2019 Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

2019 Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Anasayfa » Diğer Yardımlar » 2019 Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
2019 Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?



2019 Kira yardımı için başvurmak ve devlet tarafından sağlanan kira yardımı desteğinden faydalanmak için gerekli olan şartların ve istenilen belgelerin yerine getirilmesi gerekir. Evleri risk durumunda olan kişilerin başvuruda bulunarak kira yardımı almaları mümkün olmaktadır. Devlet kira yardımı 2019 yılında gerekli şartları yerine getiren kişilerin faydalanması için başvuru imkânı sağlamakta ve vatandaşlara destek olmaya devam etmektedir.

2019 Kira Yardımı Şartları Nelerdir?
Yazı İçindekiler [Gizle]

2019 Kira Yardımı Şartları Nelerdir?
2019 Kira Yardımı Başvuruları Nasıl Yapılır?
2019 Kira Yardımı Başvuru Belgeleri Nelerdir?
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadardır?
Kira Yardımı Yapan Devlet Kurumları Hangileridir?
Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Şartları 2019
Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Başvurusu Değerlendirmeleri
Devlet tarafından verilen kira yardımından faydalanmak isteyen kişilerin devlet tarafından aranılan bazı şartları yerine getirmeleri gerekir. Devletten finansal destek almak için evinizin riskli yapı kapsamında olması ve risk altında bulunduğunun tespit edilmiş olması gerekir. Kira yardım alma şartlarına uyum sağlayan kişiler kira yardımından iki şekilde faydalanabilirler. Buna göre;

Evlerini yeniden inşa etmek isteyen kişiler kredi yardım desteğinden faydalanabilirler.
Belli bir süre boyunca kira yardımından faydalanabilirsiniz.


İki yardımı aynı anda almak mümkün olmamakta başvuru esnasında iki yardımdan birisi için başvuruda bulunma şartı bulunmaktadır. Belirtilen desteklerden birisini seçen kişiler başvurularını seçtikleri destek üzerinden alabilirler.

Gayrimenkul sahipleri risk durumunda ise kiraya çıkmaları sonucunda devletten kira yardımı alabileceklerdir. Kira yardımı şartları 2019 için şu şekilde belirlenmiştir;

Kira yardımı almak için gerekli olan ilk şart ikametgâhtır. İkamet ettiğiniz bağımsız bölüm için devletten kira yardımı alacağınız süre 18 ay olacaktır.
Kira yardımından yararlanmak için kredi desteği almamış olmak yani daha önce kredi kullanmamış olmak gerekir. Geri dönüşüm projelerine özel olan kişiler kira yardımı ile birlikte kredi yardımı alamazlar. Bu durum oldukça önemlidir ve başvuru sahiplerinin bu konuda dikkatli olması gerekir.
Risk gurubunda evleri bulunan kişilerin evleri için yapı kimlik numarası alındığı tarih sonrasında devir işlemleri yapılmış ise bu durumda yeni malikin yapı kimlik numarası aldığı tarihte ikamet etme şartları sağlanamaz. Yeni maliklerin gayrimenkulü geç almamış olması önemlidir ve aksi durumlarda kira yardımı için yapılan başvurular geçerli sayılmamaktadır.
Benzer İçerik:  Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadar 2018
2019 Kira Yardımı Başvuruları Nasıl Yapılır?
Kentsel dönüşüm kira yardımı 2019 yılında mülk sahipleri ve kiracılar için devam etmektedir. 6306 sayılı afet riskli alanlar içerisindeki binalarda oturan hak sahipleri ve kiracılar devletin sağladığı kira yardımlardan yararlanmaktadır. Kentsel dönüşüm kira yardımları tüm detayları kira yardımları kılavuzlarında bulunmaktadır. Kime ne kadar kira yardımı yapılacağı ve ödemelerin ne şekilde olacağı ve hangi şartların gerektiği Bakanlık tarafından belirlenmekte ve belirlenen kıstaslara göre yardım sağlanmaktadır.



6306 sayılı kanunun 5. 16 maddelerinde bulunan hükümlere göre kira yardımı başvurusunda bulunacak hak sahiplerinin başvurularını bağlı bulundukları belediyeye yapmaları gerekmektedir. Belediye tarafından yapılan müracaatları inceleyip değerlendirerek neticelendirmektedir. Kanun kapsamında yapılacak müracaatlarda hak sahipleri riskli olan evleri ve işyerleri için aynı zamanda başvuruda bulunarak ev ve iş yerleri için kira yardımı alabilirler.

2019 Kira Yardımı Başvuru Belgeleri Nelerdir?
2019 kira yardım başvuruları belediyelere yapılmakta ve müracaat sırasında hak sahiplerinden bazı belgeler talep edilmektedir. Kira yardımı başvurusu yapan kişilerden istenen belgeler şu şekilde sıralanmaktadır:

Başvuru sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
Başvuru sahibinin başvuruda bulunması için doldurması gereken başvuru dilekçesi
Yapının riskli olduğunu belgeleyen rapor ve yıkım formu
Hak sahibi kişinin ya da vekilinin Ziraat Bankası’nda hesabı bulunduğuna dair hesap cüzdanı fotokopisi
Güncel tapu kaydı ya da tapu belgesi zorunludur.
Başvuru sahibi adına herhangi bir fatura belgelenmelidir. Faturanın son üç aylık süreçte olması gerekir.
Bütün belgeleri eksiksiz olarak tamamlayan kişiler bağlı bulundukları belediyeye başvuruda bulunarak belgeleri teslim edebilirler. Vekâletname ile yapılan başvurularda vekaletnamede kira yardımım başvurusu için yetkili olunduğuna dair ibare bulunması gerekir. Ayrıca vekil kişinin vekâletname ile birlikte kimlik belgesinin aslı ve fotokopisi başvuru için gerekli belgeler arasındadır.

Benzer İçerik:  Çeyiz Hesabı Hangi Bankada Açılır?
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadardır?
Kentsel dönüşüm için ödenen kira yardımları TÜFE oranına göre belirlenmektedir. Bunun yanı sıra ödenen yardımlar illere göre de değişiklik göstermektedir. 2018 yılında ocak ayı içerisinde kentsel dönüşüm kira yardımlarının ne kadar ödeneceği belirlenmişti. 2019 yılında da ocak ayı içerisinde ödenecek tutarların belirleneceği düşünülmektedir.

2018 yılında ödenen en düşük kentsel dönüşüm kira yardımı 595 TL iken, en yüksek kira yardımı 905 TL olarak ödenmiştir. Taşınma yardımı olarak ise tek sefere mahsus olarak en yüksek 4525 TL, en düşük 1190 TL olarak ödenmiştir. 2019 rakamları ile ilgili henüz bir açıklama yapılmamıştır. Ocak ayının sonuna kadar ilgili rakamların belirleneceği düşünülmektedir.

Kira Yardımı Yapan Devlet Kurumları Hangileridir?
Devlet tarafından sağlanan kira yardımları farklı kişilere, farklı kurumlarca verilmektedir. Kira yardımı yapan devlet kurumları gerekli incelemeleri yaptıktan ve komisyonlarca değerlendirmeler tamamlandıktan sonra ilgili yardımı yapmaktadır. 2019 yılında ülkemizde iki farklı devlet kurumu tarafından kira yardımı yapılmaktadır. Bu kurumlar;

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan kentsel dönüşüm kira yardımı
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Kaymakamlıklar ve Valilikler ile ortaklaşa yürütülen projeler kapsamında dar gelirliye kira yardımı
Sosyal Yardımlaşma Para Yardımı

Muhtaç Ailelere Karşılıksız Kömür Yardımı

Belediye Sosyal Yardım Kartı Nedir? Nasıl Alınır?

Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Şartları 2019
Dar gelirliler için verilen kira yardımında bazı şartlara uygunluk sağlanması gerekmektedir. Bu şartlara uygunluk sağlayan kişiler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı birimlerine başvuru yaparak, ilgili yardımı alabilirler. Dar gelirliler için kira yardımı şartları şu şekilde sıralanabilmektedir;

Başvuru sahibinin sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmaması gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan dul, yetim ya da emekli maaşı alınmaması gerekmektedir.
Herhangi bir gayrimenkul ya da araç sahibi olunmaması gerekmektedir.
Başvuru sahibinin düzenli bir gelire sahip olmaması ve gelir testinin yoksulluk sınırının altında sonuçlanmış olması gerekmektedir.
Benzer İçerik:  Dul Maaşı Ne Kadar 2018?
Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Dar gelirliler için kira yardımı başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır. Vakıflar kaymakamlık binalarının içinde bulunmaktadır. Bu sebeple çoğu kişi bu yardımı kaymakamlık kira yardımı olarak bilmektedir. Kira yardımı kaç ay verileceği ve ne kadar verileceği gibi konularda vakıf yetkilileri karar vermektedir. Yapılan incelemeler sonrasında ne kadar yardım yapılacağı ve ne kadar süre bu yardımın yapılacağı belirlenmektedir. Başvuru için gerekli olan evraklar ise şu şekildedir;

Kira yardımı için başvuru dilekçesi
T.C kimlik numarası yazan kimlik, ehliyet ya da benzerleri
Fakirlik belgesi (Muhtarlıktan alınacaktır.)
Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Başvurusu Değerlendirmeleri
Gerekli belgelerle birlikte başvuru yapıldıktan sonra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri başvuru sahibinin ekonomik durumu hakkında araştırma yapmaktadır. Daha sonra başvuru sahibinin evi ziyaret edilmektedir. Gerekli tüm incelemeler ve ev ziyareti sonrası raporlar hazırlandıktan sonra, bu raporlar mütevelli heyetine sunulmaktadır.

Mütevelli heyeti incelemelerini yaptıktan sonra kira yardımı yapılıp yapılmayacağı konusunda karar vermektedir. Bunun yanı sıra yardımın ne kadar süre yapılacağı ne kadar yapılacağı şeklinde kararlarda mütevelli heyeti tarafından verilmektedir. Karar verildikten sonra eğer olumlu ise ilgili yardım başvuru sahibine aylık olarak ödenecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder