2019 MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) Borç Sorgulama Nasıl Yapılır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2019

2019 MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

2019 MTV araç vergi borcu sorgulama, hesaplama ve ödeme sayfası ile E-devlet, Gib (Gelir İdaresi Başkanlığı), SMS ve  plaka ile internet üzerinden kolaylıkla aracınıza ait vergi borcu ve cezası sorgulaması yapabilir, araç model ve yılına göre hesaplama ve ödeme yapabilirsiniz.



Duyuru: 2019 MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) Zammı Oranı %15,9 olarak belirlenmiştir.

2019 Mtv Borç sorgulama

Motorlu Taşıtlar Vergisi Sorgulama Yöntemleri
Araçlarınıza ait motorlu taşıtlar vergisi sorgulama işlemini online olarak çok kısa sürede yapabiliyorsunuz. Bunun için ziyaret etmeniz gereken adres ise ‘’ gib.gov.tr ’’ olarak karşınıza çıkıyor. Sorgulama işlemi sonrası ödeme işlemlerinizi de yine bu ekran aracılığı ile yapabilirsiniz.

Mtv borç Sorgulama 4 şekilde yapılmaktadır. Bunlar:

E-Devlet Mtv Sorgulama
SMS İle MTV Borç Sorgulama
Gib Gelir İdaresi Başkanlığı Mtv Sorgulama ve Ödeme
GİB Mobil Uygulama ile (Android ve İos)
Sms İle Mtv Sorgulama
Mtv Borç Sorgulama yöntemlerinden en hızlısı sms ile vergi borcu sorgulama olarak karşımıza çıkıyor. Sms ile mtv sorgulamanın nasıl yapıldığını anlattıktan sonra daha iyi anlaşılması için bir örnek ile anlattıklarımızı pekiştireceğiz.

Sms ile Mtv Vergi Borcu Sorgulama Adımları:

1- Telefonunuzun mesaj bölümüne giriniz.
2- MTV boşluk, Plaka No boşluk, Tescil Tarihi boşluk, TC No yaz
3- 1189'a mesaj olarak gönder.
Örnek: " MTV 34TLP001 30042019 33810711453 " Mtv yi büyük harflerle yazmayı ve aralarda boşluk bırakmayı unutmayınız. Bu servis Gelir İdaresi Başkanlığının resmi sms servisidir. Sms ücreti normal mesaj ücretiyle aynıdır, aylık mesaj hakkınız varsa ücret ödemezsiniz.

Ayrıntılı MTV sorgulamaları için:

Yukarıdaki yönlendirmeler ile Sms aracılığı ile son 1 senenin mtv borcu ekranınıza gelecektir. Daha önceki geçmiş borçları ayrıntısı ile öğrenmek için MTV AYRINTI yazıp 1189'a tekrar mesaj göndermelisiniz. Bu şekilde toplam 4 mesaj gönderebilirsiniz.

E-Devlet Motorlu Taşıtlar Vergisi Sorgulama
Devlet kurumlarını tek bir çatı altında toplayan E-Devlet sistemi ile birlikte online olarak işlem yapmak artık mümkün. Motorlu taşıtlar vergisi sorgulama işlemlerini e-devlet üzerinden yapmak isterseniz eğer ‘’https://www.turkiye.gov.tr/gib-intvrg-motorlu-tasitlar-vergisi-sorgulama-ve-kredi-karti-ile-odeme’’ linkine tıklamanız yeterli olacaktır. E-Devlet giriş bilgilerini girdikten sonra borcunuzu da öğrenebiliyorsunuz.

2019 Mtv Sorgulama ve Ödeme

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Mtv Sorgulama
GİB Mtv Sorgulama Hesaplama Ödeme 2019

Plaka numaranız ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ile birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı resmi web sitesi üzerinden borç sorgulama işlemlerini sizler de ücretsiz olarak yapabilirsiniz. ‘’ https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_MTV_SORGU ’’ adresini ziyaret ederek işlemler için ilk adımı atabilir ve borç miktarını öğrenebilirsiniz.

Telefon Uygulaması İle Mtv Sorgulama (Gib Mobil Uygulaması)
GİB yani Gelir İdaresi Başkanlığının resmi mobil uygulamasını telefonunuza indirerek Mtv borç sorgulama ve ödeme işlemlerinizi yapabilirsiniz. Bu pratik yöntem ile çok hızlı sorgulama ve ödeme yapılabilmektedir.

2019 Mtv Ödeme Tarihleri Nedir? Ne Zaman Ödenecek?
Mtv ödemeleri her yıl belli tarihlerde gerçekleştiriliyor ve 2019 ödemeleri de 1 Ocak-31 Ocak ilk taksit olmak üzere, 1 Temmuz-31 Temmuz 2. Taksit ödemesi olarak karşımıza çıkıyor.

Mtv Borç Ödeme Nereye Yapılır?

Mtv borç ödemelerinizi vergi dairelerine, Ptt şubelerine, anlaşmalı bankalara ve Gib resmi sitesi üzerinden online olarak yapabiliyorsunuz. Resmi adres üzerinden sorgulama yaptıktan sonra ödeme ekranı da çıkıyor ve anlaşmalı bankaların resmi web sitelerini kullanarak da online ödeme yapabiliyorsunuz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Mtv Ödeme Nasıl Yapılır?

Motorlu taşıtlar vergisi ödemelerinizi Ptt şubeleri aracılığı ile yapmak istediğinizde nakit ödeme yapmak durumundasınız ancak anlaşmalı bankalara internet üzerinden ödeme yapmak isterseniz kredi kartlarınızı da kullanabiliyorsunuz. Yine vergi dairelerini ziyaret ettiğinizde de nakit ödeme yapmak durumundasınız ve kredi kartı ile ödeme yapma şansınız yoktur.

Kredi Kartı İle Mtv Ödeme Nasıl Yapılır?
GİB Gelir İdaresi Başkanlığı sitesi üzerinden kredi kartı ile online MTV borç ödeme yapabilirsiniz. Gib resmi sitesine girdikten sonra mtv borç sorgulama ve ödeme linkine tıklayınız. Daha sonra sizden istenilen isim, soy isim tc gibi bilgileri girdikten sonra anlaşmalı bankaların banka ve kredi kartları ile internetten kredi kartı kullanarak vergi borcu ödemesi yapılmaktadır.

Uyarı: Gib resmi sitesinin kopya-sahte siteleri oldukça fazladır. Biz tespit ettiğimiz sahte siteleri bildirip kapattırıyoruz fakat sürekli yenileri çıkmakta. Bu sebepten internetten kredi kartınız ile mtv ödemesi yapacaksanız ödeme yaptığınız sitenin url adresinin intvd.gib.gov.tr şeklinde olduğundan emin olun. Devlet siteleri gov.tr uzantısı kullanmaktadır.

Mtv Borç Taksitlendirme Nasıl Yapabilirim?

2019 yılında da uygulanacak olan taksitlendirme işlemleri ile birlikte zor durum tespiti sonrası 60 aya kadar taksitlendirme durumu söz konusu hale gelecek. Bu durum yüksek vergi borcu olan vatandaşlarımız için geçerlidir. Bunun yanı sıra bankaların da MTV taksitlendirme konusunda yardımcı olduklarını ifade etmek gerekiyor. İşbankası, Finansbank, Halk Bankası, Akbank ve Yapı Kredi gibi bankalar da taksitli ödeme fırsatı sunan bankalar arasında yer alıyor.

E-Devlet ve Gib’den Mtv Ödeme

E-devlet üzerinden direkt olarak borç ödeme işlemini yapamıyorsunuz ancak sayfa sizleri Gelir İdaresi Başkanlığının resmi sitesine yönlendiriyor ve zaten sorgu işlemini de buradan yapıyorsunuz. Sorgu ekranının hemen altında ödeme yap butonu yer alıyor ve bu butona tıklayarak ödemelerinizi de online olarak yapabilmeniz mümkündür.

Mtv Hesaplama Nasıl Yapılır?
Motorlu taşıtlar vergisi hesaplama işlemlerinizi de yine online olarak yapabilmeniz mümkündür. Bunun için ilk olarak ‘’ https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_MENU_MTV’’ adresini ziyaret etmeniz gerekiyor. Karşınıza çıkan ekranda ‘’Motorlu taşıtlar vergisi hesaplama’’ seçeneği yer alacaktır. Bu seçeneğe tıklayarak ilgili forma ulaşabilirsiniz. 

Sms İle Mtv Borç Taksit Sorgulama

MTV boşluk Plaka No yazıp 1189'a kısa mesaj gönderirseniz bulunduğunuz dönem içinde araç vergi borcunuz telefonunuza mesaj olarak gelecektir.

Örnek: MTV 34ABC001 yaz 1189 gönder.

2019 Hangi Araç Ne Kadar Mtv Ödeyecek? MTV Hesaplama Tablosu
2019 MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) Zam Oranı %15,9 olarak belirlenmiştir. Ocak ayı itibari ile zamlı tarifeye göre motorlu araçların ödemesi gereken mtv miktarları aşağıdaki gibidir.

1-3 Yaş Arası Araçlar İçin 2019 MTV Yıllık Ödenmesi Gereken Ücretler:

1-3 Yaş Arası Araçlar Araç Fiyatları
Motor Silindir Hacmi 40 Bin TL Aşağısı 40-70 Bin Arası 70 Bin TL Üstü
1300 cc'ye Kadar 863TL 946 TL 1033 TL
1300 cc - 1600 cc Arası 1,295 TL 1,422 TL 1,555 TL
  100 Bin TL Aşağısı 100 Bin Üstü
1601 cc - 1800 cc Arası 2,513 TL 2,743TL
1801 cc - 2000 cc Arası 3,955 TL 4,315 TL
Mtv Ceza ve Borç Yapılandırma Taksitlendirme Nasıl Yapılır?

Motorlu taşıtlar vergisi yapılandırma ve taksitlendirme işlemlerini Gelir İdaresi Başkanlığına ait resmi web sitesi üzerinden ya da bağlı bulunulan vergi dairelerini ziyaret ederek birebir yapabilirsiniz. Posta yolu ile de yapılandırma başvurusu yapmak mümkündür. Yapılandırma, her dönem mümkün değildir ve ilgili kurum bu konuda bir af çıkardığı takdirde başvuru için harekete geçebilirsiniz. Borçlar, 6 taksitten başlayarak 36 ay ve 60 aya kadar uzayabiliyor. Az önce de belirttiğimiz gibi bu durum sürekliliği olan bir durum değildir ve bazı dönemlerde karşımıza bir fırsat olarak çıkıyor. Var olan borçların 1 yıl içerisinde iki kereden fazla ödenmemesi durumunda veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma hakkınızı kaybediyorsunuz. Yapılandırma hakkınızı muhafaza edebilmek adına ödemelerinizi 1 takvim yılı içerisinde gerçekleştirmeniz gerekiyor aksi takdirde bir daha bu hakka sahip olamayacaksınız.

Motorlu Taşıtlar vergisi (MTV) Nedir?
Motorlu taşıt sahiplerinin ödemek zorunda olduğu vergi modellemelerinden bir tanesidir. Bu yalnızca karayollarında değil, hava yolu ve deniz yolunda da geçerli bir vergilendirme modelidir. Araç sahiplerinin bu vergiyi ödemeleri zorunludur ve yılda iki kez olmak üzere bu sorumluluğa sahiptirler. Trafik şubelerine kayıtlı olan her araç bu vergiye tabidir. Araçların sicil kaydı silinene kadar bu verginin ödeneceğini de belirtmekte fayda var. İlk taksit Ocak ayında ve diğer taksit ise temmuz ayında ödenir. Verginin hesaplanmasında ise çok fazla detay karşımıza çıkıyor. Aracın türü ve yaşı da bu verginin hesaplanmasında yer alan detaylardan bazılarıdır. Ödemeler ise vergi daireleri aracılığı ile yapılabiliyor ya da anlaşmaları bankaları tercih ederek de ödemelerinizi sorunsuz bir şekilde yapabilirsiniz. İlk taksitinizi ödemediğiniz takdirde ikinci ayda ödeyeceğiniz tutara ekleme yapılarak borcun tamamı tahsil edilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder