Kaşif Nedir? Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 26, 2018

Kaşif Nedir? Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Kaşif Nedir? Hakkında Bilgi

Kaşif nedir, kaşif kelimesinin anlamı. Kimlere kaşif denir, özellikleri, önemli kaşifler, keşifler çağı hakkında bilgi.


KAŞİF
İnsanlar bilinmeyeni ortaya çıkarmak için keşif yaparlar. Keşifler sayesinde dünya hakkında çok şey öğrendik. Okyanusların ve uzayın derinliklerini halen, keşfetmekteyiz.

Kaşif Nedir? Hakkında Bilgi
Kaşif Nedir? Hakkında Bilgi

Yaklaşık 3.000 yıl önce; Akdeniz’de yelken açan Fenikeliler ilk kâşiflerdendir. Yunanlı denizci Pytheas MÖ 300’de, tehlikeleri göze alarak Atlantik Okyanusu’na açıldı. Norveçli kâşif Leif Ericsoon MS 1000’de, Kuzey Amerika’ya ulaştı.

İPEK YOLU

Çinli ve Arap seyyahlar karadan, uzun yolculuklar yaptılar. MÖ 138’de Zhang Qian, Orta Asya’yı keşfeden ilk Çinli olmuştur. Daha sonra; Avrupalı tüccarlar Çin’e ulaşmak için İpek Yolu’nu kullandılar. 1275’de Çin’e ulaşan İtalyan Marko Polo, Seyahatname adlı eserinde İpek Yolu’nu anlatmıştır.

BİLİNMEYENE DOĞRU
İlk deniz seferleri, denizcilik bilgisini geliştirerek harita yapımcılarının daha doğru haritalar yapmalarına yardım etti. Matematik ve astronomi konularında bilgi sahibi olan Portekiz prensi Denizci Henry, 1400’lerde Batı Afrika’ya yapılan 50 seferi organize etti. Yapılan bu seferlerle denizdeki sınırlar geride bırakılmış ve gelecekteki ticaret ve keşiflerin yolu açılmıştır.

KEŞİFLER ÇAĞI

15. yüzyılda dayanıklı gemiler ve denizcilikte kullanılan yardımcı araçların (Güneşin ve yıldızların pozisyonuna göre geminin konumu hesap edilebiliyordu) icadı, Avrupalı kaşiflerin denize açılmalarına yol açtı. Fethedilecek topraklan bulmak ya da servet ve köle ticareti yapmak için araştırmalar yapmaya başladılar. Hindistan’a ulaşabilmenin yollarının arayan Portekizli denizciler, Afrika kıyılarını dolaşarak güneye indiler. 1488’de Barthlomeu Dias Afrika’nın güney ucuna ulaştı ve 1498’de Vasco da Gama Hint Okyanusu’nu geçti. 1492’de Kolomb, İspanya’dan Amerika’ya ulaştı.

HARİTA YAPICILARI

1522’de Ferdinand Magellan, gemisiyle İspanya’dan yola çıkarak ilk dünya turunu tamamladı. Yolda öldü, ancak bu gezi sayesinde dünyanın yuvarlak olduğu kanıtlanmış oldu. 1770’lerde İngiliz denizci James Cook Pasifiğe açılarak Yeni Zelanda’nın haritasını çıkardı ve Avustralya’da karaya çıktı.

SON SINIRLAR

Daha sonraki kâşifler karada ilerlediler. İskoç David Livingstone Afrika içlerinde ilerledi. Diğerleri insan yerleşimlerinin olmadığı bölgelere gitmeyi göze aldılar. Amerikalı Robert Peary, 1909’da Kuzey Kutbu’nu fethetti. Norveçli Roald Amundsen, 1911 “de Güney Kutbu’na ulaştı.1960’da Trieste denizatlısı, denizde 10.960 metre derinliğe indi ve 1969’da insanoğlu Ay’da yürüdü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder