Reformun Sonuçları Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 20, 2018

Reformun Sonuçları Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Reformun Sonuçları Nelerdir? 

Avrupa’da gerçekleşmiş olan Reform hareketlerinin sonucunda neler olmuştur? Reform hareketleri ile ne gibi değişiklikler gerçekleşmiştir.


Avrupa’da Mezhepler Birliğinin Bozulması:

Reform hareketleri sonunda Avrupa’da Katolik kilisesinin yanında yeni yeni mezhepler ve kiliseler ortaya çıktı. Bütün ortaçağ boyunca Papaya karşı devam eden bağlılık bozuldu. 

Protestanlığı kabul eden memleketlerde kilise malları yağma edildi. Halkın bir kısmı ve prenslerin birçoğu zengin topraklara sahip oldular. 

Öğretim ve eğitim işleri kiliselerden alınarak halka verildi. Laik bir öğretim başladı ve bu da halkın daha bilinçli ve bilime daha meraklı olmasını ve insani değerlerin iyileşmesini sağladı. Almanya’da, siyasal bakımdan birlik kurmak isteyen Şarlken bu emeline kavuşamadı.

Katolik Kilisesinde Reform:

Reform hareketlerinin başka bir sonucu da Katolik kilisesinde yapılan reformdur.

Katolik kilisesi, yeni mezhepler karşısında kendisini kurtarabilmek için kendi kendisini düzeltmek zorunda kaldı. O da birtakım reformlar yaptı. Trant şehrinde bir konsil topladı. 

Bu konsil, papazların evlenmemelerine ve kiliselerin yanlarında Katolik okulları açılmasına karar verdi. Öte yandan Cizvit Cemiyeti gibi dinsel nitelikte bir tarikat kuruldu. Ayrıca Katolik mezhebinden ayrılanları cezalandırmak amacı ile, Katolik memleketlerde, birçok Engizisyon mahkemeleri açıldı. Bu mahkemeler Fransa ve İspanya’da Katolikliğin tutunmasını —şiddetle ve korku saçarak— sağladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder