2019 Evlilik Yardımı Ne Kadar, Nasıl Alınır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

2019 Evlilik Yardımı Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Evlilik Yardımı Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Anasayfa » Diğer Yardımlar » 2019 Evlilik Yardımı Ne Kadar, Nasıl Alınır?
2019 Evlilik Yardımı Ne Kadar, Nasıl Alınır?



Evlilik yardımı almak için gerekli olan şartlara uyum sağlamak gerekir. Evlenme yardımı ödeneği çeyiz yardımı adı altında yetim ölüm aylığı alan kız çocuklarına verilir. Evlilik yardımı almak için evlenecek olan yetim ölüm aylığı alan kız çocuklarının başvurmaları halinde gerçekleşir. Çeyiz yardımı, devlet tarafından yetim aylığı alan kız çocuklarına evlilik yardımı adı altında verilen önemli bir maddi destek imkanıdır. Evlenme ödeneği çeyiz yardımından yararlanmak için gerekli olan şartları üç madde halinde sıralanmaktadır;

Kadın olmak gerekir.
Sosyal Güvenlik Kurumundan yetim aylığı veya yetim geliri alıyor olmak gerekir.
Evlenme kararı vererek evlilik yapmak gerekir.
Çalışanlara evlilik parası verilmez. İşe girerek yetim maaşı kesilmiş olan kişiler evlilik yardımından faydalanamaz.
Devlet tarafından yetim aylığı alan kız çocuklarının yararlandığı çeyiz yardımı desteği, iki senelik yani 24 aylık tutarda alınan yetim aylığının tek seferde ödenmesi ile gerçekleşir. Yeni evlenen çiftlere devlete bağlı kurumlar tarafından destek amaçlı yardımlar yapılır. Devlet kurumlarının yaptığı evlilik destek yardımları evlilik ikramiyesi ve evlenme yardımı adı altında şartlara uygunluk gösteren başvuru sahiplerine ödenmektedir.

Evlilik Yardımı Ödemesi Yapan Kurumlar Hangileridir?
Yazı İçindekiler [Gizle]

Evlilik Yardımı Ödemesi Yapan Kurumlar Hangileridir?
SGK Çeyiz Parası Ne Kadardır, Başvurular Nasıl Yapılır?
Çeyiz Hesapları ve Evlilik Kredisi Nedir, Hangi Bankalardan Alınır?
Devletin Sağladığı 5 bin TL Yardımdan Kimler Yararlanabilir Ve Şartları Nelerdir?
Belediye ve Kaymakamlık Evlenme Yardımı Ne Kadardır, Başvuru Nasıl Yapılır?
Çalışanlara Evlilik Yardımı Ödemesi Yapılır mı?


Evlilik yardımı 2019 yılında evlenecek çiftlere devlet tarafından ödenen evlilik parasıdır. Evlenecek çiftlere evlilik yardımında bulunan kurumları şu şekilde sıralanmaktadır;

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak yetim aylığı alan kız çocuklarına evlilik yardımı veya çeyiz yardımı adı altında ödeme yapılır.
Belediyeler tarafından muhtaç olan herkesin yararlanabileceği evlilik ikramiyesi adı altında ödeme yapılır.
Kaymakamlar tarafından muhtaç olan herkesin yararlanabileceği ödeme yardımları yapılır.
Devlet tarafından yapılacak olan 5 bin TL evlenme yardımı, bankada çeyiz hesabı açılarak belli bir süre ödemesi devam etmesi durumunda yapılır.
Benzer İçerik:  Vakıfbank Çölyak Ödemesi Sorgulama
SGK Çeyiz Parası Ne Kadardır, Başvurular Nasıl Yapılır?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetim aylığı sahibi kız çocuklarına ödenen çeyiz parası ne kadar ve şartları nedir diyorsanız öncelikle evlilik ödemesi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Devlet evlilik yardımı başvuruları bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumları il müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik Kurumlarının hizmet merkezlerine yapılmaktadır. Başvuru yapabilmek için bağlı bulunulan sigorta kollarını şu şekilde sıralayabiliriz:

4/A – Eski SSK sigorta koluna bağlı olarak yetim aylığını alanlar
4/B – Eski Bağkur sigorta koluna bağlı olarak yetim aylığını alanlar
4/C eski emekli sandığına bağlı olarak yetim maaşlarını alanlar
Emekli sandığına bağlı olarak yetim aylığı alanların, Sosyal Sigorta Kurumu ve Bağkur sigorta dalından yetim aylığı alanlar ile arasında farklı bir durum bulunur. İlk aylıklarını 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ve memur olmuş olan vatandaşların kız çocukları, evlenme ödeneği başvurusunu SSK ve Bağkur sigorta kollarından alan yetim kız çocukları ile aynı şekilde bağlı bulundukları illerdeki SGK il müdürlüklerine veya SGK Hizmet merkezlerine yapabilirler.



1 Ekim 2008 tarihinden önce memuriyetleri bulunanların yetim aylığı alan kız çocukları başvurularını Bakanlıklar/ Ankara da bulunan Sosyal Sigortalar Kurumu Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığına yapmaktadırlar.

Çeyiz parası almak için başvuruda bulunmak için gerekli olan en önemli şart başvuru sahibinin resmi nikah tarihinde yetim aylığını alıyor olması gerekir. Çeyiz yardım desteği yetim aylığının 24 katı tutarında toplu olarak bir kereye mahsus olarak ödenmektedir. Çeyiz yardımı başvurularında yaş sınırı bulunmaz ve taleplere 2 ve 3 aylık süre içerisinde dönüş sağlanır;

Yetim aylığı 350 TL olan başvuru sahibinin alacağı çeyiz yardımı hesaplaması yaparken 350 x 24 ay – 8400 TL olur ve parayı tek seferde toplu olarak alabilirler.
Yetim aylığı 700 TL olan başvuru sahibinin alacağı çeyiz yardımı hesaplaması yaparken 700 x 24 ay – 16.800 TL olur ve para tek seferde toplu olarak verilmektedir.
Benzer İçerik:  Dul ve Yetim Aylığı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
Çeyiz Hesapları ve Evlilik Kredisi Nedir, Hangi Bankalardan Alınır?
Devlet destekli çeyiz hesabından yararlanmak için herhangi bir bankada çeyiz hesabı açtırarak düzenli bir şekilde en az üç yıl ödeme yapılması gerekir. Bankalarda açılmış çeyiz hesabı sahipleri birikimlerini sorgulayarak hesap durumlarını öğrenebilirler. Düğün, söz, kına, nişan, balayı ve çeyiz alımlarında harcanacak olan tüm masraflar için çeyiz hesabı açtırarak devlet katkısından yararlanılmaktadır.

İlk evliliklerini 27 yaşına kadar yapmış olan vatandaşlar %20 veya %25 devlet katkı kredilerinden yararlanmak için en az üç yıl birikim yapmış olmaları gerekir. 3 yıllık birikimleri bulunan vatandaşlar birikimlerinin bulunduğu bankalardan birikim tutarları üzerinden %20 ila %25 oranında devlet katkılarından yararlanabilirler. Devlet katkılı krediden yaralanmak için birikim hesaplarına yapılan ödemelerin düzenli olması gerekir.

Çeyiz hesapları ödemelerini düzenli olarak yapmayan vatandaşlar devlet katkısından yararlanamazlar. Devlet katkısı çeyiz hesabı ödemelerini düzenli olarak yapan vatandaşların 3 yıl sonra yararlanmaya hak kazandıkları devlet katkılarının oranları bankalara göre ve ödeme yapılan aylara göre belirlenmektedir. Düzenli ödeme yapılan ay sayısı üç yıldan başlayarak artış gösterdikçe hesap birikim tutarı üzerinden belirlenen devlet katkı oranlarında artış olmaktadır.

Devletin Sağladığı 5 bin TL Yardımdan Kimler Yararlanabilir Ve Şartları Nelerdir?
Devlet tarafından verilen 5 bin TL tutarındaki evlilik parası kimlere verilir ve şartları nelerdir şu şekilde sıralayabiliriz;

Yardımdan yararlanmak için nikah tarihinden 3 yıl öncesinde tercih edilen bir bankada çeyiz hesabı adı ile bir hesap açtırılması gerekir
Açılan çeyiz hesabına en az 3 yıl katkı ödenmesi gerekir
Yaş sınırı 27 olan yardımdan yararlanmak için 27 yaşı tamamlamadan evlenilmesi gerekir.
Bu şartları sağlamış olan kişilere çeyiz hesabında biriken tutarın %20 si evlenme yardımı olarak ödenmektedir. Devlet katkısı tutarı olarak ödenen miktar 5 bin TL’yi geçmeyecek kadar olmaktadır.

Benzer İçerik:  Pybs Bursu Kaçıncı Sınıfa Kadar Verilir?
Belediye ve Kaymakamlık Evlenme Yardımı Ne Kadardır, Başvuru Nasıl Yapılır?
Belediye tarafından verilen evlenme ikramiyesi talebinde bulunmak için başvuru yapılmalıdır. Belediye evlilik ikramiyesinden yararlanmak için evlenmekte olan herkesin başvuru yapma hakkı bulunur. Evlenme yardımı alabilmek için değerlendirmeye alınan başvurulardan uygun görülenlere belirli miktarda ödeme desteği sağlanmaktadır.

Belli oranlarda yapılan ödemeler Belediye Meclis kararına bağlı olarak uygulanmakta ve ödeme yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bazı belediyeler tarafından başvuru sahiplerine hediye amacı ile az miktarda da olsa bir ödeme yapılabilir. Konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyen özellikle muhtaç olan vatandaşlar bağlı bulundukları belediyeye giderek bilgi alabilirler.

2019 yılında evlilik yardımı almak için başvuru yapılan diğer bir kurumda kaymakamlıklardır. Evlilik yardımı muhtaç olma şartı ile verilmekte ve başvuru için bağlı bulunulan Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına talepte bulunmak gerekmektedir. İncelemeye alınan taleplerin değerlendirmesi sonucunda uygun görülen muhtaç insanlara evlenmelerinde destek olacak belirli oranlarda evlilik yardımında bulunulmaktadır.

Çalışanlara Evlilik Yardımı Ödemesi Yapılır mı?
Çalışmakta olan kişiler evlilik yardımından yararlanamazlar. Çalışanlara herhangi bir evlilik parası ödemesi yapılmamaktadır. Çalışırken evlilik yapan kadınlar resmi nikah tarihlerinden itibaren geçecek en az bir yıllık süre zarfında işten ayrılırlarsa kıdem tazminatı alabilirler.

Çalışan kadınların evlilikleri gerçekleştikten sonra asgari geçim indirimleri değişerek alacakları net maaşları yükselmektedir. Devlet memurları ve öğretmenler yapacakları evliliklerde herhangi bir şekilde evlilik yardımı ödemesinden yararlanamazlar. Devlet memurlarının yararlanabileceği evlilik yardımı hakları yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder