2019 Yeni Mezun Olan Öğrencilerin Sağlıktan Yararlanma Süreleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

2019 Yeni Mezun Olan Öğrencilerin Sağlıktan Yararlanma Süreleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Yeni Mezun Olan Öğrencilerin Sağlıktan Yararlanma Süreleri

Anasayfa » SGK » 2019 Yeni Mezun Olan Öğrencilerin Sağlıktan Yararlanma Süreleri
2019 Yeni Mezun Olan Öğrencilerin Sağlıktan Yararlanma Süreleri



2019 Yeni mezun öğrencilerin sağlıktan yararlanması için devlet tarafından iki yıl verilmektedir. Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınan yeni mezunların primleri 2 yıl boyunca devlet tarafından karşılanmaktadır. Lise ve lise dengi mezunları için yaşı sınırı 20, üniversite mezunları için yaş sınırı 25 olmak üzere 2 yıl daha GSS primleri devlet tarafından ödenmektedir. Yeni mezunlar 2 yıl GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilmektedir.

Üniversite bitince SGK kapsamına girilebilmesi için kişinin 4A (SSK), 4B (BAĞ-KUR) ya da 4C (Emekli Sandığı) statüsünde çalışmaya başlaması gerekmektedir. Böyle bir durumda kendi sigortaları üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Bunun yanı sıra yeni mezunların, üniversite bittikten sonra iş bulma süreçlerinde zorlanabileceği ve ailelerinin sigortasından yaş durumundan dolayı faydalanamayacakları düşünülerek devlet tarafından 2 yıl verilmektedir. Anne ya da babasının sosyal güvencesi olmayan çocukların üniversiteye giderken GSS kapsamına girmekte ve primler için SYDV’ye başvurması gerekmektedir.

GSS Prim Borcunu Kimler Öder?
Yazı İçindekiler [Gizle]

GSS Prim Borcunu Kimler Öder?
18 Yaşını Dolduran Kişiler İçin Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma
Ailesinin Sosyal Güvencesi Olmayan Üniversite Öğrencileri Ne Yapmalıdır?
Üniversitede Okuyan Öğrencilere Sigorta Yapılabilir Mi?


Ülkemizde herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışmayan, bakmakla yükümlü kişi olarak eş, anne, baba ya da çocukları üzerinden sağlık güvencesi olmayan, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan herhangi bir gelir elde etmeyen ya da maaş almayan herkes Genel Sağlık Sigortası kapsamına girmektedir.

GSS kapsamına giren kişilerin gelir durumu muhtaçlık sınırının altında kalmıyorsa GSS primlerini ödemek zorundadırlar. 2017 yılında yapılan düzenlemeden sonra tek bir rakam üzerinden alınan GSS primleri, yalnızca muhtaçlık sınırının altında olan kişiler için ücretsizdir. 2019 yılında ödenmesi gereken GSS primi 76,6 TL olarak belirlenmiştir. Kimler GSS primi ödemez sorusunun cevabı ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

Liseyi bitirenlerin sağlıktan yararlanma şartları, mezun olunan yaşın 20’yi geçmemesidir. Lise ve dengi okullardan mezun olan 20 yaşını aşmamış kişiler 2 yıl boyunca prim ödemeden GSS’den faydalanabilir.
Üniversite mezunları ise 25 yaşını aşmadan mezun olurlarsa 2 yıl boyunca prim ödemeden GSS’den ücretsiz şekilde faydalanabilmektedir.
Hane halkında kişi başına düşen aylık gelir, asgari ücretin 3’te birini geçmiyorsa GSS hizmetlerinden prim ödemeden faydalanmak mümkün olmaktadır.
Benzer İçerik:  SGK Eksik Gün Nedenleri, Eksik Gün Bildirim Formu
18 Yaşını Dolduran Kişiler İçin Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma
18 yaşını dolduranların sağlık güvencesi 2019 yılında eğitim durumu, cinsiyet ya da anne ve babanın sigorta başlangıç tarihi gibi kriterlere göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda 18 yaşını doldurmuş ve liseden mezun olmamış çocukların sağlıktan yararlanma durumu şu şekildedir;

Kız çocuklarının anne ya da babasının 4A (SSK) kapsamında 01.10.2008 tarihinden önce en az 120 gün, 4B (BAĞ-KUR) statüsünde 01.10.2008 tarihinden önce en az 180 gün prim ödemesi var ise evlenene kadar bakmakla yükümlü kişiler arasında sayılmaktadırlar. Böyle bir durumda kız çocukları evlenene kadar anne ya da babası üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir.
Erkek çocuklar 18 yaşını tamamladıklarında okumaya devam etmiyorlarsa anne ya da babasının sağlık güvencesinden faydalanamazlar. 18 yaşını dolduran ve okumayan erkek çocukları için tek istisna 4C (Emekli Sandığı) için verilmektedir. Bu kapsamda 01.10.2008 tarihi öncesinde devlet memurluğuna atanmış olan anne ya da babanın erkek çocuğu 25 yaşına kadar hiçbir şart aranmadan bakmakla yükümlü kişiler arasına girmektedir.
Kız ya da erkek çocukları yukarıdaki şartlara uygun değilse ve ailesinin sigortasından faydalanmıyorsa ve bunun yanı sıra sigortalı olarak çalışmıyorsa otomatik olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına girmektedir.
18 yaşını doldurmuş olan ve okumayan malul çocuklarda şartlar değişmektedir. 18 yaşını doldurmuş olan malul çocuklar %60 ve üzeri rapora sahipse anne ya da babasının sağlık güvencesinden faydalanabilmektedir.


On sekiz yaşını doldurmuş olan kişilerin şartlarına göre sağlıktan yararlanma durumları şekildedir;

18 yaşını tamamlamış olan ve lisede okumaya devam eden çocuklar için şartlar farklılık göstermektedir. 18 yaşını doldurduktan sonra lise eğitimi devam eden çocuklar 20 yaşına kadar ailesinin sigortasından faydalanmaya devam edebilmektedir. Böyle bir durumda 18 yaş tamamladıktan sonra sağlık yardım talebi ve öğrenci belgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurulması gerekmektedir.
Liseden mezun olduktan sonra sigorta durumu 18 yaşını tamamlamış ve üniversite eğitimine devam eden çocuklar için farklılık göstermektedir. 25 yaşına kadar bakmakla yükümlü kişiler arasına girdiği için anne ya da babasının sosyal güvencesinden faydalanabilmektedir.
Üniversite mezunu olan kişiler için ise anne ya da babasının sosyal güvencesi yoksa 2 yıl boyunca devlet tarafından ödenen primlerle sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı bulunmaktadır.
Üniversite mezunu olan kişiler için anne ya da babasının sosyal güvencesi varsa 2 yıl daha bundan faydalanma hakkı verilmektedir. GSS 25 yaş üstü yeni mezunlar için 2 yıl ücretsizdir.
Benzer İçerik:  SGK İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri
Ailesinin Sosyal Güvencesi Olmayan Üniversite Öğrencileri Ne Yapmalıdır?
Ülkemizde ailesinin sosyal güvencesi olmayan çocukların sosyal güvencesi olmamaktadır. 18 yaşını aşmış olan ve ailesinin sosyal güvencesi olmayan öğrenciler, Genel Sağlık Sigortası kapsamına girmektedir. GSS ile ilgili tüm sorgulamalar E-Devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Sorgulama yapmak ve GSS primi borçları ile ilgili detayları incelemek için yapılması gerekenler şu şekildedir;

https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu adresine giriş yapılması gerekmektedir.
‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneği tıklanarak, kimlik doğrulama sayfasına geçilmelidir.
Kimlik doğrulama işlemi E-Devlet şifresi ile yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra alternatif kimlik doğrulama seçenekleri olan mobil imza, elektronik imza ya da internet bankacılığı gibi seçenekler kullanılabilmektedir.
Kimlik doğrulama işlemi tamamlandıktan sonra sorgulama işlemi otomatik olarak yapılmakta ve görüntülenebilmektedir.
GSS prim borcunun olup olmadığı gibi detaylar incelenebilmektedir. Üniversite öğrencilerinin ailesinin sosyal güvencesi yoksa GSS kapsamına girilmelidir. Bunun için öğrencinin ikamet ettiği kaymakamlığa bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına (SYDV) giderek başvuru yapması gerekmektedir. Gelir durumu incelenerek GSS primlerinin ödenip ödenmeyeceği belirlenir. Bu başvuru işlemi yapılmaz ise öğrenci sonrasında prim borçları yüzünden sıkıntı yaşayabilmektedir.

Başvuru sırasında Sağlık Yardımı Talep ve Taahhüt Formu, güncel öğrenci belgesi ve nüfus cüzdanı fotokopisi teslim edilmelidir. Sağlık Yardımı Talep ve Taahhüt formu SGK resmî web sitesi üzerinden temin edilebilmektedir. Formalar ve dilekçeler bölümünden bilgisayarınıza indirebilir, çıktısını aldıktan sonra doldurarak diğer evraklarla birlikte teslim edebilirsiniz. Başvurudan sonra öğrencilerin gelir durumu araştırılmakta ve GSS hizmetlerinden ücretsiz yararlanıp yararlanamayacağı belirlenmektedir. Öğrencinin gelir durumu göz önünde bulundurularak GSS sağlık hizmetlerinden ücretli mi yoksa ücretsiz mi faydalanacağı belirlenmektedir.

Üniversitede Okuyan Öğrencilere Sigorta Yapılabilir Mi?
Ülkemizde 18 yaşını doldurmuş olan her vatandaş sigortalı olarak çalışabilmektedir. 18 yaşından küçük olanların sigortalı olarak çalışabilmesi için ise belirli şartlar bulunmaktadır. Üniversite okuyan öğrencilerin sigortalı olarak çalışmaması için herhangi engelleyici bir neden bulunmamaktadır. Üniversite öğrencileri sigortalı olarak istedikleri işlerde çalışabilmektedirler. Üniversite öğrencilerinin sigortalı olarak çalışmasındaki tek sorun aldıkları burs ya da öğrenim kredileri için sıkıntı yaratabilmektedir. Bu sebeple yardımın alındığı kurum ile çalışmaya başlamadan önce görüşülmesinde fayda vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder