SGK İşten Çıkış (Ayrılma) Bildirgesi Alma - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

SGK İşten Çıkış (Ayrılma) Bildirgesi Alma

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

SGK İşten Çıkış (Ayrılma) Bildirgesi Alma

Anasayfa » SGK » SGK İşten Çıkış (Ayrılma) Bildirgesi Alma
SGK İşten Çıkış (Ayrılma) Bildirgesi Alma



Sosyal Güvenlik Kurumu, herhangi bir iş faaliyetinde bulunan bireyin haklarını korumakla görevlidir. Kurum İşe başlayan ve işten ayrılan kişilerin kaydını belirli aşamalarda inceler ve buna göre oluşacak durumları belgelendirir. SGK işten çıkış bildirgesi alma da bu açıdan önemlidir, işten ayrılan biri en geç 10 gün içerisinde bu belgeyi sisteme vermek zorundadır. Detaylı olarak bilgiler vererek bu konuyu açıklayalım.

E-Devletten İşten Çıkış Bildirgesi Alınabilir Mi?
Yazı İçindekiler [Gizle]

E-Devletten İşten Çıkış Bildirgesi Alınabilir Mi?
İşten Ayrılma Bildirgesi Güncellenir Mi?
İşten Çıkış Kodları
İşten Çıkış Bildirgesini SGK’ya Bildirmeyen İşverenler İçin Ne Yapılabilir?
Sosyal Güvenlik Kurumu Bildirgeyi Kaç Günde Onaylar?
Normal bir çalışan işten ayrıldı ise internet üzerinden işten çıkış belgesi alamaz. SGK işten ayrılma bildirgesi alma hakkı internet üzerinden sadece işverene aittir. İşveren, çalışanların haklarını ve düzenlemelerini e devlet üzerinden çevrim içi bir şekilde yapar. Bu sisteme e-bildirge adını vermekteyiz, kanun işverenlere bu tarz işlemleri takip etmesi için şifre vermiştir. İşveren olası bir ayrılma durumunda Sosyal güvenlik kurumuna gitmeden işini halledebilir.



Normal çalışan ise SGK işten çıkış bildirgesi alma konusunda daha az imkâna sahiptir. İnternet üzerinden herhangi bir işlem yapamaz ancak eğer işveren başvuruda bulunmadıysa en yakın sosyal güvenlik kurumuna giderek SGK işten ayrılma bildirgesi alma hakkına sahiptir.

İşten Ayrılma Bildirgesi Güncellenir Mi?
En çok sorunun oluştuğu kısım ise burasıdır. İşten ayrılırken bazen gerekli kodlar olacaktır, bu kodları detaylı bir şekilde paylaşacağız. Kişinin kendi isteği ile çıkması durumunda herhangi bir işsizlik maaşı söz konusu olamaz ancak eğer işveren tarafından iş akdine son verilmiş ise işsizlik maaşı bağlanabilir. İşveren bildirgeyi yanlış bir kod ile gönderdi ise yani işsizlik maaşı alamayacak duruma geldiyse gerekli düzenleme 10 gün içerisinde yapılmalıdır. SGK işten çıkış bildirgesi alma işleminde bu aşama bu açıdan önemlidir. İşveren doğru bir şekilde hata yapmadan bildirgeyi zamanında teslim etmelidir.

Benzer İçerik:  SGK E-Rapor Sorgulama
Yasal olarak sosyal güvenlik kurumu bu düzeltmeden dolayı işverene herhangi bir maddi ceza kesmez ve olayı çözmeye çalışır. Dikkat edilmesi gereken husus ise güncelleme yapmak için belli zaman aralığının olmasıdır. Örnek ile açıklarsak eğer kişi işten ayrıldı ve işveren yanlış bir bildirge gönderdi ise 10 gün içerisinde düzeltmeyi yazılı olarak bildirmek zorundadır. Çıkış bildirgesi alındıktan sonra herhangi bir düzenleme yapmak mümkün değildir çünkü artık kişinin kurum ile olan bağlantısı tamamen bitmiştir. Bu hususta dikkatli olmanızı öneririz.

İşten Çıkış Kodları


İşten çıkarken gönderilen bildirgede yazı olmaz, bunun yerinde belli anlamlara gelen kodlar olur. İşveren SGK işten ayrılma bildirgesi alma işleminde bu kodları e-bildirge ile kuruma gönderir. Şimdi ise en çok kullanılan kodları sizlerle paylaşalım.

Deneme süresi olan sözleşmenin işverence fesih edilmesi
Deneme süresi olan sözleşmenin işçi tarafından fesih edilmesi
İşçi tarafından sözleşmenin feshi( istifa)
Belirli süreli iş sözleşmesinin bitmesi
Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirmeden fesih edilmesi
Emeklilik nedeniyle sözleşmenin bitmesi
Malulen Emeklilikten dolayı sözleşmenin bitmesi
Ölüm nedeniyle
İş kazası neticesi ölüm
Askerlik nedeniyle
Bayan işçinin evlenmesi
Emeklilikte yaş dışındaki primin tamamlanması
Toplu işçi çıkartma
İş yeri nakli
İşin bitmesi
Mevsim bitimi
İş yerinin kapanmasından dolayı
Kampanya bitimi
Statü değişikliği nedeniyle
Diğer oluşacak nedenler
İşçinin zorunlu neden sunması
İşçinin sağlık sorunlarından dolayı
İşverenin mobbing yapmasından dolayı
Disiplin kurulu kararı ile
Tutukluluk nedeniyle
İşverenin sağlık nedeni ile
İşçi ahlakının bozulduğunu gösteren durumlardan ötürü
Vize süresinin Bitişi
OHAL / KHK
İş yerin devri
Özelleştirme nedeniyle
İşten Çıkış Bildirgesini SGK’ya Bildirmeyen İşverenler İçin Ne Yapılabilir?
Bazı özel durumlarda işverenler çalıştırmış oldukları işçilerden özel primler alır ve bildirgeyi Sosyal güvenlik kurumuna bildirmezler. SGK işten çıkış bildirgesi alma hakkına yasal olarak sahip olan işçiler ise bu durumu yetkili organlara bildirirler. Kendileri bizzat kuruma gidip, çıkış bildirgesini alabilirler ancak oluşacak sorumluluk tamamen işverene aittir. Yani siz çıkış bildirgesini almak zorunda değilsiniz, işveren bildirmek zorundadır.

Benzer İçerik:  SGK Hizmet Birleştirme Nasıl Yapılır, Hizmet Birleştirme Başvurusu
Bu gibi durumlar ile karşılaşırsanız, iş yerine maddi ve manevi dava açabilirsiniz. Çalışmayan birini çalışmış olarak göstermek yasal olarak suçtur.

Sosyal Güvenlik Kurumu Bildirgeyi Kaç Günde Onaylar?
İşten ayrıldıktan sonra en geç 10 gün içerisinde işveren sosyal güvenlik kurumuna bildirgeyi sunar. Kurum ise yeterli incelemeleri yaptıktan sonra en geç 1 gün içerisinde dilekçeyi onaylar ve işten çıkışınız onaylanmış olur. SGK işten ayrılma bildirgesi alma işlemi uzun soluklu olmamakla beraber, hemen yapılması yasal olarak düzenlenmiştir.

SGK’da çalışan kişilerin keyfi kararını beklemek gibi bir derdiniz olmaz çünkü yapılacak işlemler ani bir adım ister. İşlem Cuma günü son iş saatinin son dakikalarına geldiyse, yasal olarak ne işveren ne de işçi sorumludur. Yetişmeme gibi durumunda 10 günü geçse dahi işlem hafta sonuna kayacağı için kimse sorumlu olmaz ve akabindeki pazartesi günü işlem onaylanır.

Genel hatları ile işten çıkış bildirgesi alma işlemleri bu şekilde olup, sorumluluğun büyük kısmı işverendedir. İşin takibini eğer işveren yapmıyor ve zamanında bildirgeyi göndermiyorsa kendisi suçlu durumuna düşüyordur. İşçi bu aşamada olayı takip etmeli ve sürekli olarak sosyal güvenlik kurumu ile iletişim halinde olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder