Bruner’in Zihinsel Gelişim Dönemleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 29, 2018

Bruner’in Zihinsel Gelişim Dönemleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Bruner’in Zihinsel Gelişim Dönemleri 

Bruner’in zihinsel (bilişsel) gelişim kuramı nedir, özellikleri nelerdir? KPSS konusu Bruner’in Zihinsel Gelişim Dönemleri hakkında bilgi.


Bruner’in Zihinsel Gelişim Kuramı
Bruner zihinsel gelişimin yaşam boyu süren bir gelişim olduğunu söylemiştir.

Bruner’in Zihinsel Gelişim Dönemleri
Bruner’in Zihinsel Gelişim Dönemleri
Bruner’e Göre Zihinsel Gelişim Dönemleri
Bruner’e göre zihinsel gelişim üç dönemde gerçekleşir:

• Eylemsel Dönem

Yaklaşık 0-2 yaş (ya da üç yaş) arasında yaşanan dönemdir. Bu dönemde çocuk nesnelerle doğrudan etkileşim kurarak yani yaparak yaşayarak öğrenir ve böylece zihinsel gelişimine katkıda bulunur. Örneğin; bu dönemdeki bir çocuk üç tekerlekli bir bisiklete binmek yoluyla eylemsel bir beceri neticesinde zihinsel gelişimine katkıda bulunabilir. Bu dönem Piaget’nin duyu hareket dönemine karşılık gelmektedir.

• İmgesel Dönem

Bu dönem ise yaklaşık olarak 2 ile 12 yaşlar arasında yaşanmaktadır. Bu dönemde çocuk nesnelerle doğrudan ilişki kurmaksızın, nesnelerin zihinde oluşturulabilen imgeleri ile işlem yapabilir, imge ise zihinde tasarlanan ve gerçeğin bir hayali olan düşünceler ve duygular olarak tanımlanır. Örneğin, bu dönemdeki bir çocuk gördüğü bir cep telefonunu daha sonraları cep telefonu gözünün önünde olmasa bile onu zihninde tasarlayarak imgeleme yapmış olur. Bu dönem Piaget’nin iki farklı zihinsel gelişim dönemi olarak tanımladığı işlem öncesi ve somut işlemler dönemlerinin özelliklerini gösteren bir dönem olarak kabul edilebilir.

• Sembolik Dönem

Bruner’e göre bilişsel gelişimin sonuncu dönemi sembolik dönemdir ve 13 yaş ile sonrasını kapsar. Birey artık bu dönemde etkinliklerin ya da algılamaların anlamlarını bünyesinde bulunduran sembolleri kullanarak düşünebilir duruma gelmiştir. Bu dönemde dil, mantık, matematik ve müzikte kullanılan çeşitli sembolleri kullanarak iletişim kurabilir. Bu durumda sembolleri kullanarak birçok şey ifade etmek mümkün hale gelmiştir. Bu dönem ise Piaget’nin soyut işlemler dönemine denk gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder