi de kullanıldığı bağlama göre adaletin simgesi haline dönüşebilir. Kalp ise çoğu zaman sevgi veya aşkın simgesi olarak kullanılabilir. 























Yukarıda yer alan cevaplarla kendi cevaplarınızı karşılaştırarak sorularla, çözümlerle ilgili fikir elde edebilirsiniz Siz değerli öğrenci arkadaşlarımıza derslerinde yardımcı olmak adına çalışma kitabı cevapları ve ders kitabı cevapların sunuyoruz. Sitemizde çalışma kitabı cevaplarının yanı sıra ders kitabı cevapları da bulunmaktadır. Ek olarak birden çok yayın evinin bu kitapları yayınlaması nedeniyle kitaplar sizin kullandıklarınız ile farklılık gösterebilir. Bu sebeple farklı bir yayının kitap cevaplarını sitemizden arayarak bulabilirsiniz. Bütün Yayınların cevapları sitemizde bulunmaktadır.

Lise 9, 10, 11, 12. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Notlarında hata olduğunu düşünüyorsanız lütfen bildiriniz. Cevaplar yanlış ise yorum kısmında kendi cevabınızı bize iletebilirsiniz. Bazı sorular yorum gerektirdiği için herkesin yorumu farklı olabilir diye cevapları kısa tutmaya özen gösteriyoruz.

Lise 9, 10, 11, 12. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Notları ödevini Kopyala-yapıştır yapmak kimseye bir fayda sağlamaz. Kendi cümleleriniz sizi en iyi ifade edendir; kısa ve sade cümlelerle derdinizi anlatın. Uzun ödev yüksek not alır diye bir şey artık yok, o eskidenmiş. Asıl marifet sadede kısa ve öz biçimde gelebilmek ve anlatmak istediğinizi doğru bir şekilde kâğıda yansıtabilmektir. Ödev kolay okunur biçimde düzenlenmeli. Kapak, içindekiler sayfası, son kısımda referanslar ve varsa ekler bölümü mutlaka belirtilmeli. Ödevinizi sıkı bir imlâ kontrolünden geçirmenin faydası olur, zararı olmaz.

Sitemizdeki ziyaret etmiş olduğunuz yer alan Lise 9, 10, 11, 12. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Notları adlı yayında yukarıda yer alan sayfa numaralarından aradığınız sayfanın cevaplarını bulabilirsiniz. Unutmayınız ki verilen cevapların doğruluğunun kesin olmadığını cevaplarınızı kontrol etmeniz amacıyla eklendiğini belirtelim. Lise 9, 10, 11, 12. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Notları

Yapamadığını ve anlamadığınız soru ve cevaplara sitemizden size örnek teşkil etmesi amacıyla faydalanabilirsiniz. Şunu unutmayın; ki tüm cevapları buradan birebir yapmanız sizin faydanıza olmayacak bilakis sizi tembelleştirecektir. Bu da istediğimiz bir geri dönüt değildir. Bu nedenle uyarılarımızı dikkate alınız. Yardıma ihtiyacınız olursa web sitemizin iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz. Size en kısa sürede dönülecektir. Derslerinizde başarılı olmanız dileğiyle.....