2019 Askerlik Borçlanması Şartları Nelerdir, Borçlanma Ne Kadar? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

2019 Askerlik Borçlanması Şartları Nelerdir, Borçlanma Ne Kadar?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Askerlik Borçlanması Şartları Nelerdir, Borçlanma Ne Kadar?

Anasayfa » SGK » 2019 Askerlik Borçlanması Şartları Nelerdir, Borçlanma Ne Kadar?
2019 Askerlik Borçlanması Şartları Nelerdir, Borçlanma Ne Kadar?



2019 Askerlik borçlanması sigortalı erkeklere özel olarak verilen, en önemli haklardan bir tanesidir. Erkeklerin er ya da erbaş olarak geçen süreleriyle, yedek subaylık için hazırlık süreleri kapsamında borçlanma yapmaları mümkün olmaktadır. Askerlik borçlanması ile hak edilen borçlanma sayesinde erken emeklilik fırsatı yakalanabilmektedir.

Askerlik Borçlanması İçin Şartlar Nelerdir?
Yazı İçindekiler [Gizle]

Askerlik Borçlanması İçin Şartlar Nelerdir?
Askerlik Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?
4A Askerlik Borçlanması Başvurusu Online Olarak Nasıl Yapılır?
4B Askerlik Borçlanması Başvurusu Online Olarak Nasıl Yapılır?
Askerlik Borçlanması Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Askerlik Borçlanması İçin Hesaplama Nasıl Yapılır?
Askerlik Borçlanması Tutarları Ne Kadardır?
Askerlik Borçlanmasının Avantajları Nelerdir?
Askerlik Borçlanmasının Dezavantajları Nelerdir?             
İlgili kanun kapsamında erkek sigortalılar askerde er ya da erbaş olarak geçirdikleri süreyi, bunun yanı sıra yedek subaylık için hazırlık sürelerini borçlanması mümkündür. Bu hakkın verilmesinin sebebi, erkek sigortalıların askerlik dönemlerinde sigortasının yatmaması ve bu sebeple yaşadığı mağduriyeti gidermektir.



Tanınan bu hak sayesinde erkek sigortalılar askerlik yaptıkları süre ne kadarsa o kadar sigorta primi yatırarak erken emeklilik için ciddi bir fırsat yakalayabilmektedir. Askerlik borçlanması şartları şu şekilde sıralanabilmektedir;

SSK (4A), BAĞ-KUR (4B) ve Emekli Sandığı (4C) kapsamında askerlik borçlanması tutarları her 6 ayda bir yenilerek, değişiklik göstermektedir.
Askerlik borçlanması güncel asgari tutar üzerinden hesaplanmaktadır.
Erkek sigortalının askerlik yaptığı süre kapsamında dilediği kadar borçlanma yapabilmesi mümkündür. Yani erkek sigortalı 18 ay askerlik yaptıysa, dilerse 18 ay dilerse 10 gün borçlanabilmektedir.
Askerlikten muaf olan ya da askerliğini yapmayan erkek sigortalılar, askerlik borçlanmasında faydalanamamaktadır.
Askerliğin er ya da erbaş olarak yapılmış olması gerekmektedir.
Askerlik borçlanmasına dahil edilebilecek süreler içerisinde yedek subay hazırlık okulunda geçen sürede eklenebilmektedir.
Askerlik Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?
Askerlik borçlanması başvurusu 2019 yılında, 2018 yılında olduğu gibi SSK (4A) ve BAĞ-KUR (4B) sigorta kapsamında olanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu il ya da ilçe müdürlüklerine yapılmalıdır. Emekli Sandığı (4C)’na bağlı olanlar için ise başvurular, çalıştıkları kuruma yapılabilmektedir. Borçlanma başvurusunda gerekli olan belgeler ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
Askerlik borçlanması için başvuru formu (SGK’dan alınabilmektedir.)
Benzer İçerik:  2019 SGK Yurtdışı Borçlanma İşlemleri Nasıl Yapılır?
Başvuru sırasında evrakların eksiksiz olarak teslim edilmesi oldukça önemlidir. Bu durum başvurunun sonuçlanma süresini doğrudan etkileyecektir. Başvuru sonrasında gerekli işlemlerin tamamlanma süreci kurumun yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir.



Başvuru değerlendirmesi yapıldıktan sonra, ilgili erkek sigortalıya askerlik borçlanması için ödemesi gereken prim için 30 gün süre verilmektedir. 2018 yılının son askerlik borçlanması için 31.12.18 tarihine kadar süre tanınmıştır. Askerlik borçlanması için başvurulmadan önce maddi olarak hazırlıklı olunmasında fayda vardır.

4A Askerlik Borçlanması Başvurusu Online Olarak Nasıl Yapılır?
Eski ismiyle SSK, yeni ismiyle 4A olan sosyal güvence için askerlik borçlanması başvurusu online olarak yapılabilmektedir. Online başvuru için E-Devlet sistemine giriş yapılması gerekmektedir. Bu başvuru için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir;

https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-4a-askerlik-borclanmasi-basvurusu adresine giriş yapılması gerekmektedir.
Açılan sayfada ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneği tıklanmalıdır.
Kişiye özel en uygun kimlik doğrulama yöntemi seçilerek, sisteme giriş sağlanabilmektedir. Bu yollar;
E-Devlet şifresi ile kimlik doğrulama
Elektronik imza ile kimlik doğrulama
C kimlik kartı ile kimlik doğrulama
Mobil imza ile kimlik doğrulama
İnternet bankacılığı aracılığıyla kimlik doğrulama
Kimlik doğrulama işlemi tamamlandıktan sonra sırayla adımlar takip edilerek, başvuru işlemi yapılabilmektedir.
4B Askerlik Borçlanması Başvurusu Online Olarak Nasıl Yapılır?
Eski adıyla BAĞ-KUR, yeni adıyla 4B olan sosyal güvence için askerlik borçlanması başvurusu, 4A sosyal güvencesinde olduğu gibi E-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Bu sorgulama için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-4b-askerlik-borclanmasi-basvurusu adresine girildikten sonra aynı adımlar izlenerek başvuru tamamlanabilmektedir.

Askerlik Borçlanması Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Askerlik borçlanması sorgulama işlemi hem online olarak hem de telefon aracılığıyla yapılabilmektedir. Telefon aracılığıyla sorgulama yapılabilmesi için Alo 170 aranmalıdır. Alo 170 SGK ile ilgili tüm soru ve şikayetlerinizde hizmet veren bir kurumdur. Dilerseniz www.alo170.gov.tr adresine giriş yaparak, online olarak da sorgulama yapmanız mümkündür. Bu sorgulama için ‘Canlı Destek’ bölümüne giriş yapılması gerekmektedir. Burada ilgili danışmanlarla yazışarak, ihtiyacınız olan tüm bilgileri alabilirsiniz.

Benzer İçerik:  Kız ve Erkek Çocuklarının Sağlıktan Yararlanma Koşulları
Askerlik Borçlanması İçin Hesaplama Nasıl Yapılır?
Askerlik borçlanması için hesaplamalar güncel olan günlük asgari tutar üzerinden yapılmaktadır. 2018 yılı için örnek bir askerlik borçlanması hesaplama şu şekilde olacaktır;

2018 yılında asgari brüt ücret 2029,50 TL’dir. Günlük asgari ücret ise 67,65 TL’dir.
Beyan edilebilen askerlik borçlanması günlük asgari ücretin %32 kesintiye uğramış hali olarak hesaplanır.
Bu durumda askerlik borçlanması için günlük olarak en düşük tutar 21,648 TL (67,65 x %32) olacaktır. Bir ay için ödenecek asgari borçlanma ise 649,44 TL olacaktır.
2018 yılı için ödenebilecek en düşük tutar 21,648 TL, en yüksek tutar ise bu tutarın 7,5 katı olacaktır. Yani 2018 yılı için en yüksek askerlik borçlanması günlük 162,36 TL’dir.
2019 yılı asgari ücretleri henüz belirlenmediği için askerlik borçlanması için en yüksek ya da en düşük borçlanma oranı hesaplanamamaktadır. 2019 yılı asgari ücretleri belirlendiğinde yukarıdaki hesaplama yöntemlerini kullanarak, askerlik borçlanmasını hesaplamanız mümkündür.

Askerlik Borçlanması Tutarları Ne Kadardır?
Askerlik borçlanması tutarları askerlik yapılan süre kadar yapılabilmekte ve buna göre değişiklik göstermektedir. Askerlik yapılan sürelere göre hesaplanan borçlanmalara göre yaklaştı olarak belirlenmiş tutarlar;

1 ay askerlik yapan kişilerin askerlik borçlanmalarında en düşük tutar 700 TL’dir.
12 ay askerlik yapan kişilerin askerlik borçlanmalarında en düşük tutar 7 bin 500 TL’dir.
6 ay bin TL’dir. Askerlik yapan kişilerin askerlik borçlanmalarında en düşük tutar 4
18 ay askerlik yapan kişilerin askerlik borçlanmalarında en düşük tutar 11 bin 500 TL dir.
20 ay askerlik yapan kişilerin askerlik borçlanmalarında en düşük tutar 13 bin TL dir.
Erken emeklilik sahibi olmak isteyen kişilerin askerlik borçlanması yaparak bunu gerçekleştirmeleri mümkün olmaktadır. Kişiler askerlik süre yaptıkları zaman dahilinde diledikleri şekilde tam veya kısmı olarak askerlik borçlanması yapabilirler. Askerlik borçlanması yapanlar için emeklilik yaşı belirlemeleri;

İlk sigorta başlangıç tarihi
Askere gidiş tarihine göre yapılan hesaplamalarla belirlenmektedir. Askere gitmeden önce sigorta sahibi olarak işe başlamış olan kişilerin emeklilik yaş kriterleri avantajlı olmakta ve prim gün sayısında eksikleri olanlar için de gün tamamlama fırsatı bulunmaktadır.
Benzer İçerik:  SGK Eksik Gün Nedenleri, Eksik Gün Bildirim Formu
Askerlik Borçlanmasının Avantajları Nelerdir?
Askerlik borçlanması avantaj olarak erken emekliliğin kapısını açmaktadır. Bilhassa 2000 yılı öncesinde sigorta başlangıcı olanlar için askerlik borçlanması hem prim günü hem de yaş kriteri için avantaj sağlamaktadır. Erken emekli olmak isteyen sigortalı erkekler için, askerlik borçlanması büyük avantaj oluşturmaktadır.

Askerlik Borçlanmasının Dezavantajları Nelerdir?             
Askere gidilmeden önce sigortalı olunması durumunda, askerlik borçlanması yaş kriteri için bir avantaj sağlamamaktadır. Sigortalı erkeğin emekli olabilmek içi yeterli sayıda prim günü varsa ve askerlik borçlanması emeklilik yaşına herhangi bir etki etmiyorsa borçlanma yapmak dezavantajlı bir durum oluşmaktadır. Böyle bir durumda emeklilik aylıklarının artmasına değil, düşmesine bile sebep olabilmektedir. Askerlik borçlanması dezavantajı; emeklilik için şartlara fayda sağlamadığında, emekli maaşının düşmesine sebep olmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder