Otomobil Kullanırken En Çok Yapılan Hatalar ve Çözüm Yolları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2019

Otomobil Kullanırken En Çok Yapılan Hatalar ve Çözüm Yolları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Otomobil Kullanırken En Çok Yapılan Hatalar ve Çözüm Yolları

Otomobil Kullanırken En Çok Yapılan Hatalar ve Çözüm Yolları
Trafiği düzenleyen kurallar çoğu zaman sürücüler tarafından ihlal edilebiliyor. Sonuç ise kimi zaman trafikte meydana gelen karışıklıklar, kimi zaman da yaralanmalara hatta ölümlere sebebiyet veren kazalar oluyor. Kısa farlar yerine devamlı olarak uzun farları yakmak, kavşaklarda geçiş önceliği kuralına uymamak, hatalı sollama yapmak ve takip mesafesini korumamak, trafikte en çok yapılan hatalardan. Peki, güvenli sürüş için nelere dikkat etmelisiniz? Birlikte inceleyelim.


Kavşaklarda Geçiş Önceliğine Uymamak

Kavşaklara yaklaşırken dikkatli olmalı, hızınızı yavaşlatmalı, geçiş kurallarına uymalı ve her zaman geçiş üstünlüğü olan araçlara öncelik tanımalısınız. Geçiş önceliğine sahip araçlar arasında koruma araçları, ambulanslar, itfaiyeler, zabıta araçları ve diğer acil müdahale araçları yer alıyor. Geçiş kuralları ise trafik polisinin ya da ışıklarının olmadığı yollarda trafiği düzenlemeye yardımcı oluyor. Özetleyecek olursak; dönel kavşaklarda ilk geçiş hakkı, kavşak içindeki araçların; tali yoldan ana yola çıkan sürücüler için ise geçiş önceliği karşı tarafın. Tali yol kuralı; evinizden, iş yerinizden ya da benzin istasyonundan ana yola çıkarken de geçerli. Geçiş önceliğinin bulunmadığı durumlarda ise geçiş hakkının sağdan gelen araçta olduğunu unutmamanız gerekiyor.

Otomobil Kullanırken En Çok Yapılan Hatalar ve Çözüm Yolları
Otomobil Kullanırken En Çok Yapılan Hatalar ve Çözüm Yolları

Hatalı Sollama Yapmak

Hatalı sollama, trafikte en çok yapılan hatalardan biri. Adım adım güvenli sollama nasıl yapılır bir bakalım. Öncelikle geçmek istediğiniz aracın sizi ya da başka bir aracı sollamaya başlamadığından emin olmalısınız. Bu hem sizin güvenliğiniz hem de diğer sürücülerin güvenliği için çok önemli. Trafiğin, trafik levhalarının ve yol çizgilerinin geçişe uygun olup olmadığını kontrol etmek de sollamaya başlamadan önce yapmanız gerekenlerden. Orta aynayı, sol aynayı ve kör noktayı da kontrol ettikten sonra sollama yapmaya hazırsınız demektir. 

Geçmek istediğiniz araçla aranızda en az takip mesafesi kadar boşluk varken sola sinyal vermeli ve hızlanarak geçiş yapmalısınız. Son olarak güvenli bir sollama için geçilecek aracın sürücüsünü uyarmanız da faydalı olacaktır. Gündüz sollama yapıyorsanız kornaya basabilir, gece ise selektör yapabilirsiniz. Sollamayı tamamladıktan sonra önünüzdeki ve arkanızdaki aracı kontrol etmeli, sinyal vererek sağ şeride geçiş yapmalısınız.

Mevsimsel Koşullara Uyum Sağlayamamak

Yağmurlu ve karlı günlerde görüş mesafesi azalabiliyor ya da aracınızın çekiş gücü
düşebiliyor. Islak, buzlu ve sisli yollarda bile emniyetli bir şekilde ilerlemek için bazı kurallara dikkat etmeniz gerekiyor. 

Hava koşullarından etkilenmemek için aracınızın düzenli periyotlarla bakımlarını yaptırmaya özen göstermelisiniz. Akü, motor, cam ve sileceklerin kontrolünün yanı sıra doğru lastik seçimi de kaygan yollarda ilerlemeye başlamadan önce büyük önem taşıyor. Lastiklerinizin diş derinliği ve basıncı, sürüş performansını büyük ölçüde etkiliyor. Yola çıktığınızda ise yumuşak bir sürüş için ani hareketlerden kaçınmalı, frene ve gaza fazla yüklenmemelisiniz. 

Yanlış Ayna Kullanımı

Yola hakim olmanızı sağlayan aynalar, sürüş sırasında en büyük yardımcılarınız. Doğru ayna kullanım alışkanlığını kazanamadığınızda ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalma riskiniz bulunuyor. Acemi bir sürücüyseniz ayna kullanımı ile ilgili dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar var. Unutmayın, her 5-10 saniyede bir aynaları kontrol etmelisiniz. Doğru sürüş pozisyonunu korumanız da aynalar aracılığıyla önünüzdeki ve arkanızdaki tehlikeleri fark edebilmeniz için oldukça önemli. Koltuk, koltuk kafalığı ve direksiyon yüksekliğini, hareket kabiliyetinizi kısıtlamayacak şekilde ayarlamalısınız. Direksiyon ile aranızdaki mesafe ise yaklaşık 30 cm olmalı. 

Yola çıkmadan önce aynaları doğru ayarladığınızdan emin olmalısınız. Sol dikiz aynasını ayarlamanın püf noktası, gözünüzle aynayı üçe bölmek. En üstte gökyüzünü, orta kısımda yolu, son kısımda da yolu ve otomobilinizi görmelisiniz. Güvenle yola çıkmaya hazırsınız. Şerit değiştirirken ya da manevra yaparken kör nokta kontrolü büyük önem kazanıyor. Görüş açınıza sığmayan bu alanı en aza indirmek için gerekli durumlarda dikiz aynalarına doğru biraz eğilebilirsiniz.

Takip Mesafesi Kuralına Uymamak


Aynı yönde ilerleyen araçlar arasındaki mesafeye takip mesafesi deniyor. Bu mesafe, önünüzdeki araç ani bir fren yaptığında hem sizin emniyetinizi hem de öndeki aracın emniyetini sağlıyor. Doğru takip mesafesi, hızınızın metre cinsinden yarısıdır. Yani 70 kilometre hız ile ilerliyorsanız önünüzdeki araçla aranızda 35 metrelik bir mesafe olmalı. Pratikte bu mesafeyi hesaplamak zor olacağı için öndeki araçla aranızda 2 saniyelik bir mesafe bırakmaya özen göstermelisiniz. Takip mesafesinin normal hava ve yol koşullarına göre belirlendiğini de unutmamalısınız. Görüş açınızın daraldığı ve yol tutuşunuzun azaldığı hava koşullarında, takip mesafenizi 2-3 katına çıkarmak daha doğru olacaktır. 


Yanlış Far Kullanımı

Farlar hem çevreyi görmenizi sağlıyor hem de diğer sürücü ve yayaların sizi fark etmesine yardımcı oluyor. Trafikteki düzenin korunması için aracınızın farlarını doğru yerde ve zamanda kullanmaya özen göstermeniz gerekiyor.

Uzun farların gereksiz kullanılması, trafikte en çok yapılan yanlışlardan biri. Uzun farları; geceleri yerleşim yerleri dışındaki yollarda, görüşün azaldığı hava koşullarında ve yeterince aydınlatılmayan tünellerde kullanmalısınız. Karşı yönden gelen araç ile karşılaşma durumunda ise uzun farları kullanmamanız gerekiyor. Kısa farlar; aydınlatmanın yeterli olduğu bölgelerde, öndeki aracı takip ederken, öndeki otomobili geçerken yan yana gelene kadar ve araç ile karşılaşmalarda kullanılıyor. Sis lambalarını; sisli, karlı ya da yağmurlu günler dışında kullanmamalısınız. Önünüzdeki aracı geçerken kısa süreli uyarı vermek için ya da geceleri dar virajlarda, kavşaklarda ve dönemeçlerde ise selektör kullanmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder