2019 Doğum Parası Yardımı Başvuru ve Şartları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

2019 Doğum Parası Yardımı Başvuru ve Şartları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Doğum Parası Yardımı Başvuru ve Şartları

Anasayfa » Doğum Yardımı » 2019 Doğum Parası Yardımı Başvuru ve Şartları
2019 Doğum Parası Yardımı Başvuru ve Şartları



2019 yılında doğum parası yardımına başvuru şartları geçtiğimiz yıllarla benzer olarak kabul edilerek herhangi bir yeni şart eklenmemesine karar kılınmıştır. Her ne kadar yardımı veren Bakanlığın T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak ismi ve kapsamı değişse de doğum parası yardımı alabilme hakkı kazanılması için yerine getirilmesi gereken şartlarda bir değişikliğe gidilmemiştir. Ülke nüfusunun artmasını teşvik etmek ve yeni çocuk sahibi olan ailelerin masraflarının karşılanması amacıyla Devlet’in kurumları eliyle geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2019 yılında da ailelere maddi destek sağlamaya devam edeceği bilinmektedir. Yeni çocuk sahibi olan anne ve babalar;

C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan doğum parası yardımı,
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emzirme ödeneği(süt parası) yardımı,
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından analık doğum parası,
Çalışan anne veya babaya verilen çocuk yardımı parası
2019 yılı içerisinde de alabilecekler. Her iki kurumun da bu yardımları yeni çocuk sahibi olan çiftlerin hak edebilmesi için aradığı bazı şartlar bulunmaktadır. İlgili şartları yerine getiren her çift, kendilerine tanınan bu maddi yardımları almaya hak kazanarak maddi olarak meydana gelen masraflarına destek bulabilirler.

2019 Yılında Ne Kadar Doğum Parası Yardımı Alınabilir?
Yazı İçindekiler [Gizle]

2019 Yılında Ne Kadar Doğum Parası Yardımı Alınabilir?
Doğum Parası Başvurusu Nereye Yapılır?
2019 Yılı Doğum Parası Başvuru Şartları Nelerdir?
Doğrum Parası Yardımı Başvurusunda Hangi Evraklar İstenir?
Çalışmayan Anneler Doğum Parası Yardımından Faydalanabilir Mi?
Doğum Parası Yardımı Nereden Alınır?
Doğum Parası Yardımı Ne Zaman Ödenir?
Doğum Parası Yardımı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
SSK’lı Babalara Ne Kadar Çocuk Yardımı Verilir?


2019 yılında verilmeye devam edecek olan doğum parası yardımı tutarı için henüz resmi bir açıklama yapılmamıştır. 2019 Doğum parası ne kadar sorusuna resmi kaynaklardan yanıt verilebilmesi için yılsonu açıklanacak olan enflasyon rakamlarının açıklanması beklenmektedir. 2018 yılı rakamları paylaşılarak 2019 yılına dönük olası enflasyon rakamlarına göre doğum parasını hesaplamaya çalışmak yaklaşık olarak fikir sahibi edinilmesine yardımcı olacaktır. Bilindiği üzere 2018 yılı içerisinde alınacak doğum parası, sahip olunacak çocuklara bağlı olarak artış göstermektedir:

İlk çocuk için 300 TL,
İkinci çocuk için 400 TL,
Üçüncü çocuk için 600 TL,
Üçüncü çocuktan sonra her çocuk için 600 TL
Benzer İçerik:  Doğum Raporu Parası Sorgulama ve Hesaplama
2018 yılı içerisinde yeni çocuk sahibi olan ebeveynlere ödenmiştir. 2019 yılı için fikir vermesi amacıyla %20 ve %25 enflasyon rakamlarına göre hesaplama yapılması gerekirse;

İlk çocuk için 360 TL ila 375 TL arasında,
İkinci çocuk için 480 TL ila 500 TL arasında,
Üçüncü çocuk ve sonrasındaki her çocuk için 720 TL ila 750 TL arasında
Doğum parası yardımı ödemesi açıklaması beklenebilir. Tarafımızdan hesaplama yapılan rakamlar tahmini olup 2019 yılında açıklanması beklenen doğum parası yardımının hesaplamalarımızdan fazla veya az olma ihtimali bulunmaktadır.

Doğum Parası Başvurusu Nereye Yapılır?


Doğum parası yardımı almak isteyen yeni çocuk sahibi olmuş ebeveynlerden herhangi birisi ikamet ettikleri illerde olan T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne müracaat etmelidirler. E-Devlet Kapısı dahil olmak üzere herhangi bir online platform üzerinden doğum parası yardımı için başvuru yapılamamakta olup başvuruların şahsi olarak İl Müdürlükleri’ne gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

dogum parası nasıl alınır

2019 Yılı Doğum Parası Başvuru Şartları Nelerdir?
2019 yılında doğum parası yardımı almak isteyen yeni çocuk sahibi olmuş çiftlerin bu haktan yararlanabilmesi için yerine getirmeleri gereken doğum parası başvuru şartları oldukça azdır:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması,
Doğum sırasında veya sonrasında anne ve bebeğin yaşıyor olması
Doğum parası alabilmek için yeterli sayılmaktadır.

Doğrum Parası Yardımı Başvurusunda Hangi Evraklar İstenir?
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleri’ne şahsi yollarla gerçekleştirilecek olan doğum parası yardımı başvurularında;

Anne nüfus cüzdanı fotokopisi,
Başvuru gerçekleştiren ebeveyn baba ise babanın nüfus cüzdanı fotokopisi
Doğum yapılan hastane tarafından verilmiş doğum raporu,
İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından verilen başvuru dilekçesi
Evrakları gereklidir.

Çalışmayan Anneler Doğum Parası Yardımından Faydalanabilir Mi?
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen doğum parası yardımı için istenen şartlar arasında anne adayının çalışması veya çalışmaması gibi şartlar bulunmamaktadır. Yukarıda başlık altında vermiş olduğumuz şartları taşıyan çalışmayan anneye doğum parası yardımından yararlanma hakkı Bakanlık tarafından verilmiştir.

Benzer İçerik:  Dul Maaşı 2018
Doğum Parası Yardımı Nereden Alınır?
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleri’ne gerçekleştirilmiş olan doğum parası yardımı sonrası annelere yapılacak ödemeler PTT şubelerinden teslim alınabilmektedir. Herhangi bir PTT şubesinden çekilecek olan doğum parası yardımı anne TC Kimlik Numarası üzerine yatırılacaktır. Anne ile birlikte babalar da anne üzerine yatırılan doğum parası yardımını PTT şubelerinden teslim alabilirler.

Doğum Parası Yardımı Ne Zaman Ödenir?
Gerçekleştirilen doğum parası yardımı başvurusu sonrası PTT şubelerinden anne TC kimlik numarasına yatırılan meblağı tahsil etmek için belirli bir inceleme sürecinin tamamlanmasını beklemek gerekmektedir. Doğum parası nezaman ödenir sorusuna yanıt arayan milyonlarca ebeveyn, başvuru iletilmesi sonrası 90 gün içerisinde PTT şubelerinden doğum parası yardımını tahsil edebilirler.

Doğum Parası Yardımı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
2018 yılında olduğu gibi 2019 yılında da doğum parasının yatırılıp yatırılmadığının kontrolü benzer yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir. 2019 yılı içerisinde sorgulama yapmak için doğum parası sorgulama 2018 işleminde olduğu gibi;

PTT şubeleri,
E-Devlet Kapısı
Kullanılabilmektedir. E-Devlet Kapısı üzerinden sorgulama yapmak isteyen ebeveynler, sorgulama için annenin TC Kimlik Numarası ve e-Devlet şifresini kullanacaklardır. Sorgulama için;

https://www.turkiye.gov.tr/ adresi üzerinden kimlik doğrulama sayfası görüntülenir.
Anne TC Kimlik Numarası ve e-Devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapılarak e-Devlet Kapısı ana sayfasına giriş yapılır.
Kurumlar menüsüne giriş yapılarak alfabetik sıra ile verilen kurumlar içerisinden T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sayfasına giriş yapılır.
Açılan Bakanlık sayfasından Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama sekmesine giriş yapılarak doğum parası yardımı ödemesi yapılıp yapılmadığının kontrolü yapılabilir.
SSK’lı Babalara Ne Kadar Çocuk Yardımı Verilir?
Çalışmayan anneler için babalara verilen SSK’lı babaya doğum parası dışında maaşlarına AGİ’den gelen bir fark da yansıtılmaktadır. Çocuk sahibi bordrolu babaların dikkat ettiği bu uygulama ile 2019 yılı içerisinde;

Bekarlara 152,18 TL
Evli ve eşi çalışamayan kimselere 182,51 TL
Evli, eşi çalışmayan ve 1 çocuk sahibi babalara 205,44 TL
Evli, eşi çalışmayan ve 2 çocuk sahibi babalara 228,16 TL
Evli, eşi çalışmayan ve 3 çocuk sahibi babalara 258,70 TL
Evli, eşi çalışmayan ve 4 çocuk sahibi babalara 258,70 TL
Evli, eşi çalışmayan ve 5 çocuk sahibi babalara 258,70 TL
Evli ve eşi çalışan kimselere 152,18 TL
Evli, eşi çalışan ve 1 çocuk sahibi babalara 175 TL
Evli, eşi çalışan ve 2 çocuk sahibi babalara 197,83 TL
Evli, eşi çalışan ve 3 çocuk sahibi babalara 228,56 TL
Evli, eşi çalışan ve 4 çocuk sahibi babalara 243,48 TL
Evli, eşi çalışan ve 5 çocuk sahibi babalara 258,70 TL
Benzer İçerik:  2019 Ziraat Bankası Süt Parası Sorgulama
Olarak ödenmiştir. 2019 yılı içerisinde Aralık ayı enflasyonu açıklanması ile birlikte açıklanacak olan memur maaş zamları sonrası listede yer alan AGİ ücretlerinde de açıklanan oran dahilinde artış gerçekleşecektir. Yukarıda eşi çalışan anne ve babalara verilen çocuk parası sadece birisine olmak suretiyle ödeme yapılmakta olup eşlerin her ikisine birden çocuk parası ödemesi yapılmamaktadır.

Doğum Parası Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Bağkur Borcu Olanlar Süt Parası Doğum Yardımı Alabilir Mi?

Doğum Yapan Kadına Verilen Süt Parası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder