Araç Muayene Sorgulama ve Randevu Alma 2019 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2019

Araç Muayene Sorgulama ve Randevu Alma 2019

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Araç Muayene Sorgulama ve Randevu Alma 2019

Karayolu üzerinde seyreden motorlu taşıtların düzenli olarak her yıl veya iki yılda bir TÜVTÜRK istasyonlarında muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Araç muayene sorgulama ve randevu alma işlemleri ticari araçlarda her yıl yapılması gerekirken hususi araçlardaysa 2 yılda bir yapılması zorunludur.


Tüvtürk Araç Muayene Sorgulama
E-Devlet Araç Muayene Sorgulama
Araç Muayene Ücreti 2019
Araç Muayene Gerekli Evraklar
İşlem Sırası Nedir?
2019 Araç Muayene Sorgulama

2019 Güncellemeleri sayfaya eklenmiştir. Makale hazırlanırken Tüvtürk, Ptt ve E-Devlet resmi kurumlarından faydalanılmıştır

2019 Araç Muayene Sorgulama Nasıl Yapılır?
Hususi ve ticari araçların muayene işlemlerine ait uygulamalardan biri de randevu sorgulamadır. Mevcut randevunun sorgulama işlemi 2018 yılı itibari ile 3 yolla yapılmaktadır. Araç muayene randevu sorgulama için Tüvtürk, E-Devlet veya Ptt resmi siteleri kullanılabilir.

1-) TÜVTÜRK Araç Muayene Sorgulama
TÜVTÜRK üzerinden araç muayene sorgulama işlemi; http://www.tuvturk.com.tr/plaka-sorgulama.aspx linkine girilmek suretiyle yapılmaktadır. Açılan ekranda daha önceden araç muayenesi için randevu alınan aracın “plaka no ve muayene numarası” girilir. Bu bilgilerin girilmesinden sonra aynı ekranda yer alan “resimdeki kodu giriniz” bölümündeki semboller yazıldıktan sonra “sorgula” butonuna basılır. Araç muayene sorgulama yaptıktan sonra öğrenebileceğiniz bilgileri aşağıda maddeler halinde belirttik.

3 Adımda Araç Muayene Sorgulama Yap!

1- Tüvtürk muayene sorgulama linkine tıkla
2- Plaka no ve muayene numarası gir
3- Güvenlik kodunu gir ve Sorgula.
> Tüvtürk araç muayene sorgulama ücretsizdir.

2-) E-Devlet Araç Muayene Sorgulama
Araç muayene sorgulama işleminin bir diğer yolu da e-devlet kapısıdır. https://www.turkiye.gov.tr sayfasına kendinize ait şifreyle giriş yaptıktan sonra araç muayene işlemleri bölümüne girmek suretiyle işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu platform üzerinden aracınızın muayene işlemlerine dair tüm işlemleri aynı TÜVTÜRK üzerinden yaptığınız gibi gerçekleştirebilirsiniz.

6 Adımda E Devlet Araç Muayene Sorgulama İşlemleri

E devlet linkine tıkla ve giriş yap.
Arama kısmına Araç Muayene Sorgulama yaz ve ara.
Barkodlu araç muayene sorgulama linkine tıklayınız.
Araç sizin ise; kendi adıma tescilli araç muayenesi sorgulama linkine,
Araç başkasının ise; Başkasının adına muayene sorgulama linkine tıklayın
Plaka, Tescil numarası ve Muayene no gir ve sorgula.
> Edevlet araç muayene sorgulama işlemleri ücretsizdir.

3-) Ptt Araç Muayene Sorgulama
Ptt'nin mobil uygulaması ile araç km ve muayene sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz.

Araç Muayene Sorgulama İle Öğrenebileceğiniz Bilgiler Şunlardır:

Muayene istasyon adı
Muayene tarihi
Hizmet tipi
Muayene Sonucu
4-) 5664 Sms İle Araç Muayene Sorgulama
Sms mesaj servisi ile araç muayene sorgusu yapılamamaktadır. Boş yerine mesaj atıp paranızı harcamayınız. Bunun yerine ücretsiz muayene sorgulama servisleri olan Tüvtürk ve E Devlet uygulamalarını kullanmanızı tavsiye ederiz.

2019 Araç Muayene Ücretleri - Harçları

2019 Araç Muayene Ücretleri
Otomobil, Minibüs ve Kamyonet, 226,56 TL
Otobüs, Çekici Tanker ve Kamyon 305,62
Motosiklet, Motorlu bisiklet ve Traktör 115,64 TL
Muayene istasyonlarında muayene ücreti veya harcı NAKİT olarak alınmaktadır. Kredi kartı veya bankamatik kartı geçmemektedir.

2019 Araç Muayene Gecikme Ücretleri

Araç muayenesini geciktiren araç sahiplerinden muayene ücretinin %5'i kadar muayene geciktirme ücreti yada cezası alınmaktadır. 2019 yılına göre güncel gecikme ücretleri şu şekilde;

1 Ay İçin Araç Muayene Gecikme Cezası

Otomobil, Kamyonet ve Minibüs: 13 TL
Kamyon ve Otobüs: 18 TL
Motosikler: 8 TL
Geciktiğiniz her ay için bu cezalar katlanarak artmaktadır. Örneğin 2 ay gecikme ücreti bu ücretlerin tam 2 katı olmaktadır. 1 günlük gecikmeler dahi 1 ay sayılmaktadır. Alınan bu paralar hazineye aktarılmaktadır.

Muayene geciktirdiğiniz de Trafik Polisine yada Çevirmeye yakalanırsanız, size ilk etapta bir hafta süre verilir, 125 TL ceza kesilir ve ehliyetten 10 puan düşülür. Eğer bir hafta sonunda muayenesiz olarak araca binmeye devam ederseniz aracınız trafikten men edilecektir.

Araç Muayene Randevu Alma Nasıl Yapılır?
TÜVTÜRK istasyonlarında araçlarını muayene ettirmek isteyen araç sahipleri ilk olarak online randevu işlemini gerçekleştirmelidirler. Araç sahipleri haftanın her günü diledikleri saatte ücretsiz olarak online randevu alma işlemini yapabilirler. Randevu işlemi için TÜVTÜRK istasyonlarına ait olan internet sitesi üzerindeki “online randevu” bölümüne girmek suretiyle araç muayene randevularını alabilirler. Online randevu sırasında araç sahiplerinden plaka, ruhsat seri ve numarası gibi bilgilerin talep edildiği unutulmamalıdır.

Araç Muayene İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Seçtiğiniz şehirdeki randevu istasyonundan online randevu işlemini tamamlayan araç sahipleri muayene için hiç vakit kaybetmeden gerekli evrakları hazırlaması gerekmektedir.

Araç muayenesi için gerekli olan evraklar;

Araç ruhsatı (Trafik Tescil Belgesi)
Trafik sigortası
Vekalet durumu (Araç kendisine ait değilse buna dair düzenlenen evraklar)
LPG/CNG’li Araçlar (LPG/CNG sistemine ait etiketlerin okunuyor olması ve montaj belgesi)
2019 Araç Muayene İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

TÜVTÜR Muayenesi Sırasında Araçta Bulunması Gereken Ekipmanlar Nelerdir?
TÜVTÜRK istasyonlarında araç muayenesi sırasında aşağıdaki ekipmanlar araçlarda bulundurulması zorunludur. Bunlar;

İlk yardım çantası
Üçgen reflektör
Yangın söndürme cihazı
Stepne
Aracın cinsine göre değişen ekipmanlar
Araç Muayene Nedir?
Araç muayene, trafikte seyreden motorlu araçların yeterli teknik donanıma sahip olup olmadıkları, yolcu ve trafik güvenliğini sağlayıp sağlayamadıklarının tespitinin yapılmasıdır. Araç muayene işlemleri ülkemizde yalnızca TÜVTÜRK olarak bilinen araç muayene istasyonlarında yapılmaktadır. Sıfır kilometre araçlardan hususi olanları 3 yıldan sonra her iki yılda bir, ticari araçlardaysa her yıl muayene edilmesi 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. maddesi gereğince zorunlu hale getirilmiştir.

Araç Muayene İşlemleri Sırası Nasıldır?
Hususi veya ticari araç sahipleri TÜVTÜRK istasyonlarında kendi araçlarının muayene işlemleri için 3 aşamalı bir yolu izlemek durumundadırlar. Bu aşamalar: Muayene öncesi, muayene sırası ve muayene değerlendirilmesidir.

1- Muayene öncesi; araç sahiplerinin kendi araçları için TÜVTÜRK istasyonlarından randevu alması, randevu için gerekli evrakların hazırlanması, egzoz gazi emisyon ölçümü, muayene sırasında araçta bulundurulması gerekenler, araç ceza, hgs ve borç durumu sorgulamalarının yapılması gerekir.

2- Muayene sırasında; aracın istasyona teslim edilmesi, istasyon görevlilerinin talepleri ve aracın yeniden teslim alınması işlemleri mevcuttur.
3- Muayene değerlendirilmesi; bu aşamada aracın muayene işleminden geçip geçmediğinin değerlendirilmesi ve sonuç işlemlerine dair düzenlenen evraklar araç sahipleri tarafından alınır.
Araç Muayene Randevu Değiştirme ve İptal Etme Nasıl Yapılır?
Tüvtürk Araç muayene randevu sayfasına girerek istediğiniz bilgilerde değişiklik yapabilirsiniz yada randevuyu tamamen iptal edebilirsiniz. E devlet üzerinden de randevu iptal edilebilmektedir.

2019 Egzoz Muayene Ücreti Kaç TL?
1 Ocak 2019 tarihinden itibaren Egzoz gazı emisyon bilgileri ve tarihi Egzoz Gazı Emisyon Raporu'na işlenmektedir ve bu raporun araçta tutulması zorunludur. 2019 Egzoz muayene ücreti 67 TL'dir.

Tüvtürk Muayene Durumu Sorgulama
E Devlet sistemi üzerinden aracınızın muayene durumunu sorgulayabilirsiniz. Bu sorgulama güncel muayene durum bilgisini size verecektir.

Tüvtürk İletişim Adresi - Randevu Telefonu
Randevu Tel: 0850 222 88 88

Telefon: + 90 212 366 99 00

E-Mail: info@tuvturk.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder