9. Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları Cevapları Sayfa 124-125-126-127-128-129-130-131-132 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 30, 2015

9. Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları Cevapları Sayfa 124-125-126-127-128-129-130-131-132

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
9. Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları Cevapları Sayfa 124-125-126-127-128-129-130-131-132

9. Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları Cevapları Sayfa 124-125-126-127-128-129-130-131-132

2014-2015 Eğitim ve Öğretim Yılında Tarih Ders Kitaplarından 9. Sınıf Tarih Kitabı BİRYAY Yayınları Ders Kitabı Cevapları değişti. Bu sebeple Bu Tarih Dersi ile Alakalı Dökümanların yenilenmesi gerekiyor. Özellikle Tarih Kitabı Cevaplarının yenilenmesi gerekiyor. Çünkü Sayfa numaraları ve Sorular tamamen değişik tarzda hazırlanmış. 9. Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları Cevapları Sayfa 124-125-126-127-128-129-130-131-132nı Eğitim öğretim yılı boyunca Buradan takip edebilirsiniz. Bir önceki sene kullandığımız kitapta Ünite sonu değerlendirmelerin cevapları kitapta bulunmuyordu. Bu sebeple Ünite sonu değerlendirmelerinin cevaplarınıda veriyorduk. Fakat baktığınız zaman göreceksiniz ki ünite sonu değerlendirme çalışmalarının cevapları kitabın en arkasında mevcuttur. 

9. Sınıf Tarih Kitabı BİRYAY Yayınları Ders Kitabı Cevapları sitemizde yayınlanmıştır. Öğrencilerimizin derslerine yardımcı olmaya devam ediyoruz. Kitap içinde ve ünite sonunda bulanan soruların cevaplarını sitemizde yer almaktadır. Çalışma kitabı cevapları aşağıda sistemli olarak listelenmiştir. Cevap anahtarını arayanlar aşağıdaki sayfa numaralarıyla istediği sayfadaki cevapları inceleyebilirler. Öncelikle siz kendiniz yapmayı deneyin. Buradaki amacımız size yapamadığınız sorularda, ya da aklınıza takılan, yerlerde yardımcı olmaktır. 9. Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları Cevapları Sayfa 124-125-126-127-128-129-130-131-132nı lütfen buradan kontrol ediniz, buradan bakıp aynısını yazmak öğrenmeniz açısından faydalı olmayacaktır.

NOT: AŞAĞIDA 9. Sınıf Tarih Kitabı BİRYAY Yayınları Ders Kitabı Cevapları YAYINLANMAKTADIR. EKSİK SAYFALARI YORUM KISMINDA YAZARAK YAYINLANMASINI İSTEYEBİLİRSİNİZ.

9.sınıf tarih ders kitabı

9. Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları Cevapları Sayfa 124-125-126-127-128-129-130-131-132

9. Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları  Cevapları Sayfa 124-125-126-127-128-129-130-131-132
9. Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları  Cevapları Sayfa 124
SORU: Mekkeli Müşriklerin İslam dinine tepki göstermelerinin nedenleri neler olabilir?
CEVAP: Mekkeli Müşrikler büyük oranda Ekonomik kaygılar dolayısıyla İslam dinine karşı çıkmışlardır.  Birde kendi soylarından peygamber gelmediği için karşı çıkmışlardır.
SORU: Hz. Muhammed’in, İslam dinini yayarken karşılaştığı güçlükler neler  olmuştur?

CEVAP: Hz. Muhammed’in, İslam dinini yayarken bir çok güçlükle karşılaşmıştır. Bunlar Müslümanlara işkenceler zulümler ve göç etmek zorunda kalma şeklinde sıralanabilir. 
SORU: Yanda verilen kavramlar size neleri çağrıştırmaktadır?


Bi’at:  Bağlılığını, itimadını bildirmek; rey vermek, anlamına gelen ve İslâm toplumlarında hükümdarların dinsel yargı gücüne sahip olabilmeleri, meşru (yasal) ve yetkili sayılabilmeleri için halktan aldıkları söz, bağlılık andı veya yetkisidir.


El-Emin: Güzel ahlâkı, ticaretteki dürüstlüğü, zekiliği ve iş bilirliği, insanlara karşı tutumu, adaletli olması ve hakkı gözetmesi, hoşgörülü ve güler yüzlü oluşu ,merhametli ve şefkatli olması Hz. Muhammed’in (SAV) kısa zamanda herkes tarafından tanınmasını ve sevilmesini  sağladı. Bu nedenle henüz peygamber olmadan kendisine Mekke halkı tarafından “Muhammedül Emin” (Güvenilir Muhammed) lâkabı verilmişti.

Ensar: Terim olarak, İslam dininin tarihsel gelişimi açısından büyük bir öneme sahip olan Hicret olayı ile bir topluluğa kimlik olarak terimleşmiştir. İslam tarihinde Mekke'den Medine'ye göç eden Muhacirlere yardım eden, Medineli Müslümanlara Ensar denmiş; Kur'ân-ı Kerim'de Allah tarafından bu topluluk işaret edilerek yer almıştır.

Hicret:  HZ.Muhammed ve diğer müslümanların, baskılardan kurtulmak için 622'de Mekke'den Medine'ye göç etmelerine verilen isimdir

Hutbe:  İslam dininde cuma ve bayram namazlarında minberde imam tarafından okunan dua ve verilen öğüt

Muhacir: Mekke'den Medine'ye Hicret eden İlk Müslüman gruplar

Vahiy:  İslami terminolojide, buyruk veya düşüncelerin Allah tarafından peygamberlere bildirilmesi eylemine veya bu bildirinin kendisine denir. İslami inanışta vahiy peygamberlere gelir ve sadece Cebrail aracılığıyla iner.


“Hz. Muhammed, zeki, sakin, kendinden emin, ölçülü ve dengeli tutuma sahip, sözü dinlenir, herkes tarafından sevilen ve takdir edilen, doğruluğundan ve samimiyetinden şüphe edilmeyen bir karaktere sahipti. Onunla peygamberlik öncesinde ticari ilişkilerde bulunanlar, çok iyi arkadaş olduğunu, hak hususunda hatır gönül tanımadığını, zerre kadar riyâkârlık yapmadığını söylemişlerdir. Yalan söylemezdi. Dost düşman herkes onun yalan söylemediğini itiraf ederdi. Akrabalarının hakkını gözetir, ailesiyle ilgilenir, geçimini helal yoldan kazanır, muhtaçlara, zayıf ve güçsüzlere yardımda bulunur, misafire ikram eder, herkesle iyi geçinirdi.”
SORU: Yukarıdaki metni dikkate aldığınızda Hz. Muhammed’in nasıl bir kişiliğe sahiptir?
CEVAP: Okuma Parçasının her bir cümlesinde zaten Peygamber efendimizin bir özelliği anlatılmıştır. Sonuç olarak ise şunu söyleyebilirisiz. Peygambermiz Güvenilir ve tam bir lider özelliği gösteren kişidir. 
9. Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları  Cevapları Sayfa 125
2. EtkinliK: KÂBE’NİN HAKEMLİĞİ

Resulullah otuz beş yaşlarındaydı. Kureyşliler, Kâbe’yi tamir ediyordu. Zaman zaman Hz. Muhammed de çalışıyor, onlarla birlikte taş taşıyordu. Kâbe’nin tamiri bitip sıra Hacerü’l-Esved (Kara Taş)’i yerine koymaya gelince kabileler arasında tartışma çıktı. Taşı yerine koyma şerefi kime ait olacaktı? Tartışma büyüdü, nerede ise aileler birbirine girecekti. Sonra birisi bir teklifte bulundu. Kâbe’ye Şeybe kapısından ilk gelen hakem olacak ve o ne derse herkes onu kabul edecekti. İlk gelen Hz. Muhammed oldu. Bütün kabileler buna sevindiler. “Muhammed emin bir kimsedir, onun hakemliğine razıyız.” dediler. Durumu kendisine arz ederek hakemliğini istediler. Hz. Muhammed, kabul etti, hırkasını yere serdi. Hacerü’l-Esved’i üzerine koydu ve: “Her aileden birer kişi ucundan tutsun.” dedi. Hep beraber taşı kaldırıp konulacağı yere getirdiler. Hz. Muhammed de taşı bizzat kendi eliyle alıp yerine yerleştirdi. Hasan Karaköse, Ortaçağ Tarihi ve Uygarlığı, s. 9. (Düzenlenmiştir.)

SORU:  Hz. Muhammed’in güvenilir kişiliği, etkinlikte anlatılan olayda Kureyşliler ile Mekkeliler arasındaki barışa nasıl bir katkı sağlamıştır?

CEVAP: Olumlu yönde bir katkıda bulunmuştur. Çünkü eğer böyle bir pratik çözüm bulunmasaydı kan akacak ve böylelikle uzun yıllar sürecek huzursuzluk başlayacaktı. 
SORU: İlk Müslüman olan kişilerin toplumdaki konumu göz önüne alındığında bu durum İslam dininin hangi özelliği ile açıklanabilir?
CEVAP: Kendisine ilk olarak eşi Hz. Hatice inandı. İkinci olarak amcasının oğlu Hz. Ali, daha sonra azad ettiği kölesi Zeyd ve Hz. Muhammed’in yakın arkadaşı Hz. Ebu Bekir Müslüman oldular.
Yukarıda anlatılanlar bakarsak toplumun hemen her sınıfından İslam dinini kabul edenleri görürüz. Buda İslam dininin Kuşatıcı bir din olduğunun göstergesidir.
9. Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları  Cevapları Sayfa 126
SORU: Hz. Muhammed’in peygamberlikten vazgeçmesini isteyenlere karşı verdiği cevabı değerlendirdiğinizde neler söyleyebilirsiniz?
CEVAP: Görevine Sadık ve Peygamberlik mesleğini hiç bir dünya menfaatine değişmeceğini anlıyoruz. 
9. Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları  Cevapları Sayfa 127
3. Etkinlik: İSLAM’DA KARDEŞLİK
Hz. Muhammed, Mekke’den Medine’ye hicret ettiği zaman orada iki büyük Arap kabilesi (Evs ve Hazrec kabileleri) yaşıyordu. Bu iki kabile cahiliye döneminde birbiriyle uzun süren savaşlar yapmıştı. Hz. Muhammed daha başlangıçta İslam’da kardeşlik esasını getirmiş ve bunu birbirlerine mirasçı olma hususunda akrabalık bağı kadar kuvvetli kılmıştı. Müslümanlar Medine’ye hicret edince aralarındaki kardeşliğin sınırları genişledi. Hz. Muhammed, Mekke’den göç eden Müslüman (muhacir)larla, Medineli Müslüman (ensar)lar arasında kardeşlik tesis etti. Bu kardeşliğin gayesi, Mekke’de her şeylerini bırakarak Medine’ye gelen, dinleri uğruna vatanlarını terk eden muhacirleri desteklemek, maddi sıkıntılarını bir ölçüde de olsa hafifletmeye çalışmak, yurtlarından ayrı düşmenin vermiş olduğu garipliği ve mahzunluğu gidermekti. Medine’de 186 aile birbiriyle kardeş hâle geldi. Bu anlayış İslam medeniyetinin temelini oluşturan en güçlü bağdır. yahyagungor.net (Düzenlenmiştir.)
SORU: Hicret olayı ile birlikte İslam toplumunda ne gibi bir değişim yaşanmıştır?
CEVAP:Hicret İslam toplumunda kaynaşmaya neden olmuştur. Ensar ve Muhacir kardeşliği pekişmiştir. 
SORU: Müslümanların kardeş ilan edilmesi ne gibi sonuçlar meydana getirmiş olabilir?
CEVAP: Bu anlayış İslam medeniyetinin temelini oluşturan en güçlü bağdır

4. Etkinlik: MEDİNE SÖZLEŞMESİ

Hicretten sonra Medine halkı şu üç ana gruptan meydana geliyordu:
• Muhacir ve ensardan meydana gelen Müslümanlar
• Beni Kaynuka, Beni Nadir ve Beni Kureyza’dan meydana gelen Yahudiler
• Henüz Müslüman olmamış Araplar ve sayıları az olan Hristiyanlar
Hz. Muhammed, Medine’de yaşayanlarla bir sözleşme yaptı. Böylece dilleri, dinleri, kültürleri farklı olan ancak aynı topraklar üzerinde yaşayan insanların, uymaları gereken evrensel kuralları bu 
47 maddeden oluşan Medine Sözleşmesi’nin bazı maddeleri şunlardır:
• Bir saldırı olduğu takdirde Medine hep beraber savunulacaktır.
• Müslümanlar ve Yahudiler Mekkeli müşriklerle ittifak yapmayacaklardır.
• Hz. Muhammed’in izni olmadan hiç kimse sefere çıkmayacaktır.
• Her topluluk birbirinin haklarına saygı gösterecektir.
• Yahudiler kendi dillerinde serbest olacaklardır.


SORU: Medine Sözleşmesi neden bir anayasa özelliği taşımaktadır?

CEVAP: Çünkü Şehir devletinin kuralları bu maddelerle belirlenmiştir.
SORU: Farklı dinlere mensup insanların bir arada yaşamasını sağlayan unsurlar nelerdir?

CEVAP: Karşılıklı güven, Ortak amaçlar, 
9. Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları  Cevapları Sayfa 128
SORU: Hz. Muhammed’in müşriklerden bazılarını Müslümanlara okuma yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakması onun hangi yönünü gösterir?
CEVAP: Eğitime verdiği önemi gösterir.
9. Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları  Cevapları Sayfa 129
SORU: Uhud Savaşı’nı komutan asker ilişkisi açısından değerlendirdiğinizde neler söyleyebilirsiniz?
CEVAP:Uhud savaşında Okcular yerlerini terketmişlerdir. Komutanın sözünden çıkılmıştır. Buda stratejik açıdan hataya sebep olmuştur. 
SORU: Hz. Muhammed’in, hendek kazma fikrini ortaya atan Selman- ı Farisi’ nin düşüncesini kabul etmesi onun hangi özelliğini  göstermektedir?
CEVAP: istişareye verdiği önemi gösterir. Farklı fikirlere saygıyı öğretir. 
9.Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları  Cevapları Sayfa 130
SORU:Hudeybiye Antlaşması’ nın üçüncü maddesine, Müslümanların önde gelenlerinin karşı çıkmasına rağmen Hz. Muhammed’in

böyle bir maddeyi kabul etmesinin sebepleri sizce neler olabilir?


CEVAP:Bunu bu maddenin doğurduğu sonuçları söyleyerek daha iyi açıklayabiliriz. Bu maddeye göre medineye kabul edilmeyen müslüman olan gençler bir araya gelerek şam ticaret yolunu tehdit eder vaziyet alınca mekkeliler bu maddeyi iptal etmek istemişlerdir.
9.Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları  Cevapları Sayfa 131
SORU: Hz. Muhammed’in Mekke’de genel af ilan etmesi onun hangi yönünü gösterir?
CEVAP:Affedici özelliğini gösterir. 
9. Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları  Cevapları Sayfa 132
9.Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları  Cevapları Sayfa 132
6. Etkinlik: HZ. MUHAMMED’İN VEDA HUTBESİ
Hz. Muhammed, 632 yılında ailesi ve kalabalık bir Müslüman grubuylahac görevini yerine getirmek için Mekke’ye gitmiştir. Bu hac sırasında 100.000 kişiden fazla bir topluluğa hitaben bir hutbe okumuştur. Hz. Muhammed’in bu  hutbesi İslam  tarihinde Veda Hutbesi olarak adlandırılır . Veda Hutbesi , dünyada insan haklarına yönelik  ilk belgelerden biridir. 
Aşağıdaki metin Veda Hutbesi’nden kısaltılarak alınmıştır.

… Ashabım! Kimin yanında bir emanet varsa onu hemen sahibine versin. Cahiliye devrinde güdülen kan davaları tamamen  kaldırılmıştır. Sözümü iyi dinleyiniz ve iyi belleyiniz. Müslüman Müslümanın kardeşidir. Ve böylece bütün Müslümanlar kardeştir. Bir  müslümana kardeşinin  kanı  da  malı da helal olmaz. Ne zulmediniz ne de zulme uğrayınız.
İnsanlar! Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz, kadınları Tanrı emaneti olarak
aldınız. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, onların da sizin üzerinizde hakları vardır.
Ey insanlar! Hepiniz Adem’in çocuklarısınız. Adem ise topraktandır. Arap’ın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi kırmızı tenlinin siyah  tenliye , siyah tenlinin de kırmızı tenliye bir üstünlüğü yoktur. Suçlu, kendi suçundan başka suç ile suçlanamaz. Baba, oğlunun suçu üzerine, oğlu da babasının suçu üzerine suçlanamaz.
Doğuştan günümüze Büyük İslam Tarihi, C 1, s. 242, 243.

SORU: Sizce Veda Hutbesi’ndeki hangi ifadeler evrensel özellikler taşımaktadır?

CEVAP:Yaşama hakkı, kadın hakları, masumiyet, ırkıçılık karşıtlığı
SORU: Hz. Muhammed’in ırkçılığa karşı olduğunu gösteren sözlerini söyleyiniz.

CEVAP:Arap’ın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi kırmızı tenlinin siyah  tenliye, siyah tenlinin de kırmızı tenliye bir üstünlüğü yoktur. 
SORU: “Ne zulmediniz ne de zulme uğrayınız.” sözünden neler anlıyorsunuz?

CEVAP:Kimse kimseye zulmetmemeli, zulme maruz kalmamalı.
SORU: Hz. Muhammed, insanlardan kadın haklarına titizlikle uyulmasını neden istemiştir?

CEVAP:Allah’ın emaneti oldukları için. Bir Toplumda kadınlar ne kadar değerlidir bunu zaten islam dini tespit etmiştir.
SORU: Hz. Muhammed’in kişisel haklar ve eşitlik konusundaki görüşleri nelerdir?

CEVAP: Herkesin yaşama, ırkından dolayı dışlanmama, haksız yere suçlanmama hakkı vardır. Deri rengi ne olursa olsun tüm insanlar eşittir.
CEVAPLARI SAYFA SAYFA AŞAĞIDAN TAKİP EDİNİZ







































Yukarıda yer alan cevaplarla kendi cevaplarınızı karşılaştırarak sorularla, çözümlerle ilgili fikir elde edebilirsiniz Siz değerli öğrenci arkadaşlarımıza derslerinde yardımcı olmak adına çalışma kitabı cevapları ve ders kitabı cevapların sunuyoruz. Sitemizde çalışma kitabı cevaplarının yanı sıra ders kitabı cevapları da bulunmaktadır. Ek olarak birden çok yayın evinin bu kitapları yayınlaması nedeniyle kitaplar sizin kullandıklarınız ile farklılık gösterebilir. Bu sebeple farklı bir yayının kitap cevaplarını sitemizden arayarak bulabilirsiniz. Bütün Yayınların cevapları sitemizde bulunmaktadır.

9. Sınıf Tarih Kitabı BİRYAY Yayınları Ders Kitabı Cevaplarında hata olduğunu düşünüyorsanız lütfen bildiriniz. Cevaplar yanlış ise yorum kısmında kendi cevabınızı bize iletebilirsiniz. Bazı sorular yorum gerektirdiği için herkesin yorumu farklı olabilir diye cevapları kısa tutmaya özen gösteriyoruz.

9. Sınıf Tarih Kitabı BİRYAY Yayınları Ders Kitabı Cevapları ödevini Kopyala-yapıştır yapmak kimseye bir fayda sağlamaz. Kendi cümleleriniz sizi en iyi ifade edendir; kısa ve sade cümlelerle derdinizi anlatın. Uzun ödev yüksek not alır diye bir şey artık yok, o eskidenmiş. Asıl marifet sadede kısa ve öz biçimde gelebilmek ve anlatmak istediğinizi doğru bir şekilde kâğıda yansıtabilmektir. Ödev kolay okunur biçimde düzenlenmeli. Kapak, içindekiler sayfası, son kısımda referanslar ve varsa ekler bölümü mutlaka belirtilmeli. Ödevinizi sıkı bir imlâ kontrolünden geçirmenin faydası olur, zararı olmaz.

Sitemizdeki ziyaret etmiş olduğunuz yer alan 9. Sınıf Tarih Kitabı BİRYAY Yayınları Ders Kitabı Cevapları adlı yayında yukarıda yer alan sayfa numaralarından aradığınız sayfanın cevaplarını bulabilirsiniz. Unutmayınız ki verilen cevapların doğruluğunun kesin olmadığını cevaplarınızı kontrol etmeniz amacıyla eklendiğini belirtelim.

Yapamadığını ve anlamadığınız soru ve cevaplara sitemizden size örnek teşkil etmesi amacıyla faydalanabilirsiniz. Şunu unutmayın; ki tüm cevapları buradan birebir yapmanız sizin faydanıza olmayacak bilakis sizi tembelleştirecektir. Bu da istediğimiz bir geri dönüt değildir. Bu nedenle uyarılarımızı dikkate alınız. Yardıma ihtiyacınız olursa web sitemizin iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz. Size en kısa sürede dönülecektir. Derslerinizde başarılı olmanız dileğiyle.....