Çiftçiliğin Tarihçesi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 26, 2018

Çiftçiliğin Tarihçesi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Çiftçiliğin Tarihçesi 

Çiftçilik nedir? Çiftçilik nasıl doğmuş ve gelişmiştir? Çiftçiliğin tarihçesi, tarihsel gelişimi hakkında bilgi.


ÇİFTÇİLİK
Çiftçilik; gıda, içecek, tekstil ve diğer mamullerin üretilmesi için toprak üzerinde, ürün ve hayvan yetiştirmeciliğidir.

Çiftçiliğin Tarihçesi
Çiftçiliğin Tarihçesi

Gıda, deri, pamuk ve kauçuk gibi kalemler çiftliklerden elde edilir. Çalışan nüfusun yarısından fazlasını istihdam eden çiftçilik en büyük işveren konumundadır.

ÇİFTÇİLİĞİN KÖKENLERİ

Arkeolojik verilere göre çiftçilik, MÖ 11.000 yılları civarında, Taş Devri insanlarının vahşi hayvanları gütmeleriyle başlamıştır. Sonra; MÖ 7000’de insanlar, toprağa serpilen tohumların (kendilerine ve hayvanlara gıda sağlayacak şekilde) büyüdüklerini ve çoğaldıklarını öğrendiler. İlk ürünler, büyük ihtimalle; basit çapalar ve sırıklarla işlenen buğday ve arpaydı.

TARIMSAL DEVRİMLER

MÖ 4000’de, Mezopotamya’da ürünlerin sulanması ve MÖ 3000 yıllarında, öküzlerin çektiği pulluğun icadı ile çetin topraklarda tarım yapmak kolaylaştı.

14. yüzyıldan sonra; patates, domates, hindi ve mısır Amerika’dan Avrupa ve Asya’ya getirildi. Jethro Tull’un tohum ekme makinesi (1700), Eli Whitney’in çırçır makinesi (1793) ve buharlı traktörler (1800’lerln ortaları) gibi yeni makinelerin sayesinde tarım, daha az canlı gücüyle yapım başlandı.

20. YÜZYIL

1970’lerden sonra, fakir ülkelerde; suni olarak geliştirilen ürünlere ve gübrelere dayalı “Yeşil Devrim” gıda üretimini artırdı. Gelişmiş ülkelerde, yeni makineler ve mekanize hayvan çiftlikleri ile üretim artırıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder