10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 209-216 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ağustos 27, 2014

10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 209-216

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 209-216

10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları ders Kitabı Cevap Anahtarı Zambak Yayınları, 10.Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyat Ders Kitabı Cevapları, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Dersi Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı CevaplarıZambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı CevaplarıZambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, 10.Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev

10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları DERS Kitabı Cevapları Tüm Sayfalar. Sitemizde 10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları Tüm Sayfalar cevaplarını bulabilirsiniz. Öncelikle siz kendiniz yapmayı deneyin. Burdaki amacımız size yapamadığınız sorularda, yada aklınıza takılan, yerlerde yardımcı olmaktır. Lütfen burdan kontol ediniz, burdan bakıp aynısını yazmak öğrenmeniz açıısndan faydalı olmayacaktır. 2014-2015 Eğitim öğretim yılı.


Altta yer alan cevaplarla kendi cevaplarınızı karşılaştırarak sorularla,çözümlerle ilgili fikir elde edebilirsiniz.Siz değerli öğrenci arkadaşlarımıza derslerinde yardımcı olmak adına çalışma kitabı cevapları ve ders kitabı cevapların sunuyoruz. Sitemizde çalışma kitabı cevaplarının yanı sıra derslerin kitabı cevapları da bulunmaktadır. Ek olarak birden çok yayın evinin bu kitapları yayınlaması nedeniyle kitaplar sizin kullandıklarınız ile farklılık gösterebilir. Bu sebeple farklı bir yayının kitap cevaplarını sitemizden arayarak bulabilirsiniz. Bütün Yayınların cevapları sitemizde bulunmaktadır.

  10-14.Sayfa    15-19.Sayfa    22-24.Sayfa    25-27.Sayfa
  28-33.Sayfa    34-40.Sayfa    41-45.Sayfa    48-50.Sayfa
  51-56.Sayfa    57-60. Sayfa       >>ileri
           <<Geri

 * Not: Cevap Kağıtları, Çözdüğünüz Soruları Kontrol Etmeniz Amacıyla Eklenmiştir.

Öğretici Metinler
3. Metin
Mektup
Şikâyetname

Okuduğunuz metin Fuzûlî’nin Nişancı Celâl-zade Mustafa Çelebi’ye hitaben yazdığı ve “Şikâyetname” adıyla ünlenen mektubudur.
A. Metnin planını çıkarınız. Eserde hangi konu işlenmektedir? Sözlü olarak ifade ediniz.
  • Kanuni Sultan Süleyman’ın Bağdat’a gitmesi
  • Fuzuli’nin hükümdara kaside sunması ve hükümdarın kasideyi beğenmesi
  • Fuzuli’ye dokuz akçelik maaş bağlanması
  • Fuzuli’nin maaşını ülkedeki yolsuzluktan dolayı alamaması
  • Fuzuli’nin durumu bir mektupla yetkililere haber vermesi
B. Eserde Fuzûlî nelerden şikâyet etmektedir? Bir cümle ile ifade ediniz.
Fuzuli işlerini düzgün yapmayan devlet memurlarından şikayet etmektedir.

13. Etkinlik
Okuduğunuz mektubu yorumlayınız. Metindeki düşüncelere katılıp katılmadığınızı aşağıdaki boş bırakılan yere yazınız.

14. Etkinlik
Şikâyetname
Selâm virdüm rüşvet degüldür diyü almadılar, hüküm gösterdüm fâ’idesüzdürdeyü mültefit olmadılar. Eğerçi zâhirde sûret-i itâ’at gösterdiler ammâ zebân-ı hâl ile cemî-i suâlüme cevâb virdiler. Dedüm “yâ eyyüha’l- eshâb” bu ne fi’l hatâ ve çîn-i ebrûdur. Dediler muttasıl âdetümüz budur. Dedüm benüm ve re’âyetüm vâcip görmişler ve bana berat-ü tekaaüd vermişler ki evkaafdan hemîşe behre­nend olam ve padişâha ferâgatle du’a kılam.

Yukarıdaki metin parçası Fuzûlî’nin “Şikâyetname” olarak bilinen özgün metninden alınmıştır.
. Günümüz Türkçesiyle verilen metin ile bu metin parçası arasındaki dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.
  1. Altı çizili kelimeleri günümüz Türkçesini de göz önünde bulundurarak dil yönünden karşılaştırınız.
  2. Yabancı kaynaklı kelime ve söz kalıplarını bulunuz. Bunları aşağıdaki bölümlere yazınız.
1.Dil ve anlatım özellikleri2. Altı çizili kelimelerin dil   yönünden incelenmesi3. Yabancı kelime ve söz kalıpları
Yukarıdaki   metnin dili sade metne göre daha süslü ve ağırdır. Anlaşılması biraz zordur.   Sadeleşmiş metnin dili ise sade ve anlaşılır bir dildir.

Yukarıdaki   parçadaki altı çizili kelimelerde günümüz Türkçesine göre ses uyumu kuralının   henüz yerleşmediğini görüyoruz. Eklerde yuvarlaklaşmalar var. ( deyü)

mültefit olmadılar,   zâhirde sûret-i itâ’at gösterdiler ammâ zebân-ı hâl ile cemî-i suâlüme cevâb virdiler,   yâ eyyüha’l- eshâb, fi’l hatâ ve çîn-i ebrûdur, re’âyetüm vâcip, berat-ü   tekaaüd vermişler ki evkaafdan hemîşebehre­nend   olam ve padişâha ferâgatle   du’a kılam.

15. Etkinlik
Üç gruba ayrılınız. Okuduğunuz metinlerin hangi gelenek içinde yazıldığını tartışınız. Sonuç­ları aşağıya yazınız.
16. Etkinlik
a. Yazarın fikrî ve edebî yönü hakkında çıkarımda bulununuz. Çıkarımlarınızı aşağıya yazınız.
a. Fuzuli
Kerbela’da doğmuş ve yaşamıştır. İyi bir eğitim görmüş, Arapça ve Farsçayı çok İyi öğrenmiştir. Şiirlerinde Azeri Türkçesinin etkileri görülür. Dönemine göre oldukça sade bir dille yapıtlar vermiştir. Divan edebiyatının birçok türünde yapıt vermesine rağmen “gazel şairi” olarak tanınmıştır. Şiirlerinde en önemli öğeler tasavvuf ve aşktır. “Leyla ile Mecnun” adlı mesnevisinde bu konuyu ustaca dile getirmiştir. Şiirin temelinin İlim, özünün sevgi olduğuna inanmıştır. Sevilen insan bir araç, onun varlığında görünür hale gelen Tanrı İse tek amaçtır. Ona göre gerçek varlık Tanrı’dır. Bütün nesneler ve evren, Tanrı’nın bir görünüş alanıdır.
Başlıca eserleri:
  • Hadikatü’s-Süeda (1837, Kerbela olayını anlatan düzyazı)
  • Türkçe Divan (1838, 1958)
  • Sıhhat u Maraz (1940, tıp bilgileri)
  • Enis’ül-Kalb (1944)
  • Fuzûlî’nin Mektupları (1948)
  • Terceme-i Hadis-i Erbain (1951)
  • Leyla vü Mecnun (3 bin 96 beyitlik mesnevî)
  • Rind ü Zahid (1956)
  • Beng ü Bade (1956, 444 beyitlik Türkçe mesnevî)
  • Arapça Divan (1958)
  • Matlau’l İtikad (1962)
  • Heft Cam (tasavvuf içerikli, 327 beyitlik Farsça mesnevî)
    • Sakinâme(tasavvuf içerikli mesnevîsidir)
    • Şikayetnãme(nesir türünde bir mektuptur)

b. Eserle yazar arasındaki ilişkiyi belirtiniz.
b. Yazar başından geçen birebir yaşadığı bir olayı  kaleme almıştır. Hem yazarı hem de yaşadığı toplum ve çevre hakkında bilgi olabilmekteyiz.

17. Etkinlik
Şikâyetname adlı metnin ana düşüncesi ile ana düşünceye yardımcı olumlu ve olumsuz yargı­ları belirleyip aşağıda verilen bölüme yazınız
Ana DüşünceYardımcı Düşünce
Verilen sözler mutlaka   yerine getirilmelidir.Yetenek   ödüllendirilmelidir.
Devlet görevlisi görevini   kötüye kullanamaz.
Yapılan haksızlıklar   mutlaka giderilmelidir.

ANLAMA VE YORUMLAMA
18. Etkinlik
a. Aşağıda sade ve sanatkârane nesir örneği vardır. Bu metin parçalarından hareketle sade ve sanatkârane nesirleri bulup gösteriniz. Eserleri karşılaştırarak özelliklerini aşağıdaki uygun yerlere yazınız.
A.        Sefer-i Ejderhan ve Kazan
Fî sene 976. Vezîr-i a’zam Celîl Mehmed Paşa-yı Tavîl, her bâr Acem memâliki fütûhâtı mukaddemâtına sarf-ı efkâr itmekten hâli değül idi. Ve cümle-i mukaddemâtınun elzemi asker-i İslâmun zahîresini sühûletle tahsîl ve tekmil idügi zahir olmağla ba’zı ehl-i vukûf Kara Denize cârî olan Ton suyı ve yine Bahr-ı Kulzüme akan İtil Irmağı mâbeynleri mesâfe-i kalîledür.
(.)
Peçevî Tarihi’nden
B.  Fezleke’den
Divanda Sipahilerin Ayaklanması
Rebiulâhirin yirmi üçüncü günü, Salı günü, ulûfe çıkarup yeniçeriye verildi. Sonra sipahiye ikişer, üçer kise verilmekle mutâd üzre talep edüp kaldırmadılar. Taşra hazinede hazır akçe bulunmamağla arz olunup iç hazineden yüz yük akçe hemen verilüp bundan sonra yine almayup başdefterdar Şerif Mehmet Paşa’nın başı kesilmeyince olmaz deyu ısrar ettiler. Ağalarını taşlayup çavuşbaşı ve kapucular kethudası üç defa varup “Muradınız nedir, defterdar başın neylesiz?” dedikçe taşladılar.

SANATKARANE NESİRSADE NESİR
Sefer-i Ejderhan ve   Kazan adlı metin sanatkâre metin örneğidir. Bu metnin dili ağırdır.   Tamlamalar ve uzun cümleler çokça kullanılır. Arapça ve Farsça kelimeler   çoğunluktadır. Seci denen kafiyeye çokça yer verilir.Fezleke’den adlı metin   sade nesir örneğidir. Bu nesrin dili sade ve süsten uzaktır. Anlaşılması   sanatkarâne metne göre daha kolaydır. Uzun cümle ve tamlamalardan kaçınılır.

b.       İki nesir arasındaki en belirgin farkın neden kaynaklandığını belirtiniz.
b. İki nesir arasındaki en belirgin fark dilden kaynaklanmaktadır. Sanatkârane metinlerde ağır ve süslü bir dil kullanılırken sade nesirde sade ve anlaşılır bir dil kullanılır. Sanatkârene metinlerde asıl amaç yazı ile sanatı göstermek olduğu için dil alabildiğine ağırlaşmıştır. Sade nesirde ise anlatılanlar halk için olduğu için halkın anlayacağı bir dil kullanılmıştır.

c.        Sade ve sanatkâr nesrin özelliklerini maddeler hâlinde defterinize yazınız.
Sade NesirSanatkârane Nesir
Dil süsten uzaktır.Süslü ve ağır bir dili vardır.
Yabancı kelimelere çok fazla yer verilmez.Yabancı kelimeler sıklıkla kullanılır.
Amaç sanat yapmak değil,   bilgilendirmektir.Asıl amaç sanat yapmaktır.

Sanat halk için yapılır.Sanat yüksek zümre için yapılır.
Secilere fazla yer verilmez.Secilere çokça yer verilir.
Arapça ve Farsça tamlamalar çokça kullanılmaz.Arapça ve Farsça tamlamalar çokça   kullanılır.
Kısa ve anlaşılabilir cümleler tercih   edilir.Uzun cümleler tercih edilir.

19. Etkinlik
Okuduğunuz sade ve sanatkârane metinlerden hareketle dönemin kültürü ve edebiyat zevki hakkında çıkarımlarda bulununuz.
Edebiyat çokça gelişmiştir. İnsanlar düşüncelerini açıklarken edebî dili kullanmaktadır. Büyük şairlerin yetiştiği bir dönemdir. Şairler devlet başkanları tarafından ödüllendirilmektedir. Sanatçıların sanatları takdir ediliyor. Edebiyat hem halk için hem de sanat göstermek için yapılıyor. Metinlerde Arapça ve Farsça kelime ve tamlamalara sıkça rastlamak mümkündür. Düz metinler de bile şiir dilinin özelliklerini görmek mümkündür.

20. Etkinlik
Aşağıdaki metinleri inceleyiniz ve metinlerin sonunda yer alan etkinlikleri yapınız.
1.Metin
Ahmed-i Dâî
2.Metin
Japonya’da Ahlak ve Adet
3.Metin
Türkiye’de Kahve ve Tütün
4. Metin
Kâğıthane
5. Metin

a. Okuduğunuz metinleri; nesir türleri, konuları ve anlatım biçimi bakımından gruplandırınız. Gruplandırdığınız türleri aşağıdaki uygun bölümlere yazınız.

Nesir Türleri Bakımından
a)      Sade Nesir-
b)      Sanatkârane Nesir

    Konuları Bakımından
a)      Tezkireler
b)      Seyahatnameler
c)       Tarihler
d)      Hatıralar
e)      Dini metinler

Anlatım Biçimi Bakımından
a)      Açıklayıcı ve bilgilendirici anlatım
b)      Betimleyici ve öyküleyici anlatım

b. Metinlerin ortak yönlerini tespit edip eserlerin hangi geleneğe ait oldukları ile ilgili çıkarımlarda bulununuz.
 Metinlerin   ortak yönleriAit oldukları gelenek
Metinlerin ortak   yönleri öğretici metin olmalarıdır.Metinlerin ait odluğu   gelenek öğretici metin geleneğidir.

DEĞERLENDİRME
a. Aşağıda boş bırakılan yerlere uygun sözcükler getiriniz.
  • On ciltlik meşhur Seyahatname eserinin yazarı EVLİYA ÇELEBİ’dir
  • Şairlerin hayatları ve edebî kişilikleri hakkında bilgi veren eserlereTEZKİRETÜ’Ş-ŞUARA denir.
  • Fuzûlî’nin mektup tarzıyla yazmış olduğu eserinin adı ŞİKÂYETNAME’dir.
  • XVI. yüzyıl divan edebiyatında nesir türleri ikiye  ayrılır,  bunlar:   SADE veSANATKÂRENE nesirdir.

b. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları ce­vaplayınız.
1. Aşağıdaki şair ve yazarlardan hangisinin tarih veya coğrafya alanında eseri bulunmamaktadır?
A) Evliya Çelebi                                B) Peçevi
C) Nedim                            D) Naima
E) Kâtip Çelebi
CEVAP:C

2. Divan edebiyatında, edebiyatın konusu içine giren eserleri ve bunların sanatçılarını değerlendiren eserlere ne ad verilir?
A) Seyahatname             B) Dinî eser
C) Tarih                               D) Tezkire
E) Mektup
CEVAP:D

3. Aşağıdakilerden hangisi divan edebiyatı nesir türlerinden değildir?
A) İlmî eser                         B) Seyahatname
C) Mesnevi                         D) Tezkire
E) Tarih
CEVAP:C

4. Divan edebiyatı nesir türleri için aşağıdaki yargılardan hangisisöylenemez?
A)  Sade nesirde amaç sanatlı anlatımdır.
B)   Sade ve sanatkârane nesir arasındaki en önemli fark dili ve anlatımıdır.
C)   Sade nesir dinî, tasavvufi, tarihî ve ilmî eserlerde daha çok görülür.
D)  Sanatkârane nesir, tarihî, ahlaki ve edebî konularda yazılır
E)   Divan edebiyatı nesri sade ve sanatkârane olmak üzere ikiye ayrılır.
CEVAP:A

c. Aşağıdaki sanatçılarla eserleri eşleştiriniz
Kâtip Çelebi-Cihannüma
Evliya Çelebi-Seyahatname
Peçevi- Tarihi
Latîfî-Tezkire
Fuzûlî-Şikâyetname


Zambak Yayınları 10. Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları sayfa 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ve diğer Çalışma Kitabı sayfalarına buradan göz atabilirsiniz.

10. Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları ders Kitabı Cevap Anahtarı Zambak Yayınları, 10.Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyat Ders Kitabı Cevapları, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Zambak Yayınları Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Dersi Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı, 10. Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı bul, 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Zambak Yayınları 10.Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı çöz, 10.Sınıf Zambak Yayınları Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevap Anahtarı ödev

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder