2019 Süt Parası Sorgulama ve Başvuru İşlemleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

2019 Süt Parası Sorgulama ve Başvuru İşlemleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Süt Parası Sorgulama ve Başvuru İşlemleri

Anasayfa » Doğum Yardımı » 2019 Süt Parası Sorgulama ve Başvuru İşlemleri
2019 Süt Parası Sorgulama ve Başvuru İşlemleri



2019 Süt parası sorgulama ve başvurmak, doğum yapan ve gerekli şartlara uygunluk sağlayan anneler için ya da gerekli şartlara uygunluk sağlayan babalar için mümkün olmaktadır. Devlet tarafından çocukların daha iyi şartlarda büyüyebilmeleri ve ailelerin maddi olarak desteklenmesi adına birçok proje yürütülmektedir. Bu yardımlar kapsamında verilen süt parası, 2019 yılında da şartlara uygunluk sağlayan anne ve babalara verilmektedir. SSK’ya bağlı olarak çalışan anne ya da babalara verilen bir yardım ödeneği olan süt parası, tek sefer olarak ve nakdi yardım şeklinde verilmektedir.

Kimler Süt Parası Alma Hakkına Sahip Olabilir?
Yazı İçindekiler [Gizle]

Kimler Süt Parası Alma Hakkına Sahip Olabilir?
Süt Parası Alınabilmesi İçin Şartlar Nelerdir?
4B Kapsamında Sigortalı Olanlar Süt Parası Alabilir Mi?
Süt Parası Ne Kadar, Nasıl Ödenir?
Süt Parasının Banka Hesabına Yatırılması İçin Ne Yapmalı?
Süt Parası Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?
Süt parasını kimlerin alabileceği ve bu haktan kimlerin faydalanabileceği hususu kanunlar kapsamında belirlenmiştir. İlgili kanun olan 5510 sayılı kanunda 16. maddede açık olarak kimlerin süt parası alabileceği belirtilmiştir. Kanun kapsamında emzirme ödeneği olarak adlandırılan süt parası;

SSK kapsamında çalışan anneler için,
SSK’lı olarak çalışan babaların, çalışmayan ve doğum yapan eşleri için verilmektedir.


Emzirme ödeneğinden Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışan anneler ya da babalar faydalanamamaktadır. 4B sözleşmeli çalışanlar, 45A sözleşmeli çalışanlar, 4D işçiler ile sürekli işçiler ve 5510 sayılı kanunun 4. Maddesi kapsamında çalışan sigortalılar ya da eşleri bu ödenekten faydalanabilmektedir.

Süt Parası Alınabilmesi İçin Şartlar Nelerdir?
Bir kişinin süt parası için yapılan ödemeyi alabilmesi için bazı şartlara uygunluk sağlaması gerekmektedir. Süt parasını hak edişinin çalışan anne için ya da çalışan baba tarafından çalışmayan anne için verilebilmesi için farklı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

Çalışan annelerin süt parası alabilmesi için şartlar;
Doğum olayının gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
Bebeğin sağ olması gerekmektedir.
Doğum tarihinden öncesini kapsayan bir yıl içerisinde annenin adına en az 120 gün prim ödemesi yapılmış olması gerekmektedir.
Çalışan annelerde eşinin çalışıp çalışmaması durumu şart olarak aranmamaktadır.
SSK kapsamında çalışıyor ya da çalışmış olması gerekmektedir.
Çalışan babalar için süt parası şartları;
Babanın SSK kapsamında çalışıyor olması gerekmektedir.
Eşinin doğum yapmış olması ve bebeğinin sağ olması gerekmektedir.
Doğum öncesini kapsayan bir yıl içerisinde babanın adına en az 120 gün prim yatırılmış olmalıdır.
Çalışan babanın eşinin çalışmıyor olması gerekmektedir.
Benzer İçerik:  Süt Parası Ne Zaman Ödenir?
Süt parası ödemeleri için en çok merak edilen sorulardan bir tanesi işten çıkmış ya da çıkarılmış olma durumunda bu ödeneğin alınıp alınamayacağı olmaktadır. İşten çıkarılan ya da çıkan SSK’lıların süt parası alması mümkün olabilmektedir. Böyle bir durumda;

İşten çıkılan ya da çıkartıldıkları tarihten itibaren 300 gün içerisinde doğumun gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
Doğumun gerçekleştiği tarihten önceki 15 ay içerisinde en az 120 gün prim ödemesi yapılmış olmalıdır.
4B Kapsamında Sigortalı Olanlar Süt Parası Alabilir Mi?


SSK’ya bağlı olarak çalışan kişiler şartlara uygunluk sağladığında süt parasını alabilmektedir. 4B yani BAĞ-KUR’lu olanların ise süt parası alabilmesi için şahsi olarak başvuruda bulunmaları gerekmektedir. BAĞ-KUR’lu olan kişilerin süt parası alabilmesi için prim borçlarının bulunmaması gerekmektedir. İlgili başvurular SGK il müdürlüklerine yapılmalıdır. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra süt ödeneğinin alınıp alınamayacağı belli olmaktadır.

Süt Parası Ne Kadar, Nasıl Ödenir?
Süt parası tek sefer ödenen bir çocuk yardımı ödeneğidir. Süt parası ne kadar sorusunun cevabı; 2018 yılı için 149 TL idi. 2019 için net ücretler henüz belirlenmemiş olup ocak ayı için yapılan ödemelerde 149 TL olarak yapılmıştır. 2019 yılında normal şartlara uygunluk sağlanıyorsa, süt parası hakkı kazanılabilmesi için doğumdan sonra hastane tarafından SGK sistemine ilgili başvuru yapılmaktadır. Fakat sistemde oluşan sıkıntılar nedeniyle başvuru bu şekilde gerçekleşmediğinde, süt parası için başvurunun şahsen yapılması gerekmektedir. Başvuru için Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerine gidilerek;

Doğum raporu
Süt parası başvuru formu
Nüfus cüzdanı fotokopisi ile ilgili birime müracaat edilmelidir.
Gerekli şartlara uygunluk sağladığınızda hak etmiş olduğunuz süt parası Sosyal Güvenlik Kurumu’nda tanımlı olan banka hesabınıza yatırılacaktır. Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu’nda tanımlı bir hesabınız yok ise ilgili tutar sizin adınıza PTT üzerinden yatırılmaktadır. Nüfus cüzdanınız ile birlikte PTT şubelerinde giderek süt parası ödeneğinizi alabilirsiniz.

Benzer İçerik:  Süt Parası İnternet Üzerinden Başvuru
Süt Parasının Banka Hesabına Yatırılması İçin Ne Yapmalı?
SGK sistemine tanımlı bir hesabınız olmaması durumunda, E-Devlet sistemi üzerinden banka hesabınızın girişini yapmanız mümkün olacaktır. Bu işlem için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;

Doğum Parası Nasıl Alınır ?

Çocuk Parası Nasıl Alınır ?

Dul Maaşı Nasıl Alınır ?

Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-banka-hesabi-tanimlama adresine giriş yapmanız gerekmektedir.
Açılan sayfada mavi kutucuk içerisinde bulunan ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneğini göreceksiniz. Bu seçeneğe tıklayarak kimlik doğrulama sayfasına gidebilirsiniz.
C kimlik numaranız ve E-Devlet şifreniz ile kimlik doğrulama işlemini tamamlayabilirsiniz.
E-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek temin etmeniz mümkün olacaktır.
E-Devlet şifresi haricinde;
Mobil İmza
İnternet bankacılığı
Elektronik imza
C kimlik kartı seçenekleriyle de kimlik doğrulama işlemini tamamlayabilirsiniz.
Kimlik doğrulama işleminden sonra açılan sayfada, daha önce tanımlı bir hesabınız olup olmadığını görebilirsiniz. Varsa güncellemesini yapabilirsiniz. Daha önceden hiç tanımladığınız bir hesabınız yoksa sayfanın sağ üst köşesinde yer alan ‘Yeni Hesap Tanımlama’ seçeneğine tıklayabilirsiniz.
Devamında açılacak olan sayfada tanımlayacağınız hesabın bulunduğu bankayı seçmeniz gerekmektedir. Burada seçim yapabileceğiniz ve hesap tanımayabileceğiniz bankalar;
Akbank
Burgan Bank
Halkbank
Şekerbank
TEB
Fibabank
Vakıflar Bankası
Ziraat Bankası
Yapı Kredi Bankası
Garanti Bankası’dır.
Hesap tanımlama yapacağınız bankayı seçtikten sonra sayfanın altında yer alan ‘Sorgula’ seçeneğine tıklayabilirsiniz.
Tıklama işleminden sonra hangi bankayı seçtiyseniz, bu bankada bulunan hesap ya da hesaplarınız sayfanın altında sıralanacaktır. Tercih etmek istediğinizi seçerek aşağıda yer alan ‘Devam Et’ seçeneği tıklanmalıdır.
Açılan sayfada şahsınız ile ilgili telefon numarası, e-mail adresi gibi bilgilerin girişini ya da kontrolünü yaptıktan sonra işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Bu işlemden sonra adınıza yatırılacak olan tüm SGK ödemeleri için tanımladığınız hesap kullanılacaktır. Yani tüm ödemeleriniz tercih etmiş olduğunuz banka hesabına gönderilecektir.

Benzer İçerik:  2019 Doğum Parası Yardımı Başvuru ve Şartları
Süt Parası Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?
Süt paranızın yatırılıp yatırılmadığını sorgulamak için hem telefon hem de interneti kullanabilirsiniz. Süt parası sorgulama 2019 yılında E-Devlet sistemi üzerinden online olarak yapılabilmektedir. Bu sorgulama için;

Sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama adresine giriş yapmanız gerekmektedir.
Açılan sayfada ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneğini tıklayarak, kimlik doğrulama işlemini tamamlamalısınız. E-Devlet şifresi ve C ile süt parası sorgulama işleminize devam edebilirsiniz.
Kimlik doğrulama işleminden sonra SGK tarafından adınıza yapılan ödemeleri ve detaylarını görüntüleyebilirsiniz.
Online olarak yapabileceğiniz sorgulama haricinde telefon ile de sorgulama yapabilirsiniz. Süt parası sorgulama numarası olarak Alo 170’i arayabilirsiniz. Alo 170 süt parası sorgulaması dışında SGK ile ilgili tüm sorularınızı sorabileceğiniz ve sorgulamalarınızı yapabileceğiniz bir numaradır. Danışma hattı olarak verdiği hizmetin yanı sıra online olarak da hizmet Alo 170’e ulaşmak için www.alo170.gov.tr adresine giriş yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder