Menstrüasyon Döngüsü Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 28, 2018

Menstrüasyon Döngüsü Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Menstrüasyon Döngüsü Nedir? 

Menstrüasyon döngüsü (dişi üreme devri) nedir, evreleri nelerdir? Menstrüasyon döngüsünün maddeler halinde açıklanması.


Menstrüasyon Döngüsü
Menstrüasyon Döngüsü (dişi üreme devrini) şöyle özetleyebiliriz:

Menstrüasyon Döngüsü Nedir?
Menstrüasyon Döngüsü Nedir? 

1) Folikül evresi : Yumurtalıklarda ki folikül içinde yumurta hücresi oluşur. Bu sırada folikülden östrogen hormonu salgılanmaya başlar. Bu hormonun etkisiyle döl-yatağı gelişmeye başlar. Folikül evresi 14 gün sürer.

2) Yumurta bırakımı (Ovulasyon) : Olgunlaşan yumurtanın, folikülün yırtılması ile yumurta kanalına (Ovidukt) geçmesi olayıdır.

3) Corpus-luteum evresi : Yırtılan folikülün değişmesiyle corpus-luteum oluşur. Oluşan corpus-luteum kana, östrogen ve progesteron hormonlarını salgılar. Bu hormonlar, dölyatağının gelişmeye devam etmesini sağlarlar.

10—14 günlük bu evre sırasında; yumurta hücresi, 4—5 günde yumurta kanalından (ovidukt) geçer ve dölyatağının yumuşak dokularına tutunur.

Eğer döllenme olmazsa corpus-luteum bozulur. Kana östrogen ve progesteron verilmez. Bunun sonucu menstrüasyon başlar.

Eğer döllenme olursa corpus-luteum bozulmaz. Hamilelik süresince hormonlarını salgılamaya devam eder.

4) Menstrüasyon evresi : Dölyatağının süngerimsi dokuları, döllenmemiş yumurta ile birlikte dışarı atılır. Bu dönem 3—5 gün sürer.

Folikül içinde yeni bir yumurta gelişmeye başlamasıyla birlikte, karta verilen östrogen hormonu döl yalağını geliştirmeye başladığından “menstrüasyonu durdurur”.Başka bir deyişle söylersek, yeni bir folikül evresinin başlamasıyla birlikte kana östrogen verilmesi ile menstrüasyon evresi sona erer, diyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder