Otomobille Yurt Dışına Çıkma Rehberi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2019

Otomobille Yurt Dışına Çıkma Rehberi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Otomobille Yurt Dışına Çıkma Rehberi

Otomobille Yurt Dışına Çıkma Rehberi
Seyahati konu alan filmlerin tamamı bir sıkıntı ya da bunalım içinde olan insanın, özgürlük arayışını anlatıyor. Sıkıcı işinden ya da bunaltıcı çevresinden bıkan insanlar uzun seyahatlere çıkıyor ve hayatları bir anda değişiyor. Eminiz, böyle insanlar vardır. Ancak kurmaca olan filmlerin aksine bizler, yani gerçek hayattaki insanların çok büyük bir kısmı, bu kadar radikal kararları kolay kolay almayız. Çünkü hiçbirimiz filmlerdeki gibi “lanet olası” işlere ya da her şeyimizi kurcalayan ve bizlere hakaret eden sosyal çevreye sahip değiliz neyse ki. Zaten böyle bir iş ya da sosyal çevreye sahip olan insanın yapması gereken ilk şey seyahate çıkmak değil, işini ya da çevresini değiştirmektir. Filmlerdeki “sanal insanların” aksine evlerini, çevrelerini ya da işlerini dönmemek üzere bırakmayı düşünmeyen sizler için otomobille yurt dışına çıkma rehberini derledik.



İlk Adım: Ehliyet

Yurt dışına otomobilinizle çıkabilmeniz için ilk yapmanız gereken şey ehliyet ile ilgili düzenlemelere göz gezdirmek olmalı. Önünüze iki farklı yol çıkacak. Bunlardan ilki Uluslararası Sürücü Belgesi. Cenevre’de imzalanan “Uluslararası Karayolu Trafiği Sözleşmesi” ile Uluslararası Sürücü Belgesi (IDP) ortaya çıkmıştır. Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu dışında kimse Uluslararası Sürücü Belgesi ya da kurumun kendi verdiği ad olan “Beynelmilel Şoför Ehliyetnamesi” veremiyor. 

Otomobille Yurt Dışına Çıkma Rehberi
Otomobille Yurt Dışına Çıkma Rehberi

Yıllar içerisinde ise belgenin adı Beynelmilel ehliyet ve Uluslararası ehliyet halini almış. Beynelmilel ehliyet, Cenevre Sözleşmesi’ne imza atan yaklaşık 200 ülkede geçerlidir. Unutmadan söyleyelim; Beynelmilel ehliyetin alındıktan bir sene sonra tekrar yenilenmesi gerekiyor. Beynelmilel ehliyete sahip olmak için mevcut ehliyetiniz, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızın üzerinde yazdığı nüfus cüzdanınız ve iki fotoğrafa ihtiyacınız olacak. Uluslararası ehliyet ücreti ise ilk defa alacaklar için 2018 yılında 560 TL; yeniletecekler olan için ise 312.28 TL’dir. 

emniyetten-cipli-ehliyet-cikarmak
Kaynak

İkinci yöntem ise Viyana Anlaşması kapsamındaki yeni ehliyetler. Yeni ehliyetler üzerine yerleştirilen çip nedeniyle Avrupa ve Asya’daki birçok ülke tarafından kabul ediliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sitesinden sürücü belgesi randevu sistemi ile alınabiliyor. İlk kez ehliyet alıyorsanız; sürücü belgesi dosyası, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızın üzerinde yazdığı nüfus cüzdanı, Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası, üzerinde fotoğraf bulunan sürücü sağlık raporu, sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli, sürücü belgesi hizmet bedelinin ödendiğine dair makbuz, 2 adet biyometrik fotoğraf ve kan grubu kartı ya da yazılı beyanınız bulunmalı. Değiştirme işlemi içinse: 

Eski sürücü belgesi,
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızın üzerinde yazdığı nüfus cüzdanı,
Fotoğraflı sürücü sağlık raporu
15 TL ücret,
2 adet biometrik fotoğraf,
Kan grubu kartı ya da yazılı beyanınız bulunmalı.
Eski ehliyetleri alıp bir ömür boyu kullanıyorduk ama çipli ehliyetlere geçişle süreç biraz farklılaşıyor. Avrupa Birliği ile uyum sağlamak için yürürlüğe giren çipli ehliyetlerin 5 ya da 10 yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Düzenlemeye göre M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı ehliyetler 10 yıl; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetler ise 5 yıl kullanılabiliyor. Süre dolunca tekrar sağlık raporu alınması ve ehliyetin yenilenmesi gerekiyor. Eski ehliyetlerle yurt dışına çıkabilmek için beynelmilel ehliyet almanız gerekiyordu. Çipli ehliyet ile 180’e yakın ülkeye başka herhangi bir sürücü belgesine ihtiyaç duymadan gidebiliyorsunuz.

İkinci Adım: Uluslararası Sigorta

uluslar-arasi-trafik-sigortasi-nasil-cikarilir
Kaynak

Uluslararası Sigorta’ya bazı kullanıcılar Green Card yani Yeşil Sigorta adını veriyor. Sigortanın yapılış amacı ise yurt dışında bir kazaya karıştığınız zaman karşı tarafı güvence altına almak. Kendi aracınızı güvence altına almak isteyenler içinse yurt dışını kapsayan kasko seçenekleri bulunuyor. Ancak fiyatlarının bir hayli yüksek olması nedeniyle genellikle uzun süre yurda giriş yapmayacak kişiler tarafından tercih ediliyor.

Green Card işlemi için taşıt ruhsatınız ve trafik sigortası belgenizi yanınızda götürmeniz yeterli olacaktır. Green Card’ın sizin belirleyebileceğiniz şekilde 15 günden 1 yıla kadar geçerlilik süresi bulunuyor. Fiyatlar da buna göre belirleniyor. Süreye göre Green Card ücretleri ise şöyle:

15 günlük sigorta ücreti 47,25 Euro
1 aylık sigorta ücreti 59,06 Euro
2 aylık sigorta ücreti 82,69 Euro
3 aylık sigorta ücreti 106,31 Euro
4 aylık sigorta ücreti 129,94 Euro
5 aylık sigorta ücreti 153,56 Euro
6 aylık sigorta ücreti 177,19 Euro
1 yıllık sigorta ücreti 236,25 Euro
Uluslararası Sigorta’nın geçerliliğinin olduğu bazı ülkeler ise; Avusturya, Almanya, İrlanda, Britanya, İspanya, Portekiz, Rusya, Finlandiya, Hırvatistan, Yunanistan, Bulgaristan, Fas, Tunus, İran ve Sırbistan.

Son Olarak: Aracınızın Kaydı

Yurt dışına çıkabilmek için aracınızın mutlaka sizin üzerinize kayıtlı olması ya da aracın kayıtlı olduğu kişinin sizinle beraber seyahat ediyor olması gerekiyor. Eğer şirket aracı ile yurt dışına çıkacaksanız yurt dışı çıkış vekâletnamesi almanız gerekiyor. Bunun dışında şirketin ortağı iseniz çıkış yapabilmek için vekâletname kullanabildiğiniz gibi imza sirkülerini götürmeniz yeterli oluyor. Yurt dışında doyasıya dolaşabileceğiniz otomobiller

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder