Düşsel (Fantastik) Anlatım Genel Özellikleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 01, 2015

Düşsel (Fantastik) Anlatım Genel Özellikleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Düşsel (Fantastik) Anlatım Genel Özellikleri


Dil ve anlatım dersi ile ilgili ders notlarını ve konu özetlerini sizlerle paylaşıyoruz. eğitim öğretim sitesi, Türk edebiyatı dersi olduğu kadar dil ve anlatım dersi ile ilgili de ders notlarını sizler için hazırladı. Dil ve anlatım ders notları sayesinde derslerinize daha kolay çalışabilir, gireceğiniz sınavlarda yüksek puanlar alabilirsiniz.

Düşsel (Fantastik) Anlatım Genel Özelliklerimızın içerisinde lise 1 dil ve anlatım ders konularından olan; iletişim, dilin işlevleri, sözcükte anlam, sözcükte yapı, Türkçenin tarihsel gelişimi ve dünya dilleri arasındaki yeri, cümlede anlam, cümle bilgisi, paragraf bilgisi gibi konular ve bu konulara ait ders notlarını bulabilirsiniz. 10. sınıf dil ve anlatım ders notları içerisinde tartışma çeşitleri, anlatım türleri, sözcük türleri gibi temel dil bilgisi konuları yer almaktadır. Özellikle sözcük türleri konusu dil bilgisinin en temel konularındandır. 11. sınıf dil ve anlatım ders notlarımızın içerisinde öğretici metin türleri ve bu metin türlerini tanıtan bilgiler bulunmaktadır. Düşsel (Fantastik) Anlatım Genel Özelliklerinda ise sanatsal metinler ve bu metin türlerini tanıtan bilgiler bulunmaktadır.konu ders notları

Ortaöğretim dil ve anlatım dersi ilkokul ve ortaokulda Türkçe dersinin bir devamıdır. Türkçeye ait temel bilgilerin anlatıldığı dil ve anlatım dersi, geleceğimizi belirleyen birçok sınavda temel ders olarak karşımıza çıkmaktadır. YGS, LYS, KPSS gibi önemli sınavlarda bu dersten sorular sorulmaktadır. KPSS Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı alan öğretmenliği (ÖABT) bölümlerinin sınavlarında da dil bilgisinden sorular sorulmaktadır. Düşsel (Fantastik) Anlatım Genel Özellikleri

Hayatımız ve geleceğimiz ile ilgili sınavlarda karşımıza çıkan Türkçe sorularını yapabilmek için lisede dil ve anlatım dersini iyi idrak etmek gerekir. Bu nedenle dil ve anlatım ders notlarını sizlerle paylaşmayı hedefledik. Türk edebiyatı, dil ve anlatım ve Türkçe derslerine kaynak site olma özelliği gösteren bu derslerle ilgili birçok dokümanı sizlere sunmaya devam edecektir.

Düşsel (Fantastik) Anlatım Genel Özellikleri

Olağanüstü olayların gerçek bir zemine oturulması ile ortaya çıkan anlatıma düşsel anlatım denir. 
  • Düşsel anlatımda olaylar ne kadar olağanüstü görünürse görsün, bu olaylarda gerçeğe uygunluk olabilir. Çünkü düşsel anlatımda kişiler yaşadığımız dünya içerisinde kişilerdir.
  • Düşsel anlatımda gerçek kişilerin yanında hayaletlere, ruhlara, düşsel yaratıklara da yer verilir.
  • Öykü, roman, masal gibi türlerde düşsel anlatımdan yararlanılır.
  • Düşsel anlatımda kişiler daha, gerçekten uzak, olağanüstü nitelikler taşır.
  • Düşsel anlatımda zaman belirli olabileceği gibi, belirsiz ya da olağanüstü de olabilir.
  • Düşsel anlatımda insan dışındaki varlık ya da kavramlar kişileştirilir.
  • Düşsel anlatımın kullanıldığı metinlerde de düşsel anlatımın kullanılmadığı kurumca metinlerde de olay örgüsü, kişi, zaman ve mekân aynıdır.
  • Her iki anlatımda da yapıyı meydana getiren öğeler arasındaki ilişki değişmez. Değişiklik, iletişime katılan öğelerin farklılığıyla ilgilidir. Yani kişiler,mekan ,yer ve zamanla ilgilidir.
  • Düşsel, yani fantastik anlatımda tema düş gücüyle oluşturulduğundan, hayâlı unsurlar ağır basar. Düşsel olmayan anlatımda tema daha çok, gerçek yaşama aittir ve olabilir niteliktedir.
  • Düşsel anlatımda olayların geçtiği mekan“Kafdağı, uzay, X Gezegeni ” gibi düş gücüyle oluşturulmuş, hayali bir yerdir. Yani günlük yaşamda karışılabileceğimiz niteliklerden uzaktır.
  • Düşsel olmayan anlatımda ise mekan, olağanüstü özelliklerden uzak, gerçek yaşamda karşılaşılabilecek bir yerdir. Bu; bir ülke, şehir, kasaba, köşk ya da yalı olabilir.
  • Düşsel anlatımda kahramanlar yer yer gerçek yaşamdan kişilerde olmakta birlikte olağanüstü  özellikler taşıyan, gerçeklikten uzak kişilerdir.
  • Düşsel olmayan anlatımda ise gerçeğe uygun kişilerdir. Günlük yaşamda karşılaşılabilecek özellik taşırlar.
  • Düşsel anlatımda zaman belirli olabildiği gibi, belirsiz de olabilir.  Masallarda bu, “bir varmış bir yokmuş” , “zamanın birinde” gibi sözlerde ifade edilir.
  • Düşsel olmayan anlatımda ise zaman daha çok, belirlidir ve içinde bulunulan zamanın özelliklerini taşır.
Keloğlan kuyunun yarısına gelince sağ tarafından karanlıkta aniden bir kapı açılır. Adamın biri keloğlan’ı kucakladığı gibi bu kapıdan içeri çeker. Neye uğradığını anlamayan keloğlan kendine gelince, bir de ne görsün: Geniş bir bahçe ve bu bahçenin ortasında büyük bir saray duruyor mu? Sarayın bahçesinde gülerin arasında dünya güzeli bir kız oturmuş, arkasında bir dudağı yerde, bir dudağı gökte iri ve koyu siyah renkte bir zenci ayakta durmakta. Çiçeklerin arsında bir tavus kuşu dolaşmakta. Şaşkınlıkla bunları seyre dalan keloğlan’ın birinden arkasında gürleyen bir sesle aklı başından gider adeta. Dönüp bakınca, ne görsün? …Koca bir dev arkasında durmuyor mu?
Bu paragrafta düşsel anlatımdan yararlanılmıştır. Olayın geçtiği yer ve zaman belli değildir. Gerçeğe yakın kişilerin (Keloğlan ) yanında geçerek dışı kişiler(dev) yer almaktadır. Ancak anlatım düşsel olmayan kurmaca metinlerde olduğu gibidir.
























Yukarıda yer alan cevaplarla kendi cevaplarınızı karşılaştırarak sorularla, çözümlerle ilgili fikir elde edebilirsiniz Siz değerli öğrenci arkadaşlarımıza derslerinde yardımcı olmak adına çalışma kitabı cevapları ve ders kitabı cevapların sunuyoruz. Sitemizde çalışma kitabı cevaplarının yanı sıra ders kitabı cevapları da bulunmaktadır. Ek olarak birden çok yayın evinin bu kitapları yayınlaması nedeniyle kitaplar sizin kullandıklarınız ile farklılık gösterebilir. Bu sebeple farklı bir yayının kitap cevaplarını sitemizden arayarak bulabilirsiniz. Bütün Yayınların cevapları sitemizde bulunmaktadır.

Lise 9, 10, 11, 12. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Notlarında hata olduğunu düşünüyorsanız lütfen bildiriniz. Cevaplar yanlış ise yorum kısmında kendi cevabınızı bize iletebilirsiniz. Bazı sorular yorum gerektirdiği için herkesin yorumu farklı olabilir diye cevapları kısa tutmaya özen gösteriyoruz.

Lise 9, 10, 11, 12. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Notları ödevini Kopyala-yapıştır yapmak kimseye bir fayda sağlamaz. Kendi cümleleriniz sizi en iyi ifade edendir; kısa ve sade cümlelerle derdinizi anlatın. Uzun ödev yüksek not alır diye bir şey artık yok, o eskidenmiş. Asıl marifet sadede kısa ve öz biçimde gelebilmek ve anlatmak istediğinizi doğru bir şekilde kâğıda yansıtabilmektir. Ödev kolay okunur biçimde düzenlenmeli. Kapak, içindekiler sayfası, son kısımda referanslar ve varsa ekler bölümü mutlaka belirtilmeli. Ödevinizi sıkı bir imlâ kontrolünden geçirmenin faydası olur, zararı olmaz.

Sitemizdeki ziyaret etmiş olduğunuz yer alan Lise 9, 10, 11, 12. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Notları adlı yayında yukarıda yer alan sayfa numaralarından aradığınız sayfanın cevaplarını bulabilirsiniz. Unutmayınız ki verilen cevapların doğruluğunun kesin olmadığını cevaplarınızı kontrol etmeniz amacıyla eklendiğini belirtelim. Lise 9, 10, 11, 12. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Notları

Yapamadığını ve anlamadığınız soru ve cevaplara sitemizden size örnek teşkil etmesi amacıyla faydalanabilirsiniz. Şunu unutmayın; ki tüm cevapları buradan birebir yapmanız sizin faydanıza olmayacak bilakis sizi tembelleştirecektir. Bu da istediğimiz bir geri dönüt değildir. Bu nedenle uyarılarımızı dikkate alınız. Yardıma ihtiyacınız olursa web sitemizin iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz. Size en kısa sürede dönülecektir. Derslerinizde başarılı olmanız dileğiyle.....