Adli Tıp Nedir? Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 26, 2018

Adli Tıp Nedir? Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Adli Tıp Nedir? Hakkında Bilgi 

Adli tıp nedir? Adli tıp neyi inceler? Adli tıp ne iş yapar, adli tıpın çalışma sistemi, özellikleri hakkında bilgi.


ADLİ TIP
Adli tıp, hırsızlık ya da cinayet gibi suçların, bilim adamları (doktorlar, dişçiler, kimyagerler ve biyologlar gibi) tarafından bilimsel olarak araştırılmasıdır.

Adli Tıp Nedir? Hakkında Bilgi
Adli Tıp Nedir? Hakkında Bilgi 

Bir suç ne kadar dikkatli işlenirse işlensin, arkasında bir iz bırakır. Suçun işlendiği yerde; parmak izi, ayak izi, kan lekesi ve diğer delillerin araştırılması görevi adli tıp ekibinindir.

SUÇUN İŞLENDİĞİ YERDE

Kameralar, lazerler ve plastik maketler gibi gereçler ile suçun işlendiği yerde bulunan, her şeyin pozisyonu kayıt edilir. Saç, boya, cam ve diğer maddelerin örnekleri analizler tarafından alınır. Bu örneklerin çok dikkatli bir biçimde incelenmesi gereklidir. Araştırma ekibi, kağıttan tek parçalı bir elbise, galoş ve eldiven giyer. Böylelikle; alınan örnekleri kirletmemiş olurlar. Alınan örnekleri, analiz için göndermeden önce paketlerler.

KİM YAPTI
Suç yerindeki her cisim bir şey ifade eder. Parmak izi bırakmamak için suçlular, genellikle; eldiven giyerler. Ancak; köşedeki fotokopi makinesinde bulunan boğuşmaya ait kıyafet lifleri, katilin yakalanmasını sağlayabilir.

PARMAK İZLERİ Bulunan tek bir parmak izi cinayeti çözebilir- tek yumurta ikizlerinin bile, parmak izleri farklıdır.

KAN Eskiden yalnızca kan grubu tespit edilebilirken, günümüzde; benzeri olmayan DNA kodu bulunabilmektedir.

LİFLER Suçlunun ve kurnanın kıyafetine ait lifler alınır ve mikroskopta incelenir.
AYAK İZLERİ Ayak izleri, suçlunun ayakkabı ölçüsünü ve alındığı mağazayı ortaya çıkarabilir.

İPUÇLARININ ANALİZİ
Parmak izleri, bilgisayarda tutulan örneklere uyduğu takdirde, suçlunun kimliğini açığa çıkarılabilir. Suç işlenen yerden alınan kan ve diğer örneklerin DNA (genetik kod) analizi, 1986 yılından bu yana, ciddi suçlarda kullanılmaktadır. Herkesin DNA’sı, parmak izi ve profili tekdir ve bu nedenle; suç yerinden alınan örneklerle eşleştirilebilir. Örneğin; tek bir boya lekesinin laboratuar analizi, suçta kullanılan aracın tespiti için yeterlidir. Suç yerinde bulunan bir yiyecekteki ısırık izleri, diş kayıtlarıyla eşleştirilebilirse, suçlunun yakalanmasına neden olabilir.

ÖLÜM NEDENİ

Cinayet, intihar ya da kaza gibi şüpheli ölümler, genel olarak; adli makamlar tarafından araştırılır. İlgililer- otopsi (ölüm nedeninin anlaşılabilmesi için bedenin incelenmesi) yapılmasına karar verebilirler. Otopsi konusunda uzmanlaşmış bir adli tıp hekimi, bedenin dış görünüşünü inceler ve daha sonra, gerekli yerleri keserek, her organı tek tek inceler. Ayrıca; kan ve deri örneklerini de analiz eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder