2019 Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigorta Primi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

2019 Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigorta Primi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigorta Primi

Anasayfa » SGK » 2019 Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigorta Primi
2019 Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigorta Primi



2019 yılı ev hizmetlerinde çalışan görevlilerin sigorta primlerinin ne şekilde olacağı 2019 yılı asgari ücret belirlenmesiyle birlikte ortaya çıkacak bir başka detay olarak göze çarparken ek9 10 günden fazla prim ödemesi  olarak nitelendirilen ev hizmetlerinde çalışanların sigorta primleri de bu sayede netleşmiş olacaktır.

Asgari Ücret Üzerinden Hesaplanan Ev Hizmeti Çalışanlarının Primleri
Yazı İçindekiler [Gizle]

Asgari Ücret Üzerinden Hesaplanan Ev Hizmeti Çalışanlarının Primleri
2019 Yılı Ev Hizmetleri Teşvikleri
5510/5 Puanlık İndirim Teşviği
6111 Kanun Kapsamında 4447/10. Madde Teşviği
7103 Sayılı Kanun Çerçevesinde 4447/19.Madde Teşviği
15921 Kanun Kapsamında 4447/50. Madde Teşviği
Ev Hizmetlerinden Sayılan İşler
Ev Hizmetlerinde İstihdam Edilen Çalışanlara Ödenen Asgari Ücret Tutarı
2019 Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigorta Primlerinin Hesaplanması
Ek9-10 Günden Fazla Prim Ödemesinin Yapılması
Prim Ödemelerinin Gecikmesi Ne Anlama Gelmektedir?
SGK ev hizmetleri kapsamında çalıştırılan görevlilerin sigorta primleri asgari ücret üzerinden ödenirken, 2019 yılı brüt ve net asgari ücret belirlenmesiyle birlikte bu yönde çalışanlarının sigorta primlerinin de netleşmeleri beklenmektedir. Ek9 10 günden fazla kapsamındaki çalışanlar için ödenecek prim miktarları sigorta prim teşvikleri ile birlikte oldukça değişkenlik gösterebilirken, 10 günden az çalıştırılan görevliler için ödenecek prim miktarlarının ise sabit olduğu da önemli bir detay olarak göze çarpmaktadır.

2019 Yılı Ev Hizmetleri Teşvikleri


SGK ek 9 ev hizmetleri çerçevesinde faydalanabilecek sigorta prim teşviklerinin (ev hizmetlerinde çalışanların sigorta primi 2019) dört farklı başlıkta ortaya çıktığı görülürken bu teşviklerin oldukça önemli faydalar getirdiği de muhakkaktır. Bu yönde SGK ek 9 ev hizmetleri çerçevesinde faydalanabilecek dört maddelik sigorta teşvikleri aşağıdaki gibidir.

5510/5 Puanlık İndirim Teşviği
Ayda 10 günden fazla çalışan ev hizmetleri çalışanlarının prim ödemeleri çerçevesinde 5510/5 puanlık indirimden yararlanabilmeleri için 10 günden fazla çalışan prim ödemelerinin zamanında yapılması ve geçmişe dönük prim borcunun olmaması yeterli olmaktadır. Bu iki madde dışında herhangi bir şart aranmadığı gibi 5510/5 puanlık indirim teşviği de oldukça önemlidir.

Benzer İçerik:  SGK Rapor Parası, Geçici İş Göremezlik Ödemesi Sorgulama
6111 Kanun Kapsamında 4447/10. Madde Teşviği
SGK ek9 çerçevesinde 6111 kanun kapsamında verilen 4447/10. madde dolayısıyla hak sahiplerine sağlanan teşviklerden yararlanabilmek için tüm prim ödemelerinin zamanında yapılmasının yanı sıra geçmiş dönem prim borçlarının olmaması da oldukça önemlidir. Ek olarak;

SGK 10 günden fazla çerçevesinde istihdam sağlanmış olan çalışanın daha önceden bu teşvikten yararlanmamış olması
SGK 10 günden fazla çerçevesinde istihdam sağlanmış olan çalışanın erkek olması durumunda yaş aralığının 18-29 yaş olması gerekmektedir. Kadın çalışanlarda ise yaş haddi aranmaz.
SGK 10 günden fazla çerçevesinde istihdam sağlanmış olan çalışanın ev hizmetleri için istihdam edilmeden önceki son 6 aylık dönemde başka bir yerde sigortalı olarak çalışmamış olması gerekmektedir.
Tüm bu şartları sağlamış olmaları durumunda çalışan iki yıl (24 ay süreyle) teşvikten yararlanması mümkündür. Ayrıca çalışanın işe girmeden önce İŞKUR üzerinden online işsiz kaydı (iş arayan kaydı) yapması durumunda teşvik süresi30 aya çıkmaktadır.
7103 Sayılı Kanun Çerçevesinde 4447/19.Madde Teşviği


2018 yılında yeni getirilmiş bir teşvik olan 4447/19. madde teşviği ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışan kişilerin sigorta primlerinin tamamının 15 ay süreyle devlet tarafından ödenmesi anlamına gelmektedir. Teşvikten yararlanabilmek için;

İşe alınan çalışanın işe giriş tarihi itibariyle son 90 günlük dönemde toplam sigortalılık süresinin 10 günü geçmemesi buna ek olarak da BAĞKUR tescilinin olmaması gerekmektedir.
Ev hizmetlerinde çalışanlar 7103 teşvik kapsamında teşvikten yararlanabilmek için işe giren ve sigorta girişi yapılan çalışanın İŞKUR iş arayan kaydı bulunması gerekmektedir.
Bu teşvikten yararlanma süresi toplam 12 ay olmakla birlikte işe alınan çalışanın engelli olması, erkek çalışanların 18-25 yaş arasında olması, kadın çalışanların ise 18 yaşından büyük olması durumunda ise teşvikten yararlanma süresi 18 aya çıkmaktadır.
Ancak işveren açısından bu teşvikten yararlanma şartları biraz farklıdır. SGK 10 günden fazla prim ödeme çerçevesinde işveren ilk defa tescil açacağından ötürü, teşvik çalışanın işe giriş tarihini takip eden 3.aydan itibaren başlayacağından dolayı teşvikten yararlanma süresi 15 aya düşecektir.
Benzer İçerik:  SGK E-Rapor Sorgulama
15921 Kanun Kapsamında 4447/50. Madde Teşviği
4447/50 madde kapsamında işe alınan çalışanların sigorta primlerinin tamamına yakınını devlet ödemektedir. Bunun için tek şart olan işe alınan çalışanların İŞKUR’dan aktif olarak işsizlik maaşı almaları bu noktada oldukça önemlidir.

Ev Hizmetlerinden Sayılan İşler
Kişilerin ev hizmet çalışanı olarak işe alınabilmesi için mevzuata göre bazız şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu yönde ev hizmetlerinde çalışan kişilerin;

İşverenin 3. dereceye kadar yakını olmamaları
Çalıştığı evde sigortalı hizmet akdiyle bulunmaları (çalışılan evde yatılı olunup olunmaması önemli değildir)
Çalışılan evde temizlik, gündelik işler, bahçe işleri, yemek, hasta bakımı, çocuk bakımı, evcil hayvan bakımı ile uğraşılması (hizmetlerin sadece evde verilmesi bu yönde zorunlu değildir. Örneğin herhangi bir kurumda hasta bakımı görevi de bu kapsama girmektedir.
Hizmet akdinin işveren tarafının gerçek kişiler olması gerekmektedir. Tüzel kişiler bu yönde işveren olamaz.
Ev Hizmetlerinde İstihdam Edilen Çalışanlara Ödenen Asgari Ücret Tutarı
Ev hizmetleri kapsamında çalışanlar için ödenen asgari ücretin gelir vergisinden muaf olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu nedenle çalışanlar asgari geçim indiriminden de faydalanamamaktadırlar. Bu nedenle işverenlerin istihdam ettikleri ev hizmetleri görevlilerin asgari ücretlerini hesaplarken, ilgili brüt tutardan gelir vergisi tutarını düşerek, kalan tutar üzerinden asgari geçim indirimini de çıkarmaları gerekmektedir. Tüm bu detaylar 2018 yılı için ev hizmetleri görevlilerine ödenen asgari ücret tutarının 1743 TL olduğu anlamına gelmektedir.

2019 Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigorta Primlerinin Hesaplanması
2019 yılında ev hizmetlerinde çalışanların sigorta prim tutarları ve bu yöndeki maliyetleri yukarıda açıklaması yapılan teşviklerden yararlanıp yararlanmadığıyla alakalı değişkenlik göstermektedir. Burada 2019 yılı asgari ücret tespiti de oldukça önemlidir. Bu yönde;

Ev işlerinde çalışanların ayda 10 günden az çalışmaları durumunda, bir günlük çalışmaları karşılığında ödenmesi gereken prim tutarı 2018 yılı itibariyle 1.62 TL’ye denk gelmektedir.
Ek9-10 günden fazla prim ödemesi yapılan ev hizmetleri çalışanlarının prim ödemelerinin düzenli yapılmaması, aynı zamanda geçmiş dönem prim borçları olması durumunda aylık ödenecek tutar 913,27 TL olarak belirlenmiştir.
Ek9-10 günden fazla prim ödemesi yapılan ev hizmetleri sigorta primi 2018 çalışanlarının prim ödemelerinin düzenli olarak yapılması, aynı zamanda geçmiş dönem prim borçları olmaması durumunda aylık ödenecek tutar 791 TL olarak belirlenmiştir.
4447/10 teşviği çerçevesinde ise Ek9-10 günden fazla prim ödemesi aylık olarak 414 TL olarak belirlenmiştir.
2019 yılında işveren asgari ücret teşviğinin devam etmesi durumunda ilgili prim tutarlarının ortalama 90-115 TL daha düşük olacağı göze çarpmaktadır.
Benzer İçerik:  SGK Prim Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Ek9-10 Günden Fazla Prim Ödemesinin Yapılması
Ev hizmetlerinde çalışanların sigorta primlerinin ödenmesi (Ek9 10 günden fazla ödeme) ev hizmetlerinde çalışanlarının emekliliği kapsamında da birkaç farklı şekilde yapılabilmektedir. Ödemeler işverenlerin T.C. kimlik numarası sisteme girilerek;

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşması olan tüm kamu, özel ve katılım bankalarından
Türkiye genelindeki herhangi bir PTT şubesinden
İnternet bankacılığı vasıtasıyla
Mobil şube üzerinden yapılabilir. Burada kullanılması gereken menü “SGK ödemeleri Ek9-10 günden fazla ödeme” menüsüdür.
Prim Ödemelerinin Gecikmesi Ne Anlama Gelmektedir?
Evde istihdam edilen çalışanların sigorta primlerinin zamanında ödenmesi çok önemlidir. Prim ödemelerinin 1 gün bile geciktirilmesi durumunda devlet tarafından o yıl verilen teşviğin iptal edilmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca 10 günden fazla ödenen çalışan primi de bu yönde indirimsiz olarak ödemek zorunda kalınır. Buradaki tek istisna 10 günden fazla ev hizmetleri prim tutarının gecikmeli olarak ödendikten sonra yılın geri kalan aylarında teşvikten yeniden yararlanılmaya başlanmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder