Engelli Raporu Nedir? Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

Engelli Raporu Nedir? Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Engelli Raporu Nedir? Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Anasayfa » Diğer Yardımlar » Engelli Raporu Nedir? Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir?
  Engelli Raporu Nedir? Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir?



Engelli raporu sorgulama konusu, şüphesiz en merak edilen konuların başında gelmektedir. Çünkü engelli insanlarımız bunların nasıl yapıldığını merak etmektedir. Engelli raporu sorgulama sistemi SGK(Sosyal Güvenlik Kurumunun) son zamanlarda yürürlüğe koyduğu belge kaydı ve takibi işlemi ile birlikte uygulanmaktadır. Engelli raporu sorgulama işlemi henüz E-Devlet aracılığı ile yapıldığı için engelli vatandaşlarımız (engeline göre) bu konu hakkında zorluklarla karşılaşmaktadır.

Engelli Raporu Nedir?
Yazı İçindekiler [Gizle]

Engelli Raporu Nedir?
Engelli Raporu Nasıl Alınır?
Engelli Raporu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Engel Oranı Hesaplama ve Onay
Engelli Raporu Sorgulama – Heyet Raporu Sorgulama
Engelli Raporu Geçerlilik Süresi
Engelli raporu engelli kişilerin ihtiyaçlarını gidermelerinde zorluk çekmemeleri adına yetkili yerlerden alına bir belgedir. Amacı ise; toplumda yer alırken bunların göz önünde bulundurulmasıdır. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülkemizde 10 milyon ’un üstünde engelli kardeşlerimiz bulunmaktadır. Bireylerin bir kısmı sonradan; bazı kazalar, ani vücut gerilmeleri, hastalıklar gibi durumlarla rahatsızlıklar sonucu engelli durumuna girerken bazıları ise doğuştan hamilelik sırasında anne hataları, ani hareketler sonucu veya doğuştan engelli olarak doğmaktadırlar.



Ülkemizin nüfus sayısının 80 milyon olduğunu göz önüne alırsak pek çok insanın ailesinde, akrabalarının içinde veya yakın çevresinde (komşular aile dostları vs.) kesinlikle engelli bir birey mevcuttur. Hal böyle olunca engelli kardeşlerimizin de hayata dahil edilmesi hayata olumsuz bakmalarını engellemek amacı ile son derece mühim bir konudur.

Devletimiz de bu konu da engelli vatandaşlarımızı hayatın içine katabilmek için, imkânlar sunmaktadır. Bu imkânları da sunarken bu durumu resmileştirerek kanunlar şeklinde yazıya dökmüştür. Yazıya dökülen bu kanunlar sayesinde engelli bireyler de siz engel olmadığınız sürece hayatın birçok evresinde iş sahibi olabiliyor ve kendi ihtiyaçlarını görebiliyorlar. Böylece toplum içinde engelli kardeşlerimizin yaşadığı problemler en aza indirilmeye ve engelsiz bir hayat sürdürmelerine de destek olunabiliyor.

Benzer İçerik:  Belediye Sosyal Yardım Kartı Nedir? Nasıl Alınır?
Engelli Raporu Nasıl Alınır?
engelli raporu
engelli raporu



Engelli raporu, devletin özel kurum veya kamu kurumu şeklinde ayırmaksızın engelli vatandaşlar için sunduğu hizmetlerden, engelli bireylerin faydalanması adına belli kurallarla belirlediği bir durum belgesidir. Engelli raporu olarak isimlendirilen bu belge devletin belirlediği, yetki verdiği sağlık kurumlarında veya kuruluşlarında çalışan memurlar tarafından verilmektedir. Engelli raporunun alınabilmesi için gerekli şartlar bulunmaktadır. Örneğin; bireyin engelli raporunu alabilmesini belirleyen kural bedensel hareketlerin (fonksiyonların) belli kısmını yerine getiremeyişidir. Bu da yüzdelik dilimde düşünülünce %40’lık bir bedensel kaybı olan vatandaşımız engelli olarak kabul edilmektedir.

Bu işlemlerden sonra eğer ki kişinin engel durumu, raporu almasına engel olmuyorsa bu kişiler artık engelli raporu almak için gerekli evrakları bir araya getirerek başvuruda bulunabiliyorlar. Hastanenin bu konuyla alakalı bölümünde gerekli incelemeler yapıldıktan sonra eğer kişi %40 ve üstü engel durumunda ise belgeler hazırlanıp işlemler dâhilinde engelli sağlık raporu alınabiliyor. Raporun geçerliliği olması içinde hastanede bulunan Başhekim imzası gerekmektedir.

Engelli Raporu Sorgulama

Engelli Raporu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Engelli raporu için gerekli belgeler(evraklar)  yetkili sağlık kurumuna teslim edilip incelenmelidir. Peki, nedir bunlar sıralayalım:

Kimlik ve Fotokopisi

5 adet vesikalık fotoğraf. Çoğu başvuruda 2 adet vesikalık fotoğraf yeterli olsa da kimi hastaneler sistem farklı şekilde işlediği için risk almaktansa işi garanti altına almak daha anlamlıdır.
Başvuru Dilekçesi. Başvuru Dilekçesi. (Başvuru dilekçesine internet üzerinden çıktı alarak ulaşabilirsiniz. Eğer ki internet olan bir bölgede değilseniz, hastaneden başvuru formunu talep ederek bilgileri doldurabilirsiniz.

Engel Oranı Hesaplama ve Onay
Bahsedilen evrakları tamamladığınız takdirde, başvuruyu yaptıktan size, heyet raporu ile muayene ile ilgili bilgi verilecektir. Bu evrak ile kontrol sağlanması gereken tüm doktorlara giderek incelemeler ve muayene işlemlerini yaptırmalısınız. Yapılan her inceleme sonucu doktorunuz elinizde bulunan evraka bilgileri yazacak ve imzası ile onaylayacaktır. İşlemlerin tümü bittikten sonra muayeneleri yapan doktorlar bir araya gelerek heyet toplantısı düzenleyeceklerdir. Bu raporda engel oranınız belirlenir. Eğer ki toplantı sonucunda engel oranını  %40 ve %40’ın üstünde olursa raporu almaya hak kazanmış olursunuz. Rapor son olarak başhekim tarafından imzalanarak size teslim edilir. Başhekim imzası olmayan raporlar geçersiz sayılır.

Benzer İçerik:  Okuyan Öğrencilere Okul Yardımı
Engelli Raporu Sorgulama – Heyet Raporu Sorgulama
Detaylı bilgiler verildikten sonra Engelli Raporu Sorgulama veya heyet raporu sorgulama işlemine devam edelim. Engelli –  Heyet raporu sorgulama işlemi 3 farklı şekilde yapılmaktadır.

SGK(Sosyal Güvenlik Kurumu) Evrak Kayıt,

Takip Sistemi,

E-SGM olmak üzere ayrılırlar. Bu rapor sorgulama işlemlerinden biri ve kuruma bizzat başvurudur.

SGK(Sosyal Güvenlik Kurumu) raporu sorgulamak için öncelikle ilk yapılacak yol sgk.gov.tr ye girerek gerekli alanları aşağıdaki gibi doldurmanız yeterlidir.

T.C. vatandaşı iseniz sağ kısımda bulunan kısmı, değilseniz sol tarafta bulunan kısma fareniz ile tıklama yapınız.

Eğer yabancı uyruklu iseniz; T.C. Kimlik Numaranız, doğum tarihiniz ve ikamet tezkere numaranız istenir daha sonra ise güvenlik kodunu giriniz.

Bilgiler doğru ve düzgün bir şekilde görüldükten sonra ise “Bilgileri Sorgula” butonuna tıklayarak sonuçları bekleyiniz.

Adımlar doğru şekilde yapıldıktan sonra sonucunuzu görebileceksiniz.

Bir süredir E-SGM sistemi yaşanan teknik arızlar sebebi ile site açılamamakta. Sizde de sayfa açılmıyorsa lütfen, daha sonra tekrar deneyin ya da Engelli Raporu Sorgulama için diğer yöntemleri deneyiniz.

E-SGM dışında Engelli raporu sorgulama işlemlerini raporun verildiği engelli kurumlarından da başvurularla birlikte yapabilirsiniz. Sistem üzerinde, alınan bütün engelli raporları sıra ile tarihe göre düzenlenerek kayıt altına girmektedir. Sistemi yukarda açıkladığımız gibi düşününce tamamen kurumsal seviyede olduğunu, bireysel olmadığını görürüz. Bu bilginin yanı sıra engelli raporu veren kurumlarda mevcuttur.

Sorgulama işlemini yapabilmek için hastanelerin ilgili bölümü olan Engelli Birimi’ne başvuruda bulunabilirsiniz. Bizim tercihimiz raporu aldığınız hastaneye başvurmanız yönünde olsa da kararlar tamamen size aittir.

engelli raporu nasil alinir
engelli raporu nasil alinir

Engelli Raporu Geçerlilik Süresi
Engelli Raporu Geçerlilik Süresi verilen raporun belirli bir köşesinde mutlaka yazılmış olarak bulunmaktadır. Eğer kurul raporun süreklilik teşkil edecek olan bir durum olduğunu belirtirse, bunu raporda da yazar. Bu durum söz konusu olursa her sene düzenli olarak raporunuzu yenilemek zorunda olmazsınız. Eğer kişinin bu başvuruda süreklilik arz ettiği bir durum varsa ve engel yüzdesinde bir artış oluşursa, kişinin talebi ile incelemeler yapıldıktan sonra engelli raporu sürekli hale çevrilebilir. Fakat, tersi olursa yani kurul(heyet) süreklilik arz etmediğine karar verirse bu pozisyonda durum verilen engelli raporunda belirtilmektedir. Engel durumu ilerleyen sürelerde düzelme gösterebilecek bir durum olursa, söz konusu durum raporda belirtilir.

Benzer İçerik:  Dul Maaşı Ne Kadar 2018?
Engelli raporu değişim zamanı geldiğinde gerekli görüldüğü takdirde yeni kurul bir önceki kuruldaki kişilerden farklı kişilerden oluşuyorsa, durum hakkında danışma işlemleri ve fikir alışverişleri yapılabilir. Daha sonra ise duruma göre kurul kararını belirtmek için tekrar toplanır. Bu durumların haricinde kişi sürekli bir rapora sahipse yenilemesine gerek yoktur.

Zaten başvuru süreci sırasında mükerrer(tekrar eden) rapor istenme durumu olmasın diye başvuruyu yapan kişiye engelli raporu olup olmadığı sorulmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder