10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202-206 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ağustos 27, 2014

10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202-206

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202-206

10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları ders Kitabı Cevap Anahtarı Zambak Yayınları, 10.Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyat Ders Kitabı Cevapları, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Dersi Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı CevaplarıZambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı CevaplarıZambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, 10.Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev

10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları DERS Kitabı Cevapları Tüm Sayfalar. Sitemizde 10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları Tüm Sayfalar cevaplarını bulabilirsiniz. Öncelikle siz kendiniz yapmayı deneyin. Burdaki amacımız size yapamadığınız sorularda, yada aklınıza takılan, yerlerde yardımcı olmaktır. Lütfen burdan kontol ediniz, burdan bakıp aynısını yazmak öğrenmeniz açıısndan faydalı olmayacaktır. 2014-2015 Eğitim öğretim yılı.


Altta yer alan cevaplarla kendi cevaplarınızı karşılaştırarak sorularla,çözümlerle ilgili fikir elde edebilirsiniz.Siz değerli öğrenci arkadaşlarımıza derslerinde yardımcı olmak adına çalışma kitabı cevapları ve ders kitabı cevapların sunuyoruz. Sitemizde çalışma kitabı cevaplarının yanı sıra derslerin kitabı cevapları da bulunmaktadır. Ek olarak birden çok yayın evinin bu kitapları yayınlaması nedeniyle kitaplar sizin kullandıklarınız ile farklılık gösterebilir. Bu sebeple farklı bir yayının kitap cevaplarını sitemizden arayarak bulabilirsiniz. Bütün Yayınların cevapları sitemizde bulunmaktadır.


  10-14.Sayfa    15-19.Sayfa    22-24.Sayfa    25-27.Sayfa
  28-33.Sayfa    34-40.Sayfa    41-45.Sayfa    48-50.Sayfa
  51-56.Sayfa    57-60. Sayfa       >>ileri
           <<Geri

 * Not: Cevap Kağıtları, Çözdüğünüz Soruları Kontrol Etmeniz Amacıyla Eklenmiştir.

3. Öğretici Metinler
HAZIRLIK
1. Sevdiğiniz bir şair ya da yazarın hayatını araştırıp sınıfta sunum yapınız.
1. Türk Edebiyatındaki her hangi bir şair ya da yazarın hayatı hakkında detaylı bir slaytı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
2. Seyahat ettiğiniz bir yeri, orada boşunuza giden ve gitmeyenleri ayrıntılarıyla anlatınız.
2. ..
3.Aşağıdaki metin parçalarını okuyunuz. Bu metinlerin yazılış amacını belirtiniz.
3.
  • İkinci Kosova Savaşı isimli metnin yazılış amacı İkinci Kosova Savaşı hakkında bilgi vermektir.
  • Tilki isimli metin bilgi vermek amacıyla yazılmıştır.
  • Dost Tutunmak Nice Olur isimli metin öğüt vermek amacıyla yazılmıştır.

İNCELEME
1. Metin
Tezkire
1. Etkinlik
Okuduğunuz tezkirenin yazılış amacını belirleyip aşağıdaki boş bırakılan yere yazınız. Yazılış amacı:
Bu metnin yazılış amacı şair Ahmedî’nin hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi vermektir.

2. Etkinlik
Okuduğunuz metin, 15. yy. şairlerinden Ahmedi’yi anlatmaktadır. Bu metinden hareketle;
A. Tezkirelerde hangi konular işlenir?
B. Eserde şairin hangi özelliklerinden bahsedilmiştir?
C. Parçada nasıl bir plan izlenmiştir? Bu soruların cevaplarını aşağıdaki boş bırakılan yerlere yazınız.
ABC
Tezkirelerde şairlerin hayatı, edebî kişilikleri, şiirlerinden örnekler   ve eserleri hakkınca bilgiler yer alır.Şiirlerinin pek güzel olmadığından bahsedilmiştir.Önce şairin nereli olduğundan bahsedilmiş, sonra sırasıyla hangi   padişah zamanında yaşadığı, eserlerinin ve şiirlerinin özelliği, şiirlerinden   örnekler verilmiş, son olarak da şair hakkında bir değerlendirme yapılmıştır.
Okuduğunuz tezkireyi yorumlayınız. Metindeki düşüncelere katılıp katılmadığınızı aşağıdaki boşluğa yazınız.

4. Etkinlik
Sivas’dandur. Murâd Han Gazî devrinde boy beglerinden Mîr Selmân’un mâdih ü vasıfı ve ol asrun fâzıl-ı pür-maârifiydi. İskender-nâme’yi mezbûr’un nâmınadimişdürVe ilm-i bâtında âfâkî ve enfûsî teşbih ü temsîl ile hikmet ü hendeseden ve ilm-i tıbdan çok maânî ve maârif harc u derc itmişdürAmmâ nazmında ol kadar zerâfet ve elfâz u edâsında çendân letâfet yokdur. Rivâyet iderler ki kitâb-ı mezbûn, meskûre diyup ol asrun ayânı ve erkânına arz itdükde hayyiz-i kabûle karîne olmayup bu gûne nazm ile bir kitâbdan bir parça kasîde evlâyıdı dimişler. Ol dahi bu cevâbdan müteellim ü müteessür olur ve şikestelik ânz olup mizâcı mütegayyir olur. Meger ol zamanda merhûm Şeyhî ile bir hücrede celisler ve lâ-tekellüf hem- dem ü Enîsler imiş.
Yukarıdaki paragraf Latîfî’nin 16. yy. da yazdığı tezkirenin özgün metin parçasıdır. Bu metin parçasından hareketle;

1. Günümüz Türkçesiyle verilen metin ile yukarıdaki özgün metin arasındaki dil ve anlatım
özelliklerini belirleyiniz.
1. Yukarıdaki metnin dili ağır ve süslüdür. Arapça ve Farsça kelimeler fazla olduğu içi anlaşılması biraz zordur.
2. Altı çizili kelimeleri günümüz Türkçesini de göz önünde bulundurarak dil yönünden karşılaştırınız.
2. Yukarıdaki parçadaki altı çizili kelimelerde günümüz Türkçesine göre ses uyumu kuralının henüz yerleşmediğini görüyoruz. Eklerde yuvarlaklaşmalar var. Kelime başlarındaki dar ünlüler henüz geniş ünlü haline gelmemiş (dimek-demek gibi)

3. Yabancı kaynaklı kelime ve söz kalıplarını bulunuz. Bunları aşağıdaki bölümlere yazınız.
3. mâdih ü vasıfı, fâzıl-ı pür-maârifiydi, mezbûr’un, ilm-i bâtında âfâkî ve enfûsî teşbih ü temsîl ile hikmet ü hendeseden ve ilm-i tıbdan çok maânî ve maârif harc u derc, elfâz u edâsında çendân letâfet….

1.Dil   ve anlatım özellikleri2.   Altı çizili kelimelerin dil yönünden incelenmesi3.   Yabancı kelime ve söz kalıpları
Yukarıdaki metnin dili ağır ve süslüdür. Anlaşılması biraz   zordur. Sadeleşmiş metnin dili ise sade ve anlaşılır bir dildir. Yukarıdaki   parçadaki altı çizili kelimelerde günümüz Türkçesine göre ses uyumu kuralının   henüz yerleşmediğini görüyoruz. Eklerde yuvarlaklaşmalar var. Kelime   başlarındaki dar ünlüler henüz geniş ünlü haline gelmemiş (dimek-demek gibi)mâdih   ü vasıfı, fâzıl-ı pür-maârifiydi, mezbûr’un, ilm-i bâtında âfâkî ve enfûsî   teşbih ü temsîl ile hikmet ü hendeseden ve ilm-i tıbdan çok maânî ve maârif   harc u derc, elfâz u edâsında çendân letâfet…. 
5. Etkinlik
a. Yazarın fikrî ve edebî yönü hakkında çıkarımda bulununuz. Çıkarımlarınızı aşağıya yazınız.
a. AHMEDİ (1334 – 1413)
  • Bursa ve Edime sarayları çevresinde rahat bir yaşam sürmüştür.
  • Aşk, eğlence, tarih ve tabiat temalı şiirler yazmıştır.
  • Tasavvufu çok iyi bilmesine rağmen, şiirlerinde tasavvufa az yer vermiştir.
  • Türkçeyi iyi kullanan, şiir tekniğine hâkim kudretli bir şairdir.
  • Gazel ve kasidelerinde İran şiirinin özelliklerini gösterdiği gibi, Türk ruhunun inceliklerini ve Türkçenin gücünü de aksettirmiştir.
  • İran şiirinin konu ve biçim özelliklerini şiirimize kazandırmaya çalışmıştır. “İskendername” ve “Cemşid ü Hurşid” adlı mesnevileri önemli yapıtlarıdır.
Ahmedî Eserleri:
  • Divan
  • İskendername: Büyük İskender’in yaşamının ve savaşlarının anlatıldığı mesnevidir. Yapıtta ayrıca; astronomi, fen, matematik ve toplumbilim ile ilgili bilgiler yer almaktadır.
  • Cemşid ü Hurşid: Çin hükümdarı Cemşid’in Rum kayserinin kızı Hurşid’e aşkını anlatan yapıt, Farsçadan çevrilerek mesnevi biçiminde yazılmıştır.
  • Tervihü’l Ervah: Manzum bir tıp kitabı.
  • Mirkatü’l Edeb: Arapça-Farsça manzum sözlük.

b. Eserle yazar arasındaki ilişkiyi belirtiniz.
b. Eser bilgi vermek amaçlı yazılan bu metinde yaşadığı dönemdeki yazar hakkında bilgi verdiği için eserin yazarı hakkında bilgi sahibi olamasak da dönemin  zihniyeti hakkında bilgi sahibi olabiliriz.

a. Okuduğunuz metnin ana düşüncesi ile ana düşünceye yardımcı olumlu ve olumsuz yargıları belirleyip aşağıda verilen bölüme yazınız.
Ana   DüşünceYardımcı   Düşünceler
Ahmedî,   Şeyhî tarzında şiirler yazan, yazdığı eserler çeşitli vesilelerle eleştirilen   önemli bir şairdir.Şairler   birbirinden etkilenebilir.İnsanlar   yazdıklarından dolayı eleştirilirler.
Eleştiri   insanı daha iyiye götürebilir.

b. Metindeki düşüncelere katılıp katılmadığınızı belirtiniz.
b. Öğretici metinlerde anlatılan düşüncelere katılıp katılmama söz konusu değildir. Bilgi vermek amaçlı olduğu için yorum götürmez.

Zambak Yayınları 10. Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları sayfa 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ve diğer Çalışma Kitabı sayfalarına buradan göz atabilirsiniz.

10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları ders Kitabı Cevap Anahtarı Zambak Yayınları, 10.Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyat Ders Kitabı Cevapları, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Dersi Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, 10.Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder