Lise Stajyer Maaşları Nasıl Hesaplanır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

Lise Stajyer Maaşları Nasıl Hesaplanır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Lise Stajyer Maaşları Nasıl Hesaplanır?

Anasayfa » Diğer Yardımlar » Lise Stajyer Maaşları Nasıl Hesaplanır?
 Lise Stajyer Maaşları Nasıl Hesaplanır?



Lise Stajyer Maaşı, net asgari ücretin %30’undan az olamamaktadır. Tabi ki daha fazla olabilmektedir. Fakat işverenler açısından bakılırsa en düşük tutardan hesaplamalar yapılır. Yani taban(alt) fiyattan öğrencilere stajyer maaşı verilmektedir.

2018 yılı için net asgari ücret 1.450,91 TL olarak belirlenmiştir. Net ücret olmasının sebebi stajyer konumundaki bireylerin öğrenci olmasıdır. Nasıl yani sözünü duyar gibiyim durumu şu şekilde kısaca özetleyelim. Eğer ki öğrenciler gelir vergisinden muaf olmasalardı brüt asgari ücretten bahsedebilirdik.  O halde asgari asgari geçim ücreti almazlar. Hâl böyle olunca da AGİ tutarı düşülüyor ve şöyle bir tablo ortaya çıkıyor:

Bir öğrenci eğer ki bir AGİ(Asgari Geçim Ücreti) alamıyorsa net maaş 1.450,91TL’nin %30’u üstünden maaş alır. Bu da 435,27TL ye denk gelmektedir.



1450 * 30 / 100 işlemi soldan sağa yapılarak yukarıdaki sonuca ulaşılır.

Hesaplamalara bakılarak Stajyer Maaşı için 435,27 TL söyleyebiliriz.

stajyer maaslari
stajyer maaslari

Stajyer Maaşı Devlet Desteği Ne Kadar?


Stajyer Maaşı Devlet Desteği işverenin çalıştırdığı işçi sayısına göre değişiklikler göstermektedir. Bunları şu şekilde belirtebiliriz:

İşletmede çalışan sayısı 20 kişiden fazla ise, ödenmesi gereken stajyer maaşının bir kısmını yani 3’te 1’ini devlet işletmeye ödeyecek ve destek olacaktır. Yani durum göz önüne alındığında bu tutarın 290,18TL sini işveren cebinden ödemiş olacaktır.

İşletmede çalışan sayısı 20 kişiden az ise, ödenmesi gereken stajyer maaşının bu sefer de 3’te 2’sini devlet işverene geri verecektir. Bu tutarda hesaplamalar sonucu 145,09TL sini işveren karşılarken gerisini devlet karşılayacaktır.

Dikkat edilecek husus: Devlet desteği stajyerlere değil işverenlere ödenmektedir. Bu ayrıntıyı dikkatten kaçırmamak gerekir.

Devlet desteği alabilmek için işletmelerin işverenler tarafından sağlaması gereken bazı kurallar vardır:

Her ayın 10’una kadar olan sürede stajyer maaşları öğrencilere verilmelidir. Maaşlar banka yoluyla yapılabilmektedir.

Benzer İçerik:  SGK Bez Parası Nedir? Nasıl Alınır?
Her ayın 25’ine kadar olan sürede maaşın ödendiğini belirten dekontlar ilgili okula ulaştırılmalıdır.

Lise Stajyer Maaşları Ne Zaman Yatıyor?
Staj yapılan yer eğer ki;

Bir kamu kuruluşu ise, maaşlar genellikle her ayın 15’i ile 20’si arasındaki sürede yatırılmaktadır.

Bir özel sektör ise, maaşınız her ayın 10’una kadar yatırılmaktadır. Çünkü işletme her ayın 10’una kadar paranızı yatırmazsa üst kısımda bahsedilen devlet katkısından yararlanma hakkını kaybetmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder