2019 Emzirme Ödeneği (Süt Parası) Başvuru ve Şartlar - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

2019 Emzirme Ödeneği (Süt Parası) Başvuru ve Şartlar

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Emzirme Ödeneği (Süt Parası) Başvuru ve Şartlar

Anasayfa » Doğum Yardımı » 2019 Emzirme Ödeneği (Süt Parası) Başvuru ve Şartlar
 2019 Emzirme Ödeneği (Süt Parası) Başvuru ve Şartlar



2019 Emzirme ödeneği, süt parası başvurusu için gerekli olan şartları yerine getirerek başvuruda bulunulması gerekmektedir. Süt parası doğum yapmış olan sigortalı kadınlara ve eşi doğum yapmış olan sigortalı erkeklere verilen bir ödenektir. Süt parası ödenekleri;

4 A sahibi sigorta çalışanlarına,
4 B sahibi sigorta çalışanlarına verilmektedir.
Kamu görevlisi çalışanlar ise kendi kurumlarınca ödeme yapılabilir ve SGK tarafından herhangi bir emzirme ödeneği verilmez.

Süt Parası, SSK Doğum Parası ve Doğum Yardımı Arasındaki Farklar
Yazı İçindekiler [Gizle]

Süt Parası, SSK Doğum Parası ve Doğum Yardımı Arasındaki Farklar
Kimler Süt Parası Alabilir?
Süt Parası Başvurusu İçin Şartlar Nelerdir?
Süt Parasında Zaman Aşımı Ne Kadar?
Süt Parası Ne Kadar Ödenmektedir?
Süt Parası İçin Başvuru Nasıl Yapılır?
Süt Parası Ödemesi Nereden ve Ne Zaman Alınır?
Süt Parası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?


Süt yardım parası ve SSK Doğum yardımı ve doğum paraları birbirlerinden farklı olarak yapılan ödemelerdir. Buna göre;

Süt parası veya emzirme ödeneği adı altında verilen ödenek Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan SSK mensubu sigorta sahiplerine verilmektedir. Bu ödeneği sigorta sahibi anneler ve sigorta sahibi babaların eşleri 1 defaya mahsus olarak almaktadırlar.
SSK Doğum parası iş görmezlik ödeneği ise SSK lı çalışan kadınların hak sahibi olduğu bir ödenektir. Bu ödeme sigortalı kadınlara doğum sonrasında işe gidemediği dönemler için yapılmaktadır. Sigortalı annelere doğum sonrasında işe gidemedikleri süre için tanınan ödeme imkanı olmaktadır. Annelerin doğum sonrasındaki izin süreçlerinde SSK tarafından taraflarına yapılan bu ödeme aslında işe gidemeyen annelere maaşlarının devlet tarafından karşılanması demek mümkün olmaktadır.
Doğum yardımı parası, Aile Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından doğum yapan annelere verilen sosyal yardımlar arasında bulunmaktadır. Genelleme yapılmadan başvuruda bulunan annelere ödenen doğum yardımı hak sahibi annelerin adına hesaplarına yatırılmaktadır. Bu ödemeye hak kazanmak için SSK lı olmak veya memur olmak gibi şartlar bulunmamaktadır. Başvuruda bulunan annelerin ödemeden yararlanması mümkündür ve Türk vatandaşı olan bütün kadınların bu yardımdan yararlanmaya hakları vardır.
Benzer İçerik:  Doğum Raporu Parası Sorgulama ve Hesaplama
Kimler Süt Parası Alabilir?
Süt parası almak için doğum yapmış olan kadınların sigortalı olması gerekir. Ayrıca eşi sigortalı olan kadınlarda bu ödenekten yararlanabilirler. Belirlenmiş olan şartlara uyum sağlayan 4A ve 4B sigorta gurubunda çalışanlara ve eşlerine verilen ödenek hakkından yararlanmak için başvuruda bulunarak gerekli şartlara uyum sağlamak gerekmektedir. Hak sahiplerinin bu ödenekten yararlanmaları için geçerli olan süre hakkın kabul edildiği tarihten itibaren beş yıl olmaktadır.

sur parasi yardimi

Süt Parası Başvurusu İçin Şartlar Nelerdir?


Sigortalı olan doğum yapmış kadınlara ve eşi doğum yapmış olan sigortalı erkeklere verilen süt parası ödeneği almak için gerekli olan süt parası başvuru şartları şunlardır:

Erkek çalışan sigortalıların eşlerinin canlı doğum yapması sonucunda;

SSK çalışanı olması gerekmektedir.
Doğum öncesini kapsayan 1 yıl içersinde toplam olarak 120 günlük sigorta priminin ödenmiş olması gerekmektedir. Örneğin: Çocuklarının doğumu 1 Ocakta gerçekleşmiş olan kişilerin 1 Ocaktan geriye dönük olarak yatırılmış olan prim gün sayısı toplamı 120 gün olması gerekmektedir.
Çalışan erkeğin doğum yapmış olan eşinin çalışmıyor olması gerekmektedir.
Sigortalı erkeklerin doğum yapan eşlerinin süt parasını alabilmeleri için resmi nikahlarının olması ve nikahın bebeğin doğum tarihinden önce yapılmış olması şartı bulunmaktadır. Resmi nikah sahibi olunmayan birlikteliklerde yardımdan yararlanılamaz.
Kadın çalışan sigortalıların canlı doğum yapmaları sonucunda;

SSK’lı olarak çalışmaya devam ediyor olmak veya SSK’lı olarak çalışmış olmak gerekmektedir.
Doğum yaptığı tarih öncesinde 120 günlük sigorta priminin ödenmiş olması gerekmektedir. Örneğin: 1 Mart tarihinde doğum yapmış olan sigortalının 1 mart tarihinden geriye dönük olarak yatırılmış olan prim gün sayısı toplamı 120 gün olması gerekmektedir.
Doğum yapmış olan sigortalı kadınların eşlerinin çalışıp çalışmadığı önemli olmamakta ve süt parası almalarına engel teşkil etmemektedir.
Benzer İçerik:  Dul Maaşı 2018
Süt Parasında Zaman Aşımı Ne Kadar?
Süt parası almak için hak düşürücü süre beş yıl olmaktadır. Doğumun gerçekleştiği tarihten itibaren beş yıl süresince süt parasını almak için başvuru yapılabilmektedir. Süt parası ödeneklerine hak kazanmış olması şartı ile yapılan ödeneklerde aranılan şartlara sahip olunması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse;

2018 yılı aralık ayı içerisinde bulunuyorsanız ve bebeğinizin dünyaya geldiği tarih 2015 şubat ayı ise, doğumdan sonra süt parasını almak için henüz süreniz bulunmaktadır. Bu durumda önemli olan 2015 tarihinde aranılan diğer şartları taşımanız olacaktır.

Süt Parası Ne Kadar Ödenmektedir?
Süt parası nedir ve ne kadar ödenir sorularına kısaca doğum yapan anneler için bir defaya mahsus olmak üzere verilen ödenektir diyebiliriz. Süt parası hak sahiplerine bir defa ödenmektedir. 2018 yılında belirlenmiş olan ve hak sahibi ebeveynlere ödenen süt yardımı parası tutarı 149 TL olmaktadır. Hak sahipleri bu ödenek tutarını 5 yıl içerisinde alabilmektedirler. 2019 senesinde uygulanacak olan süt parası ücretleri ise henüz belirlenerek ilan edilmemiştir.

Süt Parası İnternet Üzerinden Başvuru

Süt Parası ve Doğum Yardımı Nasıl Alınır?

Süt Parası İçin Başvuru Nasıl Yapılır?
Süt parası almak için yapılan süt parası başvurusu sırasında gerekli olan talep dilekçesi verme şartı artık bulunmamaktadır. Süt parası talep dilekçeleri kaldırılmıştır. Normal şartlarda süt parası almak için gerekli olan bilgilendirme raporu otomatik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu sistemine hastane tarafından bildirilmektedir.

sut-parasi-basvuru

Bu sistem üzerinden başka bir talepte bulunmaya gerek kalmadan süt parası otomatik olarak sigortalının Sosyal Güvenlik Kurumuna tanımlı olan hesabına yatırılmaktadır. Şartların bu şekilde gelişmediği bazı durumlarda ise sigortalının bulunduğu yerdeki Sosyal İl Müdürlüğüne giderek;

Talep dilekçesi
Kimlik belgesi
Doğum raporu
Benzer İçerik:  2019 Doğum Parası ve Süt Parası Nasıl Alınır?
Belgelerini beyan etmesi gerekmektedir. Bu durumda süt yardım parası nasıl alınır sorusuna cevap olarak ise Sosyal Güvenlik Kurumuna tanımlı olmayan hesaplarda PTT hesabına yatırılmaktadır. Hesaba yatırılan süt parasını kimlik belgesi ile müracaat ederek  çekmek mümkün olmaktadır

Ziraat Bankası Süt Parası Sorgulama

PTT Üzerinden Süt Parası Nasıl Alınır?

Yılı Süt Parası Ne Kadar?

Doğum Parası Yardımı Başvuru ve Şartları

Süt Parası Ödemesi Nereden ve Ne Zaman Alınır?
Emzirme yardımı ödeneği kapsamında yapılan ödemeler için tanımladığınız banka hesabına transfer yapılmaktadır. Hesap tanımlayabileceğiniz bankalar ise; Ziraat Bankası, Akbank, Vakıfbank ve Halkbank’tır. Eğer herhangi bir özel talepte bulunarak bu bankalardan birine yatırılmasını talep etmezseniz, süt parası ödeneğiniz ilgili ayın 8’i ila 14’ü arasında Ziraat Bankası’na adınıza yatırılacaktır. Nüfus cüzdanınızla Ziraat Bankası şubesine giderek paranızı alabilirsiniz.

Süt Parası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Süt parası sorgulama işlemi için E-Devlet sistemine giriş yapılması gerekmektedir. Günümüzde resmi olan birçok işlem de olduğu gibi süt parası sorgulamak için de E-Devlet sistemi kullanılabilmektedir. Bu sorgulama işlemi için E-Devlet sistemine giriş yapmanız, giriş yaparken de kimlik doğrulama işlemini tamamlamanız gerekmektedir. Süt parası sorgulama için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;

Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama adresine giriş yapmalısınız.
Açılan sayfada ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ yazan mavi bir kutu göreceksiniz. Bu kutuya tıklayarak kimlik doğrulama sayfasına ulaşabilirsiniz.
Açılan sayfada T.C kimlik numaranız ve E-Devlet şifrenizle giriş yapabilirsiniz. E-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerine uğrayarak almanız mümkündür. E-Devlet şifresi alma imkânınız yoksa;
Mobil imza
C kimlik kartı
İnternet bankacılığı
Elektronik imza kimlik doğrulama yöntemleri ile de sisteme giriş yapabilirsiniz.
Kimlik doğrulama işlemi tamamlandıktan sonra sorgulama işleminiz otomatik olarak yapılacak ve sonuçlar görüntülenecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder