10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 10-14 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ağustos 27, 2014

10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 10-14

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 10-14

10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları ders Kitabı Cevap Anahtarı Zambak Yayınları, 10.Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyat Ders Kitabı Cevapları, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Dersi Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı CevaplarıZambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı CevaplarıZambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, 10.Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev

10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları DERS Kitabı Cevapları Tüm Sayfalar. Sitemizde 10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları Tüm Sayfalar cevaplarını bulabilirsiniz. Öncelikle siz kendiniz yapmayı deneyin. Burdaki amacımız size yapamadığınız sorularda, yada aklınıza takılan, yerlerde yardımcı olmaktır. Lütfen burdan kontol ediniz, burdan bakıp aynısını yazmak öğrenmeniz açıısndan faydalı olmayacaktır. 2014-2015 Eğitim öğretim yılı.


Altta yer alan cevaplarla kendi cevaplarınızı karşılaştırarak sorularla,çözümlerle ilgili fikir elde edebilirsiniz.Siz değerli öğrenci arkadaşlarımıza derslerinde yardımcı olmak adına çalışma kitabı cevapları ve ders kitabı cevapların sunuyoruz. Sitemizde çalışma kitabı cevaplarının yanı sıra derslerin kitabı cevapları da bulunmaktadır. Ek olarak birden çok yayın evinin bu kitapları yayınlaması nedeniyle kitaplar sizin kullandıklarınız ile farklılık gösterebilir. Bu sebeple farklı bir yayının kitap cevaplarını sitemizden arayarak bulabilirsiniz. Bütün Yayınların cevapları sitemizde bulunmaktadır.

  10-14.Sayfa    15-19.Sayfa    22-24.Sayfa    25-27.Sayfa
  28-33.Sayfa    34-40.Sayfa    41-45.Sayfa    48-50.Sayfa
  51-56.Sayfa    57-60. Sayfa       >>ileri
           <<Geri

 * Not: Cevap Kağıtları, Çözdüğünüz Soruları Kontrol Etmeniz Amacıyla Eklenmiştir.



1. Edebiyat – Tarih İlişkisi
HAZIRLIK
1. Tarih ile edebiyat arasında nasıl bir ilişki olabilir? Tartışınız. Tarih ile edebiyat arasında nasıl bir ilişki olabilir? Tartışınız. Sonuçları söyleyiniz.
1. Tarih ile edebiyat arasında doğrudan bir ilişki söz konusudur. Yalnız yöntemleri ve amaçlar farklıdır. Tarih eldeki vesika  ve belgelere dayanarak geçmiş hakkında bilgi verirken edebiyat ise estetik güzelliği ortaya çıkarmak için çalışır ve bunu yaparken de bilgi ve belgeye ihtiyacı yoktur. İkisinin arasındaki ilişki ise zaman zaman birbirlerinin alanlarına girerler. Edebiyat konu olarak tarihi bir olayı eserine aktarırken faydalanılabileceği tek bilim vardır ki o da tarihtir.  Tarihçi de bazen araştırdığı konulara edebi metinlere rastlar ki destanlar bunların en güzel örneğidir.
2. Aşağıdaki resimlerden hareketle tarihî bir olayın sanat eserine nasıl yansıdığını yorumlayınız. Düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.
2. Dış  dünyada yaşanan her zaman bir gerçeklik vardır ressam ya da yazar bu gerçekliği alıp kendi içinde kurgulayıp ortaya eser olarak  koyar. Buradaki ressam bir savaş sahnesini görmüş, duymuş ya da yaşamış olabilir ama bunu anlatırken kurgulamak zorundadır.
3. Destan, masal, mesnevi, halk hikâyesi ve roman türünün edebiyat tarihinde ne zaman görülmeye başlandığını araştırınız.
3. Destan: İslamiyet öncesi Türk edebiyatında ortaya çıkmış olup tam tarihi bilinmez.
Masal: Sözlü edebiyat döneminde çıkmış olup yine tarihi belli değildir.
Mesnevi: Edebiyatımızda ilk defa 1072 Kutadgu Bilig isimli eserle girmiştir.
Halk Hikayesi: İslamiyet sonrası Halk edebiyatı içerisinde yer almış olup tam tarihi belli değildir.
Roman: Edebiyatımıza  Tanzimat dönemiyle girmiştir.
4. Türk tarihine yön veren olayları anlatan şiir ve roman örnekleri bulunuz.
4. Çanakkale Savaşı’nı anlatan Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine   şiiri, Osmanlı’nın kuruluş olayını anlatan Tarık Buğra’nın Osmancık isimli romanı…
5. Tarih kitaplarından Köktürk Devleti ile ilgili bilgi toplayınız. Sonuçları söyleyiniz.
5. Göktürk Devleti, tarihte ilk defa Türk adını taşıyan devlettir. Göktürkler, Türklerin atlı uygarlık ya da bozkır uygarlığından yerleşik uygarlığa geçiş döneminde, Türk boylarının başına geçerek hüküm süren bir hakan sülâlesidir Kurdukları devlete de Göktürk Devleti denir.Türk adı ilk kez Göktürkler dönemine ait Orhun Yazıtları’nda geçmektedir. Göktürkler, saltanatı Avarların elinden alarak devletlerini kurmuşlardı.. Türk egemenliğinin batıda yayılmasında ve Batı Türkistan Türkmenleşmesinde önemli rol oynadılar.  VII. yüzyılın ilk çeyreğinde bir durgunluk geçiren Göktürkler, Kutluğ İlteriş Kağan zamanında yeniden canlılık gösterdiler. Ama bu sırada doğudaki Çin tehlikesine, batıdan gelen ve Sasani egemenliğine son veren bir de Arap tehlikesi eklendi.  VIII. yüzyılın başlarında, 706’da Kapağan Kağan komuta ettiği Türk ordusu Çinlileri yenerek Türk devletinin durumunu düzeltirken, batıda Kültigin Kağan ordusuyla Buhara yakınlarına kadar ilerledi . Böylece Türkler batıda Araplarla karşı karşıya” geldiler. Kapağan Kağan 716’da ölünce oğullarıyla yeğenleri Bilge ve Kültigin arasında iktidar mücadelesi başladı. Arap baskısına doğuda Moğol baskısı eklenince iç ayrılıkların da etkisiyle Göktürk Devleti son buldu (745).

İNCELEME
1. Metin
Ateşten Gömlek
Metin İnceleme 
1. Yukarıdaki metin Türk tarihinin hangi dönemine ışık tutar? Açıklayınız.
1. Kurtuluş Savaşı yıllarına ışık tutar.
2. İncelenen metinden hareketle edebî eser – tarih ilişkisini değerlendiren bir paragraf yazınız. Yazıların birkaç tanesini sınıf panosuna asınız.
2. Yazar edebi eserini oluştururken kendisine tarihten bir konu seçer. Bu konuda anlatılan olayları ister yaşamış olsun, duymuş olsun ya da okumuş olsun bunu mutlaka eserlerinin içinde kurmaca olarak anlatır. Romanda anlatılan karakterler belki yaşamamış kişilerdir ama yazar anlatımıyla bunlar yaşanabilirliği yüksek olan kişiler karşımıza çıkmaktadır. Yani edebi eserlerde anlatılan gerçeklik değişikliğe uğramıştır, tarih gibi net bilgi değildir.
 2. Metin
Türk Savaş Taktiği
 3. İncelediğiniz metin tarihimizin hangi dönemlerinden bahsetmektedir?
3. Osmanlı dönemine ait olup  bu dönem içerisinde 15-16 yüzyılları anlatır.
4. Metinlerden hangisi tarihî, hangisi edebîdir? Örnek vererek açıklayınız.
4. Türk Savaş Taktiği isimli metin tarihtir, Ateşten Gömlek edebi eserdir. Çünkü 2. Metinde anlatılan kurmaca değil, tamamen gerçekliğe dayanırken Ateşten Gömlek isimli metin ise kurmacadır.
5. Metinlerden hareketle edebiyat ile tarih arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
5. Tarih edebiyat faydalanır . Destanlar sözlü kültürün öne çıkmış  ürünleridir. Bunları tarih kitaplarında göremezsiniz çünkü adı üzerinde sözlü olarak yani kulaktan kulağa yayılarak gelişmiştir. Bu durumda edebiyatın alanında faydalanmak durumundasınız.
Edebiyat tarih faydalanır. Yazar kendine bir konu seçer ve bu konu tarihin içindeki bir olay ise bunu okur, tanıklarını dinler. Bunları belli bir kurgu içinde aktararak romanı ortaya çıkarır.

ANLAMA VE YORUMLAMA
1. Etkinlik
Aşağıda Şemsettin Kutlu’nun “Serveti fünun Dönemi Türk Edebiyatı Antolojisi” adlı eserinden bölümler verilmiştir. Buna göre metinden hareketle edebiyat tarihinin kapsamını yandaki kavram haritasına yazınız.
  • Yazarın hayatını bilmek
  • Eserlerini bilmek
  • Dönemindeki sosyal ve siyasal gerçekliği bilmek
  • Edebiyatı belli devirlere ayırmak
  • Edebiyat ve edebi eserlerin gelişimini ele almak

2. Etkinlik
a. Aşağıda Köktürk Yazıtlarından bir bölüm verilmiştir. Siz de tarih kitaplarından okuduğunuz Köktürk Devleti ile ilgili bölümleri defterinize yazınız. İki metinde Köktürk Devleti ile ilgili bilgilerin nasıl verildiğini belirtiniz. Sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.
a. Burada anlatıcı ile yazarın kendisi aynıdır. Anlatıların her ikisi didaktik tarzda yazılmıştır.
b. “Edebiyat tarihi edebî eserleri ve onları meydana getiren kişileri yer ve zaman şartlarına bağlı olarak inceler.” Açıklamadan ve incelediğiniz metinden hareketle edebiyat tarihinin uygarlık tarihini ne şekilde etkilediğini açıklayınız.
b. İnsanların uygarlık dediği şeyin tek bir nesne ya da kavram yoktur. Bu uygarlık denilen şey de hemen olacak bir şey değil  ve bunu oluşumunda çok küçük kavramların, tecrübelerin etkisi büyüktür. İşte bu uygarlığın oluşmasına edebiyat tarihinin katkısı da vardır.
c. Türk edebiyat tarihinin dünya uygarlığına ne gibi katkısı olmuştur? Örnekler veriniz.
c. Türkler eski kültürü oluşturan milletlerden biridir. Kendine ait harfleri, yaşayışları, edebiyatları, giyim kuşamları olmuştur. Dünya üzerinde diğer milletleri  ya hiç yoktur  ya da birkaç tane destanı varken Türklerin onlarca destanı vardır ki bu da dünya uygarlığına bir katkıdır.

3. Etkinlik

Aşağıdaki sözcük-terim-açıklama eşleştirmelerini yapınız.
Edebiyat Tarihi:               Bütün edebiyat hareketlerini ve dönemlerini inceler.
Tarih:                                   Toplumu etkileyen olaylar arasındaki ilişkileri önceki ve sonraki olaylara bağla­yarak inceler.
Edebiyat:                            Düşünce ve duyguların imgelerle biçimlendirilmesi
Tarih:                                   Toplumları etkileyen olayları zaman ve yer belirterek anlatır.
Edebiyat Tarihi:               Yazar ve şairlerin dil ve üslup özelliklerini açıklar.
Edebiyat:                            Dili etkili kullanma sanatı.
  
4. Etkinlik
Türk edebiyatında destan, masal, mesnevi, halk hikâyesi ve roman gibi edebî türlerin ortaya çıktıkları zaman dilimlerini ve bu türlerin birbirlerinden farklarını belirleyiniz.
 Destan: İslamiyet öncesi Türk edebiyatında ortaya çıkmış olup tam tarihi bilinmez. Olağanüstülük, kahramanlık söz konusudur. Hece ile yazılır
Masal: Sözlü edebiyat döneminde çıkmış olup yine tarihi belli değildir. Yer  ve zaman belli değildir. Çocuklar için yazılır.
Mesnevi: Edebiyatımızda ilk defa 1072 Kutadgu Bilig isimli eserle girmiştir. Her beyit kendi arasında kafiyelenir ve Divan Edebiyatı içindeki anlatmaya bağlı türlerdendir. Uzun bir olay anlatılırken kullanılır.
Halk Hikayesi: İslamiyet sonrası Halk edebiyatı içerisinde yer almış olup tam tarihi belli değildir. Manzum ve mensur karışıktır. Genellikle aşk ve kahramanlık  üzerine söylenir.
Roman: Edebiyatımıza  Tanzimat dönemiyle girmiştir. İlk başlarda çeviri şeklinde girerken daha sonraları telif olarak ortaya çıkmıştır ve en güzel örneklerini Servet-i Fünun döneminde vermişizdir.

5. Etkinlik
“Edebiyat tarihi; sanatçıların, eserlerini hangi şartlar altında meydana getirdiklerini araştırır ve onların gerçek değerini belirlemeye çalışır. Bu eser ve sanatçıların, dönemlerinde ve kendinden sonra edebiyat ve toplum hayatını ne şekilde etkilediğini tespit eder. Vatan ve din değişmesi, göçler, iktisadi ve siyasi olaylar toplumda olduğu gibi onun edebiyatında da etkilidir.”
Okuduğunuz metinlerden de faydalanarak tarihî dönem, eser ve sanatçı ilişkisini örnekler vererek açıklayınız.
Bir eserin yazıldığı dönem ile eser arasında sıkı bir ilişki vardır. Çünkü yazar toplumun içinde bir ferttir. Yazılan eserlerde toplumun bireylerine sunulmak için yazılır. Bu yüzden eserlerde toplumun beklentileri ilgileri daha çok yer bulur. Bu nedenle eserlerde yazıldığı dönemin özelliklerini bulmak gayet doğaldır. Aynı şekilde yazar eserine mutlaka kendinden bir şeyler ekler. Çünkü yazılan eser anı zamanda yazarında beklentileri karşılamak için oluşturulmuştur. Bütün bunlardan dolayı, tarihî dönem-eser ve sanatçı arasında ayrılmaz bir bütünlük vardır.

Değerlendirme
a. “Toplumun, sanatçının, sanat eseriyle” sözcüklerini aşağıdaki boş bırakılan yerlere yazınız.
a. EDEBİ ESER ile sanatçının hayatı  arasında sıkı bir bağ vardır.
b. Sanatçı YAŞADIĞI TOPLUMUN aynasıdır.
c. Sanat eserinde SANATÇININ yaşamına ve kişiliğine ait ipuçları vardır.

b. Aşağıdaki cümleleri doğru-yanlış (D/ Y) durumlarına göre değerlendiriniz.
( D ) Edebî bir tür olan roman Batı etkisinde  gelişen Türk edebiyatı döneminde ortaya çıkmıştır.
( Y ) Tarih, edebî eserlerden hareketle bir  milletin duygu ve düşüncede geçirdiği evreleri inceler.
( D ) Türk tarihiyle ilgili bilgilere edebî eserlerden  de ulaşabiliriz.

c. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
1. Aşağıdaki cümlelerden hangisi edebiyat tarihinin kapsamlarından biri değildir?
A) Şair ve yazarların eserlerini inceler.
B) Edebiyatı belirli dönemlere ayırır.
C) Siyasi ve sosyal olayların edebî eserlere nasıl yansıdığını inceler.
D) Sosyal olayların başka bilim dallarıyla ilişkisini ele alır.
E) Edebî dönemlerin özelliklerini belirler.
CEVAP: D

2.            I. Anı (Hatıra)
II. Roman
III. Gezi Yazıları
IV. Günlük
Yukarıdaki edebî türlerden hangisi ya da hangileri genel tarih açısından bir değer ifade eder?
A) I ve II                              B) I ve III                             C) II ve III
D) III ve IV                          E) I, II, III ve IV


CEVAP:E

 * Not: Cevap Kağıtları, Çözdüğünüz Soruları Kontrol Etmeniz Amacıyla Eklenmiştir.

Cevapların Tümüne Buradan Ulaşabilirsiniz.....!!!

Zambak Yayınları 10. Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları sayfa 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ve diğer Çalışma Kitabı sayfalarına buradan göz atabilirsiniz.

10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları ders Kitabı Cevap Anahtarı Zambak Yayınları, 10.Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyat Ders Kitabı Cevapları, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Dersi Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, 10.Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder