Tatile Çıkmadan Önce Uzun Yol Bakımını İhmal Etmeyin - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2019

Tatile Çıkmadan Önce Uzun Yol Bakımını İhmal Etmeyin

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Tatile Çıkmadan Önce Uzun Yol Bakımını İhmal Etmeyin

Tatile Çıkmadan Önce Uzun Yol Bakımını İhmal Etmeyin
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tatil sezonu açıldı. Hafta sonları, bayram tatilleri, yıllık izinler derken ülkenin büyük bir kısmı yollarda olacak. Aylardır çevrenizdeki insanlar gibi siz de bu tatil için hazırlık yapıyordunuz. Kalacak otel, yıllık izinler, rota, gezilecek yerler, yazlık kıyafetler derken epey araştırma yaptınız. Siz artık hazırsınız, ancak arabanız tatile çıkmaya hazır mı? Bütün bakımları yapılıp gereken parçalar değiştirildi mi? Peki nereden başlamanız gerekiyor? Yani tatil öncesi araç bakımı nasıl yapılır?


Yetkili Servis Nereye Bakacağını Bilir

Bir otomobilin bakımı uzmanlık ister. Bazı noktalar vardır ki mutlaka yetkili servisin kontrolünden geçmesi gerekir. Bunların başında da aracın yolla temasını sağlayan tek eleman olan lastikler gelir. Güvenli sürüşün en önemli parçalarından biri olduğu için lastiklere önem göstermek gerekiyor. Yaza girerken kış lastiklerini çıkartmalı ve temizleyip saklamalısınız.

Tatile Çıkmadan Önce Uzun Yol Bakımını İhmal Etmeyin
Tatile Çıkmadan Önce Uzun Yol Bakımını İhmal Etmeyin

Takacağınız lastiklerin de 5 yıldan eski olmaması gerekir. Ayrıca diş ve kanal derinliği 3 mm’nin altında olan lastikler de değiştirilmeli. B

unula birlikte sadece bir bölgede aşınma varsa ön-arka lastik değişimi yapılabilir. Ancak aracın dengesini korumak için ön iki tekerle arka iki teker yer değiştirmelidir. Son olarak dişler ve aşınma kadar lastik basıncı da kontrol edilmeli ve ideal seviyeye çekilmelidir.

Lastikler kadar frenler de önemlidir. Fren sisteminde oluşacak bir arıza, fren mesafesini uzatacağı için kazalara davetiye çıkaracaktır. Bunun önüne geçmek için fren sistemi ideal seviyede tutulmalıdır.

Frenlerin ardından aracın rot-balans ayarlarını yapılması gerekir. Serviste yapılacak bu işlemde boşluklar vuruntular, akslar kontrol edilmelidir. Ayrıca amortisörler ve diğer süspansiyon sistemleri de mutlaka incelenmelidir. Patlak amortisör varsa savrulma ve kaymalara neden olacağı için değiştirilmesi gerekir. 

Güvenlik ve Konfor İçin Motor Bakımı Şart

guvenlik-icin-motor-bakimi
Aracınızdaki yağların kontrolü,güvenli ve konforlu bir yolculuk için şart. Motor ve şanzıman yağları eski ya da eksikse değiştirilmeli, hava ve yağ filtreleri de temizlenmelidir. Motor bakımında yağın yeni ve eksiksiz olması ilk sırada olduğu için bu adım dikkat istiyor. Arabanız LPG’li ise uzun yola çıkmadan önce mutlaka bakımını yaptırıp kontrol ettirmeniz gerekiyor. LPG sisteminde yaşanabilecek herhangi bir sorun, tatilin eğlenceli bir şey olmaktan çıkmasına neden olabilir. Yaz tatili demek toz bulutu ve sıcak hava demek aynı zamanda. Bu da tatil yolculuğuna çıkmadan önce aracın soğutma ve havalandırma sistemlerinin kontrol edilmesini zorunlu kılıyor. Klima gazı, havalandırma filtresi, cam suyu, silecekler kontrol edilmeli ve değişikliğe ihtiyaç varsa bu parçalar yenilenmeli. Sonuçta temiz ön cama, temiz havaya ve bazen de sıcakla mücadelede klimaya ihtiyacınız olacak.

Uzun yolda ışıklar her zaman size yol gösterme konusunda yardımcı olacak. Ancak aracınızın aydınlatma ve sinyalizasyon ekipmanları sorunluysa sürüş kaliteniz ve güvenliğiniz tehlikeli bir boyuta geçebilir. Bu nedenle patlamış lambalar, farlarda sararma ya da matlaşma, kırık ve çatlak gibi durumlara karşı sıkı bir kontrol gerekir.

Motor kadar motora giden parçalar ve diğer aksesuarlar da önemli. Özellikle elektrik aksamı, buji, buji kabloları, akü, sigortalar, göstergeler mutlaka kontrol edilmeli ki tatil boyunca bu parçalardan kaynaklı bir aksilik yaşanmasın.

Sizin Kontrol Etmeniz Gereken Noktalar da Var Tabii

Daha çok yetkili servislerdeki ustaların yapacağı bu kontrol ve bakımların dışında sizin de yapmanız gereken bazı işlemler mevcut. Mesela aracın kolay ulaşılır bir yerinde ilk yardım çantası ve yangın söndürücü olup olmadığıyla başlayabilirsiniz. Sonra yedek lastiğin sağlam ve havasının tam olup olmadığı da önemli. Ayrıca olası bir lastik patlaması durumunda yeni lastiği takmanıza yardımcı olacak kriko, bijon anahtarı gibi ekipmanların yerinde olup olmadığına da bir göz atmanız iyi olur.

Belki iki lastiğiniz birden patlar, belki benzin biter, belki aküde bir sorun olur. Bu gibi durumlara karşı çekme halatı, takoz, reflektör, fosforlu yelek gibi parçaları yanınıza aldığınızdan emin olun. Takviye kablosu da yanınıza almanız gerekenler arasında.

Son olarak emniyet kemerlerini elinizle tek tek kontrol ederek içinizin rahat etmesini sağlayabilirsiniz. Burada da bir sorun yoksa ve rotanız da belliyse artık yola çıkmaya hazırsınız demektir. Eğer tatile yeni arabanızla çıkmak istiyorsanız da göz atmanız yeterli. Açık artırmaya çıkardığı tüm ikinci el otomobiller için TÜV SÜD ekspertiz raporu hazırlayan ile satın alacağınız araba hakkında detaylı bilgiye sahip olur ve kötü sürprizler yaşamazsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder