GSS 6824 Nasıl Ödenir, GSS Ödeme - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

GSS 6824 Nasıl Ödenir, GSS Ödeme

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

GSS 6824 Nasıl Ödenir, GSS Ödeme

Anasayfa » GSS » GSS 6824 Nasıl Ödenir, GSS Ödeme
GSS 6824 Nasıl Ödenir, GSS Ödeme



GSS 6824 primi nasıl ödenir, 2017 yılı Nisan ayından önce yapılan düzenlemeler sonrasında en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Genel Sağlık Sigortası kısa ismiyle GSS, tek prim sistemine geçiş yaparak, gelir testi zorunluluğunu da ortadan kaldırmıştır. 2017 Nisan ayında yürürlüğe giren 6825 GSS yasası, 5 milyon vatandaşın borcunu kapsayan büyük bir sistem oluşturmuştur.

6824 sayılı torba yasanın ilgili maddesi yürürlüğe girmeden önceki döneme ait tüm GSS prim borçları için gecikme cezası ve zammı gibi feri alacaklar silinmiştir. Kalan borç tutarları için 12 aya varan taksitlendirmeler yapılmıştır. Taksit tutarları, yasadan sonra sabitlenen prim tutarı olan 53,33 TL üzerinden hesaplanmaktadır. Vatandaşın önceden kalan ödenmemiş aylık prim borçları, aylık olarak hesaplandığında 53.33 TL’den az ise borç tutarı kadar ödeme yapılmaktadır.

Buna bir örnek vermek gerekirse; vatandaşın gecikme zamları ve cezaları düşüldükten sonra 400 TL prim borcu olduğu düşünüldüğünde, 12 ay taksitlendirme ile aylık 33,3 TL ödeme yapması gerekmektedir. Bu durumda 53.33 TL’den az olduğu için, aylık ödeyeceği tutar 33,33 TL olacaktır. Hesaplama yapıldığında, vatandaşın ödemesi gereken borç taksit tutarı 53,33 TL’den yüksek ise ödemesi gereken tutar yine 53,33 TL olarak sabitlenmektedir. Bu kapsamda borçları için aftan yararlanan kişiler GSS 6824 prim ödemelerini düzenli bir şekilde yaparak, sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.

Genel Sağlık Sigortası Nedir?
Yazı İçindekiler [Gizle]

Genel Sağlık Sigortası Nedir?
Kimler Genel Sağlık Sigortası Hizmetlerinden Faydalanamaz?
Genel Sağlık Sigortasında Yeni Sistem Nasıl İşler?
GSS Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
GSS Borç Ödeme İşlemi Online Olarak Nasıl Yapılır?
Bankalar Aracılığıyla GSS Borçlarının Ödenmesi
Ülkemizde her vatandaşın sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi adına oluşturulmuş bir sistem olan GSS, 2008 yılından bu yana hizmet vermektedir. GSS hizmetlerinden şartlara uygunluk sağlayan her vatandaş yararlanabilmektedir. 5510 sayılı kanun kapsamında Genel Sağlık Sigortası sistemine dahil olan kişiler şu şekildedir;

Kendi adına ve hesabına çalışan kişiler
İsteğe bağlı sigortalı kişiler
Bir işverenin yanında hizmet akdiyle çalışan kişiler
Kamu kurumlarında görevli olarak çalışan kişiler
Gelir testi sonucunda, gelir toplamı asgari tutarın üçte birinden düşük olan vatandaşlar ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler
Avukatlık stajı yapan kişiler
Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler
İşsizlik ödeneği alan kişiler
Geçici köy korucuları ve bu meslekten emekli olan kişiler
65 yaşını doldurmuş muhtaç ve kimsesiz olan Türk vatandaşları
Vatansız olarak bilinen, uluslararası koruma başvuru ya da statüsü sahibi kişiler
Anne ve babası olmayan 18 yaşını doldurmamış çocuklar
Benzer İçerik:  2019 GSS Borcu Nasıl Silinir?
Kimler Genel Sağlık Sigortası Hizmetlerinden Faydalanamaz?
Bazı kişiler bulundukları durum nedeniyle, GSS hizmetlerinden faydalanamazlar. GSS hizmetlerinden faydalanamayan kişiler şu şekildedir;

Tutuklu olan ya da hüküm giymiş kişiler
3201 sayılı kanun kapsamında borçlanarak emekli ve yurtdışında olan kişiler
Yedek subay, er ya da erbaş okulu öğrencileri
Türkiye’ye bir iş için gönderilen, yabancı bir ülkede sigortalı olan kişiler
TBMM üyeleri, TBMM emeklileri ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler
Anayasa Mahkemesi üyeleri, Anayasa Mahkemesi emeklileri ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler
Genel Sağlık Sigortasında Yeni Sistem Nasıl İşler?


6824 sayılı torba kanunun yürürlüğe girmesi sonrası Genel Sağlık Sigortası sisteminde büyük değişikler olmuştur. Sisteme getirilen yenilikler şu şekildedir;

G2 ve G3 gelir seviyesine göre ayrılmakta olan sistem, farklı prim tutarları ile ödenmekteydi. Yeni sistemde yalnızca tek bir prim tutarı belirlenmiş olup bu tutara G1 ismi verilmiştir. Gelir testi yaptırıp, gelir durumu primi ödemeye müsait olmayan vatandaşlar için yeşil kart gelir seviyesi olan G0 belirlenmiştir. Bu kapsamda tek prim olan 53,33 TL tüm vatandaşlar için geçerli olmaktadır.
G0 yani yeşil kart sistemine dahil olabilmek için; hane halkının gelir testi sonucunun net asgari ücretin üçte birinde az olması gerekmektedir. Bu kapsamda Genel Sağlık Sigortasından ücretsiz faydalanılabilmektedir.
Eskiden GSS hizmetlerinden faydalanılabilmesi için gelir testi yaptırılması zorunluydu. Yeni sistemde gelir testi yaptırılmasına gerek kalmadan hizmetlerden faydalanılabilmektedir.
GSS Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
GSS borç sorgulama T.C kimlik no ile ve şifre ile E-Devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Bu sorgulamayı yapabilmeniz için sistemde kimlik doğrulaması yapmanız gerekmektedir. E-Devlet şifresine sahip değilseniz, 2 TL ödeyerek PTT şubelerinden alabilirsiniz. Şifre için ihtiyacınız olan tek evrak nüfus cüzdanınız olacaktır. GSS borç sorgulama işlemi için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;

Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu adresine giriş yapmanız gerekmektedir.
‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneğine tıklayarak, kimlik doğrulama sayfasını açabilirsiniz.
C kimlik no ve şifre ile kimlik doğrulama işleminizi tamamladıktan sonra sorgulama sonucunuz otomatik olarak açılacaktır.
GSS borç bilgilerinizi tüm detayları ile inceleyebilirsiniz.
Benzer İçerik:  GSS 6824 Nasıl Ödenir, Şartları Nelerdir ?
GSS Borç Ödeme İşlemi Online Olarak Nasıl Yapılır?
GSS borç ödeme işlemini online olarak yapmanız mümkündür. Ödeme işlemi için güvenilir bir şekilde SGK resmî web sitesinden yararlanabilirsiniz. SGK’nın sunduğu bir hizmet olan Online Tahsilat sitesi için öncelikle E-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. İşlemi güvenilirliğini arttırmak adına yapılan uygulama sayesinde gönül rahatlığı ile online olarak SGK ödemelerinizi yapabilirsiniz. GSS borç ödeme işlemleri için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;

Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-sosyal-guvenlik-kurumu-kart-ile-prim-odeme-uygulamasi adresine giriş yapmanız gerekmektedir.
Açılan sayfada ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneğine tıklayarak, sisteme girişinizi yapmalısınız.
Kimlik doğrulaması tamamlandıktan sonra SGK online tahsilat sayfasına gidebilmeniz için ‘Uygulamaya Git’ yazan butona tıklamanız gerekmektedir.
Açılan sayfada;
E-Devlet Kullanıcı adınız isim ve soy isminiz olarak otomatik olarak yazılı olacaktır.
Sorgu türü seçimini yapmanız gerekmektedir. Sorgulama türü seçeneğinde; 4A İşveren Tahsilatları, 4B sigortalı tahsilatları, diğer tahsilatlar ve yapılandırma tahsilatları bulunmaktadır.
GSS prim tahsilatı için diğer tahsilatlar seçeneğini seçmeniz gerekmektedir.
Ardından sorgu tipi seçimini yapmanız gerekecektir. Bu bölüm GSS ile ilgili;
GSS Prim
GSS 6824 Prim Tahsilatı seçeneklerini seçebilirsiniz.
Seçimlerinizi yaptıktan sonra T.C kimlik numaranız otomatik olarak gelecektir.
Sayfanın altında yer alan ‘Borç Sorgula’ seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.
GSS borçlarınız sayfada detaylı olarak listelenecektir. Ödemek istediğiniz borcu seçerek online ödeme işlemini dilerseniz debit kart dilerseniz kredi kartıyla yapabilirsiniz.
Debit yani banka kartı ile yaptığınız ödemelerde komisyon alınmamaktadır.
Bankalar Aracılığıyla GSS Borçlarının Ödenmesi
GSS prim borcu ödemelerinizi SGK ile anlaşmalı bankalara yapabilirsiniz. SGK ile anlaşma sağlayan 13 adet banka bulunmaktadır. Bu bankaların kredi ya da banka kartlarıyla online olarak ödeme yapabileceğiniz gibi banka şubelerine giderek de ödemelerinizi yapabilirsiniz. GSS borcu hangi bankaya yatırılacak merak ediyorsanız;

Halkbank
Akbank
Türkiye Ekonomi Bankası/ TEB
Türkiye İş Bankası
Ziraat Bankası
Yapı ve Kredi Bankası
Vakıfbank
Kuveyt Türk Katılım Bankası
QNB Finansbank
Garanti Bankası
Denizbank
Türkiye Finans Katılım Bankası
HSBC
Benzer İçerik:  GSS Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SGK anlaşmalı bankalar listesinde yer alanlara giderek, GSS ödemelerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Bankaların yanı sıra PTT şubelerinden de GSS ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. PTT şubelerinden ya da anlaşmalı bankalardan ödeme yapabilmek için ihtiyacınız olan yalnızca nüfus cüzdanınızdır. Nüfus cüzdanınızla birlikle şubelere giderek ödemelerinizi yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder