Falaka Kitap Özeti (Ömer Seyfettin) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 26, 2019

Falaka Kitap Özeti (Ömer Seyfettin)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Falaka Kitap Özeti (Ömer Seyfettin)

Hikaye Adı: Falaka
Yazarı: Ömer Seyfettin
Konusu : Mektebin falakacı hocası öğrencilerinin haylazlığıyla uğraşmaktadır. Bir gün kaymakam  okula gelir ve falakayı yani dayağı yasaklar. Hocanın başına işler açmaya devam eden öğrencileri bu kez onu hocalıktan attıracak bir oyun oynarlar.


Kişiler: Hikayenin baş kahramanı olan anlatıcı: Sınıfın zeki ve haylaz öğrencisi. Sonunda hocanın başını yakmış ve hocayı kovdurmuştur.

Hoca: Mektebin falakacı hocasıdır. Yaramazlık yapanı falakaya yatırır. Öğrettiği dersler ve der anlatma biçimi çocuklara sıkıcı gelir. Bir eşeği vardır. En son eşeği onun kabusu olur.

Abdurrahman Çelebi: Hocanın eşeği.

Kaymakam: Mektebi bir ziyaretinde falakayı yasaklamıştır.


       Ömer Seyfettin Falaka Özeti

Hikayenin anlatıcısı mektebe gitmektedir. Mektebin ihtiyar hocası çocukları sopa zoruyla eğitir. Hoca’nın Abdurrahman Çelebi adında bir de eşeği var. Hocanın dersleri sıkıcı geçerdi çocuklar için. Onlarda her seferinde bir yolunu bulur hocayı kızdırır ve eğlenecek bir yol bulurlardı. (Falaka Özet)

Çocuklar bir fırsatını bulunca Hoca’nın rahlesinin üstünde bulunan enfiye kutusunu alır burunlarından çekerdi. Hal böyle olunca enfiye (tütün ürünü) çekenleri hapşırık tutardı. Hoca da işin farkına varır ve hapşıranları falakaya yatırırdı. Günlerden bir gün Kaymakam Bey okulu ziyaret ettiğinde duvardaki falakayı görür. Derhal falakayı yasaklar ve Hoca Efendiyi de bu yüzden azarlar. (Ömer Seyfettin Falaka Özeti)

Bundan sonra falaka artık duvarda asılı değildir. Çocuklar bunu bir fırsat bilmiş ve gittikçe daha da haylazlık yapmaya başlamışlardır. Hoca rahleyi alanı dayaktan öldüreceğine ant içer. Her ne kadar falakayı duvardan kaldırmış olsa da hemen arkasında saklardı. Hoca sürekli kızıyor ve şart olsun rahleyi alanı dayaktan gebertirim diyordu. Anlatıcı eve gittiğinde merakla annesine şart olsun ne demek diye sorar. Annesinden şart olsun sözünün büyük bir yemin olduğunu ve yerine getirilmezse sözü veren kişinin karısın boş olacağını öğrenir. Yani karısından ayrılmış sayılacaktır. Bunu öğrenen çocuk mektebe döndüğünde aklına gelen planı hayata geçirir. Okul saati bitmeye yakın hocadan izin alarak Hocanın eşeğini hazırlamak için izin ister. Daha önceden Hoca uyurken yine rahleyi gizlice almıştır. Koparttığı sayfaların arasına döktüğü enfiyeyi eşeğin burnuna üfler. Hayvan şaha kalkar. Hoca geldiğinde eşeğin hapşırdığını görür. Çocuklar hep bir ağızdan Hoca’ya ettiği yemini hatırlatır. Hoca Şart Olsun hapşıranı döveceğim demişti. Şimdi eşeği dövmezse yemini bozulacak ve Karısı hocadan boşanmış sayılacaktı. Yaramaz afacanlar hep bir ağızdan Boş Olur ! Boş Olur! diye tempo tuttular. Hoca istemeye istemeye de olsa başını eğdi. Falakayı istedi. Çocuklara da eşeği yere yatırın dedi. Falakayı eşeğin arka ayaklarına geçirdi ve eşeği dövmeye başladı. Abdurrahman Çelebi falaka altında inliyordu. Bu sırada Kaymakam çıkageldi. Manzarayı gören Kaymakam dona kaldı, çıldırdı. Hoca böylece görevinden kovuldu. (Falaka Hikaye Özeti)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder