Otomobilde Selektör Nasıl Kullanılmalı: Selektör Dili ve Edebiyatı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2019

Otomobilde Selektör Nasıl Kullanılmalı: Selektör Dili ve Edebiyatı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Otomobilde Selektör Nasıl Kullanılmalı: Selektör Dili ve Edebiyatı

Otomobilde Selektör Nasıl Kullanılmalı: Selektör Dili ve Edebiyatı
Sürücülerin aşina olduğu bir kavram, selektör yapmak...Peki, ama neden selektör yapıyoruz? Selektör yapmanın amacı nedir ve yollarda selektör nasıl kullanılır? Trafik yönetmeliğinde selektör yapmak ile ilgili bir detay var mı?



Selektör yapmak, en basit hali ile sürücüler arasında bir çeşit uyarıcı iletişim yöntemi olarak biliniyor. Trafik yönetmeliğine göre ise selektör yapmak size para cezası, ehliyet puan cezası ve hatta hapis cezası olarak geri dönebiliyor. Yani “Selektör yapmanın cezası var mı?” diye merak ediyorsanız cevabını verelim: Evet, var.

Otomobilde Selektör Nasıl Kullanılmalı: Selektör Dili ve Edebiyatı
Otomobilde Selektör Nasıl Kullanılmalı: Selektör Dili ve Edebiyatı

Trafik Cezası Madde 64/1-b-4: Öndeki aracı geçişlerde uyarı için çok kısa süre dışında uzağı gösteren ışıkların yakılması:
2018 Ceza Miktarı: 108,00 TL (Peşin 81,00 TL)
Ceza Puanı (Sürücüler için): 15 ceza puanı

Selektör yapmak, diğer sürücü rahatsız olduğu anda taciz olarak kabul ediliyor. 2011 yılında açılan bir dava sonucunda selektör yapan sürücüye 1 yıl hapis cezası verilmiş olduğunu da belirtelim. Peki, selektör yapmak, her zaman için yanlış bir şey mi? Kimi zaman gerekli olmaz mı? Konu ne olursa olsun, selektör yakmanın geri dönüşünün ceza olabileceğinin farkında olun.

Selektör Nedir?

selektor-nedir-ne-degildir

Selektör, arabanın farlarını birkaç kez açıp kapama sureti ile diğer sürücülere uyarı vermeyi amaçlayan ve trafik yönetmeliğine göre cezası olan bir eylem olarak tanımlanabilir. Selektör yapmanın bir suç olarak sayılması ise eylemin iyi amaçlı yapıldığı takdirde bile diğer sürücülerin dikkatini dağıtabilecek bir detaya dönüşebilmesinden kaynaklanır. Yani selektör yapmak, bazen kaş yaparken göz çıkarmaya dönüşebilir.

Arabada Selektör Nasıl Yapılır?

Selektör, kısa farlar açıkken uzun farların anlık yakılıp söndürülmesi şeklinde gerçekleştirilir. Uzun farlar, daha güçlü ışık kaynağı olduğu için anlık yakılıp söndürülmeleri, fotoğrafçılıktan bildiğimiz “flaş patlaması” efektine yol açar. Uyarı vermek için etkili, fakat riskli ve yasak olan bir yöntem. Daha öncesinden belirttiğimiz gibi selektör yapmak, diğer sürücünün dikkatinin bozulmasına ve anlık hata yapmasına neden olabilir.

Selektör Ne İşe Yarar?

Selektör yapmak, yasak olmasına rağmen ülke trafiğinde bir iletişim diline dönüşmüş durumda. Örneğin 2 kez selektör yapmak, yani farları yakıp söndürmek, öndeki araca “yol ver” demek anlamına gelebilir. Şehirler arası yollarda karşılaşan aynı ilin plaka koduna sahip araçlar, selektör yaparak selamlaşabilirler. Karşı şeritten gelen araç, selektör yaparak diğer şeritlerde yol üzerinde radar bulunduğu uyarısı yapabilir ki aslında her sürücünün trafik kurallarından sorumlu olmasından mütevellit, bu eylemin yanlış olduğu oldukça belirgin. Trafik kurallarına ve etiğine göre hiçbir sürücünün, diğer sürücüye “Yolda radar var.” diye uyarı sinyali yollamaması gerekir; çünkü sürücülerin tamamı, hız limitlerine uymak ile yükümlüdür.

Selektör Yapmak mı, Selektör Yakmak mı?

Selektör yakmak, aslında araç ışıklarını yakmanın yanlış kullanılması halidir. Selektör yakmazsınız, selektör yaparsınız ki bu da hatalı bir eylemdir. Sisli yolculuklarda ya da diğer sürücüleri kesinlikle uyarmanız gereken ekstrem durumlarda belki işe yarayabilir; ama selektör yapmanın, ceza unsuru içeren bir suç olduğunu asla unutmayın.

Selektör Nereden Yapılır?

Selektör, farların yakıldığı panellerden yapılır. Selektör yapmak, uzun gece yolculuklarında karşı şeritteki araç sürücülerinin dikkatini arttırmak amacı ile de yapılabilmekte. Uzun yolculuklardaki kaza sebeplerinden birinin de uyuyakalma olduğu düşünülünce ilk bakışta mantıklı görünüyor, ama zaten dikkati yerinde olan bir sürücüde dikkat dağınıklığına sebep olabileceği ayrıntısının da göz ardı edilmemesi gerekiyor. Yani karşıdaki sürücüye bu nedenle uyarı selektörü yapmak, kesinlikle hatalı bir eylem.

Selektör Kolu Nerede?

Otomobillerde selektör kolu olmaz, sinyal kolu olur. Sinyal kolu da diğer sürücülere şerit değiştireceğini haber verme amacı ile kullanılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder