Coşku ve Heyecana Bağlı Anlatım (Lirik Anlatım) Nedir, Hakkında Bilgi, Özellikleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 01, 2015

Coşku ve Heyecana Bağlı Anlatım (Lirik Anlatım) Nedir, Hakkında Bilgi, Özellikleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Coşku ve Heyecana Bağlı Anlatım (Lirik Anlatım) Nedir, Hakkında Bilgi, Özellikleri


Dil ve anlatım dersi ile ilgili ders notlarını ve konu özetlerini sizlerle paylaşıyoruz. eğitim öğretim sitesi, Türk edebiyatı dersi olduğu kadar dil ve anlatım dersi ile ilgili de ders notlarını sizler için hazırladı. Dil ve anlatım ders notları sayesinde derslerinize daha kolay çalışabilir, gireceğiniz sınavlarda yüksek puanlar alabilirsiniz.

Coşku ve Heyecana Bağlı Anlatım (Lirik Anlatım) Nedir, Hakkında Bilgi, Özelliklerimızın içerisinde lise 1 dil ve anlatım ders konularından olan; iletişim, dilin işlevleri, sözcükte anlam, sözcükte yapı, Türkçenin tarihsel gelişimi ve dünya dilleri arasındaki yeri, cümlede anlam, cümle bilgisi, paragraf bilgisi gibi konular ve bu konulara ait ders notlarını bulabilirsiniz. 10. sınıf dil ve anlatım ders notları içerisinde tartışma çeşitleri, anlatım türleri, sözcük türleri gibi temel dil bilgisi konuları yer almaktadır. Özellikle sözcük türleri konusu dil bilgisinin en temel konularındandır. 11. sınıf dil ve anlatım ders notlarımızın içerisinde öğretici metin türleri ve bu metin türlerini tanıtan bilgiler bulunmaktadır. Coşku ve Heyecana Bağlı Anlatım (Lirik Anlatım) Nedir, Hakkında Bilgi, Özelliklerinda ise sanatsal metinler ve bu metin türlerini tanıtan bilgiler bulunmaktadır.konu ders notları

Ortaöğretim dil ve anlatım dersi ilkokul ve ortaokulda Türkçe dersinin bir devamıdır. Türkçeye ait temel bilgilerin anlatıldığı dil ve anlatım dersi, geleceğimizi belirleyen birçok sınavda temel ders olarak karşımıza çıkmaktadır. YGS, LYS, KPSS gibi önemli sınavlarda bu dersten sorular sorulmaktadır. KPSS Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı alan öğretmenliği (ÖABT) bölümlerinin sınavlarında da dil bilgisinden sorular sorulmaktadır. Coşku ve Heyecana Bağlı Anlatım (Lirik Anlatım) Nedir, Hakkında Bilgi, Özellikleri

Hayatımız ve geleceğimiz ile ilgili sınavlarda karşımıza çıkan Türkçe sorularını yapabilmek için lisede dil ve anlatım dersini iyi idrak etmek gerekir. Bu nedenle dil ve anlatım ders notlarını sizlerle paylaşmayı hedefledik. Türk edebiyatı, dil ve anlatım ve Türkçe derslerine kaynak site olma özelliği gösteren bu derslerle ilgili birçok dokümanı sizlere sunmaya devam edecektir.

Coşku ve Heyecana Bağlı Anlatım (Lirik Anlatım) Nedir, Hakkında Bilgi, Özellikleri

Ölçü: Şiirde ahengi sağlamak için dizelerin belli kurallara göre oluşturabilmesidir. Türk edebiyatında şiirde aruz ve hece ölçüsü kullanılmıştır.
Hece ölçüsü, dizelerdeki hece sayısının eşit olması ilkesine dayanır. Aruz ölçüsü ise dizelerdeki hecelerin kapalılık ve açıklık bakımından belli kalıplara uyması esasına bağlıdır.
Durak: Hece ölçüsüyle yazılmış şiirlerde ölçü kalıpları içindeki durma yerlerine durak denir. Durak, şiirin okunmasını kolaylaştırır. Bu yönüyle durak, şiirde ahengi sağlar.
Vurgu: Konuşma veya okuma sırasında bir hece ve ya kelime üzerinde diğerlerinden daha farklı olarak yapılan baskıya vurgu denir. Şiir okurken vurgunun doğru yapılması şiirin ahengini ve etkisini arttırır.
‘’ Ben de kuş idim geldim ötmeye
Yârin bahçesinde mesken tutmaya’’
Dizeleri 6+5 duraklıdır.
Tonlama: Şiiri daha etkili okumak için belli yerlerde ses tonunu değiştirerek okumaya tonlama denir.
                                              Lirik Metinlerde Kelimelerin Anlam Değeri
Coşku (lirik) ve heyecana bağlı anlatımın kullanıldığı metinlerde kelimeler genellikle ilk anlamlarının dışında (mecaz anlamda) kullanılır.
Neydi beni sana çeken
Neydi içimdeki bu kavga
Beynim hayır derken
Yüreğim sana çarpmakta
Bu dizelerdeki altı çizili sözler mecaz anlamıyla kullanılmıştır.
Lirik Metinlerde İmge
İmge, şiirde anlama ulaşma yolunu daha etkili ve canlı hâle getiren, anlamla başka şeyler arasında ilinti kuran bir zihinde canlandırma biçimidir. İmge, bir bakıma bir hayal yaratmadır. Bu hayali canlandırmak için seçilen şeyler dünyada var olan bildik cisimler ya da olaylar olmak zorundadır. Şair imge ile hayalî bir resme dönüştürürken algıların zihindeki bazı resimlerle eşleştirilmesini sağlar. İmge bir bakıma anlam yolculuğunun okurda bıraktığı güzel manzaradır.
‘’ Sabahtan uğradım ben bir fidana
Dedim mahmur musun dedi yok  yok‘’
Dizelerinde şair hayal ettiği sevgiliyi ‘’fidan’’ imgesi ile resmetmiştir, yani sevgilinin hayalini bir resme dönüştürmüştür. Bildik bir varlık olan ‘’fidan’’ ile sevgiliyi eşleştirmiştir.
Şiirde imge, birçok duyguyu tek bir kelime ile bütünlemedir. Örneğin, gözyaşı yağmura benzetilir, ölüm karanlık bir sokakta üşümek olarak ifade edilir.
 İmgenin Özellikleri
  • Şiirin asıl vurucu öğesi imgedir. İmge şiirin özü, dil ise biçimidir.
  • İmgenin kaynağı dildir.
  • İmgeler şiirde bütünlüğü sağlar.
  • İmge foto grafik bir canlandırmadır.
  • İmge şiirin ana temasını oluşturur.
  • İmgenin değeri, daha önce kullanılmamış olmasına bağlıdır.
  • İmge şiirin anlatımını güçlendirir.
  • İmge, farklı anlamlar çağrıştırdığı için anlamca yoğundur.
Lirik Metinlerde Dilin İşlevi
Coşku ve heyecana dayalı (lirik) metinlerde dil, sanatsal (şiirsel) işlevde kullanılır.
























Yukarıda yer alan cevaplarla kendi cevaplarınızı karşılaştırarak sorularla, çözümlerle ilgili fikir elde edebilirsiniz Siz değerli öğrenci arkadaşlarımıza derslerinde yardımcı olmak adına çalışma kitabı cevapları ve ders kitabı cevapların sunuyoruz. Sitemizde çalışma kitabı cevaplarının yanı sıra ders kitabı cevapları da bulunmaktadır. Ek olarak birden çok yayın evinin bu kitapları yayınlaması nedeniyle kitaplar sizin kullandıklarınız ile farklılık gösterebilir. Bu sebeple farklı bir yayının kitap cevaplarını sitemizden arayarak bulabilirsiniz. Bütün Yayınların cevapları sitemizde bulunmaktadır.

Lise 9, 10, 11, 12. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Notlarında hata olduğunu düşünüyorsanız lütfen bildiriniz. Cevaplar yanlış ise yorum kısmında kendi cevabınızı bize iletebilirsiniz. Bazı sorular yorum gerektirdiği için herkesin yorumu farklı olabilir diye cevapları kısa tutmaya özen gösteriyoruz.

9. Sınıf Tarih Kitabı BİRYAY Yayınları Ders Kitabı Cevapları ödevini Kopyala-yapıştır yapmak kimseye bir fayda sağlamaz. Kendi cümleleriniz sizi en iyi ifade edendir; kısa ve sade cümlelerle derdinizi anlatın. Uzun ödev yüksek not alır diye bir şey artık yok, o eskidenmiş. Asıl marifet sadede kısa ve öz biçimde gelebilmek ve anlatmak istediğinizi doğru bir şekilde kâğıda yansıtabilmektir. Ödev kolay okunur biçimde düzenlenmeli. Kapak, içindekiler sayfası, son kısımda referanslar ve varsa ekler bölümü mutlaka belirtilmeli. Ödevinizi sıkı bir imlâ kontrolünden geçirmenin faydası olur, zararı olmaz.

Sitemizdeki ziyaret etmiş olduğunuz yer alan 9. Sınıf Tarih Kitabı BİRYAY Yayınları Ders Kitabı Cevapları adlı yayında yukarıda yer alan sayfa numaralarından aradığınız sayfanın cevaplarını bulabilirsiniz. Unutmayınız ki verilen cevapların doğruluğunun kesin olmadığını cevaplarınızı kontrol etmeniz amacıyla eklendiğini belirtelim. Lise 9, 10, 11, 12. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Notları

Yapamadığını ve anlamadığınız soru ve cevaplara sitemizden size örnek teşkil etmesi amacıyla faydalanabilirsiniz. Şunu unutmayın; ki tüm cevapları buradan birebir yapmanız sizin faydanıza olmayacak bilakis sizi tembelleştirecektir. Bu da istediğimiz bir geri dönüt değildir. Bu nedenle uyarılarımızı dikkate alınız. Yardıma ihtiyacınız olursa web sitemizin iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz. Size en kısa sürede dönülecektir. Derslerinizde başarılı olmanız dileğiyle.....