İkinci El Otomobil Alırken Kilometre Önemli mi? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2019

İkinci El Otomobil Alırken Kilometre Önemli mi?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İkinci El Otomobil Alırken Kilometre Önemli mi?

İkinci El Otomobil Alırken Kilometre Önemli mi?
İkinci el otomobil alırken en çok merak edilen konulardan biri, aracın kaç kilometrede olduğudur. Otomobilinizin kilometresi ne kadar düşükse değeri de buna bağlı olarak artar. Çünkü motor ve yürür aksamların daha az kullanılması, aracı daha değerli kılar. İkinci el araba piyasasının bu çok tartışılan konusunu ayrıntılı bir şekilde ele aldık. İkinci el otomobil satın almayı düşünenler için en çok merak edilen soruları cevapladık. 



İkinci el otomobil almayı düşünüyorsanız aşağıdaki içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

İkinci El Otomobil Alırken Kilometre Önemli mi?
İkinci El Otomobil Alırken Kilometre Önemli mi?

İkinci El Otomobil Alırken En Çok Sorulan Sorular

İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? 
Arabada Km Ne Demek?

Konuya en temel sorudan başlıyoruz. Arabada km ne demek? Bu tabir ne anlama geliyor? Arabada km yani kilometre, ikinci el araç hakkında duyacağınız ilk detaylardan biri ve size otomobilin ne kadar kullanıldığı hakkında bilgi veriyor. Satın alacağınız aracın km’si yüksek ise bu durum, arabanın çok kullanıldığı anlamına gelir. Motor, debriyaj ve karbüratör gibi araç iç sistemlerininin de üretilen her şey gibi kullanım ömürlerinin olduğu düşünülürse yüksek km’li ikinci el otomobillerin, düşük km’li araçlara göre daha çok yıpranmış olduğu sonucuna varılabilir. Bu noktada, aracın marka ve modeli de göz önünde bulundurulmalıdır. 

Arabada Km’nin Önemi Nedir?

otomobil-kilometresinin-onemi-nedir
İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken ilk ve en önemli noktanın, aracın km’si olduğu düşünülür, ama bu pek de geçerli bir bilgi değildir. Aracın piyasa değerinin şekillenmesini sağlayan kilometre gibi birçok etmen bulunur. Aracın üretim yılı, üretim yeri, değişen parçaları, boyası, kaza geçmişi, bakımlarının düzenli yapılıp yapılmadığı, otomobilin km’si kadar, belki de daha fazla önemlidir.

Satın almak istediğiniz otomobilin bakımları düzenli yapılmışsa, değişeni yoksa ve muayeneden tam puan alıyorsa, yüksek kilometrede olması çok büyük bir olumsuzluk değildir. Özellikle Mercedes, Opel, Ford, BMW ve FIAT gibi dayanıklılığı sektörel anlamda onay görmüş markaların yüksek km’li olması, araçların değerini düşürmez. Yoğun kullanıma bağlı olarak mekanik aksamlardan direksiyon, kabin, koltuk ve döşeme gibi ayrıntılarda yıpranmalar oluşabilir. Düzenli bakım gören araçlarda bu yıpranmalar da daha düşük görülür. 

Yüksek Kilometreli Benzinli Araç Alınır mı?

yuksek-kilometreli-benzinli-araclar-nasil
İkinci el otomobil alınırken benzinli modeller tercih edilecek ise aracın yüksek km’de olması, arabanın piyasa değerini düşürür. Farz edelim ki bütçeniz doğrultusunda uygun fiyatlı bir araba buldunuz ve “300.000 km araç alınır mı?” sorusunun cevabını arıyorsunuz. Öncelikle şunu bilmenizde fayda var. Yüksek km’li otomobiller, çoğunlukla uzun yolculuklar için kullanılmıştır ve bu da şehir içi trafiğine maruz kalmadıkları anlamına gelir. Ayrıca sürekli yüksek viteste kullanılmaları sayesinde, bu otomobillerde motor ve ilgili diğer parçalar da daha az yıpranmıştır. Otomobilin bakımları düzgün yapılmış ve hor kullanılmamış ise bu durumda yüksek kilometre, çok olumsuz bir durum yaratmayabilir.

İkinci el otomobil almayı düşünüyorsanız ikinciyeni.com açık arttırmalarına katılabilirsiniz. TÜV SÜD Ekspertiz Raporu ile otomobilin en ince detayına kadar her bilgisini paylaşan ikinciyeni.com, kullanıcıların güvenli ikinci el araba satın almasına yardımcı olur.

İkinci El Arabada İdeal Km Ne Kadar Olmalı?

ikinci-el-otomobilde-ideal-km-kac-olmali
Hiç kimsenin kesin bir bilgi ile cevap veremeyeceği sorulardan biri budur. Kurumsal güvence altında yapılmış ekspertiz raporları doğrultusunda yüksek puan olmuş otomobiller, yüksek km’de olsalar bile tercih edilebilir. Gerçek hayattan “dünyanın en yüksek km’li aracı” sayılabilecek bir örnekle devam edelim. 25 yıl boyunca Mercedes 200 D (124 W) kullanan Michael Nickl, toplamda 1.000.000 km yaptığı halde otomobilinin bakımlarını düzenli yaptırdığı için onu hala kullanabiliyormuş. Motoru kozmetik olarak yıpransa da otomobil, hala tam verimle sürülebiliyormuş. Yani marka bilinirliği global anlamda kabul görmüş, kalitesi herkesçe onaylanan otomobillerin yüksek km’de olması, düzenli bakımları yapıldığı sürece bir sorun teşkil etmez.

Genel kanıya göre sürücüler, otomobil yaşı ile km arasında bağlantı kurarlar. Yılda 20.000 km üzeri yapmış otomobiller söz konusu olunca sürücülerin bir kısmı ikinci kez düşünür. Bu konuyu benzinli ve dizel otomobiller üzerinden ayrı ayrı ele almak mümkün. 

Benzinli Araç Kaç Km’ye Kadar Alınır?

benzinli-arac-kac-km-alinir
Normal bir benzinli araç, yılda ortalama 10 ila 15.000 km arasında yol yapar. Bu şekilde otomobilin yaşı ile bağlantı kurarak yıpranma oranını hesaplayabilirsiniz. Unutulmamalı ki otomobilin ne kadar mesafe yaptığından çok, o mesafeleri nasıl yaptığı önemlidir. Mesela hor kullanılmış 50.000 km’lik bir araç, iyi kullanılmış 200.000 km’lik bir otomobilden daha kötü durumda olabilir. 

2. El Dizel Araç Kaç Km Olmalı?

ikinci-el-dizel-kac-km-olmali
Dizel otomobiller yılda ortalama 30 ila 35.000 km arasında yol yapar. Zaten dizel otomobiller daha çok uzun yol yapacak sürücüler tarafından tercih edilir. Bu noktada tekrardan aynı soruya döneriz. Araç yüksek km’de ise önceki sürücüsü onu nasıl kullanmış? Bakımlarını düzenli yaptırmış mı? Otomobil, ekspertiz raporlarından tam puan alabiliyor mu? Otomobili uzun süre kullanmış sürücülerin yorumları neler? 

Yani bir otomobilin yüksek km’li olması, onun piyasa değerini düşürebilir; ama bu durum, aracın performansını ve değerini doğrudan belirlemek için tek başına yeterli değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder