2019 Rapor Parası Nasıl ve Nereden Alınır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

2019 Rapor Parası Nasıl ve Nereden Alınır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Rapor Parası Nasıl ve Nereden Alınır?

Anasayfa » SGK » 2019 Rapor Parası Nasıl ve Nereden Alınır?
2019 Rapor Parası Nasıl ve Nereden Alınır?



2019 Rapor parası almak, Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışan kişilerin belirli bir rahatsızlıktan dolayı çalışamayacak durumda olduğunda aldığı rapor ile istirahat edebildiğinde mümkün olmaktadır. Rapor parası kanunda geçen ismiyle iş göremezlik ödeneği, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmekte olup bu ödeneğin alınabilmesi için alınan raporun bazı şartlara uygun olması gerekmektedir.

Rapor Parası Alınabilmesi İçin Şartlar Nelerdir?
Yazı İçindekiler [Gizle]

Rapor Parası Alınabilmesi İçin Şartlar Nelerdir?
İş Göremezlik Ödeneği Alınabilmesi İçin Raporda Olması Gerekenler
Rapor Parası İçin Başvuru Nasıl Yapılır?
Rapor Parası Nereden, Nasıl Alınır?
Rapor Parası Hesaplama İşlemi 2019 Yılı İçin Nasıl Yapılır?
Rapor Parası Nasıl Sorgulanır?
Belirli hastalıklar, meslek hastalığı, hamilelik ya da iş kazası sonucunda iş göremez hale gelen ve SGK kapsamında çalışan kişiler için verilmektedir.
Hastalık için alınacak olan izinde verilecek olan raporun yetkili bir sağlık kurulu ya da yetki verilmiş bir hekim tarafından verilmesi gerekmektedir.
Alınmış olan raporun iki günden fazla olması gerekmektedir.
Alınmış olan raporda mutlaka bir hastalık teşhisi konulmuş olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra bu hastalık sebebiyle istirahat önerilmiş olmalıdır.
Alınmış olan raporun mutlaka işveren tarafından sisteme girilmesi gerekmektedir. İşveren rapor girişini 5 iş günü içerisinde yapmaz ise, işveren için cezai işlem uygulanmaktadır.
İşveren ilgili raporun girişini yapmaz ise işverene cezai işlem uygulanır. İşveren raporun girişini yapmasa dahi Medusa sisteminde raporun girişi otomatik olarak sağlanmaktadır. Fakat yine de çalışanlar için bu sürecin kontrol edilmesi faydalı olacaktır.
SSK’ya bağlı olarak çalışan kişiler için şartlar;
Rapor sahibi olan SSK’lının rapor tarihinden önceki bir yıl içerisinde en az 90 gün prim günü ödemesi bulunması gerekmektedir.
Kişinin SSK’ya bağlı olarak çalışıyor olması ve çalışmasının devam ediyor olması gerekmektedir.
SSK’lı çalışan iş kazası sebebiyle rapor almış ise 90 günlük prim ödemesi şartı aranmamaktadır.
BAĞ-KUR’a bağlı olarak çalışan kişiler için şartlar;
Rapor sahibi olan BAĞ-KUR’lunun prim borcunun bulunmaması gerekmektedir.
Yatarak tedavi kapsamında alınan raporlar için rapor parası alınabilmektedir.
Benzer İçerik:  Ölüm Aylığı Yardım Şartları ve Gerekli Belgeler
İş Göremezlik Ödeneği Alınabilmesi İçin Raporda Olması Gerekenler
Sosyal Güvenlik tarafından ödenen iş göremezlik ödeneği yani rapor parası için alınmış olan sağlık raporunda bazı bilgilerin olması ve bu raporun bazı şartlara uygunluk sağlaması önemlidir. 2019 rapor parası alınabilmesi için raporda olması gereken özellikler şu şekildedir;

Alınacak olan sağlık raporunun 10 güne kadar ve tek bir hekimden alınmış olması gerekmektedir.
10 günlük süreyi aşan raporlarda, raporun tekrarlanması durumu söz konusu ise bu işlemin aynı hekim tarafından yapılması gerekmektedir.
40 günü aşacak olan sağlık raporlarında, karar mutlaka sağlık heyeti tarafından verilmelidir.
Bir kişi bir yıl içerisinde tek bir hekimden anca 40 günlük rapor alabilmektedir.
Rapor Parası İçin Başvuru Nasıl Yapılır?


Rapor parası almak için başvuru yapılarken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Rapor parası başvurusu için yapılması gerekenler şu şekildedir;

Öncelikle sağlık kurulundan ya da hekimden alınan ve şartlara uygunluk sağlayan raporun işverene teslim edilmesi gerekmektedir.
İşverenin 5 iş günü içerisinde raporu, e-rapor sistemine girmesi gerekmektedir.
E-rapor sistemine girilen rapor, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından incelenmektedir.
Rapor tüm şartlara uygunluk sağlıyorsa Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından rapor parası hesaplaması yapılır.
Rapor parası hesaplandıktan sonra ilgili tutar PTT aracılığıyla rapor sahibi adına yatırılmaktadır.
Rapor parası ödedikten sonra rapor sahibi SMS yolu ile bilgilendirilmektedir.
SMS alındıktan sonra PTT şubesine gidilerek rapor parası teslim alınabilmektedir.
Rapor Parası Nereden, Nasıl Alınır?
Rapor parası nereden alınır sorusunun cevabı SGK’dan olacaktır. SGK rapor parasını PTT aracılığıyla ödemektedir. Rapor SGK’ya ulaştıktan sonra inceleme yapılır ve inceleme sona erdikten sonra 15 gün içerisinde ödemesi yapılır. SGK sisteminde kayıtlı bir banka hesabınız var ise ilgili rapor parası bu hesap üzerinden ödenmektedir. SGK sisteminde kayıtlı bir hesap olmadığı durumlarda ödemeler PTT üzerinden gerçekleştirilir.

Benzer İçerik:  SGK Hizmet Birleştirme Nasıl Yapılır, Başvurusu Şartları Nelerdir?
SGK kayıtlı olan hesabınızın, SGK ile anlaşmalı olan bankalardan biri olması gerekmektedir. Aksi takdirde ödemeler yine PTT aracılığıyla yapılacaktır. Sosyal Güvenli Kurumu ile anlaşmalı olan bankaların listesi şu şekilde sıralanabilmektedir;

Akbank
Ziraat Bankası
Albaraka Türk Katılım Bankası
HSBC Bankası
Asya Katılım Bankası
Finansbank
Yapı ve Kredi Bankası
Denizbank
ING Bank
Euro Tekfenbank
Fortis bank
Kuveyt Türk Katılım Bankası
Tekstilbank
Şekerbank
Türkiye Garanti Banası
Halk Bankası
Türkiye Ekonomi Bankası


PTT aracılığıyla yapılan ödemelerde, ilgili rapor parasının iki ay içerisinde teslim alınması gerekmektedir. Teslim alınmadığı takdirde ilgili tutar SGK’ya geri gönderilmektedir. Böyle bir durum yaşandığında Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerine dilekçe aracılıyla başvuruda bulunmanız gerekecektir. Rapor parasının zaman aşımı 5 yıldır. Yani 5 yıl içerisinde aramadığınız ya da dilekçe vererek talep etmediğiniz rapor paraları için hakkınız kaybolacaktır.

Rapor Parası Hesaplama İşlemi 2019 Yılı İçin Nasıl Yapılır?
Rapor parası hesaplama işlemi SSK kapsamında çalışan kişiler için aylık kazandıkları brüt ücret üzerinden yapılmaktadır. Rapor parası hesaplaması kişinin aldığı raporun ayakta ya da yatarak tedavi olmasına göre farklı şekillerde yapılmaktadır. Sağlık raporunun tarihinden önceki 3 aylık brüt ücret baz alınarak hesap yapılmaktadır. Rapor parası için örnek bir hesaplama şu şekilde olacaktır;

SSK kapsamında bir kişinin asgari ücret ile çalıştığı varsayıldığında alacağı 2019 maaşı 2020,90 TL olacaktır.
Son 3 aylık brüt maaş ücretinin toplamı ise 6.062,7 (2020,90 x 3) olacaktır.
3 aylık brüt ücret üzerinden günlük brüt ücretin bulunabilmesi için 6.062,7 TL 90 güne bölünmektedir. Kişinin günlük brüt ücreti 67,36 TL olarak hesaplanmaktadır.
Rapor ayakta tedavi için verilmiş ise günlük brüt ücretin 3’te ikisi alınabilmektedir. Bu durumda kişinin alacağı günlük rapor parası 44,90 TL olacaktır. Kişinin raporunun 10 gün olduğu varsayıldığında alacağı toplam rapor parası 359,2 TL (44,90 x 8) olacaktır.
Rapor yatarak tedavi için verilmiş ise günlük brüt ücretin yarısı alınabilmektedir. Bu durumda alınacak olan günlük rapor parası 33,81 TL olacaktır. Kişinin 12 günlük rapor aldığı düşünülürse alacağı toplam rapor parası 338,1 TL olacaktır.
Benzer İçerik:  2019 Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigorta Primi
Hesaplamalarda rapor parası iki gün eksik olarak hesaplanmıştır. Bunun sebebi ise Sosyal Güvenlik Kurumu’nun rapor parası hesaplamalarını iki gün eksik olarak yapmasıdır. Yani 10 günlük bir rapor için 8 günlük ödeme alınabilmektedir.

Rapor Parası Nasıl Sorgulanır?
Rapor parası sorgulama işlemi hem telefon aracılığıyla hem de online olarak internet üzerinden yapılabilmektedir. Online olarak sorgulama yapabilmek için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;

https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme adresine giriş yapmanız gerekmektedir.
Kimlik doğrulama işleminizi gerçekleştirdikten sonra sorgulama sonucunuz otomatik olarak karşınıza çıkacaktır.
Kimlik doğrulama işlemi için E-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden temin edebilirsiniz.
Rapor parası sorgulama telefon numarası ise Alo 170’dir. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olan Alo 170 üzerinden SGK sorgulamalarınızı yapmanız mümkün olmaktadır. Bu hattı arayarak rapor paranız ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra www.alo170.gov.tr adresine giriş yaparak, canlı görüşme sağlayabilirsiniz. Alo 170 danışmanları ile online olarak yazışma yapabilir, dilediğiniz tüm soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder