2019 Araç Km Sorgulama Nasıl Yapılır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2019

2019 Araç Km Sorgulama Nasıl Yapılır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Araç Km Sorgulama Nasıl Yapılır?

2019 Araç Kilometre Sorgu

Özellikle ikinci el araç alım satımlarında ihtiyaç duyulan sorgulama işlemlerinden bir tanesi de hiç şüphesiz ki araç kilometresidir. 2019 yılı Araç Km Sorgulama işlemlerini Tüvtürk, PTT’nin HGS mobil  uygulaması aracılığı ile otomobil yetkili servisleri ve ekspertizler aracılığı ile de sorgulayabiliyorsunuz. Son olarak sms uygulaması da araç km sorgulaması için tercih edebileceğiniz yöntemlerden bir tanesidir. Az sonra tüm bu alternatifleri başlıklar halinde sizinle buluşturacağız.



2019 Araç Km Sorgulama Nasıl Yapılır?

PTT Araç Kilometre sorgulama Nasıl Yapılır?
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü alt yapısı ve veri tabanı kullanılarak PTT mobil uygulaması online araç km sorgulama işlemleri hızlıca yapılabilmektedir. HGS uygulamasını sizler de Google Play ve ios mağazalarından ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Bu uygulama üzerinden kilometre sorgulama işlemini aşağıdaki adımları izleyerek yapabilirsiniz.

HGS mobil uygulamasını telefonunuza indiriniz.
Uygulamaya giriş yaptığınızda karşınıza çıkacak ekranda 4 farklı sorgulama seçeneği yer alacaktır. Sizler bu seçenekler arasından ‘’Araç km sorgulama’’ seçeneğini tercih edeceksiniz.
Açılır ekran sonrası karşınıza plaka ya da şasi numarasını girmenizi isteyen bir ekran gelecektir. Bu bölümü plaka numaranızı girip devam ediyorsunuz.
Sonrasında ise araç km sorgula butonuna tıklıyorsunuz.
Bu işlemlerden sonra ödeme ekranı karşınıza çıkacaktır ve kredi kartı bilgilerinizi girip onay verdiğiniz takdirde ödeme onaylanır onaylanmaz km sorgu bilgisi karşınıza çıkacaktır.
HGS mobil uygulaması ile km sorgulama sonucunda; aracın rengi, modeli, şasi no, motor no ve km bilgisine ulaşabilirsiniz.
2019 Araç km sorgulama ücreti 6 TL dir.
Sms (5664) Yoluyla Araç KM Sorgulama Nasıl Yapılır?
Araç km sorgulama işlemlerini yazımızın başında da belirttiğimiz gibi sms uygulaması ile de gerçekleştirebiliyorsunuz.

Önemli Bilgilendirme: 2019 yılına kadar sms uygulaması aracılığı ile kilometre sorgu işlemi yapılabiliyordu ancak bu yıldan sonra araç kilometre sorgu sonuçlarında bir aksama yaşandığını belirtmekte fayda var. Şu an için sorguda hasar bilgilerini öğrenebiliyorsunuz fakat km sorgulaması sağlıklı bir şekilde sunulamıyor. Sorgulama işlemini yapmak için ‘’HASAR’’ bir boşluk ‘’Şasi numarası’’ yazıp 5664’e göndermeniz yeterli olacaktır. Yakın zamanda sms uygulamasının yeniden aktif hale geleceğini de belirtmek gerekiyor.

Tüvtürk Araç Km Sorgulama
Binek ve ticari araçlar, düzenli olarak her yıl Tüvtürk muayenesine tabi tutulmak zorundadır ve bu muayeneler ile birlikte araçlarınıza ilgili birtakım kayıtlar da veri deposuna dahil ediliyor. Araçlarınızın km bilgisi de Tüvtürk kayıtlarında mevcuttur ve size sunulan bilgiler aracılığı ile km bilgisine ulaşmanız da mümkündür. Sorgulama işlemini online olarak yapabilmek ne yazık ki mümkün değildir.

Tüvtürk Araç Km Sorgulama 2019

Tramer (SBM) km Sorgulama
Özellikle ikinci el araç alım satımlarında kilometre detayının muhakkak bilinmesi gerekiyor. Sanayi sitelerini ziyaret ettiğinizde bu işlemi 30 lira ila 60 lira arasında bir rakam karşılığında sunuyorlar ancak çok daha ucuza ve çok daha kolay bir şekilde sorgulama işlemi yapmak mümkündür. 2007 yılına kadar bu işlemi sms uygulaması ile birlikte yapabiliyordunuz ve hasar bilgisi ile birlikte km bilgisi de alabiliyordunuz ancak son 1 yıl içerisinde bu sorgu sms aracılığı ile ne yazık ki yapılamıyor. Sistem güncellenip bu hizmet yeniden sunulduğu takdirde sorgulama işlemini nasıl yapacağınızı da sizinle paylaşmak istiyoruz.

‘’Detay’’ bir boşluk ‘’Plaka’’ ve mesaj alıcı kısmına 5664’ü eklemeniz ve sms’lerinizi göndermeniz yeterli olacaktır.
Hasar kaydı mesajı sonrası km bilgisi de yine sizlere sms olarak bildirilecektir.
Az önce de ifade ettiğimiz gibi yeni dönemde kilometre bilgisi ne yazık ki sunulmuyor ancak sistemde yapılacak güncelleme ile birlikte bu uygulamanın yeniden aktif hale getirileceğini tahmin ediyoruz.

Bu hizmetten faydalanabilmeniz için aracınızın 3 yaşından büyük olması gerekiyor. Aracınız muayeneye tabi tutulmadıysa eğer bilgi almanız da mümkün olmayacaktır. Muayeneler ile birlikte aracınıza ait çok sayıda bilgi veri deposunda saklanıyor ve bu sayede istenildiği takdirde kullanıcıya da sunuluyor. 

Oto Servislerde Araç km Sorgulama Nasıl Yapılır?
Oto servisler ile km sorgulama yapabiliyorsunuz. Fakat bu sorgulama işlemlerini sadece araçla bakımlarını yetkili servislerde yaptıranlar kullanabilir. Kısaca 2. el araç alırken araç sahibi bakımlarını yetkili serviste yaptığını söylüyorsa, o zaman o yetkili servis aracılığı ile araç km sorgulama işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Siz yinede oto servislerine fazla güvenmeyiniz. Bu sorgulama sistemini en son kullanmada fayda var.

Oto Ekspertiz ile Km Sorgulama
Oto ekspertiz firmaları, aracın geçmişine dair birçok bilgiyi sağlıklı bir şekilde araç sahipleri ile buluşturuyor. Km sorgulama işleminde ise firmalar da sms uygulaması ya da mobil uygulamaları tercih ediyor çünkü bu sayede işlem süresi çok daha hızlı bir hal alıyor. Oto eksperlerinin sunduğu bir diğer hizmet ise kilometresi düşürülen ve bu konuda hileye başvurulan araçları kısa sürede tespit edebilmeleridir. Bir aracın kilometresi birçok şeyi ifade ediyor ve yazımızın başında da belirttiğimiz gibi araç satın alacak yeni araç sahipleri de öncelikli olarak kilometre sorgulaması yaptırmayı tercih ediyor.

2019 Araç km Sorgulama Telefon Mobil Uygulamaları
Google Play mağazalarında ve ıos mağazalarında satışı yapılan ya da ücretsiz olarak sunulan km sorgulama uygulamalarına itibar etmemenizi tavsiye ediyoruz. Resmi olarak hizmet sağlayan ve sağlıklı bilgi sunan tek bir uygulama var ve yazımızda da belirttiğimiz gibi bu uygulama PTT’ nin ‘’HGS’’ mobil uygulamasıdır. Bu uygulamanın dışındakiler ne yazık ki bilgi sunmaktan oldukça uzak uygulamalardır.

2019 Ücretsiz Km Sorgulama Servisleri Hangileri
Km sorgulama hizmetini ne yazık ki ücretsiz alamıyorsunuz. Sms uygulamasının an itibarıyla inaktif olması, araç sahiplerini HGS uygulamasına yöneltti. Bu uygulamayı ücretsiz olarak indirebilirsiniz ve sorgu işlemleri karşılığında ödeyeceğiniz hizmet tutarı ise 5 lira olarak belirlenmiş durumda. Ödemelerinizi online olarak kredi kartı aracılığı ile sorunsuz bir şekilde yapabiliyorsunuz.

Ücretli km Servisleri Hangileri ve 2019 Ücretleri
Km sorgulama servislerini cüzi bir miktar karşılığında sizler de kullanabilirsiniz. Bu hizmetlerden aktif olanı ise HGS uygulamasıdır. Cep telefonlarınıza ya da tabletlerinize indirerek sorgulama işlemini 6 liralık ücret karşılığında alabiliyorsunuz. Ödemeler kredi kartı ya da banka kartı ile yapılıyor ve sorgu ekranı öncesinde ödeme ekranı karşınıza çıktığında kart bilgilerinizi girerek onay vermeniz yeterli olacaktır.

Km Sorgulama Servislerinden En Doğru ve Güvenilir Olanı Hangisi

An itibarıyla Tüvtürk verilerini sorunsuz bir şekilde kullanabilen ve yine en sağlıklı şekilde araç sahiplerine ulaştıran tek bir uygulama var ve bu uygulamaya da ‘’HGS Bakiye Sorgulama’’ sorgulaması yaparak ıos ve android mağazalarından kısa süre içerisinde ulaşabilirsiniz. Uygulamayı ücretsiz indirebilir ve 5 lira karşılığında km sorgulama hizmeti alabilirsiniz.

Araç Km Düşürme Yöntemleri

Sayaçlı yani analog sistemde kilometreyi düşürmek istiyorsanız bunu sanayi sitelerinde yapabilir ya da profesyonel bir müdahale ile kendiniz de gerçekleştirebilirsiniz. Uygun aparat yardımı ile birlikte kilometre saatine ulaşmak mümkündür ancak bu aparatı kilometre saatine entegre ederken dikkatli olmanızda fayda var. Düşürmek istediğinize seviyeye kadar aparatı çevirmeniz yeterli olacaktır.

Dijital göstergeli araçlarda ise aracın beynine yazılım yüklenerek bu işlem yapılıyor ve bu hizmeti ücretli olarak sunan firmaların sayısı da bir hayli fazla.

Araç Kilometresi Düşürülmüş Oynanmış ise Nasıl Anlaşılır?

Aracın yetkili servis kayıtlarını inceleyerek km hakkında fikir edinmek mümkündür.
Tüvtürk muayenesi ile km düşürülüp düşürülmediği kısa sürede ortaya çıkacaktır.
Aracı kullanmaya başladığınızda özellikle ön takımlardan ve diğer yürüyen sistemlerden rahatsız edici bir ses geliyorsa da km düşürülmüş olabilir.
Beygir gücü testi sonuçlarında rakamlar, beklenilenden daha düşük çıkıyorsa da km düşürülme ihtimali söz konusu olabiliyor.
Araç sürekli olarak yağ eksiltiyor ve damlatma sorunu ile karşınıza çıkıyorsa da km düşürülmüş olabilir.

2019 Araç km Oynama Cezası Ne Kadar?

Km oynama cezası, kanun hükmünde dolandırıcılık olarak nitelendiriliyor ve şahsın 10 yıla kadar hapsi de söz konusudur. Bununla birlikte para cezası da 6100 liraya kadar çıkabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder