İşten Çıkartılanlar Doğum Parası Alabilir mi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

İşten Çıkartılanlar Doğum Parası Alabilir mi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İşten Çıkartılanlar Doğum Parası Alabilir mi

Anasayfa » SGK » İşten Çıkartılanlar Doğum Parası Alabilir mi
 İşten Çıkartılanlar Doğum Parası Alabilir mi



İşten çıkartılanlar doğum parası alabilir mi? herkes tarafından merak edilen sorulardan biridir. Doğum parası almanın ilk şartı çalışıyor görünmektir. Yani sigortanın çalışılan iş yeri tarafından yatırılmasıdır. Anne adayına doğum için tanınan haklardan biri olan doğum iznine ayrılmadan önce işten çıkarıldığı taktirde doğum parası alamamaktadır. Yalnız işten çıkartılmanın akabinde 9 gün içinde alınan doğum raporu ile yasal yollara başvuru yaparak hakları talep edebilmektedir. İşten çıkarılma tazminatı ile birlikte tüm haklarını alabilmektedir. Doğum iznine ayrıldıktan sonra işten çıkarılan anne adayı doğum parasını SGK’dan almaktadır. SGK işten çıkarılmaya takip eden 10 günlük sürenin parasını ödemektedir. Yani doğum iznine ayrılan bir anne adayı izne ayrıldıktan 3 hafta sonra işten çıkarıldığı taktirde SGK bu tarihin üzerine 10 günlük ücret ekleyerek ödemektedir.

Doğum Parası Nedir
Yazı İçindekiler [Gizle]

Doğum Parası Nedir
Doğum Parası Almanın Şartları
Doğum Parası Ne Kadar
Doğum Parası Hakkında
Doğum Parası Başvuru Evrakları
Doğum Yapan Anneye Süt Parası Desteği
Çalışan anneye doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık izne doğum izni denmektedir. Bebekler ikiz veya üçüz olduğu taktirde bu süre ikişer hafta daha artmaktadır. Doğum iznine ayrılan annenin tüm hakları ödenmektedir. Çalışmadığı ayların ücretlerini alabilmektedir. Çalışılmayan bu ayların ücretini kişinin çalıştığı iş yeri değil SGK tarafından doğumdan sonra toplu olarak ödenmektedir. Çalışan anne adayı doğumdan önceki 4 haftalık iznini doktor raporu doğrultusunda doğumdan sonraki iznin üstüne eklenebilmektedir. Bu kolaylık annenin bebeğinin yanında daha fazla zaman geçirmesi için düzenlenmiştir. Doğum parası bu sürede çalışmayan anneye ödenen paradır.

Doğum Parası Almanın Şartları


Doğum parası alabilmek için bazı şartları taşımak gerekmektedir. Bunlar:

İznin başladığı tarihte sigortalı olarak çalışıyor görünmek.
Doğumdan önceki yılda en az 90 günlük sigorta priminin olması.
İzinli sayılan bu süre içinde başka yerde çalışmamış olmak.
Anne adayının doğum yapmış olması gerekmektedir.
Benzer İçerik:  SGK Evrak Takibi Nasıl Yapılır?
Bu şartları taşıyan anne Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan 16 haftalık yani 112 günlük doğum parası almaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte sadece TC Kimlik numarası ile her kurumdaki bilgiler çıkmaktadır. Ancak internet sistemini kullanmayan iş yerlerine doğum raporunun aslının sunulması gerekmektedir. Aslı sunulan rapor işyeri tarafından SGK sistemine bildirmektedir.

Doğum Parası Ne Kadar
Doğum parası şartları taşıyan annenin bankada bulunan hesabına yada PTT’ye annenin adı ve soyadına yatırılmaktadır. Doğum parası miktarı her yıl değişmektedir. Doğum parasının arttırılması konusu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın ortak kararı ile yapılmaktadır. Doğum yardımından yararlanmak için annenin ve babanın Türk vatandaşı olması gerekmektedir. Yalnız anne veya yalnız baba Türk vatandaşı olduğu taktirde yine doğum parası alabilmektedir. 2018 yılı doğum parası ödeneği:

Birinci çocuk için 300 TL.
İkinci çocuk için 400 TL.
Üçüncü ve sonraki çocuklar için bu ücret 600 TL.’ye çıkmaktadır.


Aynı zamanda doğum yapan anneye 149 TL. süt parası yardımı yapılmaktadır. Doğum parası alabilmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı TL. Müdürlüklerine, Sosyal Hizmetler Müdürlüklerin ve Kaymakamlıkları bebeğin nüfus cüzdanı ile başvuru yapılamaktadır.

Doğum Parası Hakkında
Doğum parası hakkı e- devlet üzerinden sorgulanarak öğrenilebilmektedir. Aynı zamanda paranın yatıp yatmadığı veya ne kadar yattığı yine e- devlet sistemi üzerinden öğrenilebilmektedir.
Doğum parası hiçbir vergiye tabi değildir.
Doğum parası alan kişinin doğum parası, borcu olsa dahi haczedilememektedir.
Doğum parası alabilmek için doğum yapan annenin doğum iznine ayrıldığı tarihte çalışıyor olması gerekmektedir.
İşten çıkarılanlar doğum parası alamamaktadır.
Doğum parası nüfus artışını teşvik etmek için devlet tarafından yapılan destektir.
Doğum parası 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır.
Benzer İçerik:  SGK İstirahat Raporu Sorgulama
Doğum Parası Başvuru Evrakları
Doğum parasını alabilmek için gerekli evrakları temin edip belirtilen kuruma başvuru yapılmalıdır. Doğum parasını almak için gerekli belgeler:

Doğum yardımı için başvuru dilekçesi.
Yeni doğan bebeğin T.C kimlik fotokopisi.
Anne ve babanın nüfus cüzdan fotokopisi.
Doğum yardımı başvurunun ardından 1 hafta veya 10 gün içinde belirtilen banka hesap numarasına veya PTT’ye yatmaktadır. İlgili hesaptan alınmayan para bir süre sonra geri iade olmaktadır. Tekrar doğum parası için aynı evrakları tekrar hazırlamak gerekmektedir.

Doğum Yapan Anneye Süt Parası Desteği
Doğum parası ile birlikte verilen süt parası nüfus artışını teşvik için yapılan yardımlardan bir diğeridir. Özellikle dar gelirli insanlara doğum sonrası fayda sağlayan bu uygulama halen devam etmektedir. Süt parası almanın şartları:

Annenin sigortalı olmalı veya
Anne sigortalı değilse baba sigortalı olmalıdır.
Sigortalı baba çalışmayan eş adına süt parasını alabilmektedir. Süt parası bir defaya mahsus verilen bir paradır. Bu para miktarı 2018 yılı için 149 TL. olarak belirlenmiştir. 4A çalışanlarına süt parası e- devlet üzerinden girilen bilgiler doğrultusunda başka işleme gerek kalmadan Ziraat Bankası hesabına anne veya baba sigortalı olan kişi adına yatırılmaktadır. Sorun çıktığı taktirde anne veya babanın en yakın Sosyal İl Müdürlüğü’ne talep dilekçesi ve doğum raporunu sunması gerekmektedir.  4B çalışanlarının süt parası alabilmesi için kişinin İl müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe vermesi gerekmektedir. Dilekçeye ek olarak, doğum raporu veya bebeğin kimlik fotokopisi eklenmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder