2019 Ziraat Bankası Süt Parası Sorgulama - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

2019 Ziraat Bankası Süt Parası Sorgulama

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Ziraat Bankası Süt Parası Sorgulama

Anasayfa » Doğum Yardımı » 2019 Ziraat Bankası Süt Parası Sorgulama
2019 Ziraat Bankası Süt Parası Sorgulama



2019 Ziraat Bankası süt parası sorgulama yapmak isteyenler sorgulamalarını E-Devlet sistemi üzerinden online olarak, telefon aracılığı ile Alo 170 hattını arayarak ya da Ziraat Bankası şubelerinden ve internet bankacılığından yararlanarak kolaylıkla yapabilirler.

E-Devlet Süt Parası Sorgulaması
Yazı İçindekiler [Gizle]

E-Devlet Süt Parası Sorgulaması
2019 Ziraat Bankası Süt Parası Sorgulaması
2019 Telefon İle Süt Parası Sorgulaması
Süt Parası Başvuruları Nereye Yapılır?
Süt Parası Alımlarında Annelerde Aranan Şartlar
Süt Parası Alımlarında Babalarda Aranan Şartlar
Süt Parası Yatırılma Süresi
Süt Parasından Yararlanabilen Hak Sahipleri Kimlerdir?
Süt İzni Nedir? Nasıl Kullanılır?
Süt parası sorgulama 2019 yılında E-Devlet sistemi üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Bunun için tek yapılması gereken E-Devlet şifresine sahip olmaktır. E-Devlet sistemine giriş için gerekli olan şifre PTT şubelerinden temin edilmektedir. Süt parası sorgulama işleminde ikinci aşama olarak ziraat Bankasına süt parası sorgulaması için başvuruda bulunmak olacaktır. 2019 süt parası sorgulama E-Devlet üzerinden gerçekleştirilirken uygulanacak işlemler;

Internet üzerinden sahip olunan şifre ile sisteme giriş yapılır
Şifre ile sisteme giriş işlemi gerçekleştikten sonra ‘e-hizmetler’ sekmesine tıklanır.
Bu işlem sonunda sistem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sayfasına yönlendirir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sayfasının 3. sırasında bulunan sorgulama sekmesine tıklamak gerekir.


Belirtilen aşamalar izleyerek süt parası sorgulaması işlemini hızlı bir şekilde kolaylıkla gerçekleştirmek mümkün olmaktadır.

2019 Ziraat Bankası Süt Parası Sorgulaması
Süt parası başvurularından olumlu sonuç alan ve başvuruları kabul edilen kişiler süt parası almak için yapacakları sorgulamalarını Ziraat Bankası üzerinden yapabilirler. Ziraat bankasında sorgulama yapmak için banka şubesine bizzat gidilebilir ya da internet bankacılığını kullanarak sorgulama yapılabilir.

Süt parası almak için Ziraat Bankasın şubelerine giden başvuru sahipleri doğum başına verilen devlet yardımından 6 ay boyunca kesintisiz olarak yararlanabilirler. Hak sahiplerinin Ziraat Bankasından alacakları süt yardımı parası bebeğin 6. ayına gelmesinden ardından kesilmektedir. Ziraat Bankasından alınan süt paraları başvuru sahiplerinin hesaplarına her ayın 8. ve 14. günleri arasında yatırılmaktadır. Süt parasının yatırılıp yatırılmadığını öğrenmek için Ziraat Bankasından bulunan hesaplarınızı kontrol edebilir, telefon ederek bilgi sahibi olabilirsiniz.

Benzer İçerik:  PTT Çocuk Parası Sorgulama İşlemleri
2019 Telefon İle Süt Parası Sorgulaması


2019 yılında süt parası sorgulama numarası olan Alo 170 hattını arayarak sorgulama yapmak mümkün olmaktadır. Alo 170 hattını arayarak Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili her türlü sorularınıza cevap alabilir ve sorgulamalarınızı yapabilirsiniz. Alo 170 hattından hizmet alarak sorgulama yapılan diğer kurumlar;

ÇSGB
İŞKUR
MYK
Kurumlarla ilgili tüm soru ve sorunlarınız için görüntülü ve canlı destek almak ihbar ve şikayetlerde bulunmak mümkün olmaktadır.

Süt Parası Sorgulama ve Başvuru İşlemleri

Sigortasız Anneler İçin Süt Parası Alma

Doğum Yapan Kadına Verilen Süt Parası

Süt Parası Başvuruları Nereye Yapılır?
Süt parası başvurusu yapmak için genel olarak herhangi bir işleme gereksinim bulunmamaktadır. 4A sigortalısı olan ebeveynlerin hakkı olan süt paraları doğum için gerçekleştikten sonra hastane tarafından otomatik olarak SGK sistemine iletilmektedir. Sisteme ulaşan bilgilerin ardından SGK tarafından yapılan incelemeler sonunda hak sahiplerinin ödenekleri herhangi bir sorgulama yapılmasına gerek kalmadan Ziraat Bankası’ndaki tanımlı hesaplarına yatırılmaktadır.

Bazı durumlarda şartlar farklı gelişirse başvuru yapmak için bulunulan yerdeki Sosyal İl Müdürlüklerine gitmek gerekir. Başvuru sırasında kişilerin yanında bulunması gereken belgeler;

Süt parası başvurusu için talep dilekçesi
Başvuru sahibinin kimlik belgesi
Doğum raporu şeklinde sıralanmaktadır.
Süt Parası Alımlarında Annelerde Aranan Şartlar
Annelerin süt parası alabilmesi için bazı şartlar bulunmakta ve bu şartlara uyum sağlayan anneler devlet tarafından verilen süt parası yarım ödeneğinden yararlanabilmektedir. Çalışan annelerin süt parası almaları için gerekli olan şartlar şunlardır;

Annenin SSK kapsamında çalışıyor olması gerekir.
Çalışan annenin doğum yapmış olması ve bebeğin yaşıyor olması gerekir.
Çalışan anne için yatırılan prim gün sayısı doğum öncesindeki 1 yıllık süre için minimum 120 gün olması gerekir.
Süt parası almak için annenin çalışıyor olması yeterli olmakta eşinin çalışmaması engel teşkil etmemektedir.
Benzer İçerik:  2019 Doğum Parası Yardımı Başvuru ve Şartları
Süt Parası Alımlarında Babalarda Aranan Şartlar
Babaların doğum yapan eşleri için süt parası almaları bazı şartlara uyum sağlanması durumunda gerçekleşir. Çalışan babaların süt parasından yararlanabilmeleri için gerekli olan şartlar şunlardır:

Babanın SSK kapsamında çalışıyor olması gerekir.
Çalışan babanın eşinin çalışmıyor olması gerekir.
Çalışan babanın eşinin doğum yapmış olması ve bebeğin sağ olması gerekir.
Çalışan baba için yatırılan prim gün sayısı doğum öncesindeki 1 yıllık sğre kapsamında minimum 120 gün olması gerekir.
Geriye Dönük Süt Parası Nasıl Alınır?

Süt Parası Ne Zaman Yatar?

Süt Parası Yatırılma Süresi
Ebeveynlerin yükünü hafifletmek için devlet tarafından yapılan doğum yardımları arasında bulunan süt parası ödenekleri ayın 8 ile 14. Günleri arsında ödenmektedir. 2019 süt parası ne kadar yatırılacak olduğuna dair bir açıklama henüz yapılmadığından dolayı Ocak 2019 süt parası ödenekleri geçen yılın ödemesi olan 149 TL üzerinden gerçekleştirilmiştir. Ziraat Bankasına yatırılan süt parası ödeneklerini sorgulama yaparak öğrenen hak sahipleri kendilerine en yakın Ziraat Bankası şubelerine giderek hesaplarından alabilirler.

Süt Parasından Yararlanabilen Hak Sahipleri Kimlerdir?
Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı olarak çalışan kadınlar doğum yaptıkları zaman süt parası ödeneği almaya hak kazanırlar.
Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı olarak çalışan erkeklerin resmi nikahlı çalışmayan eşlerinin doğum yapmaları sonucunda süt parası almaya hak kazanırlar. Ödeneği almak için doğumun gerçekleştiği tarihte eşlerin resmi nikahı bulunması şarttır.
4B sözleşmeli olarak çalışanların Sosyal Sigortalar Kurumuna tabi olanlar süt parası ödeneği hakkına sahiptirler.
45A sözleşmelileri farklı statüde 4B li olmaları nedeni ile süt parası ödeneğinden yararlanırlar.
4D işçiler ve sürekli işçiler Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı olmaları nedeni ile süt parası ödeneğinden yararlanmaya hakları bulunur.
4B sigorta kapsamsındaki Bağ-kurluların ödenekten yararlanabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekir. Bağ-kurlu kişilerin ödenekten yararlanmaya hak kazanabilmesi için hiçbir şekilde prim borçlarının bulunmaması gerekir. Devlet memurları emekli sandığına bağlı olarak çalışan sigortalılardır ve süt parası ödeneğinden yararlanma hakları bulunmaz.

Benzer İçerik:  Doğum Yapan Kadına Verilen Süt Parası
Süt İzni Nedir? Nasıl Kullanılır?
Çalışan kadınlara doğum yapmaları halinde devlet tarafından tanınan haklara süt izni hakkı denir.  Çalışan annelerin süt izninden yararlanması kanun iş hakları arasında yer alır. Yeni doğan bebeklerin sağlıklı gelişmeleri için anne sütünün önemi oldukça fazladır. Çalışan annelerin bebeklerini emzirebilmeleri için devlet tarafından sağlanan emzirme hakkı çalışan annelerin 1 yaşın altındaki bebekleri için iş saat dilimleri içerisinde kullanılmaktadır.

Çalışan annelerin emzirme izin hakkını istedikleri zaman aralıklarında seçmeye hakları vardır. Çalışan annelerin sahip oldukları süt izni hakkı süreleri 4A ve 4C çalışanları arasında farklılık göstermektedir. Buna göre;

4A SSK kapsamında çalışan annelerin doğum sonrasında çalışmaya başladıkları süreden itibaren bebekleri 1 yaşına gelene kadar günlük süt izni saatleri 1,5 saat olmaktadır.
4C Emekli Sandığına bağlı olarak çalışan annelerin süt izni hakları ise bebek 6 aylık olana kadar 3 saat ve yaşını dolduruncaya kadar ise 1,5 saat olarak verilmektedir.
Çalışan annelerin süt izni süreleri normal doğum izni süreleri biterek çalışmaya başladıkları zaman itibari ile kullanılmaktadır. Çalışan annelerin normal doğum izin hakları, doğum öncesinde 8 haftalık süre ve doğum sonrasında 8 haftalık süre olarak verilmektedir. Doğum öncesinde daha az izin alan kadınlar kalan izin haklarını doğum sonrası sürelerine ekleyerek kullanabilirler. Bebek emzirme hakkı normal izin hakkının bitiminden sonra başlayarak bebek 1 yaşına gelene kadar devam eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder