DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Sözcükte ve Söz Öbeğinde Anlam
Dil ve anlatım dersi ile ilgili ders notlarını ve konu özetlerini sizlerle paylaşıyoruz. eğitim öğretim sitesi, Türk edebiyatı dersi olduğu kadar dil ve anlatım dersi ile ilgili de ders notlarını sizler için hazırladı. Dil ve anlatım ders notları sayesinde derslerinize daha kolay çalışabilir, gireceğiniz sınavlarda yüksek puanlar alabilirsiniz.
Sözcükte ve Söz Öbeğinde Anlammızın içerisinde lise 1 dil ve anlatım ders konularından olan; iletişim, dilin işlevleri, sözcükte anlam, sözcükte yapı, Türkçenin tarihsel gelişimi ve dünya dilleri arasındaki yeri, cümlede anlam, cümle bilgisi, paragraf bilgisi gibi konular ve bu konulara ait ders notlarını bulabilirsiniz. 10. sınıf dil ve anlatım ders notları içerisinde tartışma çeşitleri, anlatım türleri, sözcük türleri gibi temel dil bilgisi konuları yer almaktadır. Özellikle sözcük türleri konusu dil bilgisinin en temel konularındandır. 11. sınıf dil ve anlatım ders notlarımızın içerisinde öğretici metin türleri ve bu metin türlerini tanıtan bilgiler bulunmaktadır. Sözcükte ve Söz Öbeğinde Anlamnda ise sanatsal metinler ve bu metin türlerini tanıtan bilgiler bulunmaktadır.konu ders notları
Ortaöğretim dil ve anlatım dersi ilkokul ve ortaokulda Türkçe dersinin bir devamıdır. Türkçeye ait temel bilgilerin anlatıldığı dil ve anlatım dersi, geleceğimizi belirleyen birçok sınavda temel ders olarak karşımıza çıkmaktadır. YGS, LYS, KPSS gibi önemli sınavlarda bu dersten sorular sorulmaktadır. KPSS Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı alan öğretmenliği (ÖABT) bölümlerinin sınavlarında da dil bilgisinden sorular sorulmaktadır. Sözcükte ve Söz Öbeğinde Anlam
Hayatımız ve geleceğimiz ile ilgili sınavlarda karşımıza çıkan Türkçe sorularını yapabilmek için lisede dil ve anlatım dersini iyi idrak etmek gerekir. Bu nedenle dil ve anlatım ders notlarını sizlerle paylaşmayı hedefledik. Türk edebiyatı, dil ve anlatım ve Türkçe derslerine kaynak site olma özelliği gösteren bu derslerle ilgili birçok dokümanı sizlere sunmaya devam edecektir.
Sözcükte ve Söz Öbeğinde Anlam
I.Sözcük Anlamı
Sözcük, dilin en temel ögesidir. Zihnimizdeki bir kavramın dildeki karşılığıdır. Dilimizdeki bazı sözcükler tek başına bir anlam taşırken bazıları ise bağımsız kullanıldıklarında hiçbir anlam taşımaz ve içinde bulundukları cümlede anlam kazanırlar. Buna dayanarak sözcükleri;
Anlamlı Sözcükler
Görevli Sözcükler
olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür.
Bir de doğadaki varlıkların çıkardıkları sesleri karşılayan “yansıma sözcükler” vardır. Sözcük anlamı konusunun, hem bu konuyla ilgili soruların çözülebilmesi hem de ileride anlatılacak olan diğer anlam konularına temel oluşturması amacıyla değerlendirilmesi gerekir.
a)Gerçek Anlam
Sözcüğün, tek başına düşünüldüğünde akla ilk gelen anlamlarıdır. Bir sözcüğün, cümledeki diğer sözcüklerden bağımsız, tek başına karşıladığı anlamdır.
1)Temel Anlam
Bir sözcüğün tek başına düşünüldüğünde kazandığı ilk anlamdır. Bu anlam, sözcüğün diğer anlamlarına temel oluşturur.
Örneğin, “geçmek” sözcüğünün akla gelen ilk karşılığı “bir yerden başka bir yere gitmek”tir. Bu anlama temel anlam denir.
Hava: Bütün canlıların solunumuna yarayan, renksiz, kokusuz madde(temel anlam).
İş: Bir sonuç elde etmek için yapılmakta olan çalışma veya çalışma konusu olan her şey(temel anlam)
“Köyümüzün yakınında oldukça büyük bir göl vardı.”
Bu cümlede kullanılan tüm sözcükler temel anlamlıdır çünkü bu cümledeki tüm sözcükleri cümleden bağımsız düşündüğümüzde, sözcüklerin, sözcük karşılığıyla kullanıldığı yani anlamlarını kaybetmediği görülecektir.
2)Yan Anlam
Sözcüğün temel anlamına bağlı olarak kazandığı ikinci anlamdır. Yan anlam, temel anlamdan tamamen kopuk değildir. Örneğin, “ağır” sözcüğü “tartıda çok çeken, hafif karşıtı” anlamında kullanılırsa temel anlamda kullanılmış olur. Fakat sözcüğün bu anlamdan tamamen kopmadna kazandığı başka anlamlar da vardır.
Ağır vasıta ehliyeti almak istiyordu.
(Boyutları büyük) – yan anlam
Bu evin ağır bir kokusu var.
(Bunaltıcı, sıkıcı) – yan anlam
Bu cümlelerde de görüldüğü gibi sözcük, anlam genişlemesine uğrayarak birden fazla yan anlam kazanmıştır. Fakat sözcük temel anlamından “ çokluk, aşırılık, fazlalık” anlamından tamamen kopmamış; bu anlam çerçevesinde yeni anlamlar kazanmıştır.
b) Mecaz Anlam
Bir sözcüğün cümle içinde, temel anlamlarından tamamen sıyrılarak kazandığı anlama denir. Yani mecaz anlam, sözcüğün tek başına kazandığı anlama cümle içindeki anlamı arasındaki farktır.
Mecaz anlamda soyutlaşma vardır.
Örneğin, aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcükler temel anlamlarından tamamen koparak mecaz anlamlar yüklenmiştir.
Kuvvetli delillerle dava çabuk sonlandı. ( ispatı kolaylaştıran)
Soğuk bakışları beni ürküttü. (samimi olmayan,ürkütücü)
Anlatımı kuru ve etkisizdi. (duygudan yoksun)
Karşısındaki rakip çok dişli çıktı.( kuvvetli,güçlü)
Onun sıcak bakışları beni mutlu ediyor.(samimi ,içten)
Misal: “Bu sırrın perdesi günün birinde Nişantaşı’nın arka sokaklarında küçük bir evin daracık bir odasında bir demir karyolada ölü olarak bulunduğu zaman gözlerimizin önünde açılacaktı.”
Yukarıdaki cümlede aşağıdakilerden hangisi gerçek anlamının dışında kullanılmıştır?
A) Daracık
B) Sokak
C) Perde
D) Ölü (Cevap:C)
Tiyatro ve Türleri
Roman
Yukarıda yer alan cevaplarla kendi cevaplarınızı karşılaştırarak sorularla, çözümlerle ilgili fikir elde edebilirsiniz Siz değerli öğrenci arkadaşlarımıza derslerinde yardımcı olmak adına çalışma kitabı cevapları ve ders kitabı cevapların sunuyoruz. Sitemizde çalışma kitabı cevaplarının yanı sıra ders kitabı cevapları da bulunmaktadır. Ek olarak birden çok yayın evinin bu kitapları yayınlaması nedeniyle kitaplar sizin kullandıklarınız ile farklılık gösterebilir. Bu sebeple farklı bir yayının kitap cevaplarını sitemizden arayarak bulabilirsiniz. Bütün Yayınların cevapları sitemizde bulunmaktadır.
Lise 9, 10, 11, 12. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Notlarında hata olduğunu düşünüyorsanız lütfen bildiriniz. Cevaplar yanlış ise yorum kısmında kendi cevabınızı bize iletebilirsiniz. Bazı sorular yorum gerektirdiği için herkesin yorumu farklı olabilir diye cevapları kısa tutmaya özen gösteriyoruz.
Lise 9, 10, 11, 12. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Notları ödevini Kopyala-yapıştır yapmak kimseye bir fayda sağlamaz. Kendi cümleleriniz sizi en iyi ifade edendir; kısa ve sade cümlelerle derdinizi anlatın. Uzun ödev yüksek not alır diye bir şey artık yok, o eskidenmiş. Asıl marifet sadede kısa ve öz biçimde gelebilmek ve anlatmak istediğinizi doğru bir şekilde kâğıda yansıtabilmektir. Ödev kolay okunur biçimde düzenlenmeli. Kapak, içindekiler sayfası, son kısımda referanslar ve varsa ekler bölümü mutlaka belirtilmeli. Ödevinizi sıkı bir imlâ kontrolünden geçirmenin faydası olur, zararı olmaz.
Sitemizdeki ziyaret etmiş olduğunuz yer alan Lise 9, 10, 11, 12. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Notları adlı yayında yukarıda yer alan sayfa numaralarından aradığınız sayfanın cevaplarını bulabilirsiniz. Unutmayınız ki verilen cevapların doğruluğunun kesin olmadığını cevaplarınızı kontrol etmeniz amacıyla eklendiğini belirtelim. Lise 9, 10, 11, 12. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Notları
Yapamadığını ve anlamadığınız soru ve cevaplara sitemizden size örnek teşkil etmesi amacıyla faydalanabilirsiniz. Şunu unutmayın; ki tüm cevapları buradan birebir yapmanız sizin faydanıza olmayacak bilakis sizi tembelleştirecektir. Bu da istediğimiz bir geri dönüt değildir. Bu nedenle uyarılarımızı dikkate alınız. Yardıma ihtiyacınız olursa web sitemizin iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz. Size en kısa sürede dönülecektir. Derslerinizde başarılı olmanız dileğiyle.....