İşe İzinsiz Gelmeme Tutanağı Nasıl Doldurulur? Tutanak Örneği - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

İşe İzinsiz Gelmeme Tutanağı Nasıl Doldurulur? Tutanak Örneği

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İşe İzinsiz Gelmeme Tutanağı Nasıl Doldurulur? Tutanak Örneği

Anasayfa » Diğer Yardımlar » İşe İzinsiz Gelmeme Tutanağı Nasıl Doldurulur? Tutanak Örneği
  İşe İzinsiz Gelmeme Tutanağı Nasıl Doldurulur? Tutanak Örneği



İşe İzinsiz Gelmeme Tutanağı, 4857 İş Kanunu’nun 25. Maddesinde belirtildiği üzere işveren tarafından haklı nedenle tek taraflı sözleşme feshi hakkında düzenlenmiştir. İşveren ile işçi arasında yapılan sözleşme, maddedeki yer alan kurallardan birinin tutulmaması ve işleme girilmiş olması ile bozulmaktadır.

Konumuz olan bölüm ise, işçinin işverene herhangi bir mazerette bulunmadan, o gün işe gelmemesinde uygulanması gereken prosedürlerin neler olduğudur. Bu durumda işveren fesih hakkını kullanabilir.

İşe İzinsiz Gelmeme Tutanağı Nedir?
Yazı İçindekiler [Gizle]

İşe İzinsiz Gelmeme Tutanağı Nedir?
İşe İzinsiz Gelmeme Tutanağı
İşe İzinsiz Gelmeme Tutanağı Nasıl Doldurulur? Ne Yapmalıyım?


İşveren tarafından yukarıda belirtilen 4857 Numaralı İş Kanununun 25. Maddesinde yer alan durumlardan bazıları şunlardır:

İşçi işverenden izin almadan ve bir sebep sunmadan;

İşe üst üste 2 iş günü ya da 1 ay içinde 2 kez herhangi bir izin gününden sonraki iş günü ya da 1 ayda 3 iş günü işe gelmez ise (art arda şartı olmaksızın) , işveren tarafından sözleşme direkt olarak fesih edilebilmektedir. Fakat, sözleşmenin fesih edilebilmesi için düzenli bir sıra izlenmelidir.  Farklı bir durum söz konusu olduğu takdirde işçinin sözleşmesi fesih edilemez. Fesih edilebilse bile mahkeme esnasında karar değiştirilebilir.

İşe İzinsiz Gelmeme Tutanağı


Tutanağa Linklerinden ulaşabilirsiniz: https://docs.google.com/document/d/1aK17IsTN4Gu5gv9-3pv6HKXyoldn6eLJqM1PRSCQW88/edit

veya

https://www.teb.org.tr/uploads/docs_version/ise_izinsiz_gelmeme_ise_gec_gelme_tutanagi.pdf

İşe İzinsiz Gelmeme Tutanağı Nasıl Doldurulur? Ne Yapmalıyım?
Bahsedilen durumlardan birisinin gerçekleşmesi halinde sözleşmenin fesh edilebilmesi için prosedüre uygun şekilde hareket edilmesi gerektiğini yazımın üst kısmında belirttim. Peki nedir bu prosedürler işveren bu durumda nasıl bir yol izlemelidir?

Bunları maddeler halinde açıklamaya çalışalım:

İlk olarak işveren yukarıda görüntülenen tutanağı eksiksiz bir şekilde doldurtmalı ve doldurmalıdır. Olayla ilgili şahit varsa şahitlerin de imzası alınmalıdır. Yukarıda ki örnek bu durumda kullanılabilmektedir. Tutanak doldurulduktan sonra ilk aşama bitmiş durum belgelendirilmiş olur.

Benzer İçerik:  Emeklilere, Dul Maaşı Alanlara 1000 TL İkramiye Yardımı
İkinci olarak tutanak işveren tarafından işçinin en son bilinen adresine noter yardımı ile tebligat göndermelidir. Bu tebligat mahkeme de süreç boyunca görülmesi gereken bir yazıdır. Yani yazı kesinlikle gönderilmelidir. O halde yazı nedir nasıl olmalıdır inceleyelim.

Yazı da işçinin gelmediği günler yazılır. Gelmediği günler için mazereti varsa onlar sorulur ve delillere dayandırılarak kanıtlanması için fırsat(bildirme zamanı) verilir.  Sürenin kısa ya da uzun olmaması gerekmektedir. Ortalama, kendini ifade edeceği kadar, bir zaman verilmelidir. Süre dolana kadar herhangi bir açıklama yapılmazsa sadece beklenmelidir. Sürenin bitmesinin ardından ise işçinin sözleşmesi fesih edilebilir.

Eğer ki tutanakta bahsedilen sıralar izlenmezse üst kısımda da belirttiğim gibi geçersiz sayılabilir veya geçerli sayılsa da mahkeme kararı ile bu durum bozulabilir.

Şunu da eklemekte fayda var; İşçi işe gelmediği için tutanak tutturulmadan işten çıkartılması söz konusu ise daha sonradan işverenin başı ağrıyabilir. Hâl böyle olursa da kıdem tazminatı veya ihbar tazminatı işveren tarafından işçiye verilmesi gerekir.  İşverene haklı iken haksız konuma gelip mağdur duruma düşebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder