Otomobil Lastiği Nasıl Değiştirilir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2019

Otomobil Lastiği Nasıl Değiştirilir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Otomobil Lastiği Nasıl Değiştirilir?

Otomobil Lastiği Nasıl Değiştirilir?
Her gün yüzlerce kilometre yol kat ediyor, türlü badireler atlatıyoruz. Öyle ki talihsizliğin nereden geleceğini hiç mi hiç hesap edemiyoruz. Söz konusu talihsizliklerin başında da lastik patlamaları ya da hava kaçırma problemleri geliyor. Peki, bu olumsuzluklara karşı yeterince tedbir alıyor muyuz? Örneğin yanınızda daima yedek lastik bulunduruyor musunuz? Aslında delici bir maddenin lastiğinize zarar vermesi an meselesi. Böyle bir istenmeyen durumla karşılaşıldığında elbette tamirci çağırılabilir. Ama siz yine de lastiğinizi kendiniz değiştirmeyi tüm püf noktalarıyla öğrenmeye ne dersiniz?



Araç lastikleri hem sizin hem de diğer sürücülerin can güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle oto lastik değişiminin püf noktalarına değinerek, “Araba lastiği nasıl değiştirilir?” sorusunu adım adım cevapladık.

Otomobil Lastiği Nasıl Değiştirilir?
Otomobil Lastiği Nasıl Değiştirilir?

Lastiklerinizi Değiştirmeniz Gereken Durumlar

Yola çıkmadan önce lastiklerinizin sağlamlığını kontrol etmenizde fayda var. Kontrol ederken nelere dikkat etmelisiniz? Lastiklerinizin değişime ihtiyaç duyup duymadığını anlamanın yollarına bir bakalım.

Lastik aşınmasını ölçmek için araç lastiklerinde aşınma göstergesi bulunuyor. 1.6 mm kalınlığındaki bu gösterge, lastiğinizi değiştirip değiştirmeme konusunda size fikir veriyor.
Lastiğin yanağında balon olması tehlikeli olabileceği için bu durum, oto lastiği değiştirme sebepleri arasında yer alıyor.
Lastiğin patlama sebebiyle sönmesi ve lastikte yırtık gibi ciddi hasarların bulunması da lastik değiştirmeniz gereken durumlardan.

Lastik Değiştirme Tarihleri

“Lastik değiştirme süresi ne kadar olmalı?” sorusunun cevabı oldukça değişken. Çünkü her otomobil lastiğine, lastiğin araca yerleştirilmesiyle birlikte bir ömür biçiliyor. Bu ömür, lastiğin kullanım koşullarına göre uzayıp kısalabiliyor. Tam da bu noktada iklim şartları ve coğrafi konum önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Mesela bir lastiğin aşırı sıcak bir ortamdaki reaksiyonu ile soğuk bir yerde vereceği tepki doğal olarak değişiyor. Araç kullanım sıklığınız ve kat ettiğiniz kilometre de lastik değiştirme zamanını etkiliyor.

Uzmanlar 5 yılda bir lastiklerinizi kontrol ettirmenizi, 10 yıl geçtikten sonra ise kullanılabilir durumda olsa dahi değiştirmenizi öneriyor.

Patlak Lastik Nasıl Değiştirilir?

Yola çıktınız ve yolculuk sırasında birden lastiğinizin patladığını fark ettiyseniz lastik değiştirme adımlarını uygulayarak lastiğinizi değiştirebilirsiniz. Fakat öncesinde almanız gereken bazı güvenlik önlemleri olduğunu unutmamalısınız.

Lastik Değiştirmeden Önce Alınması Gereken Önlemler
Öncelikle aracınızı güvenli bir yere park edin.
El frenini çekin, motoru kapatın ve aracınızı birinci viteste bırakın.
Tehlike ikaz lambalarını açın.
Reflektörlü bir elbise giyin.
Yolun kenarına uyarı üçgeni yerleştirin.
Ne Zaman Lastiklerinizi Kış Lastikleri ile Değiştirmelisiniz?

kis-lastigi-ne-zaman-takilmali

Tüm Türkiye’de uygulanan kış lastiği uygulaması ile 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmanız zorunlu. Yani 1 Aralık itibariyle lastiklerinizi kış lastikleriyle değiştirmeniz gerekiyor.

Araba Lastiği Değiştirmek için Gerekenler

Araba lastiği değişimi için öncelikle yedek lastik, kriko ve bijon anahtarı gerekiyor. İhtiyacınız olan lastik değiştirme aparatlarını edindikten sonra aracınızın lastiklerini kolaylıkla değiştirmeniz mümkün.

İlk Adım

İşleme lastik değiştirme aleti olarak bilinen araç krikosunu gövde bölümüne monte ederek başlanır. Araç lastik değişimi için arabanın şasisinin altına yerleştirilen kriko sayesinde araç yukarı kaldırılır.

“Kriko nasıl kullanılır?” sorusu gözünüzü korkutuyorsa cevabı tüm detaylarıyla öğrenmek için aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder