Plakadan Otoparka Çekilen Araç Sorgulama 2019 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2019

Plakadan Otoparka Çekilen Araç Sorgulama 2019

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Plakadan Otoparka Çekilen Araç Sorgulama 2019

Otoparka çekilen araç sorgulamaları SMS, e-Devlet sistemi veya Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sitesinden yapılabilir.  Park yasağı nedeniyle ya da başka sebeplerden dolayı aracı çekilenler, plakadan çekilen araç sorgulama uygulaması ile son 5 yıl içinde aracın aldığı ceza bilgilerinin yanı sıra kaza raporlarını da görüntüleyebilirler.



SMS ile Otoparka Çekilen Araç Sorgulama
Çekilen araçları SMS ile sorgulamak için “PARK (boşluk) ARAÇ PLAKASI” yazıp 1550’ye göndermek yeterlidir. SMS sorgulamaları sonunda çekilen araç otoparklarının yanı sıra aracın ne zaman çekildiği ve ne kadar ceza ödeneceği bilgilerine ulaşılabilir. Otoparka çekilen araç sorgulama SMS ücreti 2 TL olup, her operatör için aynıdır.

E-Devlet İle Otoparka Çekilen Araç Sorgulama
Sürücüler SMS yerine e-Devlet sistemine giriş yaparak da plaka ile çekilen araç sorgulamalarını yapabilirler. Bunun için öncelikle " E-Devlet " adresine girilerek “E-Hizmetler” sekmesi açılır, “Trafik ve Ulaşım” kısmına gelinir, sayfa aşağı kaydırılarak “Aracımın Çekildiği Otopark Bilgisi Sorgulama” kısmına gelinir. Burada kimlik doğrulama seçeneklerinden biri ile sisteme giriş yapılır ve aracın plakası yazılarak otoparka çekilen araç sorgulama ücretsiz olarak yapılabilir. İlgili sayfaya direk ulaşmak için https://www.turkiye.gov.tr/egm-otopark-cekilmis-araclar adresine tıklanabilir.

EGM İle Otoparka Çekilen Araç Sorgulama
Otoparka çekilen araçları sorgulamak için " Egm Sorgular " bağlantı adresine tıklanır. Burada Kimlik numarası, isim ve soy isim gibi bilgiler kimlik doğrulaması yapılır. Ardından gelen ekrana aracın plakası yazılır ve ücretsiz araç sorgulama yapılabilir.

EGM, e-Devlet ya da SMS ile yapılan araç sorgulamalarında plakaya yazılan son 5 yıl içindeki tüm cezalar ve borçlar görüntülenebilir.

Otoparka çekilen araç sorgulama İzmir
Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitelerindeki menüler illere göre ufak tefek farklılıklar gösterebiliyor. İzmir ilinde otoparka çekilen araçları sorgulamak için http://www.izmir.pol.tr/Sayfalar/default.aspx sitesine girildikten sonra “otoparka çekilen araçlar” sekmesine tıklanır. Buradan kimlik doğrulamasının ardından plaka ile sorgulama yapılabilir.

Otoparka çekilen araç sorgulama telefon
Otoparka çekilen araç sorgulama telefonu İstanbul için 0 212 275 24 00 (İstanbul Trafik Vakfı)

Otoparka çekilen araç sorgulama İzmir için 0 232 425 21 25 (İzmir Trafik Vakfı)

Otoparka çekilen araç sorgulama Ankara için 0 312 473 04 23 (Ankara Trafik Vakfı)

Otoparka Çekilen Araçlar Nasıl Çıkarılır?
Araç sayısının fazla olması nedeniyle daha çok büyük şehirlerde yaşanan park sorunu, araçların zaman zaman çekilmesine yol açabiliyor. Özellikle park yasağı olan bölgelere kısa süreli de olsa park edilmesi, büyük bir sorun yaratabiliyor. Araçlar, park yasağı yaptıkları bölgeye en yakın otoparka çekilir ve orada bekletilirler. Aracın çekilme cezasına ek olarak otoparkta kaldığı her gün için ayrı ücret ödenir. Bu ücretin ödenmesiyle birlikte otoparktan araç çekilebilir.

Otoparka çekilen araçlar nasıl çıkarılır Ankara ili için http://www.ankaratrafikvakfi.org/TR/ bağlantısından öncelikle aracın sorgulaması yapılır. Ardından aracın hangi otoparka çekildiği ve ne kadar ücret ödenmesi gerektiği öğrenildikten sonra ödeme yapılır ve araç otoparktan çıkarılabilir.

Otoparka Çekilen Aracı Kim Alabilir?
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yalnızca araç sahiplerinin araçları otoparktan çıkarabileceğidir. Araç çekildiği sırada aracı bir başkası kullanıyorsa, sürücü kim olursa olsun aracın sahibi gelip otopark ve çekici ücretini ödeyip aracı teslim alabilir. Şirket araçları için imza sirküsü elinde olan kişiler de aracı alabilirler. Aracı almaya giderken araç sahiplerinin öncelikle nüfus cüzdanları ile birlikte Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Ceza İşlemleri Büro Amirliği’ne gidip çıkış belgesini almaları gerekir. Çıkış belgesini aldıktan sonra otoparka gidip araçlarını alabilirler.

Araç çekilirken araca herhangi bir zarar verilirse, bu zarar kasko poliçesi kapsamında güvence altına alınır.

Otoparka Çekilen Araç Alınmazsa Ne Olur?
Trafikten çekilen ve 6 ay içinde otoparktan alınmayan araçlara, 5335 ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre işlem yapılır. Aranmayan ya da ilgilenilmeyen araçlar devlet hazinesi tarafından satılır, alınan bedel ise emanet hesabına teslim edilir. Araç sahiplerinin adresi biliniyorsa, satış yapılmadan önce araç sahiplerine tebligat gönderilir. Araç satıldıktan sonra 5 yıl içinde müracaat edilirse emanet sahibine verilen ödeme, işlem sırasında yapılan masraflar düşülerek ilgili kişilere verilir. Satıştan sonraki 5 yıl içinde kimse aracı ya da aracın satış ücretini almak için hiçbir müracaat yapmazsa araçtan elde edilen gelir hazineye aktarılır.

Otoparka Çekilen Araçların Günlük Ücreti
İstanbul Trafik Vakfı tarafından park yasağı nedeniyle çekilen araçlarda araç çekme ücreti 90 TL’dir. 5 kilometreye kadar özel taşıma için 100 TL ve her kilometre başına 5 TL ek ücret alınmaktadır.

Trafikten men edilen ya da 2918 sayılı yasa gereğince trafikten çekilen araçlara uygulanan günlük otopark ücretleri motorlu bisikletler için 2 TL; motosikletler için 5 TL; otomobil, kamyonet, minibüs ve arazi taşıtı için 12 TL; kamyon, otobüs, tır ve iş makinası için 20 TL; römork içinse 30 TL olarak belirlenmiştir.

İcra İflas Kanunu’na göre ya da amme alacağı için yakalanan ve trafikten men edilen araçlara uygulanan günlük otopark ücretleri motorlu bisikletler için 1 TL; motosikletler için 3 TL; otomobil, kamyonet, minibüs ve arazi taşıtı için 5 TL; kamyon, otobüs, tır ve iş makinası için 12 TL; römork içinse 15 TL olarak belirlenmiştir.

Otoparka Çekilen Araçların Günlük Ücreti Ankara
Mopet, mobilet, motosiklet için 5 TL; otomobil, kamyonet, minibüs ve arazi taşıtı için 15 TL; kamyon, otobüs ve römorklu çekici içinse günlük 17,5 TL alınır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder