İkinci El Araba Alacakların Ortak Endişeleri Neler? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2019

İkinci El Araba Alacakların Ortak Endişeleri Neler?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İkinci El Araba Alacakların Ortak Endişeleri Neler?

İkinci El Araba Alacakların Ortak Endişeleri Neler?
Bir araba alacaksınız ama sıfır mı, ikinci el mi karar veremiyorsunuz. Çünkü sıfır arabaların avantajları kadar dezavantajları da kafanızı karıştırıyor. Ödenen yüksek bedele rağmen 1-2 sene içinde aracın değerinin düşecek olması sizi 2. el arabaya yönlendiren en önemli etkenlerden. Bu sefer de aklınıza takılan birkaç soru oluyor. Öyle ki yıllardır çevrenizden de duyduğunuz bu sorulara olumlu cevaplar bulursanız ikinci el otomobil almak için hiçbir engeliniz kalmayacak. Peki, bu sorular ve cevapları neler?


Değişen Parçası Var mı?

İkinci el araba almadan önce akıllara gelen ilk soru, arabanın motorunda ya da diğer önemli parçalarında çok önemli bir sorun olup olmadığıdır. Yani ikinci el araba alacak kişiler, genellikle araçta mekanik bir problem olduğuna inanırlar. Bu oldukça yaygın bir inanış olmakla birlikte açıkçası gerçek bir risk olarak da değerlendirilebilir. Çünkü hiç boyasız diye alınan aracın, baştan uca boyandığı ve bazı parçalarının değiştirildiği daha sonra ortaya çıkabiliyor.

İkinci El Araba Alacakların Ortak Endişeleri Neler?
İkinci El Araba Alacakların Ortak Endişeleri Neler?

Bu bir risk olmakla birlikte çözümü basit ve etkili. açık artırmaya çıkardığı tüm 2. el otomobiller için TÜV SÜD ekspertiz raporu hazırlar. Bu raporda da araçla ilgili merak ettiğiniz tüm sorulara cevaplar bulur ve içiniz rahat bir şekilde beğendiğiniz arabayı satın alabilirsiniz.

Acaba Çalıntı mı?

İkinci el araba satın alacak hemen herkesin aklından en az bir kere geçer bu soru. Belki insanların birbirine güvensizliği, belki de eski tecrübeler nedeniyle ikinci el alım-satıma mesafeli yaklaşmakta bu da önemli bir etken olarak görülüyor. Zaman zaman bu kaygının haklılık payı taşıdığı da oluyor. Ancak sadece bu soru nedeniyle ikinci el otomobil almaktan vazgeçmek doğru değil. Bunun yerine Çelik Motor güvencesiyle ikinci el otomobil satın alabileceğiniz açık artırmayla sunulan modelleri incelemeniz yeterli.

Fazla Para mı Öderim?


Piyasa konusunda yeterli bilginiz yoksa genellikle ikinci el araba almadan önce fiyatı konusunda büyük tereddütler yaşarsınız. Bir arabayı çok beğenmeniz ya da satın alma konusunda tecrübesiz oluşunuz nedeniyle değerinin bir miktar veya çok çok üstünde ödeme yapabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için bir süre internette ya da oto pazarlarda araştırma yapabileceğiniz gibi çok daha pratik ve güvenilir bir kaynağa başvurabilirsiniz.  ikinci el arabaları açık artırma sistemiyle satışa sunması sayesinde önleminizi almış olursunuz. Beğendiğiniz arabanın benzer modellerinin satış rakamlarını siteden inceleyerek bütçenizi belirler ve ideal tutarla sahip olabilirsiniz.

Trafik Cezası Var mı?


İkinci el araç alacakların en çok sorduğu sorulardan biri de aracın trafik cezası olup olmadığı. Açıkçası bu konuda endişelenmeniz gerekmiyor. Çünkü trafik cezalarını ödemeden noterde devir işlemi yapmak mümkün değil. Yine de aksilik yaşamak istemiyor ve işinizi garantiye almak istiyorsanız trafik cezası sorgulaması yapabilirsiniz. Ceza sorgulaması, Emniyet Genel Müdürlüğünün web sitesi üzerinden yapılabiliyor. 

Muayenesi Yapılmış mı?

Periyodik araç muayenelerinde araçlar birçok kritere göre değerlendirilir. Motor, fren sistemi, elektrik bağlantıları, sızdırmazlık ve yalıtım kontrol edilen kriterlerden sadece bazıları. Satın almak için yakın zamanda muayeneden geçen bir aracı tercih ettiğinizde hem aracın kontrolleri yapıldığı için içiniz rahat olur hem de muayene için ek masraf yapmamış olursunuz. 

Araç Bakımlı mı?

Kontrolleri düzenli yapılmış, iyi kullanılmış araç, uzun ömürlü araç demek. Aracın yağı çok koyuysa, motor ve egzoz sesi kuvvetli ve inişli çıkışlıysa, motordaki parçalarda kırık varsa, egzozda ve arabanın altında yağ izi varsa bakımsız bir arabayla karşı karşıyasınız demektir. 

Araç Boyanmış Olabilir mi?



otomobil-boyama-anlama

İkinci el araç alırken dikkat edilen noktalardan bir diğeri de aracın boyanıp boyanmadığı. Çünkü hasarsız diye alınan aracın baştan uca boyandığı ve bazı parçalarının değiştirildiği daha sonra ortaya çıkabiliyor. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için bagaj kapağı, kapı araları, kaputun bittiği kısım gibi bölgelere bakabilirsiniz. Deformasyonla karşılaşıyorsanız muhtemelen araç daha önce boyanmıştır. 
Pert Kaydı Var mı?


Araç satın alacakların en büyük korkusu ise daha önce büyük hasar almış bir aracı satın almak. %70 oranından daha fazla hasar alan otomobillere “pert araç” deniyor. Pert araç sınıfına giren araçlar trafikte büyük tehlike oluşturuyor. Ancak endişelenmeyin, alacağınız otomobilin pert kaydının olup olmadığını öğrenmek çok kolay. Aracın plakasını yazıp 5664’e göndererek pert kaydını sorgulayabilirsiniz.


Kilometresi ile Oynanmış Olabilir mi?


otomobil-kilometresi-ile-oynama

İkinci el otomobil alım-satımında güven esastır. Ancak zaman zaman bu güvenin sarsılmasına neden olacak durumlarla karşılaşılabiliyor. Bunlardan biri de aracın kilometresi ile oynamak ve mesafeyi düşürmek. Bu sayede beğendiğiniz aracın km’si mesela 20 bin görünüyor ama aslında 100 bini geçmiş durumda. Bu da ödediğiniz paraya kıyasla daha yorgun ve hırpalanmış bir motora sahip olduğunuz anlamına gelir. Bu sorunun çözümü de açık artırmaya sunduğu tüm ikinci el otomobiller için TÜV SÜD ekspertiz raporu sunan güvenmek. Ekspertiz raporu sayesinde araçla ilgili aklınızda hiçbir soru işareti kalmaz, neye sahip olacağınızdan emin olursunuz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder