Erikson’un Psikososyal Gelişim Dönemleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 29, 2018

Erikson’un Psikososyal Gelişim Dönemleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Erikson’un Psikososyal Gelişim Dönemleri 

Erikson’un Kişilik (Psikososyal) Gelişim Dönemlerini Gösteren Tablo, Erikson’un kişilik gelişim kuramını özetleyen tablo.


Erikson’un Psikososyal Gelişim Kuramı
Erikson’un Kişilik (Psikososyal) Gelişim Dönemleri
1. Dönem

Erikson’un Psikososyal Gelişim Dönemleri
Erikson’un Psikososyal Gelişim Dönemleri 

Temel Güvene Karşı Güvensizlik (O-2 yaş): Bir buçuk yaşında olan Ertuğrul’un annesi onun temel fizyolojik ihtiyaçlarının hepsini karşılaşmıştır. Ona gerekli yakın ilgiliyi göstermiştir.

Olumlu Durum Temel ihtiyaçları karşılanan ve gerekli ilgiyi gören Ertuğrul, bu dönemi sorunsuz olarak atlatarak temel güven duygusunu kazanabilecektir.
Olumsuz Durum: Bir buçuk yaşında olan Ertuğrul’un ihtiyaçları karşılanmasaydı ve gerekli ilgiyi görmeseydi Ertuğrul temel güven duygusunu kazanamayacaktı.

2. Dönem

Özerkliğe Karşı Utanç ve Kuşku (2-4 yaş) Üç yaşında olan Feyzullah kendi başına koşmak, dilediği gibi yalnız başına oynamak istemektedir.

Olumlu Durum: Ebeveynleri gerekli önlemleri alarak Feyzullah’ın istediği davranışları yapmasına yardım etmişlerdir. Bu durum Feyzullah’ın özerklik duygusunun gelişmesine katkı sağlamıştır.
Olumsuz Durum: Ebeveynleri bu istekleri görmezden gelip Feyzullah’ın bağımsız hareket etmesine engel olsalardı Feyzullah yapmak istediği davranışlar konusunda deneyim elde edemeyecek ve söz konusu davranışları gerektiğinde istenilen şekilde yapamayacak, bu nedenle utanç ve kuşku duyacaktı.

3. Dönem

Girişimciliğe Karşı Suçluluk (4-6 yaş) Beş yaşındaki Ümit annesine “anne ben nereden geldim, beni nereden aldınız?” gibi sorular sormaktadır.

Olumlu Durum: Ümit’in annesi sorularına makul bir dille açıklamalar yaparsa Ümit’in girişimcilik duygusunun gelişmesine katkı sağlayacaktır.
Olumsuz Durum: Ümit’in annesi şayet Ümit’in sorularını cevaplamayarak ya da “Nereden buluyorsun bu soruları?”, “Çok ayıp” gibi tepkiler veriyorsa Ümit’in suçluluk duygusu yaşamasına neden olacaktır.

4. Dönem

Çalışkanlığa Karşı Aşağılık (6-12 yaş) Üçüncü sınıfta okuyan Semiha derslerine çok çalışmasına rağmen sınavlarda başarısız olmuştur.

Olumlu Durum: Öğretmeni Semiha’ya “Diğer derslerinde de başarılısın, biraz daha gayret edersen senin ileride çok başarılı bir öğrenci olacağına inanıyorum.” diyerek başarı duygusunu yaşamasına katkı sağlamıştır.
Olumsuz Durum: Semiha’nın öğretmeni: “Senin zaten öbür derslerin de çok iyi değil, çalışıyorsun ama yapamıyorsun.” demiştir ve Semiha’nın yetersizlik duygusu yaşamasına neden olmuştur.

5. Dönem

Kimlik Bunalımına Karşı Rol Karmaşası (12-18 yaş) ; Lise son sınıfta olan Emel mezun olduktan sonra beden eğitimi öğretmeni olmak istemektedir. Emel’in annesi de avukat olması için ona baskı yapmaktadır.

Olumlu Durum: Emel şayet kendi istemiş olduğu beden eğitimi bölümünü seçerse kendisi için uygun kimlik durumuna ulaşmış olur.
Olumsuz Durum: Emel kendi istediği bölümle annesinin istediği bölüm arasında kararsızlığa düşer, hangi bölümü seçeceğine dair karar veremezse kimlik kazanımına dair rol karmaşası yaşayacaktır.

6. Dönem

Yakınlığa Karşı Uzaklık (18-30 yaş) 29 yaşında olan Suzan Öğretmen çalışmaya başladıktan sonra uygun bir eş adayı aramaya başlamıştır.

Olumlu Durum: Suzan Öğretmen okulun ilk günü bir arkadaş ortamında aradığı özelliklere sahip olan Fatih Bey’le tanışmış ve bir müddet sonra Fatih Bey’le evlilik planları yapmaya başlamışlardır.
Olumsuz Durum: Suzan Öğretmen istediği özelliklerde bir eş adayı bulamamış, tanıştığı kişiler de Suzan öğretmeni hayal kırıklığına uğratmıştır. Bu olaylar sonucunda Suzan Öğretmen karamsarlık duygusu yaşamaya başlamış ve insanlardan uzak durmayı yeğlemiştir.

7. Dönem

Üretkenliğe Karşı Durgunluk (30-60 yaş) Tuğba Öğretmen özel bir dershanede öğretmenlik yapmaktadır.

Olumlu Durum:Tuğba Öğretmen işini mutlu bir şekilde yerine getirmekte ve gerek aile hayatına gerek iş yaşamında olsun üreticilik işlevini yerine getirmektedir.
Olumsuz Durum: Çalıştığı dershanede işine son verilen Tuğba Öğretmen başka dershanelerde iş aramasına rağmen bulamamıştır. Üreticilik işlevini yerine getiremediğinden dolayı iş ve aile yaşamında sıkıntılar yaşamış, içine kapanmış ve durgunluğun, tekdüzeliğin hakim olduğu bir yaşam sürmeye başlamıştır.

8. Dönem

Benlik Bütünlüğüne Karşı Umutsuzluk (60 yaş ve sonrası) 60 yaşına gelen Ömer Bey emekli olmuş, çocuklarını evlendirmiş, Antalya’dan yazlık almayı düşünmekte ve hayatının geri kalanını Antalya’da geçirmek istemektedir.

Olumlu Durum: Antalya’da yazlık alarak buraya yerleşen Ömer Bey bir sabah eşiyle yaptığı konuşmada: “Hanım çok güzel bir hayatımız oldu, çok güzel işler yaptık” demiştir. Ömer Bey yaptıklarından hoşnuttur, olumlu benlik bütünlüğü geliştirmiştir.
Olumsuz Durum: 60 yaşındaki Ömer Bey istemeyerek çalıştığı işinden sonunda emekli olmuş “Keşke bu işte çalışmasaydım, hayatımı boşa yaşadım ama artık çok geç” diye düşünerek umutsuzluk duygusu yaşamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder