Hacı Murat Kitap Özeti (Tolstoy) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 26, 2019

Hacı Murat Kitap Özeti (Tolstoy)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Hacı Murat Kitap Özeti (Tolstoy)

Roman Adı: Hacı Murat 
Yazar: Lev Nikolayeviç Tolstoy
Kişiler:
Hacı Murat: Çeçen asıllı Kafkas savaşçı. Romanın baş kahramanı. Uzun yıllar Rus-Kafkas savaşlarında Ruslara karşı savaşmış ve düşmanlarına ağır kayıplar verdirmiştir.


Şamil: Şeyh Şamil Kafkas halk önderidir. İmam Şamil olarak ta bilinir. Ruslara karşı yürütülen savaşta 25 yıl mücadele eden Kafkas halklarına hem dini hem de siyasi liderlik yapmıştır.

Vorontsoz: Çarlık Rusya’sı Prensi. Hacı Murat Ruslara teslim olduğunda ilk temas kurduğu kişi.

Hacı Murat’ın Müretileri ,Adamları:  Hamzolo, Eldar, Hanefi

Hacı Murat Roman Özeti

Kafkasya diye bilinen bölgede Ruslarla Kafkas halkaları arasında 1850 ‘lerde yaşanan savaşta her iki tarafta ciddi kayıplar vermiştir. Dağınık halde bulunan Gürcüler, Dağıstanlılar, Çeçenyalılar vb. irili ufaklı Kafkas coğrafyasına mensup halklar düzenli Rus ordusuna karşı uzun yıllar savaşmıştır. Coğrafyanın zorlu koşullarının yardımı ve Kafkas halklarının savaşçı geleneği ile çetin mücadeleler verilmiştir. Kafkas halk önderi Şamil’dir. 25 yıl Ruslarla savaş vermiş ve kendi ordularına liderlik etmiştir. Şey Şamil olarak bilinir. Şamil’in en yetenekli ve gözü pek adamı Hacı Murat’dır. Hacı Murat Çeçen asıllıdır. Yiğitliği Kafkas bölgesinde dillere destan olmuştur. Ruslarla çetin çarpışmalar yaşamış ve düşmana ağır bedeller ödetmiştir.

Şamil ve Hacı Murat’ın araları bozulmuştur. Hacı Murat emrindeki adamlarıyla ondan ayrılmıştır. Şey Şamil Hacı Murat’ın kardeşini uçurumdan atmıştır. Elinde kardeşinin kanı olan Şey Şamil’e düşman kesilen Hacı Murat, yıllarca savaştığı Ruslara teslim olur.

Böyle savaşçı ve yiğitliği dillere destan olan birinin teslim oluşu Rusların işine gelmiştir. Onun bu davranışı şaşkınlıkla karşılanmış olmasına rağmen Ruslar ondan faydalanmak istemektedir. Hacı Murat Şamil’i öldürebileceğini vaad etmektedir. Bu Rusların hayalini kurduğu şeyin gerçekleşmesi demek olacaktı. Hacı Murat’ın Ruslara teslim olduğunu duyan Şamil Hacı Murat’ın ailesini yakalatmış ve zindana kapatmıştır. Ailesine düşkünlüğü malum olan Hacı Murat’ı bu sayede dize getirmek isteyen Şamil, teslim olmazsa ailesini öldüreceğini mektupla Hacı Murat’a yazmıştır.

Hacı Murat Ruslar tarafından oldukça sıcak karşılanmıştır. Birlikte vakit geçirmişler Hacı Murat’ın Rus kültürünü tanıması için ona refakat etmişlerdir. Ruslar Hacı Murat’tan faydalanmak için en doğru olan taktiği ve zamanı düşünmektelerdir. Hacı Murat bir yandan ibadetini yapmakta bir yandan sürekli içine düştüğü karışık durumdan çıkmaya çalışmaktadır. Ailesinin Şamil’in elinde oluşu, onlara bir zarar gelmesi ihtimali uykularını kaçırırken, Ruslar’dan esir takası yoluyla ailesinin Şamil’in elinden kurtarılmasını ister. Bu sayede kafası rahat edecek ve kendine destek olacağını düşündüğü kişiler ile bir ayaklanma çıkarıp Şamil’in üstüne yürüyebilecektir. Onun bu isteğini kabul eden Ruslar adım atmamaktadır. Yalnızca isteklerinin yerine getirileceği söylenmektedir. Bu durum Hacı Murat’ı rahatsız etmektedir.

haci-murat-tolstoy
Bütün bunların yanında Hacı Murat gerçekte büyük bir çelişki yaşamaktadır. Yıllarca savaştığı ve her şeyiyle kendi kültürüne kendi inanışlarına yabancı bulduğu Ruslara sığınmış olması onun bunalımını derinleştirmiştir. O düşmanlarına teslim olmuş ve düşmanlarına vaat ettiği şey kendi halklarına ve önderine savaş açmaktı. Her ne kadar Şamil onun kardeşini öldürmüş olsa da Şamil’e duyduğu kişisel kin şuan içinde bulunduğu çelişkiyi açıklamıyordu. Bu durum ona ağır gelmiş ve Rusların elinden kaçıp Şamil’in üstüne kendi imkanlarıyla yürüme kararı aldı.

Beraberindeki adamlarıyla ormana yürüyüşe çıkmak ister. Rus görevliler bu kadar kalabalık ve silahları dolu halde buna izin veremeyeceklerini söylerler. Bu esnada Hacı Murat atını tırısa kaldırır. Dört nala uzaklaşmaya başlarlar. Peşlerinden yetişen Rus askerleri onları durdurmak için hamle yaparlar. Orada Hacı Murat ve adamları askerleri öldürürler. Sağ kurtulan bir asker geri dönüp yardım çağırır. Hacı Murat ve adamları hızlıca uzaklaşmaya çalışmaktadır. Hava kararmaya başlarken atları dinlendirmek için bir yerde dururlar ve kendileri de bir şeyler yerler.  Bu esnada ayak sesleri duyarlar. Gelenler Ruslar ve onlara yardım eden Kafkas milislerdir. İçlerinde Hacı Murat’ın düşmanları da vardır. Bir ses teslim olmalarını söyler. İlk kurşun sesi çarpışmanın habercisi olmuştur. Bir taraf burada  ölecek ve bu karşılaşma öyle sona erecektir.

Yüzlerce asker daha Rus birliklerine desteğe gelmiştir. Yaklaşık 2 saat süren çatışmada Rus birlikleri ve onlara yardım eden bazı Kafkas milislerden çok sayıda asker ölmüştür. Hacı Murat kurşun yaralarına pamuk koyup çarpışmayı sürdürmüştür. Fakat karşıdaki güç oldukça kalabalıktır. Sonunda göğüs göğüse çarpışan Hacı Murat ve adamları orada ölmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder