Yarasa Opereti Konusu (Johann Strauss II) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 03, 2018

Yarasa Opereti Konusu (Johann Strauss II)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Yarasa Opereti Konusu (Johann Strauss II)

Yarasa opereti kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Yarasa Opereti konusu, özeti, hakkında bilgi.


YARASA (DİE FLEDERMAUS)
Üç perdelik operettir.
Metin: Carl Haffner ve Richard Genee.
Bestecisi: Johann Strauss II
İlk oynanış: 1874 Viyana.
Türkiye’de ilk oynanış: 1950 Ankara.
Başlıca kişiler: Gabriel von Eisenstein, Rosalinde, Frank, Prens Orlowsky, Dr. Falke, Noter, Adale İda Froch.
Konunun geçtiği çağ ve yer: 19. yüzyılda Viyana.

Yarasa Opereti Konusu (Johann Strauss II)
Yarasa Opereti Konusu (Johann Strauss II)

Konusu:
Bir resmi görevliye hakaret suçundan beş gün hapse mahkum olan Gabriel von Eisenstein’ın o gece cezaevine girmesi gerekmektedir. Aynı gün evin hizmetçisi Adele kız kardeşi Ida’dan bir mektup almıştır. Ida onu o gece Prens Orlowsky’nin evindeki baloya çağırmakta, bir mazeret uydurup gelmesini öğütlemektedir. 

Gene o sıralarda Gabriel’in güzel eşi Rosalinde’nin eski âşığı opera şarkıcısı Alfred görünmüş, kadına olan sevgisinin tüm sıcaklığıyla sürdüğünü belirterek kocası cezaevine gider gitmez geleceğini haber vermiştir. Gabriel von Eisenstein kendisini cezadan kurtaramayan kekeme avukatıyla görünür, avukatı bir temiz azarlayıp kovar. Akşam cezaevi müdürü gelecek, zavallı Gabriel’i alıp götürecektir. Bu sırada arkadaşı Dr. Falke görünür, onu cezaevinden vazgeçirip Prens Orlowsky’nin balosuna gitmeleri için kandırır. Aslında Dr. Falke’nin amacı Eisenstein’den intikam almaktır. Yıllar önce iki arkadaş bir maskeli baloya gitmişler, sabaha karşı körkütük sarhoş çıkmışlar, bir park kanepesinde sızmışlardır. Eisenstein ayrıldıktan sonra «yarasa» kılığındaki Dr. Falke’yi bırakıp gitmiş, zavallı gözünü çocukların alaylarıyla açmış, rezil olmuştur. Eisenstein Prensin balosuna gitmeye karar verir, orada zengin ve kibar tutuklular olduğunu söyleyip frağını giyer, veda edip gider. 

Kocası ve hizmetçisi giden Rosalinde sevgilisi Alfred’le yiyip içerken cezaevi müdürü Frank görünür. Şaşıran kadın bir rezalet çıkmasından korktuğundan Alfred’i kocası Eisenstein olarak tanıtır, Frank şarkıcıyı tutuklayıp götürür. Baloda konuklar eğlenirken İda birden kızkardeşi hizmetçi Adele’yi görür. Çok şaşırmıştır. Adele kardeşine, kendisine mektup yazarak çağırdığını hatırlatır. Hayır, İda böyle bir mektup yazmamıştır. Yanlarına yaklaşan Dr. Falke mektubu kendisinin yazdığını, bir oyun düzenlediğini, bu oyun gereğince kıza adının Olga olacağını söyler. Prense de o gece «Yarasanın İntikamı» adlı bir oyun seyrederek eğleneceğini haberler ve salona giren Eisenstein’ı Marquis Renand adıyla tanıtır. Eisenstein bir ara hizmetçisi Adele’yi görür, kız ona yanıldığını, bir benzetiş olduğunu bildirince derhal flört etmeye kalkar. Dr. Falke oyuna cezaevi Müdürü Frank’ı da çağırmıştır. Onu da Prense Chevalier Chagrin adıyla tanıtır. Ayrıca Eisenstein’in karısı Rosalinde’ye de maske takıp gelmesini haber vermiştir. Kadın gelince onu da bir Macar kontesi olarak tanıtacaktır. Rosalinde gözükür, Adele ile Eisenstein’ı sarmaş dolaş görünce fena bozulur. Eisenstein aslında karısı olan güzel kontese bayılmıştır. Hemen yaklaşıp kur yapmaya koyulur, kızları elde etmek için kullandığı saatini çıkarır, Rosalinde saati bir bahaneyle alıp çantasına atar. Eğlence sürüp gitmiş, sabah olmuştur. Eisenstein ve Frank telâşla çıkıp giderler. 

Frank cezaevi kapısına gelince, kapıyı açan sarhoş cezaevi gözeticisi Frosch ona bir opera şarkıcısı tutuklunun avukat istediğini söyler. Arkadan Adele ile İda gözükürler. Chevalier Chagrin’i izlemişler, ondan yardım istemeye gelmişlerdir Adele büyük bir yetenektir, en büyük amacı oyuncu olmaktır. Kapı gene çalınır. Frank kızları bir hücreye kapattırıp kapıyı açar, bu defa Eisenstein gelmiştir. İki adam birbirlerini görünce çok şaşırırlar. Frank gerçek kimliğini açıklar, Eisenstein onu izler. Frank büsbütün hayret eder; Gabriel von Eisenstein’ı bir gece önce eliyle tutuklamıştır. Alfred’in isteği üzerine çağrılan avukat gene kekeme Blind’dir. Eisenstein’ın aklına bir fikir gelir; avukatı savar, peruka ve cübbesini giyip onun yerini alır. 

Aynı anda Rosalinde görünmüş, Forsch şarkıcı Alfred’i getirmiştir. Karı – koca ve âşık arasındaki eğlenceli üçlü boyunca avukat kılığındaki Eisenstein onları suçlamaktadır. Sonuçta cübbeyi perukayı atar, karısına kendisini aldattığını söyler. Rosalinde derhal baloda alıp sakladığı saati çıkarır. İkisi de suçlu, ikisi de suçsuzdur. Cezaevi avlusuna bir anda Prens, Dr. Falke ve diğer konuklar dolar Dr. Falke olanları açıklar, tümünün kendi düzeni olduğunu, intikamını aldığını bildirir. Karı-koca birbirlerine sarılırlar. Prens Adele’yi koruyacak, oyuncu olmasını sağlayacaktır.

Viyana operet sanatının doruğunda kalan örnek «Yarasa»dır. Ruhunu Viyana neşesi ve esiniyle birleştiren bu daima taze müzik anıtı J. Strauss’un en yüce, en olumlu verimi olarak kabul edilir. Konu, Henry Meilhac ve Ludovic Halevy’nin «Le Réveillon adlı oyunundan alınmıştır.

Tanınmış bölümler: «Uvertür», «Taeubchen, das entflattert ist», «Klaenge der Heimat», «Spiel ich die Unschuld vom Lande», «Mein Herr Marquis», «Trinke Liebchen», «Brüderlein und Schwesterlein».

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder