10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170-181 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ağustos 27, 2014

10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170-181

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170-181


10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları ders Kitabı Cevap Anahtarı Zambak Yayınları, 10.Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyat Ders Kitabı Cevapları, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Dersi Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı CevaplarıZambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı CevaplarıZambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, 10.Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev

10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları DERS Kitabı Cevapları Tüm Sayfalar. Sitemizde 10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları Tüm Sayfalar cevaplarını bulabilirsiniz. Öncelikle siz kendiniz yapmayı deneyin. Burdaki amacımız size yapamadığınız sorularda, yada aklınıza takılan, yerlerde yardımcı olmaktır. Lütfen burdan kontol ediniz, burdan bakıp aynısını yazmak öğrenmeniz açıısndan faydalı olmayacaktır. 2014-2015 Eğitim öğretim yılı.


Altta yer alan cevaplarla kendi cevaplarınızı karşılaştırarak sorularla,çözümlerle ilgili fikir elde edebilirsiniz.Siz değerli öğrenci arkadaşlarımıza derslerinde yardımcı olmak adına çalışma kitabı cevapları ve ders kitabı cevapların sunuyoruz. Sitemizde çalışma kitabı cevaplarının yanı sıra derslerin kitabı cevapları da bulunmaktadır. Ek olarak birden çok yayın evinin bu kitapları yayınlaması nedeniyle kitaplar sizin kullandıklarınız ile farklılık gösterebilir. Bu sebeple farklı bir yayının kitap cevaplarını sitemizden arayarak bulabilirsiniz. Bütün Yayınların cevapları sitemizde bulunmaktadır.

  10-14.Sayfa    15-19.Sayfa    22-24.Sayfa    25-27.Sayfa
  28-33.Sayfa    34-40.Sayfa    41-45.Sayfa    48-50.Sayfa
  51-56.Sayfa    57-60. Sayfa       >>ileri
           <<Geri

 * Not: Cevap Kağıtları, Çözdüğünüz Soruları Kontrol Etmeniz Amacıyla Eklenmiştir.

B. Olay Çevresinde Oluşan Edebî Metinler
1. Anlatmaya Bağlı Edebî Metinler
2. Metin
Leyla ve Mecnun
18. Etkinlik
Okuduğunuz hikâyede anlatılan olayların yaşanması mümkün müdür? Örnekler göstererek tartışınız. Sonuçları defterinize yazınız.
Metindeki olayların tıpa tıp yaşanması mümkün değildir. Çünkü metnin bazı yerlerinde olağanüstülükler var. Ama metindeki olayların bazılarının benzerleri yaşanabilir. Mecnun’un herkes gibi bir okula gitmesi, aile hayatı olması gibi  günlük hayatın içindeki şeylerden iken  çölde, ahularla, ceylanlarla, güvercinlerle arkadaşlık etmesi günlük hayatın içinde olmayan idealize edilmiş özelliklerdir.

19. Etkinlik
Leyla ile Mecnun mesnevisindeki yardımcı düşüncelerden hareketle olay örgüsünü bulunuz.
Yardımcı   düşüncelerOlay   örgüsü
  •   Aşk acısı insana ıstırap verir.
  •   Sevgi her gücün anahtarıdır.
  •   Seven insan sevdiği için her zorluğu göze alabilir.
  •   Gerçek sevgi İlahi sevgidir.
  •   İnsan ancak sevdiği kadar vardır.
  •   Leyla ile Mecnunun okula başlaması
  •   Leyla ile Mecnun’un aşık   olması
  •   Leyla ile Mecnun’un aşklarının Leyla’nın annesinin   öğrenmesi
  •   Leyla’yı annesinin okula göndermemesi
  •   Leyla’yı okulda bulamayan Mecnun’un çöllere gitmesi
  •   Kays’ın babasının Leyla’yı istemsi ve Leyla’nın   ailesinin Leyla’yı vermemesi
  •   Leyla’nın evden kaçıp çölde Kays’ı bulması
  •   Mecnun’un çölde hayvanlarla dostluk kurması
  •   Mecnun’u babasının Kabe’ye götürmesi
  •   Nevfel’in Mecnun’un haline acıması ve Leyla’yı   ailesinden zorla alıp Mecnun’a getirmek istemesi; ancak yapılan savaşta   yenilmesi
  •   Leyla’nın İbni Selam ile evlenmesi
  •   Mencun’un Zeyd’den Leyla’nın evlendiğini duyması
  •   Mecnun’un ahının tutup İbni Selam’ın ölmesi
  •   Leyla’nın çölde Mecnun’u araması
  •   Mecnun’un Leyla’nın    kadınlığını ve maddi varlığını unutması
  •   Mecnun’un ilahi aşka ermesi
  •   Leyla’nın    üzüntüsünden ölmesi
  •   Mezarı başında Mecnun’un ölmesi
  •   Zeyd’in rüyasında Leyla ile Mecnun’un kavuştuğunu   görmesi
20.     Etkinlik
Okuduğunuz mesnevide verilmek istenen mesaj nedir? Verilmek istenen mesajla olay örgüsü ve kişiler arasında nasıl bir bağ vardır? Açıklayınız.
Okuduğumuz mesnevide verilmek istenen mesaj “İnsan sevdiği şeyleri kaybetmemek için yaptığı mücadelede yenik düştüğünde gerçek sevgiyi ve sevgiliyi bulabilir.” Şeklinde olabilir. Çünkü metnin tamamında Mecnun ve Leyla birbirine kavuşmak için mücadele ediyor. Sonunda kavuşma imkânı buluyorlar. Ama Mecnun gerçek sevgili olan Allah’ı bulmuştur. Buluşmaları ahrete kalıyor. Olaylar da bu mesaj etrafında şekillenmiştir.

21. Etkinlik
Leyla ve Mecnun mesnevisinin temel ve yardımcı karakterlerini belirleyiniz. Bu karakterlerin metindeki işlevini belirtiniz.
Yardımcı karakterlerTemel karakterlerKarakterlerin işlevi
Nevfel, İbni Selam, ZeydLeyla, MecnunKarakterler metnin vermek   istediği mesajı dinleyicinin zihninde somutlaştırır. Biz sevgi ve aşk   kavramlarını bu karakterler sayesinde öğreniyoruz.
22. Etkinlik
Hikâyenin temel karakterleri olan Leyla ile Mecnun hangi değer ve kavramları temsil eder? Tespit ediniz.
Leyla’nın temsil ettiği değer ve kavramlar
Aşkı   için ailesine karşı gelmesiVefalı bir   sevgili olmasıMecnun için her şeyi göze olmasıMecnun’un aşkından ölmesi

Mecnun’un temsil ettiği değer ve kavramlar
Aşkı için çöllere düşmüşDelirmiş         Hayvanlarla   dostluk kurmuşLeyla’nın   yokluğuna dayanamayıp mezarı başında ölmüş

23. Etkinlik
a. Metinde mekân ve zaman nasıl anlatılmıştır? Mekânın ve zamanın işlevi nedir? Belirtiniz.
MekânZamanNasıl anlatıldığıMekânın ve zamanın işlevi
Metinde mekan isimleri geçmekte ancak mekanlar ayrıntılı olarak   verilmemektedir.Metnin  zamanı belirsizdir. Ancak   metinde sabah, akşam, biraz sonra gibi zamanı çağrıştıran ifadeler vardır.   Ama tam bir zaman ifadesi yoktur.Zaman ve mekanlar ayrıntıya girilmeden sadece isimleri verilerek   anlatılmıştır.Mekan ve zaman olay çevresinde oluşan edebî metinlerin yapı unsurlarının   ana ögelerindendir. Metinde mutlaka bir mekan ve zaman vardır. Metin bu mekan   ve zaman üzerine şekillenir.

b. Metinde geçen mekânların gerçekliğini, bunların benzerlerinin yeryüzünde bulunup buluna­mayacağını tartışınız. Sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.
Metinde en bilindik yer Kabe’dir. Burası ise  yeryüzünde vardır. Ancak çöl deniyor. Ama bu çölün nerede olduğu belli değildir.

24. Etkinlik
Kişi, zaman, mekân ilişkisiyle ilgili düşüncelerinizi yazınız.
Metindeki kişiler uygun bir zaman ve uygun bir mekan içinde verilmiştir. Buda hikâyenin vermek istediği mesajla uygunluk içerisindedir. Metnin yapısına ters bir mekan ve zaman yoktur.

25.Etkinlik
Leyla ve Mecnun hikâyesi neden mesnevi nazım şekliyle yazılmıştır? Açıklayınız.
Divan edebiyatında nesir neredeyse hiç gelişmemiştir. Şairler anlatacakları uzun olayları hem yazımı kolay olduğu için hem de her beytin kendi arasında kafiyelenmesinden dolayı mesnevîyi seçmişlerdir. Aynı zamanda mesnevîlerde beyit sınırlaması  da yoktur.
Sözlük anlamı ikişer ikişer anlamında, iki mısralık nazım birimidir. Mesnevî, aslı Arapça olmasına rağmen Arapçada kullanılmayan bir kelimedir. Edebiyatta her beyti kendi arasında kafiyeli, iki beyitten binlerce beyte kadar uzanan nazım şeklinin adıdır. Beyitlerin ayrı ayrı kafiyeli olması yanında her beytin anlamının kendi içinde tamamlanması ve öteki beyitlere geçmemesi gerekir. Ancak beyit­ler arasındaki konu birliğine de dikkat edilir. Mesnevî beyitlerinin kafiyeleri ba­ğımsız olduğundan uzun hikâyelerin yazılmasına elverişli bir nazım şeklidir. Destanlar, uzun aşk hikâyeleri, didaktik, dinî ve ahlâkî konular ve ansiklopedik bilgiler veren eserler mesnevî şeklinde yazılmışlardır.

26.Etkinlik
İncelediğiniz mesneviden alınan aşağıdaki beyit ve bentlerin kafiye örgüsünü ve kafiyelerini gösteriniz.
Mısra   örgüsüKafiyeleri
aa-bb-cc-ddMesnevide genel olarak tam ve zengin kafiye   kullanılmıştır.
  1. Beyit: “em”ler        tam kafiye
  2. Beyit: “an”lar        tam kafiye
  3. Beyit: “âr”lar        zengin kafiye
  4. Beyit: “âz”lar        zengin kafiye

27. Etkinlik
a. Metnin temasıyla ilgili çıkarımlar yapınız. Sınıfça karar verdiğiniz en doğru temayı tahtaya yazınız.
a. Aşk teması üzerinde durulmuştur.
b. Metnin temasının evrenselliğini tartışınız. Evrensel temalara örnekler veriniz.
b. Aşk teması evrensel olup her devirde her mekanda bu tema sürekli olarak işlenmiştir.
c. Temanın yazıldığı dönemdeki önemini ve değerini belirtiniz.
c.

28.     Etkinlik
a. İncelediğiniz şiirin temasının, insana özgü gerçekliği nasıl ifade ettiğini belirtiniz. Sonuçları
tahtaya çıkarak arkadaşlarınızla paylaşınız.
a. Teması bir aşk hikayesidir ve bu tema insan hayatında her zaman olabilen bir durumdur. Yalnız bunu aktarırken biraz insana özgü gerçekliğin dışında aşırı idealize edilerek verilmiştir. Yani aşk insan özgü gerçekliktir ama anlatımda zaman zaman bunun dışına çıkıldığı görülmüştür.
b. Temanın sosyal yapı, duyuş ve düşünüş ile ilişkisi var mıdır? Örnek vererek açıklayınız.
b. Sosyal yapısıyla ilişkisi vardır. Şair bu hikayeyi dile getirdiğinde toplumdaki herkesin duygu ve düşünüşüne tercüman olmuştur. Bir kıssa olmasına rağmen hikaye yaşanılmış gibi benimsenmiştir.

29.     Etkinlik
Metnin bağlı olduğu geleneği belirtiniz. Metinden geleneğin etkisini gösteren örnekler veriniz.
Metnin   bağlı olduğu gelenekGeleneğin   etkisine örnekler
Metnin bağlı olduğu gelenek mesnevî geleneğidir.Aruzla yazılması, beyitler halinde olması, her   beytin kendi içinde kafiyeli olması, olay anlatması, dilinin süslü olması,   edebi sanatların kullanılması geleneğin özellikleridir.Her kirpiği bir hadeng-i hûnrîz
Peykân-ı hadengi gamze-i tiz
Deryâ-yı   belâ cebîn-i pâki
Çîn-cünbiş-i   mevc-i sehmnâki

30. Etkinlik
a. Hikâyenin anlatma, tasvir ve tahlil bölümlerini bulunuz. Bu bölümlerde dil hangi özellik­leriyle kullanılmıştır? Örneklerle gösteriniz.
b. Anlatıcının bakış açısını ve özelliklerini belirtiniz.
Dil ve   özelliklerine ait örneklerAnlatma,   tasvir ve tahlil bölümlerinden örneklerAnlatıcının   bakış açısı ve özellikleri
Dili süslü ve ağdalıdır.Her kirpiği bir hadeng-i hûnrîz
Peykân-ı hadengi gamze-i tiz
Deryâ-yı   belâ cebîn-i pâki
Çîn-cünbiş-i   mevc-i sehmnâki

Mektebde anunla oldı hemdemBir nice melek-misâl kız hem
Bir saf kız oturdı bir saf oğlan
Cem’ oldı behişte hûr u   gılmân
Oğlanlara kızlar olsalar yâr
Aşkda bulunur revâc-ı bâzâr

Bakış açısı İlahî bakış açısıdır. Anlatıcı   kahramanların bütün özellikleri bilmekte, olaya başından sonuna kadar hakim   durumdadır.
31. Etkinlik
Altı çizili kelimelerden hareketle Leyla ve Mecnun mesnevisinin dil özelliklerini belirleyiniz.
Ebrûsı hamı belâ-yı uşşak
Hem cüft letafet içre hem tâk
Her kirpiği bir hadeng-i hûnriz
Peykân-ı hadengi gamze-i tiz
Deryâ-yı belâ cebin-i pâki
Çin-cünbiş-i mevc-i sehmnâki
Çeşm-i siyehine sürmeden âr
Hindûsına hem-giriftâr
Ruhsârma reng-i gözeden neng
Hergiz ana gâze vermemiş reng

Divan edebiyatında ve mesnevilerde  Arapça ve Farsça kelimeler sıkça kullanılmıştır. Yine Türkçe de olmayan tamlamalar göze çarpmaktadır. Altı çizili olan kelimelerden yabancı olanları bugüne kadar hiç değişmeden gelebilmiştir.

32. Etkinlik
Leyla ile Mecnun hikâyesini yorumlayınız ve metnin sizde uyandırdığı hisleri aşağıya yazınız.
 Hissettiklerim
33. Etkinlik
a. Okuduğunuz mesneviden hareketle Fuzûlî’nin fikrî ve edebî yönüyle ilgili çıkarımlar yapınız.
a. FUZULİ
                             Fuzûlî, Azeri asıllı Türk divan şairidir. Asıl adı Mehmet oğlu Süleyman’dır. Öğrenimi hakkında kesin bir bilgi olmayıp, eserlerinden İslami bilimler ve dil alanında çok iyi bir eğitim aldığı anlaşılmaktadır. Türkçe divanının önsözünde “Bilimsiz şiir temelsiz duvar gibidir, temelsiz duvar da değersizdir.” demektedir.
                            Türkçe divanındaki şiirlerini Azeri lehçesinde yazmıştır. Aynı zamanda Arapça ve Farsça divanlarından bu dilleri de çok iyi bildiği anlaşılmaktadır. Eserlerinde kullandığı dil dönemindeki divan şairlerine göre daha sade, anlaşılır bir Türkçedir. Halk deyişlerinden bolca yararlanmıştır.
                            Bedensel zevklerden ziyade tasavvufî bir aşk, ehlibeyte duyulan özlem, ayrılık acısı şiirlerinin konusunu teşkil etmiştir. Duygu ve düşüncelerini çok içten ve lirik bir şekilde ifade etmeyi kolayca başarmıştır. Bu açıdan bakıldığında Türk şiirinde karşılaştırılabileceği tek şair Yunus Emre’dir. Leyla ve Mecnun mesnevîsi aynı konuda yazılmış (Arapça ve Farsça dahil) en iyi mesnevîlerden biridir.
                            İran şiirinden Hafız, Türk şiirinden ise Nesimî ve Nevâî çizgisini en başarılı şekilde kemale erdirmiştir. Kendisinden sonra gelen bütün divan şairlerini etkilemiştir.
                            Kanuni‘nin Bağdat‘ı fethinden sonra (1534) padişaha kasideler sunmuştur. Padişah tarafından beğenilen kasideler karşılığında  9 akçelik maaşla ödüllendirilmiştir. Maaşını alamayınca Şikâyetname’yi yazmıştır. Şikâyetname Fuzuli’nin en önemli eserlerinden biridir.
                            Şikâyetnâmesinde Fuzuli şöyle der: “Selam verdim rüşvet değildir diye almadılar. Hüküm gösterdim faydasızdır diye mültefit olmadılar.”
Çokça zikredilen beyitlerinden bazıları şunlardır:
Aşk imiş her ne var âlemde
İlim bir kil ü kal imiş

Mende Mecnundan füzun aşıklık isti’dadı var
Aşık-ı sadık menem Mecnunun ancak adı var

Hasılım yoh ser-i küyunda beladan gayrı
Garazım yoh reh-i aşkında fenadan gayrı

Eyle sermestem ki idrak etmezem dünya nedir
Men kimem saki olan kimdir mey ü sahba nedir

Dest busi arzusıyle ger ölsem dustlar
Kuze eylen toprağım sunun anınla yare su

Ya rab bela-yı aşk ile kıl müptela meni
Bir dem bela-yı aşktan etme cüda meni

Yılda bir kurban keser halk-ı âlem ıyd içün,
Dem be dem saat be saat men senün kurbanınam.

Başlıca eserleri:
  • Hadikatü’s-Süeda (1837, Kerbela olayını anlatan düzyazı)
  • Türkçe Divan (1838, 1958)
  • Sıhhat u Maraz (1940, tıp bilgileri)
  • Enis’ül-Kalb (1944)
  • Fuzûlî’nin Mektupları (1948)
  • Terceme-i Hadis-i Erbain (1951)
  • Leyla vü Mecnun (3 bin 96 beyitlik mesnevî)
  • Rind ü Zahid (1956)
  • Beng ü Bade (1956, 444 beyitlik Türkçe mesnevî)
  • Arapça Divan (1958)
  • Matlau’l İtikad (1962)
  • Heft Cam (tasavvuf içerikli, 327 beyitlik Farsça mesnevî)
  • Sakinâme(tasavvuf içerikli mesnevîsidir)
  • Şikayetnãme(nesir türündedir)

b. Eserle şair arasında nasıl bir bağ vardır? Belirtiniz.
b. Her eser şairiyle mutlaka ilişkilendirilir. Eserine bakarak Fuzuli hakkında ve zihniyeti hakkında çıkarımlarda bulunabiliriz. Fuzuli aşk şairidir fakat ondaki aşk açısı aşktan zevk alma boyutundadır. Onun için önemli olan aşk ya da aşık olmak değil, aşk açısından  zevk alma önemlidir. Kavuşmak onun için olumsuzdur ve kavuşmayı hep ertelemiştir ki burada da onun zihniyetinin yansıması vardır.

34. Etkinlik
Aşağıdaki konularla ilgili hazırladığınız sunumu arkadaşlarınızla paylaşınız.
  • Halk hikâyeleri ve mesnevilerin yapısı, teması ve edebî değeri
Konunun sonundaki değerlendirme sorularında yapısı, teması ve edebi değeri hakkında bilgi verilmiştir.
  • Halk hikâyelerinin konusundan hareketle film yapılıp yapılamayacağı
Film yapılabilir ki konu bakımından çok benzeyen birçok hikayenin filmi yapılmıştır.
  • Halk hikâyeleri anlatan meddahların, günümüz şovmenleriyle ilgisi
İşlev olarak benzese de anlattıkları bakımından farklılık vardır. Bir diğer farklılık şovmenlikte bireysellik ve kişinin kendi yeteneği varken burda halkın ortak duygu ve düşüncesini anlatır meddah
  • Halk hikâyeleri ve mesnevilerin çağdaş anlatılardaki yeri
Maalesef yeri kalmamıştır modern hayatta.

ANLAMA VE YORUMLAMA
35. Etkinlik
a. Dört gruba ayrılınız. İşlediğiniz metinleri ahenk, tema, dil ve gerçeklik yönünden aşağıdaki tabloda karşılaştırınız.
 Leyla ve Mecnun    MesnevisiSüheyl ü Nev- bahâr Mesnevisi
Ahenk (ses-ritim)Aruz   ölçüsü, tam ve zengin kafiye, aa-bb-cc.. kafiye örüsüAruz   ölçüsü, tam ve zengin kafiye, aa-bb-cc.. kafiye örüsü
TemaAşk,   sabır, ayrılıkAşk,   sabır, ayrılık
DilSüslü ve   ağdalı bir dilSüslü ve   ağdalı bir dil
GerçeklikGerçeklik   kurgulanmış, olağanüstülükler eklenmiştir.Gerçeklik   kurgulanmış, olağanüstülükler eklenmiştir.

 Kerem ile Aslı HikâyesiDede Korkut Hikâyeleri
Ahenk (ses-ritim)Kısa   cümleler, vurgu ve tonlama, manzum parçalar ahenk oluşturmuştur.Kısa   cümleler, vurgu ve tonlama, manzum parçalar ahenk oluşturmuştur.
TemaAşkDoğruluk,   temizlik, kahramanlık…
DilSade ve   anlaşılır, nazım-nesir karışık bir anlatımSade ve   anlaşılır, nazım-nesir karışık bir anlatım
GerçeklikGerçeklik   kurgulanmış, yer yer bu gerçekliğie olağanüstülükler eklenmişGerçeklik   kurgulanmış, yer yer bu gerçekliğie olağanüstülükler eklenmiş

b. Sınıfa getirdiğiniz metinleri inceleme bölümündeki metinlerle ahenk, tema, dil ve gerçeklik yönüyle karşılaştırınız. Sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.

36. Etkinlik
a. Kerem ile Aslı hikâyesi ile Leyla ve Mecnun mesnevisinin temel karakterlerini; kişilik özellikleri, insana özgü gerçeklik ve aşk anlayışları yönüyle aşağıdaki tabloda karşılaştırınız.
 Kerem ile AslıLeyla ve Mecnun
Kişilik özellikleriBirbirlerini   çok seviyorlar. Kavuşmak için her türlü gayreti gösteriyorlar.   Kavuşamıyorlar.Birbirlerini   çok seviyorlar. Kavuşmak için her    türlü gayreti gösteriyorlar. Kavuşamıyorlar.
İnsana özgü gerçeklikİnsana   özgü olan sevgi gerçeğini üzerlerinde taşıyorlarİnsana   özgü olan sevgi gerçeğini üzerlerinde taşıyorlar
Aşk anlayışlarıİdealize   edilmiş bir aşk anlayışları vardır.İdealize   edilmiş bir aşk anlayışları vardır.

b. Yaşayan halk hikâyeciliği geleneğinin özelliklerini belirtiniz.


DEĞERLENDİRME
a. Aşağıdaki Leyla ve Mecnun hikâyesiyle ilgili verilen cümlelerin başına doğru ise (D), yanlış ise (Y) yazınız.
(  D ) Mecnun’un beşerî aşktan ilahi aşka yükselişini anlatır.
(  D ) Leyla ile Mecnun hikâyesinde murabba nazım şekliyle yazılmış bölümler vardır.
(  Y  ) Hikâyenin anlatıcısı kahramanlardan biridir.
(  D ) Fuzûlî kendi aşk anlayışını yansıtır.
(  Y ) Hikâyede olaylar olağanüstü yerlerde geçmektedir.

b.  Aşağıda “Kerem ile Aslı” ve “Leyla ve Mecnun” hikâyesiyle ilgili verilen cümlelerin başına doğru ise (D), yanlış ise ( Y ) yazınız.
( D ) Leyla ve Mecnun’un yazarı bellidir. Kerem ile Aslı anonimdir.
( D ) Leyla ve Mecnun mesnevi nazım biçimiyle yazılmıştır. Kerem ile Aslı nazım – nesir karışıktır.
( D ) Leyla ve Mecnun’da bir kısım olaylar çölde geçer. Kerem ile Aslı’nın olayı birçok şehirde geçer.
( Y ) Leyla ve Mecnun, Kerem ile Aslı’dan sonra yazılmıştır.
( D ) Bu hikâyeler yüzyıllardır meddahlar tarafından anlatılır.

c. Aşağıdaki cümleler hangi hikâyede geçmektedir?
  1. Isfahan şahının oğludur.                                  (Aslı ile Kerem)
  2. İlk defa mektepte karşılaşmışlardır.            (Leyla ile Mecnun)
  3. Aşkı uğruna Müslüman olmuştur.               (Aslı ile Kerem)
  4. İbni Selam adında bir zenginle evlenir.       (Leyla ile Mecnun)
  5. Beşerî aşktan ilahi aşka yükselir.                  (Leyla ile Mecnun)
  6. Kayseri’ye uğrar.                                                 (Aslı ile Kerem)
  7. Kabe’de dua eder.                                             (Leyla ile Mecnun)
  8. Ah çekip yanarak kül olur.                               (Aslı ile Kerem)

d. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
1. Aşağıdakilerden hangisi “Leyla ve Mecnun” hikâyesinin olaylarından biri değildir?
A)  İlk defa mektepte görüşmeleri
B)   Annesinin Leyla’yı okula göndermemesi
C)   Mecnun’un çöllere düşmesi
D)  Babasının Mecnun’u bularak ona nasihat etmesi
E)   Nevhel’in savaş sırasında Leyla’nın kabilesinden yana olması
CEVAP:E

2. Leyla ve Mecnun hikâyesiyle ilgili aşağıda verilen yargılardan hangisiyanlıştır?
A) Nazım birimi beyittir.
B) Her beyit kendi arasında kafiyelidir.
C) Aruz ölçüsüyle yazılmıştır.
D) Mesnevi nazım biçiminde yazılmıştır.
E)  Beyit sayısı sınırlıdır.
CEVAP:E

3.     I. Hikâyenin anlatıcısı belli değildir.
II.   Ne zaman ortaya çıktığı tam olarak bilinmez.
         III. Tamamen mensur şekilde yazılmıştır.
Kerem ile Aslı hikâyesiyle ilgili cümleler­den doğru olanlar hangi şıkta bir arada verilmiştir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) II ve III
CEVAP:C

4. Aşağıdaki yargılardan hangisi halk hikâye­lerinin özelliklerindendeğildir?
A)  Olağanüstü olaylara ve kişilere rastlanır.
B)   Aşk, kahramanlık, yiğitlik konularını işler.
C)   Manzum ve mensur ifadeler bir aradadır.
D)  Halk hikâyeleri yüzyıllar boyu meddahlar tarafından anlatılır.
E)   Ortaya çıktıkları dönemde yazıya geçirilmiştir.
CEVAP:E

5. Aşağıdaki yargılardan hangisi mesneviler­le halk hikâyeleri arasındaki farklardan bi­ri değildir?
A)  Mesneviler bir kişi tarafından yazılır, halk hikâyeleri anonimdir.
B)   Mesneviler manzum olarak yazılır, halk hikâyelerinde manzum-mensur ifadeler bir aradadır.
C)   Mesneviler divan edebiyatının, halk hikâyeleri halk edebiyatının ürünleridir.
D)  Mesnevilerde Arapça ve Farsça kelimele­re yer verilir. Halk hikâyelerindeyse halk dili kullanılır.
E)   Halk hikâyeleri Anadolu’da ortaya çıkmıştır. Mesneviler Türk edebiyatına İran’dan geçmiştir.
CEVAP:E

6.Aşağıdakilerin hangisi bir aşk hikâyesi değildir?
A)  Ferhat ile Şirin
B)   Vamık ile Azra
C)   İskendername
D)  Âşık ile Garip
E)  Tahir ile Zühre
CEVAP:C

7. Halk hikâyelerinin edebiyatımızdaki yerini ve önemini belirten kısa bir paragraf yazınız.
HALK HİKÂYESİ
  • Edebiyatımızda önemli bir yeri olan halk hikayeleri olağanüstü özelliklerin olduğu metinlerdir.
  • Bir ozan tarafından icra edilir. İcra edilirken saz eşliğinde söylenir.
  • Nesir ve nazım karışık olarak kullanılır. Olayların anlatımı nesir şeklinde anlatılır., karşılıklı konuşmalar ve duyguların anlatımı nazım biçimindedir. Nazım şeklinde anlatılan yerlerde saz da kullanılır.
  •  Âşıklar, hikayeyi anlatırken  taklit yaparak, jest ve mimiklerle anlatımlarını canlandırırlar.
  • Yazarı belli olamayan ürünlerdir ve nesilden nesile aktarılarak ortaya konur.
  •  Halk hikâyelerinde kahramanlar bey, tüccar, kadı, bey kızı, fakir delikanlı, eşkıya gibi halktan kişilerdir.
  • Tıpkı masallar gibi giriş ve bitiş tekerlemeleri vardır.
  • Masallara göre zaman ve mekan daha belirgindir.
  • Halk hikâyesinin ilk örnekleri 16.yüzyıldan itibaren görülmüştür.
  • Âşık Garip, Kerem ile Aslı, Emrah ile Selvi, Elif ile Mahmut, Arzu ile Kanber, Tahir ile Zühre, Köroğlu, Ferhat ile Şirin en ünlü halk hikâyeleridir.Bu halk hikayelerine bakıldığında bunların çoğunun aşk ve kahramanlık hikayesi olduğu göze çarpmaktadır.
NOT: Destan döneminden halk hikayesine geçişi sağlayan ilk ürünümüz Dede Korkut Hikayeleri’dir.
Halk hikâyeleri; Türk, Arap ve İran-Hint Kaynaklı olmak üzere üç grupta toplanır:
Kaynağı Türk olan hikâyeler: Dede Korkut Hikâyeleri, Kerem ile Aslı, Âşık Garip, Emrah ile Selvihan vb.
Kaynağı Arap olan hikâyeler: Yûsuf u Züleyhâ, Leyla ile Mecnun vb.
Kaynağı Hint-İran olan hikâyeler: Ferhat ile Şirin, Kelile ve Dimne vb.

Zambak Yayınları 10. Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları sayfa 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ve diğer Çalışma Kitabı sayfalarına buradan göz atabilirsiniz.

10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları ders Kitabı Cevap Anahtarı Zambak Yayınları, 10.Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyat Ders Kitabı Cevapları, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Dersi Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, 10.Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder