Eşeysiz Üreme Çeşitleri ve Özellikleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 28, 2018

Eşeysiz Üreme Çeşitleri ve Özellikleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Eşeysiz Üreme Çeşitleri ve Özellikleri

Hayvanlar ve bitkilerde eşeysiz üreme nasıl gerçekleşir? Eşeysiz üreme çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgi.


BİTKİLERDE VE HAYVANLARDA EŞEYSİZ ÜREME
Bir canlının, başka bir canlıya gereksinim duymadan yeni canlı oluşturmasına “eşeysiz üreme” denir. Eşeysiz üremeyle oluşan canlılar hem ana canlının,hem de birbirlerinin aynısı olurlar Yani yeni kalıtsal varyasyonlara sahip olamazlar. Bu yüzden eşeysiz üreme ilkel bir üreme biçimi kabul edilir.

Eşeysiz Üreme Çeşitleri ve Özellikleri
Eşeysiz Üreme Çeşitleri ve Özellikleri

Eşeysiz üreme birkaç şekilde olur:

1— Sporla üreme : Suyosunları (Algler), mantarlar ve çiçeksiz bitkiler (eğreltiler, karayosunları) gibi bazı canlılar spor denilen özel hücreler oluştururlar. Bu özel hücreler uygun şartlarda gelişerek yeni canlılar oluştururlar. Bu yüzden üreme biçimine sporla üreme denir.

2— Organizmadan kopan bir parçanın gelişmesi ile üreme : Bitkilerde, ana canlıdan kopan bir parça gelişerek yeni canlı oluşturur. Örneğin, patates yumrusunun düğümlerinden (bunlara nodyum denir) yeni bitkiler gelişir.

Bunun gibi gül, asma, kavak dallarından yeni bitkiler oluşur. Ana canlıdan koparılan dal parçalarına “çelik” dendiğinden, bitkilerin bu biçimde üretilmesine “çelikle üreme” denir. Çiftçiler bu üreme biçimini, elde ettikleri nitelikli bitkileri çoğaltmak için kullanırlar. Çünkü çelikle oluşan bitki, ana canlının özelliklerinin aynısını taşır.

Organizmadan kopan parçayla canlı oluşumu “vegetatif üreme” şeklidir.

3— Tomurcuklanma ile üreme : Bazı bitki ve hayvanlarda ananın vücudundan dışarıya doğru küçük bir çıkıntı gelişir. Bu çıkıntı büyüyerek ana canlının benzerini oluşturur. Örneğin, hidralar, süngerler, bira mayası vb. tomurcuklanma ile eşeysiz olarak ürerler. Bununla birlikte hidralar ve süngerler eşeyli olarak da üreyebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder