DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Pastoral Senfoni Kitap Özeti ( Andre Gide)
Roman Adı : Pastoral Senfoni
Yazar: Andre Gide
Konusu: Protestan bir Rahip (din adamı). Yaşlı bir kadın ölüm döşeğindeyken ona dua etmek için evine gider. Kadın ölünce yetim kalan kör bir kızı sahiplenir. Kızı evine götüren rahip’in ailesi, çocukları ve kör kız arasında yaşananlar oldukça ilginç bir hal alır.
Kişiler : Rahip : Romanın baş kahramanı. Kör kıza bakmak için kızı evine götürmüş sonrasında yaşamı ilginç bir hal almıştır.
Romanın Geçtiği Yer: Fransa’ nın La Chaux- de- Fonds kasabası, Alplerin eteklerinde bir yer.
Gertude : Rahibin sahiplendiği kör kız. Romanın ikinci kahramanı.
Amelie: Rahibin Karısı.
Jacgues: Rahibin oğlu
Pastoral Senfoni: Beethoven’un 6. Senfonisi’dir. Romanda Rahip ve Gertrude birlikte dinlemiştir.
Pastoral Senfoni Özeti
Rahip ölüm döşeğindeki bir kadının evine doğru yola çıkar. Kadının başında dua edecek ve kendi inanışlarına göre din adamlığı görevini yerine getirecektir. Kadın oldukça yoksuldur. Rahip eve gittiğinde küçük bir kızın sobanın yanında ağladığını görür. Üstü başı oldukça kirli ve kötüdür kızın. Yaklaşık 15 yaşlarındadır kız. Rahip gittiğinde kadın ölmüştür. Kadının başında dua edememiş olmanın burukluğunu yaşayan rahip kızın sahipsiz kalacağını bildiğinden onu yanına alır ve evine götürür.
Eve gittiklerinde rahibin karısı Amelie bu duruma tepki gösterir. Kızın üstü başı kir pas içindedir. Amelie evin zaten yeteri kadar kalabalık olduğunu söyler ve çok kızar. Yinede rahip daha baskın çıkar ve kız evde kalmaya başlar. İlk önce kızın saçlarını kesip yıkarlar ve üstünü başını değiştirirler. Rahip özel olarak kızla ilgilenmektedir. Ona yeni birisim verirler. Kızın adı bundan sonra Gertrude’dir. Rahip deyim yerindeyse diğer çocuklarını ikinci plana atmış ve kızı başının tacı yapmıştır. Birlikte dışarı çıkıp, güzel vakit geçirirler. Körler alfabesiyle kıza okuma yazma bile öğretir rahip. Rahip kızın dünyayı tanıyabilmesi için sesleri kullanarak kızın hayal dünyasında imgelemler yaratabilmesi için yardımcı olmuştur. Kız, rahipten doğanın güzelliğini ve eşsiz Alpleri anlatmasını istemiş ve kendi kafasında canlandırmalar yapmıştır. Bu iletişim ve yakınlık Gertude’yle Rahip arasında bir sevgi başlatır. İkisinin arasındaki ilişki romanı okuyan birisi için baba kız ilişkisi gibi gelebilir. Fakat bu gerçekte bunun ötesinde bir şeydir. Rahip bunu kendi iç dünyasında çelişkili bir şekilde yaşamaktadır. Bir din adamı olarak yaptığının dinin ahlak kurallarına uymadığını bilmekte fakat o kendi bilincinde davranışını tinsel kriterlerle değil doğa yasalarıyla açıklamaktadır. Fakat bu düşünüş onu manevi huzura değil daha büyük bir ruhsal kargaşaya götürmektedir.(Pastoral Senfoni Roman Özeti)
Gertude ve kendi oğlu Jacques’i org çalarken görmüş ve onları gizlice seyretmiştir. Bu esnada ikisinin aralarında bir şeyler olduğunu hissetmiştir. Kızkançlık histerisiyle oğluna ilk fırsatta konuyu açmış ve ona sert çıkmıştır. Oğlunu kızdan faydalanmak ve saflığıyla oynamakla suçlamıştır. Oğlu Gertrude’ye olan duygularını inkar etmemiş fakat babasının dediği gibi olmayıp Getrude’yi sevmekle birlikte büyük bir saygı duyduğunu ifade etmiştir. Rahip buna rağmen oğlunu Gerture’den uzaklaştırmıştır. Rahip’in Gertude’ye olan ilgisinin farkında olan karısı Amelie bundan acı duymaktadır.(Pastoral Senfoni Özet)
Bir doktor arkadaşı Rahibe Gertude’nin gözlerinin ameliyatla açılabileceğini söylemiştir. Gertude ameliyat için bir süre evden ayrılmış ve Rahipten kendisini hastanede ziyaret etmemesi için söz almıştır. Ameliyat sonrası Gertrude’nin gözleri açılmıştır. Jacques hastanede Gertrude’yi ziyaret ettiğinde Gertude ile uzunca konuşmuşlardır. Gertrude gerçekte Jacquesi sevdiğinin farkına varmıştır. Eve dönen Gertude Rahip ile yaşadıkları yakınlık yüzünden Rahibin karısı Amelie’ye büyük kötülük yaptıklarını düşünmektedir. Bu yüzden intihat etmeye karar verir ve nehre atlar. Ölümden son anda kurtulan Gertude Rahibe kendisini değil Jacques’i sevdiğini söyler. Boğulma tehlikesi sırasında oldukça fazla su yutan Gertrude üstüne üstlük ıslak giysilerle uzun süre bekletilmiş ve yakalandığı hastalık sonucu ölmüştür.
Rahibin oğlu Jacques olanların ardından din değiştirmiş ve manastırın yolunu tutmuştur. Jacques ince bir sitemle babasına son sözlerini şöyle söylemiştir: “Babacığım,sizi suçlamak haddim değil, ne var ki sizin düştüğünüz yanılgı ,doğru yolu gösterdi bana,”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder