T.C. Kimlik No İle SSK, SGK Prim Gün Sorgulama - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

T.C. Kimlik No İle SSK, SGK Prim Gün Sorgulama

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

T.C. Kimlik No İle SSK, SGK Prim Gün Sorgulama

Anasayfa » SSK » T.C. Kimlik No İle SSK, SGK Prim Gün Sorgulama
T.C. Kimlik No İle SSK, SGK Prim Gün Sorgulama



SSK SGK prim gün sorgulama, emeklilik sorgulama, SGK hizmet dökümü görüntüleme gibi birçok işleminizi internet üzerinden online olarak yapmanız mümkündür. T.C kimlik numaranız ve E-Devlet şifreniz ile E-SGK sistemine giriş yapabilir ve prim gün sorgulama, emeklilik yaşı sorgulama ve daha birçok işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yeni adıyla 4A, eski adıyla SSK emeklilik sorgulama, prim günü sorgulama işlemleri için E-Devlet sistemine giriş yapmanız yeterlidir. E-Devlet sistemi; SSK (4A), Bağ-Kur(4B) ve Emekli Sandığı (4C) olarak ayrılan sigorta kolları için dilediğinizi seçerek ayrı sorgulamalar yapabilmenize imkân tanımaktadır. E-Devlet üzerinden yapacağınız sorgulama sonucunda hizmete başlama tarihinizi, farklı hizmet tarihleri giriş ve çıkış zamanlarınızı, SSK toplam gün sayınızı, ay içerisinde şahsınıza kaç gün prim ödemesi yapıldığını ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz. SGK hizmet dökümünüzü sistem üzerinden alabilir ve birçok resmi kurumda kullanabilirsiniz.

E-Devlet sistemi üzerinden alacağınız hizmetler tamamen ücretsiz olup giriş yapabilmeniz için E-Devlet şifresine sahip olmanız yeterlidir. Şifreye sahip değilseniz, PTT şubelerinden 2 TL ödeyerek ve kimliğinizi ibraz ederek şifrenizi alabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi ilk defa alıyorsanız ödeyeceğiniz ücret 2 TL olmaktadır. Herhangi bir sebeple ikinci kez şifre alıyorsanız 4 TL ödemeniz gerekecektir.



Emeklilik hesaplama tabloların 4A, 4B ve 4C hesaplamaları farklı olarak yapılmaktadır. Prim gün sayıları, sigortalılık süresi ve yaş kriteri değişmektedir. Bunun yanı sıra her sosyal güvenlik kurumu içerisinde erkek ve bayanlara göre emeklilik şartları değişiklik göstermektedir.

Ne zaman emekli olabilirim? sorusunun yanıtını prim gün sayısı ve yaş kriterinden oluşmaktadır. İnternet üzerinden yapabileceğiniz sorgulamalarla prim gün sayınızı ve emekli olabilmek için tamamlamanız gereken prim gün sayısını öğrenmeniz günümüzde oldukça kolay bir hale gelmiştir. Bunun yanı sıra prim gün sayınızı tamamlayabileceğiniz askerlik ve doğum borçlanmaları için ayrıntılı sorgulama yapabilirsiniz.

Benzer İçerik:  2019 Yılında Doğum İzni Ne Kadar ?
E-Devlet Sistemini Üzerinden Alabileceğiniz SGK Hizmetleri
Yazı İçindekiler [Gizle]

E-Devlet Sistemini Üzerinden Alabileceğiniz SGK Hizmetleri
SGK Hizmet Dökümü Nedir, Nasıl Alınır?
E-Devlet Sistemini Üzerinden SGK Hizmetleri Nasıl Alınır?
E-SGK Emeklilik ve Prim Gün Sorgulama İşlemleri


E-Devlet sistemine giriş yaparak, Sosyal Sigortalar Kurumu hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. 4A/4B ve 4C olarak alabileceğiniz hizmetler şu şekilde sıralanmaktadır;

İlaç rapor bilgisi sorgulama
Muayene katılım payı sorgulama
SGK tescil ve hizmet dökümü- belge doğrulama
Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi
GSS yapılandırma
GSS borç sorgulama
GSS döküm alma
4A/4B iş göremezlik ödemesi görme
İlaç süresi sorgulama
Normal şartlarda ne zaman emekli olabilirim?
Gelir, aylık ve ödenek talep belgesi verilmesi
SGK Hizmet Dökümü Nedir, Nasıl Alınır?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen Kuruma bağlı kişilerin sigortaları ile ilgili SGK hizmet dökümü bilgilerinin yer aldığı belgeye SGK hizmet dökümü belgesi denir. Bu belge kişilerin bağlı bulunduğu kısma göre 4A, 4B ve 4C olarak üç gruba ayrılarak düzenlenmektedir. Net bir döküm almak için başvuru sahiplerinin, Sosyal sigorta kurumu hizmet dökümü almak için 4A belgesi, Bağ-Kur hizmet dökümü almak için 4B belgesi ve Emekli Sandığına bağlı olanların hizmet dökümü alması için 4C belgesi dahilinde döküm almaları gerekir.

SGK hizmet dökümü belgesi resmî kurumlarda ve vize işlemlerinde kullanılma özelliği olan bir belgedir. Hizmet dökümü belgesi almak için ilk olarak E-Devlet sistemine giriş yapılması gerekir. Sisteme giriş yaparak sigorta hizmet dökümü alınabilmesi için E-Devlet şifresi ile kimlik doğrulama işlemi yapılması ve sisteme girilmesi gerekmektedir. Şifresi olan kişiler şifrelerini sisteme girdikten sonra karşılarına çıkan seçenekleri sırası ile onaylayarak sisteme giriş yapabilirler.

Şifre sahibi olan kişiler giriş yaparken mobil imza, E-imza ve T.C kimlik kartı internet bankacılığı ve mobil bankacılık seçeneklerini aşamalı olarak doğrulamak zorundadırlar. Şifresi olmayan kişiler şifrelerini PTT şubelerinden temin edebilirler. Sisteme giriş yapan kişiler hizmet seçenekleri bölümünü seçerek SGK hizmet dökümlerine ulaşırken belgeye ait çıktıyı yazıcı sayesinde çıkarabilmektedirler. E-Devlet giriş SSK hizmet dökümü ile alınan belgelerle ulaşılan bilgiler şu şekilde sıralanmaktadır:

Sigorta sahiplerine ait temel bilgiler
Sigortalı kişinin çalıştığı gün sayısı
Sigortalı kişilerin ilk işe giriş ve işten çıkış tarihleri
Sigorta primlerinin yattığı aylara dair bilgilerin dökümü
Sigorta sahibinin çalıştığı şirkete ait bilgiler
Sigortalı kişinin sigorta primlerinin ödediği ve ödenmediğine dair bilgiler
Kişinin sigortalı bulunduğu dönemlerde yerine getirilen hizmetler
Benzer İçerik:  SSK 3600 Güne Göre Ne Zaman Emekli Olurum
Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet belgesi alarak her türlü sigorta bilgilerine kolayca ulaşmak online hizmet veren E-Devlet sistemi ile oldukça kolay olmakta ve kişilerin güvenilir sonuçlar elde etmesini sağlamaktadır.

E-Devlet Sistemini Üzerinden SGK Hizmetleri Nasıl Alınır?
E-Devlet sistemine giriş yapabilmeniz için ihtiyacınız olan T.C kimlik numaranız ve E-Devlet şifreniz ile kimlik doğrulama işlemini yaparak sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptığınızda sayfa üzerinde hizmetler bölümüne giriş yapmanız gerekecektir. Alt tarafa doğru inerek ‘Sosyal Güvenlik ve Sigorta’ hizmetine giriş yapmanız gerekmektedir.

Akabinde açılan sayfada aşağı doğru inerek Sosyal Güvenlik Kurumu başlığı altında alabileceğiniz tüm hizmetleri görebilirsiniz. İhtiyacınız olan hizmetin üzerine tıklayarak SGK sorgulama işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu başlığı altında alabileceğiniz 96 adet hizmet bulunmaktadır.

E-SGK Emeklilik ve Prim Gün Sorgulama İşlemleri
Emekli olunabilmesi için prim gün sayısı en önemli kriterler arasında yer almaktadır. Prim gün sayısı çalışma hayatınız boyunca geçen sürelere ait gün sayısını ifade eden bir kriter olarak önemi büyüktür. Emeklilik sorgulamalarınızda, emekli olmadan önce tamamlamanız gereken üç adet kriter bulunmaktadır. Bu kriterler; prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş faktörüdür. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan emeklilik hesaplamalarında tüm aylar 30 gün olarak hesaplanmaktadır. Bunun sonucunda her yıl 360 gün olarak hesaplanarak, prim gün sayısı da buna göre belirlenmektedir.

SSK için ayrıntılı prim günü hesaplamalarınızı yapabilmeniz ve emeklilik şartlarınızı öğrenebilmeniz için https://www.ssk.biz.tr/emeklilik-hesaplama-ne-zaman-emekli-olabiliri/ adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Adrese giriş yaptığınızda açılacak olan ekranda girmeniz gereken doğum tarihi, ödenmiş SSK prim gün sayısı, hizmete başlama tarihi gibi bilgileri doldurarak sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Bu sayede ödenmiş olan prim gün sayınızı ve emekli olabilmek için ne kadar prim gününe ihtiyacınız olduğunu görebilirsiniz.

Benzer İçerik:  Kimler Doğum Borçlanması Yapabilir ?
Emekli Sandığı (4C) prim gün sorgulama ve emeklilik şartlarınızı öğrenebilmek için https://uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Açılan sayfada sizden istenen cinsiyet, doğum tarihi, hizmete başlama tarihi gibi bilgileri girerek, sorgulamanızı kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Görevden ayrılıp, tekrar başladığınız zamanlar var ise girdiğiniz bilgilere ‘Ekle’ butonuna basarak hizmetlerinizi tek tek girmeniz daha doğru sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Bağ-Kur(4B) prim günü ve emeklilik şartlarınızı sorgulayabilmek için https://uyg.sgk.gov.tr/EMEKTARWEB/hakKazanma.do adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Açılan sayfada emeklilik türü, doğum tarihi, varsa özel durumunuz gibi bilgileri girerek sorgulamanızı yapabilirsiniz. Sorgulama sonunda ayrıntılı prim günü ve emeklilik şartlarınıza ulaşabilirsiniz.

4A/4B ve 4C sigorta hizmet dökümüne ulaşabilmeniz için sistem sizi otomatik olarak E-Devlet’e yönlendirmektedir. Kimlik doğrulama işlemini tamamlayarak sisteme girmelisiniz. Bu sayede ayrıntılı prim günü hesaplamalarınızı ve hizmet dökümünüzü inceleyebilirsiniz. E-Devlet sistemi oluşturulmadan önce sadece T.C kimlik numarası ile SGK borç sorgulama, hizmet dökümü gibi işlemler yapılabilmekteydi. Fakat E-Devlet sistemi uygulamaya konulduktan sonra bu tarz işlemler güvenlik açısından yalnızca sistem üzerinden yapılmaya başlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder