12 Mart İstiklal Marşının kabulü Konuşması - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 01, 2014

12 Mart İstiklal Marşının kabulü Konuşması

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
12 Mart İstiklal Marşının kabulü Konuşması

Öğretmenlerimize Konuşma metinleriderlemeye devam ediyoruz. Eğitim ve Öğretim açısından kutlanan her Özel güne ait bir adet konuşma metininin örneğini siteimizde bulabilirsiniz. Aşağıdaki konuşma metni ise 12 mart İstiklal marşının kabuluyıl dönümü törenlerinde kulllanaılabilir. İsterseniz değiştirerek isterseniz aynen kullanın. İstiklal marşının kabulu ile ilgili törende kullanılacak dökümanlar konusunda ise maaleef desteğimiz bulunmamaktadır. Bununla ilgili evrakları burada bulabilirsiniz.
12 Mart İstiklal Marşının kabulü Konuşması
Üç kıtada şanlı zaferlerle fetihler yapmış, 23 milyon km2’ye sahip olmuş, küreselleşen dünyaya inat 6,5 asır adaletiyle ayakta durmuş olan Osmanlı İmparatorluğu, girdiği 1. Dünya Harbi’nden yenik çıkmıştır. Emperyalist devletlerce vatan toprakları işgal edilmiş, halkımız adeta her taraftan bir soykırıma tabi tutulmuş binlerce ocak acımasızca yok edilmiştir. Tarihi şanla şerefle yazılı Türk milleti Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Anadolu yarımadasında “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolası ile hareket ederek İstiklal Savaşı’na başlamıştır. Tabi bu savaşa yakışacak ömür boyu unutulmayacak bir şiire ihtiyaç duyulmuştur ve 1.TBMM hemen hazırlıklara başlamıştır.
   Yıl 1921
  Şanlı ordumuz Eskişehir İnönü önlerinde zaferle çıkmıştır. Şanlı bayrağımızın ve kahraman Türk milletinin simgesi olacak milli
istiklal-marsinin-kabulu-konuşma-metni bir marş yazılması için milli eğitim bakanlığı tarafından bir yarışma açılmış ve kazanana para ödülü verileceği açıklanmıştır. Ülkenin her tarafından pek çok şair duygulu ve heyecanlı şiirleriyle yarışmaya katılmıştır. Mehmet Akif Ersoy’un yarışmaya katılmadığı görüldü. Nedeni sorulduğunda “Milli Marş para ile yazılmaz”. Cevabını verdi. Arkadaşlarının ısrarları üzerine ve kazanırsa ödülünü kahraman orduya vereceği şartı ile yarışmaya katıldı.
   Türk milletinin zaferini, yüceliğini ve bayrağımızın kutsallığını en güzel duygularla anlatan istiklal marşı yarışmaya katılan 724 şiir arasından seçilerek MEB bakanı Hamdullah Suphi tanrı öven tarafından büyük millet meclisinde okundu. Bütün milletvekillerince büyük bir coşku ve heyecan içerisinde iki defa ayakta dinlenen istiklal şiiri 12 Mart 1921 de TBMM tarafından milli marşımız olarak kabul edildi.
   Peki, kimdir bu şair Mehmet Akif?
   Hasta adam Osmanlının gürbüz nadir çocuklarından biri, halkın tescillediği milli bir şair, ideal bir öğretmen, branşına hâkim bir veteriner, cesur bir gazeteci, kurtuluş savaşında iyi bir asker, Türk gencine ufuk çizen fikir ve aksiyon adamı bir politikacı, bir gönül insanı hayatı vatan hasreti ile biten ve vefa beklediği gözlerden cefa çeken bir garipti o.  Hayata veda edeceği anda hocam kalk bir istiklal marşı daha yaz ki kıymetini anlasınlar diye haykıran talebesine “Allah bir daha bu millete istiklal marşları yazdırmasın” diyen kutlu bir vatanperverdir o.
  Bugün vesilesi ile rahmet ve minnetle anıyoruz. Sözümü onun şanlı bir anlamlı sözleriyle son vermek istiyorum.
Sahipsiz olan memleketin batması haktır,
Sen sahip olursan, bu vatan batmayacaktır. .
Zulmü alkışlayamam, zâlimi asla sevemem;  
Gelenin keyfi için, geçmişe kalkıp sövemem,
Biri ecdadıma saldırdı mı hatta boğarım…
— Boğamazsın ki
— Hiç olmazsa yanımdan kovarım.
Üç buçuk soysuzun ardında zağarlık yapamam,
Hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam,
Doğduğumdan beridir aşığım istiklâle,
Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lâle.
Yumuşak başlı isem kim dedi uysal koyunum,
Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boynum,
SAYGILARIMLA





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder